Aftonbladet – Sveriges Fox News

Jag har nämnt det tidigare, jag skrev om det senast idag, men tidningen tar på sig rollen mer och mer för varje dag, Juholt ska bara bort till vilket pris som helst.

Sättet man behandlar Håkan Juholt i tidningens spalter borde rimligen vara åtalbart. Man vräker ut galla och väljer ut de fånigaste bilderna, allt för att diskreditera den socialdemokratiska partiledaren. Men frågan är om man inte har gått över gränsen nu, detta kan inte vara ”God publicistisk sed”, det är inget annat än ren mobbning från landets största tidning.

Och vad värre är, det är inte bara på nyhetsplats som denna förföljelse förekommer, till och med ledarsidan har deltagit med liv och lust i kampanjen ”Krossa Juholt”, och det är faktiskt LO som utser chefredaktören och inte Fredrik Reinfeldt, men av det märks ingenting när det gäller Juholt. Jag tycker att det känns vämjeligt att se landets största tidning så helt tappa koncepterna. Här rör det sig om en medveten kampanj, själv undrar jag givetvis vem som har beordrat tidningen att göra vad den kan för att avsätta Juholt, och framförallt varför tidningens journalister inte har integritet nog för att sätta ner foten.

it Andra om: , , , , , ab1 ex1 svt svd dn sr

  52 comments for “Aftonbladet – Sveriges Fox News

 1. Ingemar
  16 januari, 2012 at 10:30

  Här gör de sig verkligen till en av hatets kolportörer!

 2. Sara G
  16 januari, 2012 at 10:36

  En värre förföljese har inte förekommit sedan Palmes dagar,
  men det är inte bara Aftonbladet som ägnar sig åt denna mobbning.
  Tv1 och Tv2 för en nästan lika avskyvärda kampanj mot Juholt.
  Tar upp bagateller för att sedan förvrida dem till oigenkännlighet.
  Han deformeras till inget annat än en virrpanna
  som inte har en aning om vad han säjer.

  ”Allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt.”
  Vi vet ju vilka som ligger bakom, och journalisterna har inget annat val än att lyda tidningsägarna.

  Den här styrda förföljelsen skadar demokratins innersta kärna
  på ett förödande sätt.

  • Leo
   16 januari, 2012 at 11:12

   Instämmer. Det är ett vidrigt och huvudlöst drev mot Juholt nu som starkt påminner om drevet mot Palme. Oavsett vad man tycker om Juholts politik, som ej överhuvudtaget beskrivs sakligt någonstans. Hela drevet siktar på personen Juholt och eventuella felaktigheter i någon detaljuppgift han kommit med någon gång.
   Detta skadar utan tvekan demokratin på flera sätt och på lång sikt.

   Vad lär detta drev våra ungdomar, barn och vuxna?

  • KL
   16 januari, 2012 at 15:53

   Troll är inte önskvärda här! / Jinge

  • Lassee
   16 januari, 2012 at 22:33

   Jag håller med Sara G helt och hållet. Det journalistiska förfallet fortsätter. Någon Public Service finns inte i Sverige idag, den börjar likna Alliansens förlängda arm. Sen undrar man ju stilla varför det inte finns någon enda i S-partiet som ställer upp och försvarar Juholt. Jag börjar mer och mer att tro att allt skit kommer inifrån. Tror att det finns många sossar som hellre ser Reinfeldt som stadsminister än Juholt.

 3. Besviken
  16 januari, 2012 at 10:42

  Jag fattar inte hur de tänker på Aftonbladet. Kanske är det vi ser i det här fallet en ryggmärgsreflex bland journalister – de får vittring på blod och måste till varje pris måtta ett avgörande hugg mot strupen – eller också har de fått order uppifrån att krossa Juholt.

  Hela upplägget är så grovt, så bortom vett och sans. Obegripligt. Och sorgligt.

