Trump upphäver avtalet med Iran – ett steg närmare krig.


President Trump ska upphäva USA:s deltagande i avtalet om Irans kärnenergiprogram enligt massmedia nu i kväll. Premiärminister Netanyahu i Israel som har flera tiotal kärnvapen är nöjd. Man hoppas nu att EU samt de övriga länder som undertecknade avtalet håller fast vid det och distanserar sig från USA.
Varken Trump eller någon annan har påvisat att Iran ej ska ha hållit sin del av avtalet – tvärtom.
Enligt en opinionsundersökning i USA av ett slumpvis urval i befolkningen som publicerades på morgonen 8/5 ville bara 29 % att USA skulle dra sig tillbaka från avtalet, medan mer än dubbelt så många, 63 %, ansåg att USA skulle hålla fast vid avtalet.CNN

Rouhani har uttalat sig: Iran kan börja anrika uran inom kort. Omni

Han uppger också att USA åter ska införa sina illegala sanktioner mot Iran ”Trump said he will restore sanctions on Iran, though he did not offer evidence that Tehran has violated the terms of the nuclear deal. Congressional sources tell CNBC the administration plans to wind down various aspects of the deal over 90- or 180-day periods. ”We will be instituting the highest level of economic sanction,” Trump said. ”Any nation that helps Iran in its quest for nuclear weapons could also be strongly sanctioned by the United States.” CBS
Trump om Iran 180508 105193441-3ED5-PL-Trump-1-050818.600x400 Trump meddelar att USA lämnar avtalet 8/5.
OM FN hade en habil generalsekreterare skulle denna kraftfullt protestera mot sanktionsplanerna, och mot mycket annat. Men FN har som vanligt en USA-anpassad mes, som inte heller kunde klart påtala att angreppet av USA, Frankrike och Storbritannien mot Syrien 13-14/4 var ett brott mot FN-stadgan.

USA och Israel beskyller Iran för stöd till terrorism. I själva verket är det tvärtom. Det är synnerligen väl belagt av talespersoner för USA och etablerade media att USA stödjer ISIS och andra terrorister.

Några artiklar om USA:s stöd till terrorister.
USA:s färska och äldre stöd till terrorister i Syrien VIKTIG ARTIKEL. USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC)
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Stora vapentransporter till terrorister i Syrien av USA & Co, och mörkläggning
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
BBC avslöjar brittiskt stöd till terrorgrupper i Syrien Sveriges Syrien-bistånd går bl.a. till terrorister som orsakar flyktingvåg
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien”> Iran stödjer Syriens hårda kamp mot terrorister, stödda av USA och allierade.

Strax efter det att avtalet ingåtts skrev jag:

* Avtalet innebär också en seger för, ett erkännande av en enligt FN-stadgan olaglig sanktionspolitik, och godtar på sätt och viss Israels innehav av kärnvapen i explosiva Mellanöstern. Dessutom finns inga belägg för att Irans kärnenergiprogram går utöver vad NPT tillåter, och alltså ej heller belägg för att Iran försöker skaffa sig kärnvapen. Men avtalet avspeglar förstås rådande styrkeförhållanden och kan förhoppningsvis leda till nederlag för Iran-hökarna i USA. Ett misslyckande med avtalet hade varit värre. Den kände journalisten Pepe Escobar skrev bland annat: Pentagon kommer förstås inte att backa från denna väsentliga punkt i sin militärdoktrin för ”fullspektrumdominans”, enbart på grund av ”diplomati”. Varje säkerhetsanalytiker som inte är förblindad av denna ideologi vet att missilförsvarsplanerna i Europa aldrig handlat om Iran, utan om Ryssland. Pentagons senaste militärstrategi ser alltjämt – inte av en slump – stora eurasiska aktörer som Iran, Kina och Ryssland som ”hot” mot USA:s nationella säkerhet.

Men hörde/läste ni i massmedia att sanktionerna var helt illegala?
Ett brott mot FN-stadgan?
En slags ekonomisk krigföring enligt folkrätten´?
-Inte jag heller.
Läste/såg ni reflexionerna om att Israels kärnvapen innehav inte berördes?
-Inte jag heller.
Läste/hörde ni om USA:s kraftiga kärnvapenupprustning i massmedia?
-Jaså, inte.
Iran avtalet 2

Låt mig försöka påminna om ett och annat.

