Morian arbetade i hemlighet -mot- Julian Assange


Igår skrev jag om Jonas Morian, jag berättade om det faktum att Morian hade vänt sig till media med sin klagan på Håkan Juholt, allt för att bidra till att Juholt ska bli omöjlig som ordförande för Socialdemo-
kraterna.

Själv brukar jag inte läsa Jonas blogg, men eftersom han irriterat sig på att Juholt valdes utan att partiet först hade tillfrågat honom själv så besökte jag den för att se hur han resonerade. Jag lyckades inte hitta några bärande invändningar där, i vart fall inga som inte Jonas redan hade basunerat ut i pressen. Media tycks ha förstått att Jonas själv anser att han är makthavare, något som också avspeglas i form av hemsidan Makthavare.se och hans ständiga engagemang i och för Almedalen, han har t.o.m. varit med och startat en blogg som kallas Almedalsbloggen.

På sin blogg berättar han att han i hemlighet arbetat åt ett par amerikaner med research, detta för att de sagt att de skulle skriva en bok om Julian Assange. Jag citerar delar av det skrivna nedan.

Jonas Morian: ”I januari i år blev jag via en gemensam bekant kontaktad av två Los Angeles-baserade skribenter som berättade att de jobbade med en bok om Julian Assange, hans arbete med Wikileaks och de svenska våldtäktsanklagelserna. De frågade mig om jag kunde vara behjälplig med research om den svenska delen av historien. Smickrad över att ha blivit tillfrågad, plus att jag själv var bekant med några av de inblandade och därför engagerad i fallet, tackade jag ja…

…Researcharbetet var till en början inte särskilt komplicerat. Det handlade mest om att reda ut svenska förhållanden, förklara vilka diverse personer var, samt reda ut varför vissa saker – exempelvis feminism – kunde te sig så olika i en svensk respektive amerikansk kontext. Jag skrev ihop korta biografiska texter om personer författarna efterfrågade, jagade fram kontaktuppgifter och försökte ordna intervjuer. Det stod snart klart att flera av de nyckelpersoner författarna ville intervjua inte var intresserade av att ställa upp, något jag mycket väl förstår. Författarna skiftade då fokus. De ville nu få fram mer information om de inblandade personerna i Assanges Sverigeresa, hur de var bekanta och vilka politiska motiv de hade. Jag svarade på en del…

…Det var i det läget det gick upp för mig att skribenterna var över-
tygade om Julian Assanges oskuld och att bokprojektet handlade om att presentera honom som en hjälte. Efter att uttryckligen ställt frågan fick jag höra att bokens arbetstitel var Julian Assange – WikiLeaks Warrior for Truth.

…Det hela rann till slut ut i sanden och någon bok kom, så vitt jag förstår, aldrig att ges ut. Men mycket skada var redan skedd. Jag hade gått bakom ryggen på vänner och bekanta i ett missriktat försök att ge en mer nyanserad bild. Och på nätet fortsätter konspirationsteorierna att växa.” (forts nedan..)

Han säger att han har ångrat sitt arbete, men ska man tolka det han skriver så låter det som att arbetet avbröts eftersom det framgick att amerikanerna hade för avsikt att skriva en bok som var positiv till Assange. Bland de bekanta han talar om finns sannolikt de kvinnor som anser att Assange har förbrutit sig mot dem, och ska man döma utifrån hans egen text så ville han själv ge en mer ”nyanserad bild” av Assange, och att han därför gick bakom ryggen på sina vänner. Han tillägger också att Assange verkar vara ett riktigt svin, vilket givetvis kan vara en korrekt bedömning. Men jag frågar mig hur han kunde veta att de ”skribenter” han talar om inte var representanter för amerikanska myndigheter, sedan kan jag ju undra hur många kronor det kostar att få Jonas Morian att gå bakom ryggen på sina vänner…

Jag tycker att detta reser frågor om hur Aftonbladet rekryterat sina ”Proffstyckare”. Att Jonas Morian, trots sina politiska åsikter, vill göra karriär inom det socialdemokratiska partiet är inte mitt problem, den frågan äger Social-
demokraterna själva. För övrigt kan jag konstatera att Morians hund inte är en hund utan en katt. Jag hoppas att katten är informerad…

(Sträng kommentarsgranskning tillämpas, Regler)

it Andra om: , , , , , , , , , ab1 ex svt sr svd dn1 Cicion Läs gärna: annarkia, 1, 2, 3, Romelsjö, humanlabrat, 1, ilsemarie, 1, lidköpingssoc, varghjärta, 1


12 svar till “Morian arbetade i hemlighet -mot- Julian Assange”

 1. Ja jävlar! Jag undrar hur många som vill vara kompisar med den mannen som går bakom ryggen på sina egna vänner. Och som dessutom hänger ut partiledaren i både TV, radio och tidningar. Pålitlighet tycks inte vara hans främsta egenskap.