 4. KalleB
  16 januari, 2012 at 10:52

  Ja, jag har undrat länge över den sk ”ledarsidan”.

  Sedan kan man ju tycka att (s) för en anonym och märkligt passiv tillvaro ”någonstans i Sverige”.

 5. Anders
  16 januari, 2012 at 10:55

  Jag tycker också att tidningen driver en hatkampanj, det känns riktigt obehagligt. Tänk om någon dåre får inspiration, samma som hände när det gällde Palme?

 6. Jens O
  16 januari, 2012 at 10:59

  Partiets kollektiva inställning förefaller vara denna: så länge de har problem måste dessa problem ovillkorligen skyfflas över på partiledaren. Som en slags självbevarelsedrift. Om Juholt förr eller senare tvingas avgå – oavsett skäl – måste det efterlämna en allmän känsla av att man därmed löser problemen.

  Det är förmodligen därför som så många ledande socialdemokrater konsekvent undviker att ta Juholts parti, trots att de en gång stödde hans partiledarkandidatur. Jag tror också att det är den vinkeln som Aftonbladet valt. De har hela tiden hållit sig undan från frågan om intern maktstrid. De är mycket noga med att framställa det som att allt börjar och slutar med Juholt.

 7. Leo
  16 januari, 2012 at 11:05

  Instämmer i din bloggpost. Det börjar närma sig något åtalbart snart det Aftonbladet och Melin håller på med. Moraliskt/etiskt har AB sedan länge passerat gränsen. Vuxenmobbing är aldrig vackert eller ok eller tillåtet ens av politiska skäl.
  Expressen har redan passerat en legal gräns men försöker balansera detta genom att huvudmobbaren, där i form av Niklas Svensson som ”journalist”, växlar mellan att göra sina ”avslöjande” genom att publicera sina alster dels som artiklar, dels som blogginlägg. Han verkar i sin fokusering på Juholt helt gått i spinn sedan länge.
  Här några färska exempel:
  http://bloggar.expressen.se/niklassvensson/2012/01/avslojande-juholts-hamnd-mot-fienderna-kartlaggning-pa-natet/
  När granskade Niklas Svensson ”makten” i form av alliansregeringen kritiskt senast, som ju faktiskt är medias och hans roll i ett demokratiskt samhälle om det skall fungera?

 8. Charlie
  16 januari, 2012 at 11:18

  Bra skrivet Jinge!

  Ja vi är nog många som undrar över vad Aftonbladet håller på med. Påpassligt att du skärmdumpade webbsidan, den har de redan tonat ner högst väsentligt. Antagligen insåg de att de gick åt helvete för långt. Själv förstår jag inte riktigt, jag köper tidningen ett par gånger i veckan och tycker att de håller en hyfsad nivå normalt, men tillägget att de överdriver somligt för att sälja extra lösnummer.

  Löpsedlar som ”De rikaste i Botkyrka” är vanligt förekommande varpå vi alla sliter till oss en tidning… :-D

  Men som sagt, jag tycker att de har passerat anständighetens gräns med bred marginal, och ledarsidan är nästan lika illa. Jag har läst massor av artiklar som sågar sosseledaren, och ofta dessutom illa underbyggda, varför vi inte kan kräva mer av landets största tidning vet inte jag,

  • KalleB
   16 januari, 2012 at 11:36

   Själv köper jag inte Bluddret sedan 15 år men gluttar på eländet på nätet (Med full addblock på). Och så tror dom att man vill betala för extra snaskiga ”nyheter”.

   För ”vän av ordning” så gluttar jag även på GP,SvD,DN.W-Post med mera. Till och med Prollen ibland.

   ja ja

   • Lord
    16 januari, 2012 at 15:17

    Att du står ut :)
    Själv klarar jag knappt av en längre stund med några av våra ”etablerade” media´s högervridna oftast rent lögnaktiga, timbrosponsrade artiklar. Om jag inte känner mig väldigt psykiskt stark innan vill säga.