USA:s upprustning av kärnvapen.
Dagens Nyheter skrev 16/9 2012 ”Trots rasande ekonomisk kris och hårda sparkrav även för militären ska USA storsatsa på en modernisering av sin nukleära arsenal, skriver The Washington Post. Kostnaden över den kommande tioårsperioden beräknas till enorma 352 miljarder dollar, 2,3 biljoner kronor.” Detta program fortsätter.

Kärnvapen I untitled
USA ingick visserligen ett nytt START-avtal med Ryssland i april 2010, som många tolkade som en framgång. Antalet kärnvapen skulle minska med 30 % under ett antal år. Samtidigt infördes ett nytt sätt att räkna kärnvapen. Om ett plan tidigare hade 5 kärnvapen räknades detta just som 5 kärnvapen, men nu började man i stället att räkna antalet kärnvapenbärare och får då i stället ett kärnvapen. Enligt avtalet ska USA och Ryssland få ha kvar 1 500 kärnvapen, tillräckligt mycket för att utplåna livet på jorden flera gånger om.
* Och krigsorganisationen NATO:s verksamhet vilar i slutändan på kärnvapeninnehavet.

Avtalet innebar att Teheran gick med på ett 15 år långt moratorium för anrikning av uran utöver 3,67 procent; Det innebär att man gått med på att minska sin anrikningskapacitet med två tredjedelar. Endast anläggningen i Natanz kommer att användas för anrikning; Fordo-anläggningen kommer dessutom inte att lagra klyvbart material. Iran går med på att lagra högst 300 kg låganrikat uran – en minskning med 96 procent mot nuvarande nivåer. Arak-reaktorn kommer att omkonfigureras och ska inte att användas för att producera plutonium. Det använda bränslet kommer att hanteras av ett internationellt team.

Några kommentarer: från sommaren 2015 då avtalet slöts
Irans utrikesminister Javad Zarif beskriver väsentligen avtalet som en mycket kinesisk ”win-win”-lösning.
Tysklands utrikesminister Steinmeier, för sin del, var euforisk: ”En historisk dag! Vi lämnar 35 års av kommunikationslöst tillstånd plus mer än tolv års riskabel konflikt bakom oss.”
Rohani1_1047088c

Iran och Nato kontra ISIS?
Framöver, menar Irans president Hassan Rouhani, kan detta innebära ”en fokusering på gemensamma utmaningar” – med hänvisning till en önskan att Nato och Iran tillsammans bör fortsätta kampen mot det falska kalifatet ISIS/ISIL/Daesh, vars ideologiska matris är intolerant wahhabism med attacker riktade mot både shiiter och västerlänningar.
Rysslands president Vladimir Putin betonade att avtalet kommer att bidra till terroristbekämpning i Mellanöstern, för att inte tala om ”att hjälpa till att stärka globala och regional säkerhet, global nukleär icke-spridning” (och kanske önsketänkande?) ”Mellanöstern som en zon fri från massförstörelsevapen.”
Lavrov och Kerry
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov betonade att överenskommelsen ”helt överensstämmer” med Rysslands förhandlingspunkter. Faktum är inget avtal skulle ha varit möjligt utan omfattande ryskt engagemang – och att Obama-administrationen vet det (men inte kan erkänna det offentligt).
Lavrov tillade att Moskva räknar med annullering av Washingtons missilförsvarsplaner i Europa eftersom Iranavtalet nu visar att Teheran inte längre utgör ett ”nukleärt hot”.

Putin och Xin Jinping original

Låt oss stärka arbetet för att bilda en mäktig opinion för att avskaffa kärnvapen i världen!
Vem tror inte att minst 90 % av jordens befolkning ställer sig bakom?
I en värld med utökad demokrati skulle en världsomfattande folkomröstning ordnas i denna centrala fråga.
Alla stater med kärnenergiprogram och kärnvapen måste behandlas lika – Iran har diskriminerats.

i Andra om: , ,, , ,Andra om: , ,, , , , ,


36 svar till “Trump upphäver avtalet med Iran – ett steg närmare krig.”

