Jonas Morian, talesman för rovkapitalet

En av de mest absurda företeelserna jag sett i massmedia det senaste året är tidningen Aftonbladets val av dem som de kallar ”Proffstyckarna”. Man valde ut Johan Ingerö som de liberalas företrädare, och Jonas Morian som Socialdemokra-
ternas.

Valet av Ingerö var kanske inte så märkligt, men att Jonas Morian skulle representera socialdemokrater är mer än anmärkningsvärt. Han arbetar som presstalesman åt Rov-
kapitalistbolaget Attendo Care, ett företag som drivs av riskkapitalister och som har gjort sig känt för att i första hand tjäna pengar, i andra hand tjäna pengar, och i tredje hand, ja ni vet.

Vart bolagets vinster tar vägen känner jag inte till, men jag kan ju gissa. Företaget har varit i blåsväder fler gånger än vad jag kan räkna, och söker man på Jonas Morian så får man mängder av träffar i media där han sysselsätts med att försvara detta rovkapitalistbolag. Senast nu idag, nu visar det sig nämligen att Attendo Care har vårdat en 63-årig kvinna på ett vårdhem så illa så att hon har – frusit ihjäl.

SVT/Rapport/Agenda: ”Kvinnan hade under de senaste åren krävt att få ha fönstret öppet och elementet avstängt om nätterna. I år var vintern ovanligt kall i Skåne och personalen märkte att kvinnans tillstånd blev allt sämre i början av året. Personalen ville ta kvinnan till en läkare, men hon vägrade och personalen lät därför bli.

Trots att personalen själva hade ytterkläderna på under besöken hos kvinnan och att hennes situation gradvis förvärrades kontaktades inte ens den sjuksköterska som var knuten till boendet.

Inte förrän den 8 februari, då kvinnan knappt var kontaktbar, tillkallades ambulans. Hennes kroppstemperatur var då 27,5 grader. Dagen efter avled kvinnan.”

Givetvis reses en hel del frågor, bland annat frågar SVT varför inte Attendo Care verkade för att kvinnan skulle tvångs-
omhändertas.

Jonas Morian

Attendo Care/Jonas Morian: ”- Det är inte vårt beslut. Vår uppgift handlar om att erbjuda bästa möjliga vård och omsorg utifrån det uppdrag vi har fått av kommunen och utifrån de lagar och regler som gäller. Det blir rätt ofta konflikter mellan att respektera människors integritet och önskemål å ena sidan och att, å andra sidan, se till att de får bästa möjliga vård och omsorg, säger Jonas Morian, presschef i Attendo Care.”

Uppgiften är mer än tveksam. Den som är medicinskt ansvarig är givetvis den som ska gå vidare med en begäran om tvångsvård, vårdbolaget kan inte bara vifta bort en sådan fråga. Är det inte Attendo Cares bord så borde givetvis Morian kunna redogöra för vems bord det är.

En följdfråga blir givetvis vad socialdemokrater i allmän-
het anser om möjligheterna att förena ett arbete som press-
talesman på Attendo Care, med det företagets historia, och vara talesman för socialdemokraterna i Aftonbladet. Möjligen kan det inte det vara helt oproblematiskt.

Agenda SVT2 21.15

it Läs oxo: Bo, Ilsemarie, Ola, Röda-m, Fruintimmersblogg, Bengt, Galahad, Knapsu, Sussie & Annarkia , , , , , , , , ab ex dn svd hd123 sds

  15 comments for “Jonas Morian, talesman för rovkapitalet

 1. Johan Ingerö
  12 september, 2010 at 23:11

  Hej Jinge,

  Jag tänker inte recensera Aftonbladets val av mig och Jonas som valbloggare – det vore ju lite märkligt. Vill däremot påpeka en sak: Jonas ”representerar” inte Socialdemokraterna i bloggen, lika lite som jag representerar något alliansparti. Jonas är visserligen medlem i S, men representerar i bloggen enbart sig själv. Detsamma gäller mig, som sedan 2006 inte är medlem av något parti.

  Jonas vill se en rödgrön regering, och jag hoppas på återval för Alliansen. Men vi förhåller oss oberoende gentemot dem, något som jag tycker märks i hur vi beskriver debatter och utspel. Senast idag skrev jag att Bodström vann debatten mot Ask, exempelvis.

  Några andra uppdrag har vi inte, vare sig från Aftonbladet eller från något parti.

  • Kuno
   13 september, 2010 at 08:19

   Kan inte Jonas försvara sig själv?

   • Micke F
    13 september, 2010 at 08:23

    Går det att försvara en sjuk sak? Om såssar kan sälja sig till Attendo Care, kan de då sälja sig som ett arbetarpari också?

   • Johan Ingerö
    13 september, 2010 at 10:44

    Kan han säkert, men Proffstyckarna är även min blogg, och jag är därför mån om att räta ut missförstånd. – Även missförstånd som förefaller relativt avsiktliga.

    • 13 september, 2010 at 11:55

     Vad menar du med det? Avsiktliga? Att Attendo Care är ett rovkapitalistföretag? Att det är underligt att en ”socialdemokrat” agerar för deras räkning? Eller menar du Aftonbladets val av ”röd” bloggare??

     • Johan Ingerö
      13 september, 2010 at 13:47

      Nej, jag menar att du nog inte själv tror att två relativt publika debattörer anlitas av Nordens största tidning för att föra ut något specifikt partis åsikter.

      • 14 september, 2010 at 07:24

       Nej, gällande dig står det ”de liberalas” företrädare och det är väl inte ett givet parti? Morian däremot som tidigare socialdemokrat är väl självklart att man ser honom som sosse?

       Fast det finns givetvis ett fel där. Du är inte mer liberal än Pinochet så där borde Jinge ändra.

       • 14 september, 2010 at 07:27

        Fast det finns givetvis ett fel där. Du är inte mer liberal än Pinochet så där borde Jinge ändra.

        Man skulle ha en del av dina symboler på Motbilder för att kleta på meningsmotståndare.. :-)

 2. Gösta Berling
  12 september, 2010 at 23:34

  Han har givit ”Socialdemokrati Light” ett ansikte !

 3. Anders
  13 september, 2010 at 02:00

  Rovkapitalister var ett passade ord, undrar hur det stämmer med sossars ideologi?

 4. Mats E
  13 september, 2010 at 05:12

  Fast Morian är väl knappast sosse längre? Visserligen har sossar ofta uppvisat en märklig inställning till den offentliga sektorn, men presskontakt för Attendo Care är nog i magstarkaste laget.

 5. admir
  13 september, 2010 at 05:30

  Den här högervridningen av vänstern är varför vi förlorar valet. Idag är det i princip ingen skillnad på partierna; alla står mer eller mindre för en borgerlig politik. Jonas Morian är det perfekta exemplet på detta.

 6. Daniel
  13 september, 2010 at 10:15

  Morian borde gå över till KD. Där kan han hitta stöd för sina åsikter.

 7. 13 september, 2010 at 18:25

  Tycker att Jonas Morian borde hamna i historieböckerna som ett av de sämsta exemplen på socialdemokrater tillsammans med Erik Laakso och Kjell-Olof Feldt. Dessa tre är inte ens blekt röda utan helt i avsaknad av ideologi annat än den liberala.

  • 14 september, 2010 at 07:25

   Inte ”liberala”. De är nykonservativa som kallar inte vågar ange sin riktiga benämning. ”Liberal” låter finare.

Comments are closed.