   • Lassee
    16 januari, 2012 at 22:38

    För min del har jag sagt upp bekantskapen med AB sen ett halvår tillbaka. Både papperstidningen och nätditot.

 9. Mona Westerlund
  16 januari, 2012 at 11:36

  Ska vi verkligen fortsätta acceptera detta. Bojkotta Aftonbladet. Det gjorde visserligen jag för 20 år sedan men det skulle vara intressant om man kunde minska försäljningen avsevärt. Det tråkigaste var ju alla ”högersossar” som slöt upp på Aftonbladets sida och förvärrade det hela. Jag tycker att vi måste göra något för att få tyst på skället. Någon som har ett bra förslag. Det hjälper ju inte att vi ojar oss, vi måste göra något radikalt.

  • Markus
   16 januari, 2012 at 12:00

   Det hjälper inte att bojkotta, alla rycket på axlarna och säger ”kvällspress” bara. Det är väl så man förväntar sig att kvällspressen ska agera, helt utan moral. Men det skulle vara kul att veta vem som var bildredaktör åt webbupplagan, Jinge kanske vet?

   • 16 januari, 2012 at 12:05

    Inte en susning. F.ö. känner jag vare sig bildredaktörerna eller fotograferna på bladet längre. Jag gjorde mina sista uppdrag åt tidningen på 70-talet, och det är ett tag sedan.. :-) Det kan vara webbredaktören oxo, men jag tippar på ordinarie bildred.

 10. Gunnar W
  16 januari, 2012 at 11:40

  Ja det är återigen ett bottennapp av Aftonbladet. De har ändrat och snyggat till sidan, men de kan inte dölja sin agenda även om de nu har en rättvisare bild av Juholt! Tack för att du tar upp saken Jinge!

 11. Besviken
  16 januari, 2012 at 11:42

  Säga vad man vill, men det strategiska upplägget från sossarnas högerfalang förefaller vara ganska raffinerat. De accepterar en vänstersosse som partiledare och jobbar samtidigt för högtryck på att han ska trampa i klaveret och omsider lämna plats för en kritstrecksrandig högersosse av den gamla vanliga sorten. De låter alltså Juholt göra bort sig (med lite hjälp) för att få partiets vänsterfalang att skämmas och – förhoppningsvis – sträcka vapen.

  • Sara G
   16 januari, 2012 at 12:36

   Jag tror inte att det enbart är sossarnas förvirrade högerfalang som ligger bakom förföljelsen
   av Juholt. Snarare, skulle jag tro, är att de tyngsta mobbarna kan härledas från Timbro och
   Schlingmannhållet.

   Alldeles efter Juhols
   bejublade installtionstal steg sossarnas opinionsiffror mycket högt,
   men
   plötsligt kom den ena som-man-ropar-i skogen-mätning efter den andra, nära varje vecka. Synkroniserad av medias nästan ständiga mobbning av Juholt och blev, till min och andras stora häpnad en oslagbar favorit
   och förklarad som den store ”statsman” Schlingmann ville
   lura oss att tro att han var.
   Snacka om Kejsarens Nya Kläder!!!

   • Sara G
    16 januari, 2012 at 13:12

    Jag har skickat ett mejl till Lena Mellin där jag uppmanar henne till större objektivitet
    och att genast upphöra att delta i drevet mot Håkan Juholt.
    Fler borde skriva till Aftonbladet i samma ärende.

    • Lord
     16 januari, 2012 at 15:21

     I mina ögon är kvinnan en opportunistisk nyliberal som bara ser till sin egen framgång. Hon tycker nog att det räcker med sponsrad välgörenhet för att råda bot på de sociala felförhållandena.