 1. trump är en rörig person, men han försöker väl att överträffa bush och obamas härjande och mördande på vår sargade planet, nu har ju israel och usa rört runt i grytan ordentligt när dom flyttar usa ambassaden till jerusalem, det småkokar i alla arabstater, vad är mer lämpligt att rikta ljuset någon annanstans, ett bra sätt är att inbilla arabstaterna att iran har eller anskaffar atomvapen, då är det småsaker jämförelsevis med en ammbasad i jerusalem, tja den som lever får väl se

 2. Trumpeten blåser på den sionistiska pipan som han fick av husse Netanyahu. Det enda landet i hela MÖ som har en kärnvapen arsenal är marktjuvarnas sammanslutning – israel. Man måste var en fullkomlig slavisk varelse för att å ena sida anklaga Iran som har ju skrivit under icke-spridningsavtalet, som vars anläggningar noga övervakas av det Internationella atom energi organet IAEA och som har fullföljt JPOAC avtalet till punkt och pricka (som IAEA bekräftade nu senaste i mars), men samtidigt blunda inför det land i MÖ som inte skrivit under icke-spridningsavtalet, som inte heller skrivit under kemvapen konventionen (OPCW) och de mellan 300-400 kärnvapen stridsspetsar samt kärnvapen bärande ubåtar som israel disponerar. Självfallet utnyttjas detta redan av sionisterna som passar på genom falska anklagelser om Iranska trupprörelser via sina medier (CNN och dylik trash media) och därigenom provocera fram Iran i syfte att attackera landet via ombudet och torpeden Trump/USA.

  Slutsatsen som många kom fram till innan allt detta har besannats: israel är den n största barn till världsfreden – en fullkomlig illegal och bandit enhet som anser sig har rätt att stå över alla internationella konvention och överenskommelser, som nästa var och varannan dag mördar barn, kvinnor och civila, som stöttar ISIS-terrorister och som dessutom vägra inspektioner på sina kemiska-, biologiska- och kärnvapen anläggningar.

  https://sputniknews.com/analysis/201805081064260349-trump-iran-israel-nukes/

  Avtalet godkändes av FNs säkerhetsrådet och genom att drar sig tillbaka från avtalet dos har USA brutit mot säkerhetsrådet och därmed bevisar borde själv sanktioneras och straffas på alla möjliga sätt och dels lärdomen blir då att avtal med USA är värda noll och intet. Lärdomen för Iran själv är att om landet inte skaffar kärnvapen så kommer den aldrig att få vara ifred, vilket är fullkomligt logiks med tanke på att man kan se att ingen vågar gå på Nordkorea tack vare sitt kärnvapen arsenal. Trumpeten må tro att han ”tvingade” Nordkorea till förhandlingsbordet men vi vet ju alla att det är fullkomligt nonsens från en jubelidiot. En annan följd av Trumpetens oförskämda tal och arrogans gentemot den andra länder och enheter som ingick i JPOAC avtalet blir då att han har skapat en spricka mellan USA och EU i första hand men också hans beslut kommer att föra länderna som ingår i den anti-sionisyyiska alliansen (Iran, Ryssland, Kina, Syrien, Venezuela, mm) samman.

  http://www.moonofalabama.org/2018/05/trump-ends-the-nuclear-deal-with-iran-whats-next.html#comments

  Hur är absurt det må än låta så är läget den att vi befinner oss väldigt farligt nära ett världskrig och det blir ännu mer absurt då man inser att risken för förintelsen av hela världen och allt liv i det är påtaglig nära och det mest absurda i allt detta enbart för att tillfredsställa den avskyvärda enheten israel! All sans och förnuft säger – hellre att denna enhet förintas än att helan världen går under!!!!

  • Nu har ju republikaner goda kontakter med Saudiarabien, så goda faktiskt att man kan säga att de representerar Saudi.

   Saudi har försökt isolera Iran sen revolutionen.