  • Morian är bara en springpojke. När sossarna anklagades för att vara för efterblivna på sociala medier och bloggar tog han chansen och gjorde snabb karriär.

   Problemet ligger i den miljö han rör sig i. Förre S-riksdagsmannen Bengt Silfverstrand beskrev det bra på SVT Debatt igår. Det finns en klick av Stockholmssossar som ville och fortfarande vill ha Mikael Damberg som partiledare. Det är de som bedriver krypskyttet mot Juholt, och det är i deras Socialdemokraterna som en snubbe som Morian kan anse sig ha framtidsutsikter.

   Just nu jobbar han för det, snart jobbar han för något annat. Det är likadant som med det där Assange-knäcket, antar jag. Man får ju litegrann känslan av att hans principåsikter om vad PR-konsulter bör och inte bör ägna sig åt bara gäller just för stunden.

   • Först gör han ett diskutabelt jobb som innebär att han går bakom ryggen på sina ”vänner”. Sedan är han korkad nog att basunera ut det på sin blogg! Vad har den karln för moral/IQ ?!

    • ”Först gör han ett diskutabelt jobb som innebär att han går bakom ryggen på sina ”vänner”. Sedan är han korkad nog att basunera ut det på sin blogg! Vad har den karln för moral/IQ ?!”

     Jag man står ju lite undrande inför en sådan bloggning. Det handlar ju inte om en ungdomssynd som han begick när han var 14 år, utan han gick bakom ryggen på sina vänner nu, nyligen, antagligen i år. Hade jag varit ett ryggradslöst kräk så hade jag i alla fall hållit käften om det, jag hade ju knappast bloggat och berättat hur ynkligt jag hade betett mig.

     Men han basunerar ut det på sin blogg, ja det är fan i mig häpnadsväckande. Det är som någon skriver här – förräderi, och han skryter med det. Dessutom kan det mycket väl vara så att de ”skribenter” som han har lämnat ut uppgifter till har varit någon sorts agenter för en amerikansk myndighet. Hade det varit någon som helst stake i mannen så hade han i så fall delgett sina läsare vartenda ord som han hade skickat till USA.

     Din undran om IQ är fullt berättigad som jag ser det.

     Jag kan inte tänka mig att Jonas Morian har det minsta att hämta inom SAP efter detta, som en lydig vovve så springer han direkt till TV4 och Expressen och hävdar att Juholt inte är kapabel att leda partiet. Och förmodligen gäller det alla politiska partier, ingen vill ha medlemmar som ringer Expressen så fort det är något.

     Visserligen så har Juholt legat lågt i kritiken mot de partikamrater som har gått till pressen den här gången, men alla vet och förstår nog att Morians agerande och hans sympatier diskvalificerar honom för att ens få sortera häftstift inom SAP efter detta.

     Är det någon som vet om han har något politiskt uppdrag för partiet?

     Hur det ska gå med Makthavare.se efter att han går ut och berättar att han sviker och går bakom ryggen på sina kamrater kommer givetvis att skita ner den hemsidans renommé rejält, dessutom så kommer ”Vi Som Vill Upp”-sidan ”Almedalsbloggen” att dras med i detta. En Streber som skiter i sina vänner och går bakom ryggen på dem, hur pålitlig är en sådan person?

 2. Det fina med att vara arbetarklasskämpe idag är att det finns en god och trygg pension att hämta i att förråda arbetarklassen.

 3. Det jag undrar är; när skall han uteslutas ur det parti hans åsikter uppenbart inte stödjer?

  • Helt klart. Kollar AB och DN en gång på morgonen. Jinge och 5 andra bloggar kollar jag 1000 ggr per dag efter uppdateringar eller för att återgå och fundera kring någon fråga.

 4. Han har inga problem med att jobba som informationschef för Attendo Care, så han kanske inte ser något problem med att kartlägga sina vänner för uppdragsgivare som utger sig vara journalister.