   • lingon
    16 januari, 2012 at 18:55

    Det må vara att de tunga signalerna kommer från timbro etc hållet. Men faktum är ju att (s) inbördes splittring sabbar alla chanser vilket iofs passar rajrajarna perfekt. I sådana här situationer kan man rida ut stormen, och tom komma stärkt ur den, om alla i gruppen sluter upp och stöttar varandra. Tyvärr tror jag att chanserna för (s) även om de får stöd av (v) o (mp) inte längre står i paritet till vad som behövs för att ändra maktbalansen. Juholt är farlig för han ser och begriper vad som sker. Dessutom har han förmågan att artikulera fasorna och det passar naturligtvis inte rajraj och qui(s)lingarna.

    Så mitt tjat är återigen, skippa tjafset och börja jobba för att alla människor i landet ska få möjlighet att få tillbaka människovärde och åtminstone vettiga förhållanden. Det fordrar antingen att (s) kan ena sig, eller ett mycket starkt alternativ. Tycker dessutom att sådana artiklar som om rajajs framfart i täby borde stärka de som är vacklande. Men det kan ju oxo vara så att det stärker makten i så mån att deras tillskyndare anser det vara handlingskraftigt att ta lagen i egna händer…

  • Martin F
   16 januari, 2012 at 18:38

   Om det är så är det en oerhört farlig strategi då det är ett kort steg för många ’vänstersossar’ att lämna (S) och istället söka sig till den ’riktiga’ Vänstern i Vänsterpartiet. Jag förstår inte hur högersossarna resonerar faktiskt. De kan väl inte på allvar tro att de kan locka över tillräckligt mycket Allianzväljare för att ens kompensera bortfallet vänsterut och för all del till Miljöpartiet.

   Eller är Högersossarna korkade nog för att tro att deras väljare är valboskap precis som Allianzare alltid föraktfullt hävdar och därför låter sig duperas ytterliggare en gång. (S) plats är till vänster, inte lika långt till vänster som (V) men en bit iallafall, och inser inte partiets företrädare detta så väntar en kris som kommer få den nuvarande att framstå som en västanfläkt i jämförelse.

   Kul att (V) går framåt kraftigt iallafall. 7,9 % är iallafall halvvägs mot ett resultat man bör satsa på i valet 2014.

 12. 16 januari, 2012 at 12:23

  Det är sorgligt att se :(

 13. Micke
  16 januari, 2012 at 12:45

  Det är många som kommenterar på Aftonbladets sidor, folk är förbannade.

 14. 16 januari, 2012 at 12:55

  Men NATURLIGTVIS kommer varje socialdemokrat som försöker föra en socialdemokratisk politik att attackeras från dem som tjänar på den politik som har förts sen 1990!

  På den tiden socialdemokraterna klarade av att föra en socialdemokratisk politik fanns en arbetarrörelse som inte helt styrdes uppifrån. Att de över huvud taget kom till berodde på att Sverige hade världens mest militanta arbetarrörelse på 20-talet. Det var därifrån den kraft kom som av s-regeringar förvandlades till välfärdspolitik.

  Men sen gjorde de sitt bästa för att strypa den, för att få arbetsro och slippa ta hänsyn till bråkiga människor. Nu betalas priset för detta.

 15. 16 januari, 2012 at 13:26

  Jag såg just Håkan Juholts korta presskonferens från Folk och Försvar. Ingen kan förneka att han är skicklig på att hålla tal, jag förstår varför högerpartierna och dess talesmän är så himla skraja för honom..

 16. 16 januari, 2012 at 14:01

  Bra påpekande. Aftonbladets stundtals radikala kultursida tycks ha blivit ett alibi för att resten av tidningen tillåts sjunka. När jag ser sådant som Jinges exempel; undrar jag varför de valt att bli journalister? Den sortens mediamänniskor hör hemma på reklambyråer. Journalistförbundet, vad tycker ni?

  • Jens O
   16 januari, 2012 at 15:16

   Kvällstidningsredaktionerna betraktas väl redan mest som språngbrädor till karriärer inom PR, information och reklam. Notera exempelvis hur Juholt själv nyss rekryterade sin nye pressekreterare från just Aftonbladet.