 3. Jag gillar verkligen Donald Trump därför han sätter käppar i hjulet för imperialismen. Medan Europas ledare talar sig hesa om ”internationell samverkan” väljer Donald Trump med sina väljares stöd att gå USA:s egna vägar. Det bådar verkligen gott och gör livet surt för den USA-fjäskande svenska röd-gröna regeringen. Längtar verkligen efter att få höra utrikesministern med frukostgröten kvar i rösten. Hoppas den socialdemokratiska regeringen får betala riktigt dyrt för Patriot-robotarna.

  • arbetarklass
   Jag kan inte påstå att jag gillar Trump, men jag tycker mig ana att han mest är en teaterspelare.
   Han blåser upp sig så han nästan spricker inför Kim Jung Un och inför Putin i Syrienkonflikten.
   Sedan händer inte så mycket. Missiler på utrymda byggnader ser ju nästan ut som ett utslag av perverterat skämtlynne.
   Frågan är vem han spelar för? Kanske är det Israellobbyn och vapenindustrins hökar som behöver hållas på gott humör för att han helt enkelt inte skall bli mördad.
   Då undrar man hur han har regisserat föreställningen om Iran. Kanske utgår han ifrån att Wallström och hennes kompisar i EU skall gå emot och att det hela skall rinna ut i sanden.
   Så här långt ser iallafall inte Trump ut som dom klassiska massmördare vi är vana vid i Vita huset, så en liten möjlighet finns att du har rätt.
   Spännande drama på Cosmorama och vi väntar med spänning på nästa sändning.

   • Nja, Anders. Jag vet inte om jag kan hålla med om att Trump inte ser ut som de vanliga klassiska massmördarna i Vita Huset. Jag tycker att han ser ut som alla andra amerikanska presidenter. Anledningarna är dessa:
    För det första har han inte lyft det amerikanska embargot mot Kuba. Utan har i stället förstärkt det.
    För det andra har han bombat både Afghanistan, Syrien och haft fingrarna i många andra länder, t ex Venezuela.
    För det tredje är han för fångläger utan rättegång för fångar över hela vår värld – och det utan att någon protesterar.
    För det fjärde stödjer han Alt-Right rörelsen.
    För det femte har han fått stöd från den amerikanska The Heritage Foundation (och inte Putin) som gjorde så att han blev vald.
    För det sjätte är han för tortyr.
    För det sjunde … nja, det får räcka så här. jag kan nog fortsätta i all oändlighet.
    Trump är mycket lik Ronald Reagan. Med några skillnader. Han är en buffel i sällskapet med etablissemanget. Etablissemanget rynkar nedlåtande på näsan åt honom.
    Reagan hade etablissemangets stöd till hans antikommunistiska verksamhet över hela världen. Trump har utfört mycket mindre av den verksamheten än vad Reagan har gjort. Men om Sovjetunionen hade funnits till hade Trump säkert varit den som använt alla metoder för att bekämpa kommunismen. Och det sannolikt med godkännande från den amerikanska regeringen, EU och svenska politiker.

    Att ta ställning för eller emot någon borgerlig politiker, president eller statsskick gör att man letar upp fördelarna eller nackdelarna med den ena borgerliga politikern, presidenten eller statsskicket. Det är som att jämföra Le pen och Macron, Trump eller Obama, eller Åkesson och Löfven. Det är precis som vad Löfven och Wallström har gjort – de har tagit ställning för Trump mot Putin, och kryper nu för USA, trots att de ogillar Trump. De hade hellre sett att Clinton varit president i USA.

    • Jag har definitivt inte tagit ställning för Trump, jag konstaterar bara vissa skillnader i hans uppträdande jämfört med tidigare galningar i Vita huset.

 4. Why do you make war on Iran?
  Because there are nukes there!
  Why do you make peace with North Korea?
  Because there really is nukes there.

   • Nej. NK har ju provsprängt, inget man varesig kan dölja eller fakea.

    Men mönstret går igen, jag parafraserar från Ukraina där man frågat följande:

    Why do you make war on east Ukraine?
    Because there är russians there.
    Why don’t you make war on Crimea?
    Because there really are russians there.