   Man måste komma ihåg att det handlar om arbetsplatser som tyngs av nedskärningshot. Särskilt Aftonbladet ska sparka massor av folk. Eftersom det knappast är aktuellt med stora anställningskampanjer på några andra nyhetsmedier söker sig många till sitt yrkes utmarker. Det är längesedan journalistisk integritet var en efterfrågad punkt i de här killarnas och tjejernas CV.

   • 16 januari, 2012 at 15:20

    Fast det räcker väl inte som förklaring? Vore jag murvel så skulle jag inte sänka mig så djupt att jag blev uppdragstagare åt en politisk inriktning, och även om jag skulle så hade jag ansträngt mig för att rapportera opartiskt fram till det nya arbetet..

    • Jens O
     16 januari, 2012 at 16:21

     Just undersökningsföretaget United Minds är ett så bra exempel på vad det handlar om. Det startades av två journalister och en moderat. En av journalisterna, Marie Söderqvist Tralau, har hela tiden kunnat fortsätta jobba som det. Visserligen oftast som högermärkt krönikör men ändå.

     Men så för bara några dagar sedan kom hon ut som tillträdande VD för livsmedelsföretagens intresseorganisation. Då blev det plötsligt självklart att hon inte kan skriva för tidningar längre.

     Sedan du och jag bildade oss våra uppfattningar om vad ”murvlar” kan och inte kan göra har något hänt i yrkeskåren. Att jobba direkt för ett branschintresse eller en politisk organisation är visserligen fortfande tabu. Men att jobba med professionell opinionsbildning är numera helt okej, även om det i den rollen kan finnas tydliga bindningar till kommersiella eller politiska intressen.

     Nu påstår jag alltså inte att just Aftonbladets journalister skulle sitta på dubbla stolar på det viset. Men många av dem rör sig i en yrkesmiljö där ”kolleger” påfallande ofta jobbar för PR-företag, kommunikationsbyråer och marknadsundersökare.

 17. Elisabet
  16 januari, 2012 at 15:07

  Det kompakta drevet på nätet och i media mot socialdemokraterna består av en ohelig allians mellan högersossar, borgare och sverigedemokrater. Mennen bakom United Minds, exempelvis, har kopplingar till Prime och Morian. Tillfällighet?

  Då är det extra tragiskt att journalistkåren eldar på i stället för att vara en motvikt. Demokratin är defintivt hotad!

 18. Lord
  16 januari, 2012 at 15:45

  (s) borde tala om för alla som inte vet det, hur det var en gång i tiden i Sverige, när nästan alla hade jobb, trygghet, framtid. Nästan alla kunde förverkliga drömmen om villa, volvo osv. Hur ser det ut nu? Många idag känner inte till hur bra det var på ”(s) guldålder”. Fast det är klart, media kommer säga det är lögn och timbro´s nya historierevision för (m) kommer väl snart att läras ut i skolorna som sanning.

 19. H2
  16 januari, 2012 at 16:34

  Det är väl ganska uppenbart att det i första hand handlar om en inre konflikt inom socialdemokratin och att Aftonbladet har tydligt valt sida

 20. 16 januari, 2012 at 20:52

  Det är inte mycket med media överhuvudtaget nuförtiden. Men jag sörjer inte, desto mer tid över till annat sköj.

  Brukade bli grymt irriterad på alla journalister som inte kunde stava, skapa ett logiskt flöde, behärska förmågan till vanlig enkel meningsbyggnad och inte särskriva vartenda ord.

  Rubriksättningen har tydligen blivit ett jobb de sätter varenda ny snorig prao på. Det enda positiva undantaget är nog SVD. Blev själv i dag överraskad över att rubrikerna inte var motsägelsefulla eller helt obegripliga som i DN och artiklarna faktiskt var läsliga utan stav- och meningsbyggnadsfel.