 5. Samma dag som USA träder ur kärnenergiavtalet med Iran står Sveriges och Finlands försvarsministrar på Pentagons gräsmatta och hedras med osedvanligt pompösa hedersbetygelser, symboliskt så det förslår. Och de drar sig inte heller för att deklarera vad saken gäller: ”rysk aggression”, nästan ordagrant vad Hitler deklarerade.

  Den nya situationen visar att Israel nu helt styr över USA:s utrikespolitik, mer än vad man trodde kunde vara möjligt. T.o.m. de alltid Israeltrogna demokraterna har passerats. En oerhört farlig situation uppstår som lockar Israel till nya provokationer i Syrien och efterhand direkt mot Iran.

  Den farliga situationen innebär emellertid även att nya möjligheter öppnar sig för den övriga världen att äntligen se USA:s politik för vad den är. USA bör åsidosättas men även USA:s husse Israel borde bemötas med en helt omlagd politk. Det sistnämnda kan dock vara för mycket begärt. Däremot, om de övriga håller fast vid avtalet och aktivt punkterar den amerikanska sanktionspolitiken kan nya vägar till samarbete öppnas. USA måste fås att begripa att diktatpolitikens tid är förbi.

 6. Dags att bojkotta Trump ! Han tror han har ”allies”– men tänk om nu hela EU bara vägrar dansa med? –– Skit i USA !!!

 7. DN ger i ”Ifrågasätt” möjlighet till att kommentera. Jag skrev snabbt följande: DN: Omvärldens reaktioner på Iranavtalet

  ” Ett kärnenergiavtal i Mellanöstern bör rimligen också medta Israel som har kärnvapen, och som vägrar kontroll av IAEA:s inspektörer. Finns inget vettigt skäl att Israel ska särbehandlas så. Irans anläggningar övervakas noga av det Internationella atom energi organet IAEA som bekräftade senast i mars att Iran fullföljt JPOAC avtalet till punkt och pricka. Israel har inte heller skrivit under kemvapen konventionen (OPCW) och uppges ha flera tiotal kärnvapen- stridsspetsar samt kärnvapenbärande ubåtar. Vore bra om FN:s försiktige, USA-anpassade generalsekreterare för en gångs skull kan kritisera USA.

  ATT USA drar sig tillbaka från JCPOA ökar risken för krig. I sitt tal bröt president Trump mot internationell rätt på flera punkter.

  En liten tröst är att Trump inte tycks ha befolkningens stöd i denna fråga. Enligt en opinionsundersökning i USA av ett slumpvis urval i befolkningen som publicerades på morgonen 8/5 ville bara 29 % att USA skulle dra sig tillbaka från avtalet, medan mer än dubbelt så många, 63 %, ansåg att USA skulle hålla fast vid avtalet.CNN.

  Nu hoppas man att övriga stater håller fast vid avtalet, och inte minst att EU – och Sverige – riktar skarp kritik mot president Trump.

  Läs gärna mer här

 8. Det är säkrast att krossa Iran medan tid är.

  Nordkorea har antagligen vikt sig för kinesiska påtryckningar, Kina vill inte ha grannen kärnvapenbestyckad och konfliktbenägen, och inte heller ha radioaktiv smitta över gränsen. Testberget har rämnat.

  Kommunismen är förbi som världserövrare. Fokus bör ställas om på islam.

  • Varför det? Kanske bättre att krossa USA-imperialismens vars krig dödat över 20 milj i 37 länder efter Andra världskriget och som har rekord i statskupper i demokratiska länder.

  • Till @Fokus syanim/hasbara: Det bästa vore att krossa Israel helt och hållet en gång för alltid. Tänk vilken fredsvind skulle det inte blåsa över hela världen och den tid är inte långt borta ….

 9. Ska nu Iran få liknande öde som Gaddafis Libyens ? Gaddafi slöt ett avtal att avveckla WMD-program (massförstörelsevapen) år 2003 bara för att 8 år senare 2011 bli en måltavla för ett NATO styrt krig. (så mycket var det avtalet värt) USA som förstört länder som Afghanistan, Irak, Syrien och Jemen med sina krig direkt och via ombud skall nu förstöra ett land till med sin regime change.
  Den falska vänstern kommer väl att haka på med stöd till den fascistiske miljardären så som man tidigare stött ”human rights imperialism” från USA i Mellanöstern.

 10. Utrikesminister Wallström har uttalat sig:

  Uttalande av utrikesminister Margot Wallström med anledning av att president Trump beslutat att USA lämnar den kärntekniska överenskommelsen (JCPOA) med Iran
  Det står nu klart att president Trump beslutat att USA lämnar den kärntekniska överenskommelsen (JCPOA) med Iran. President Trumps beslut är djupt beklagligt. Det riskerar att allvarligt undergräva den internationella freds- och säkerhetsarkitekturen. Beslutet riskerar även att få negativa återverkningar på det globala icke-spridningsarbetet. Regeringen kommer nu att närmare studera och analysera effekterna av beslutet bilateralt, inom EU och i FN:s säkerhetsråd. President Trumps besked om att införa nya sanktioner är särskilt bekymmersamt. Det är dock för tidigt att avgöra dess fullständiga konsekvenser.

  Tillsammans med EU, står vi fortsatt enat i vårt fulla stöd till överenskommelsen och dess genomförande. Sverige och EU kommer att verka för att bevara JCPOA. Det är nu viktigt att överenskommelsen fortsätter att respekteras och att Iran fortsatt fullföljer sina åtaganden. Det finns också ett starkt EU-stöd för en bred och nära relation med Iran, inklusive i frågor om situationen för mänskliga rättigheter. Det handlar om att göra det som bäst gynnar de goda krafterna i Iran och som ger bäst resultat. Parallellt ser vi med oro på Irans ballistiska robotprogram. Detta måste dock hanteras separat från JCPOA.

  Den kärntekniska överenskommelsen från 2015 förhandlades i över tio år och utgör en av vår tids större framgångar för diplomati, fredlig konfliktlösning, förebyggande av väpnad konflikt, nedrustning och icke-spridning av kärnvapen. JCPOA har även endosserats av FN:s säkerhetsråd. Under förutsättning att JCPOA genomförs innebär det att hotet om iransk kärnvapenutveckling är avvärjt under den tid som överenskommelsen gäller. IAEA har nyligen bekräftat att Iran lever upp till sina åtaganden, vilket den svenska regeringen och EU har välkomnat. Genom överenskommelsen minskar också spänningar i regionen och risken för väpnad konflikt.

  Det finns för närvarande ingen alternativ plan. I en tid av konflikter i Mellanöstern måste vi undvika ytterligare osäkerhet och polarisering. Det internationella samfundet behöver ta konstruktiva steg för att minska spänningarna och finna politiska lösningar på pågående konflikter. (http://www.regeringen.se/uttalanden/2018/05/uttalande-av-um-margot-wallstrom-med-anledning-av-att-president-trump-beslutat-att-usa-lamnar-karnenergioverenskommelsen-med-iran-jcpoa/)

 11. EU ska hålla fast vid avtalet. här

  In a joint statement, Theresa May, Emmanuel Macron and Angela Merkel labelled the decision a matter of “regret and concern” and would defy the US President in remaining committed to the deal.Sunday Express

 12. Jag vet inte så mycket om detaljer och scenarier men jag ser tydligt att Donald Trump rör om ordentligt i den geopolitiska grytan vilket stör västländernas samarbeten och det tycker jag är väldigt bra. För som jag ser det är en inre splittring det enda som kan stoppa spridningen av den västerländska demokratin eller det liberala samhället som av många länder inte anses som vare sig välkommet eller passande. Världen har sedan urminnes tider bestått av olika och skilda kulturer och de behöver nödvändigtvis inte vare sig blandas eller förenas, endast visa ömsesidig respekt och den detaljen är något som västländerna saknar som istället klampar in och trugar på sin samhällsideologi som de gjort sedan upplysningens tider. Jag är inte emot Donald Trump. Jag säjer istället Heja Trump bara fortsätt som du gör!

  Jag ber er titta på den här tavlan så förstår ni bättre vad jag menar.

  http://resources.chuh.org/CHHS/allaboutu/worldhistory/whitemansburdenlrg1b.jpg

  • Är det bra med insatser som ökar risken för krig i Mellanöstern och med beslut som strider mot internationella övererenskommelser som beslut i FN:s säkerhetsråd.