 21. Bokstaven
  16 januari, 2012 at 21:10

  Råkade titta i kommentarerna efter Juholts nya fadäs/lögn och jag tycker att så gott som alla i denna tråd likt strutsar stoppar huvudet i sanden och inte vill se vad som händer i verkligheten. Juholt klarar ju av att sänka sig och därmed (S) ganska bra alldeles på egen hand.

 22. Rasputin
  16 januari, 2012 at 22:18

  Fungerande mejladress?

 23. lingon
  16 januari, 2012 at 22:41

  Häpnadsväckande att ingen uppmärksammar hans budskap utan bara letar fel. Men det är visst vanligt att man gör så i ankdammen när man inte vill inse att det finns faror som lurar i vassen och dessutom hyllar jante. Jag tycker nog att det som citeras i ab från folk och försvars konferensen i sälen är tämligen viktigt och att man inte ska göra som rajrajgänget, nämligen stoppa huvudet i sanden inför kommande problem. Alltså hj sa bla enligt ab:

  ”…Hans recept för att undvika ett mer konfliktdrabbat Europa i framtiden var följande:
  – Det handlar för svensk del om att vara pådrivande för europeisk integrering. Det handlar inte bara om finanskrisen, utan om att bygga ett socialt Europa, ett klimatsmart Europa…”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14219298.ab

 24. 17 januari, 2012 at 12:21

  Du har fel, media sänker honom av politiska skäl främst.

  • Erik Larsson
   18 januari, 2012 at 04:32

   AB är ingen S-tidning! / Jinge

   • Erik Larsson
    18 januari, 2012 at 21:10

    Är man inte läskunnig nog för att ta del av, och följa, de regler som styr kommenterandet här så släpps inte kommentarerna fram, då hamnar man i spamfiltret. / Jinge

 25. Sara G
  17 januari, 2012 at 13:21

  Erik Larsson,jag håller med Jinge om att det handlar enbart om politik. Jag tror att det är ett politiskt drev, initierat av propagandaministern Schlingmann och flera andra moderuttvänner.

  Vad Juholt egentligen menade var att rajrajs
  regering, som då var i majoritet, ensam fattade beslutet om att byta ut värnplikten mot en yrkesarmé och att det
  togs upp i riksdagen utan en bredare förankring med de andra partierna.
  Beslutet kommer inte kan rivas upp eftersom SD stöder regeringen, liksom så många andra gånger…

  Man kan kanske efterlysa större klarhet av Håkan Juholt.
  För drevet kommer att fortsätt, det är jag säker på, eftersom jag misstänker att rajraj känner sig starkt hotad av den andres politik. Det skulle inte längre gå att spela arbetarparti i en debatt med Juholt. Det faller på sin egen orimlighet.

  Man kan kanske efterlysa större klarhet av Håkan Juholt, då media gör allt för att missförstå vartenda ord han säger
  Och drevet kommer att fortsätta, för jag tror att rajraj känner sig hotad av Juholts välfärdspolitik, och
  det skulle inte längre gå att spela ”arbetarparti” med en ”arbetslinje” i en debatt med Juholt.
  För Juholt är en skarp kille!

  • Adam
   17 januari, 2012 at 15:05

   Sverigedemokraterna vill verkligen inte ha yrkesarme – de skryter ju med att de är nationalistiska och enda partiet som vill återinföra värnplikten

   ”Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson konstaterar:
   – Regeringens inriktning är felaktig. Vi är det enda riksdagspartiet som vill återinföra värnplikten. Jag förstår inte varför Juholt sa som han gjorde.” http://www.expressen.se/nyheter/1.2681999/juholt-tvingas-forklara-sig-efter-dubbelfelet

   • 17 januari, 2012 at 16:49

    Kanske för att SD hade möjlighet att rösta med oppositionen?

    • Adam
     17 januari, 2012 at 19:41

     SD:s logik är deras egen……..

Comments are closed.