   • Egentligen är det här ett alldeles för komplicerat ämne för mig men jag får ändå lite funderingar. Som jag fattat saken finns det två stater i Mellanöstern med maktambitioner och det är Saudiarabien och Iran. De här två staterna företräder också de två stora skiljelinjerna inom Islam. Jag vet inte riktigt vad västländerna skulle kunna göra för att skapa avspänning utan att förgöra kulturen och religionen. Borde inte de här länderna bäst kunna lösa konflikten själva? Därför ytterst vill ju inte folket har krig. Utom i ett fall och det är mot Israel som de menar tagit deras land men som judarna anser är deras och gärna lite till för det kanske börjar bli trångt?

    Nu har ju de här konflikterna varit lokala men i en internationaliserad och globaliserad värld ser du då inte risken att konflikterna kan utökas till områden där de egentligen inte hör hemma? Det här känns banne mig otäckt tycker jag.

    Om du möter två personer som brukar våld mot varandra upplever du då samtidigt en plikt att engagera dig i konflikten?

   • Du delar åsikt med högerliberalen och USA:s krigshökar-vännen Carl Bildt?

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/carl-bildt-okar-risken-for-krig-i-mellanostern

    ”Vi ska bestämma reglerna för svenska företag, det ska man inte göra i Vita huset, säger Carl Bildt.”

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/carl-bildt-okar-risken-for-krig-i-mellanostern

    Västeuropa är gärna med på noterna när USA gör regim change i diverse länder i Europas närhet men när USA:s eget folk gjorde regim change i sitt eget land så blev det plötsligt stopp för den imperialismen. Jag är emot generaliseringar av USA därför USA består även av folk precis som du och jag. Många vänstermänniskor här i Sverige ställer sig på Demokraternas och Obamas sida i USA men för mig är den sidan ungefär densamma som företräds av vår egen högerman Carl Bildt. Jag tror internationaliseringen och globaliseringen har ställt till en distraktion inom vänstern som den kanske aldrig repar sig från?

    https://www.youtube.com/watch?v=aVo7Gd7Y0BA

     • Jag förstår din vånda för en storskalig militär uppgörelse i Mellanöstern därför följden skulle bli en total utraderad vänster i Europa pga av de stora flyktingströmmarna som skulle röra sig i vår riktning. För då kommer det stora kulturbytet på riktigt.

      • En storskalig militär uppgörelse skulle kunna leda till en storskalig antiimperialistisk rörelse i Europa.

 13. Tack för du bryr dig om mina kommentarer. Du har ju själv reagerat på det här i termer ”USA som världspolis” och visst är det väl så men jag tycker det även gäller västvärlden som enhet när de agerar gemensamt genom internationella samarbeten som Trump nu tycks störa betydande. Jag gillar inte attityden från den vite mannen som vill vara så mycket bättre att det måste vara hans regler som gäller. Men det gäller inte alla den vite mannen. Ryssen är också vite mannen men de är inte med i den här konspirationen och därför blir de också både hatade och ratade av resten av den vite mannen från västvärlden. Vad hade Sverige i Afghanistan att göra? Följden av det är faktiskt något vi får uppleva idag och som inte alla är precis nöjda med. Samma gäller militär insats i Libyen. Mitt Sverige ska inte vara någon världspolis eller som ett nedtyngande ok ta följderna därav.

 14. något wärldskrig blir det nog inte, moskva har gett carte blanche till israel att agera i syrien mot iran,som tur är för oss vanliga människor

 15. ”Some Israeli commentators have signaled that Israel´s relation with the central Asians States, including Kazakhstan, are part of the country´s involvment in ’the Grate Game’ for Control over strategic natural Resources in Cemtral Asia. In similar vein, the islamic Republic of Iran, both fumed about and privately tried to cancel Kazachstas ties to Israel, […].”
  ”Over 25% of Israel´s oil purchases is from Kazakhstan. [Ryssland är den största]”
  https://en.wikipedia.org/wiki/Israel–Kazakhstan_relations