Falska nyheter, vad är det?


Åter en ny intressant artikel av Ulf Bjerén. Den har sänts till Blekinges lokaltidningar för publicering. Ulf har publicerat många artiklar i Sydöstran i Blekinge. Jag har haft förmånen att publicera flera artiklar av Ulf tidigare .

Efter artikeln ger jag länkar till ett antal artiklar i ämnet som jag publicerat.
Indicter bild 2 Fake-news-definition-by-The-Indicter-768x768
Artikeln.
Nu
skrivs om fake news, falska nyheter. Begreppet lanserades av Trump och togs upp av MSM, mainstreammedia. Det används som vapen för att misstänkliggöra och demonisera kritik utan att reda ut sakfrågan.

Visst frodas spekulationer och vilda konspirationsteorier på nätet. Men det är MSM med stora resurser som tillhandahåller falska nyheter på löpande band vilket är det verkliga hotet mot demokrati. Ryktesspridning och desinformation på nätet växer ur den mylla som det offentliga ljugandet skapar.

Konkret analys av konkreta förhållanden avgör vad som är sant och falskt. Förtrogenhet med historiska, kulturella och politiska referenser och ett gott närminne underlättar att värdera nyheter och sätta in händelser i ett större sammanhang.

Min far, lokförare, fackföreningsman och autodidakt, talade om politisk fattigdom. Vår tid präglas av historielöshet och därmed ansvarslöshet för vår gemensamma framtid. Den politiska fattigdomen grasserar. Vi blir försvarslösa mot den offentliga lögnen.

Propaganda som främjar krig betecknades i Nürnbergrättegångarna 1946, efter erfarenheterna i 1930-talets förkrigstid, som ett allvarligt brott mot mänskligheten.

De grövsta falska nyheterna är de som används för att starta krig. Till exempel: Nordvietnamesiska patrullbåtar angriper amerikansk jagare i Tonkinbukten (Vietnamkriget 1964). Saddam har massförstörelsevapen (Irakkriget 2003). Gadaffi bombar sitt eget folk (Libyenkriget 2011). Assad dödar spädbarn med giftgas (Syrienkriget 2017 och 2018),

Media har länge och frekvent falskrapporterat för att dölja folkmord. Atombomberna i Hiroshima och Nagasaki presenterades i media som bombningar av militära mål. Lyssna på TT-nyheterna som finns bevarade som ljudfil i Focus lexikon.

Efter världskriget ökade några årtionden kravet på media om saklighet och opartiskhet, men under senare årtionden har successivt ren krigspropaganda kommit att i stor utsträckning ersätta saklig information. De som talar om fred demoniseras.
Boston Globe
Stephen Kinzer summerade i Boston Globe (18 februari 2016): Bevakningen av kriget i Syrien kommer att bli ihågkommen som en av de mest skamliga episoderna i den amerikanska pressens historia. Och svenska MSM är ännu mer entonigt följsamma mot Vita husets agenda.

Talet om falska nyheter anspelar ofta på vad som påstås vara ryska påverkansoperationer på andra länders val. Men Russiagate är om något ett exempel på falska nyheter: Uppblåsta spekulationer och ingen bevisning i en MacCartyistiskt regisserad kampanj understödd av Clintongänget, bolagsmedia och det militärindustriella komplexet för att hindra varje steg mot fredliga relationer med Ryssland och motivera militär, diplomatisk och ekonomisk aggression.

Samtidigt tigs om USA:s praxis att lägga sig i andra länders val. Enligt en färsk rapport i Los Angeles Times har USA intervenerat i ett 80-tal val i 45 länder sedan andra världskriget. Bortsett från alla statskupper.

Att undertrycka information går in under begreppet falsk nyhetsförmedling. Den väldokumenterade väststödda statskuppen i Ukraina 2014 är ett exempel på medias faktaresistens. (Slut artikeln)

Några artiklar här om ”fake news”.
I. DN och fake news”. Nämner flera artiklar om DN:
1) Vår tids monumentala hyckleri

2) DN: Peter Wolodarski desinformerar grovt

3) Visar kriget i Syrien DN:s kvalitetsjournalistik eller dess djupa cynism

4) Effekten av USA-propaganda och desinformation tiger man om

5) Jihadismen är inte orsaken till krigen (DN), men USA-imperialismen

6) Vanställd kritik av fredsorganisationen SWEDHR

7) DN:s ”fake news”-attack på Swedish Doctors for Human Rights” (The Indicter)

8) DN desinformerar friskt och förnekar sin policy

9) Har DN stort förtroende för tillförlitlighet? Varför i så fall?

II. Hur hantera alternativa fakta

i Andra om: , , ,, , , , , , , , , , , ,, , , , , , krig


9 svar till “Falska nyheter, vad är det?”

 1. ”Medias faktaresistens” är nog alldeles för snällt uttryckt. ”Medias faktaaversion” torde bättre motsvara verkligheten. Att inte ta till sig respektive att inte vilja ta till sig information. Faktaresistens kan bero på oförstånd. Faktaaversion beror däremot på förutfattad mening.

 2. Något om brutna löften, falska nyheter, fake news och false flag. Är Kim-Trump möte: mer teater än substans?
  Det är Syd- och Nordkorea som måste ta ledningen för att bestämma Koreas öde. ”Fredsprocessen” leder ingenstans om Amerika ska vara den stora beslutsfattaren. Nord- och Sydkorea måste fortsätta med sina fredsskapande insatser. Washington är inte längre relevant.
  Sydkorea måste ta ledningen över sig själva. Fred kräver sydkoreanska självständighet och ensidigt förbud mot alla framtida militära övningar nära den koreanska gränsen, som hotar koreansk stabilitet. och förbud mot amerikanska trupper på sydkoreansk mark.
  Kort efter att Trump bröt överenskommelsen om kärnkraftsavtalet med Iran utfärdade hans utrikesminister Mike Pompeo 12 krav på Iran, som han visste skulle vara omöjliga att möta. Precis som omöjliga krav till Milosevic 1999 och till Saddam Hussein 1991 och 2003 när Washington önskade krig.

  Det är omöjligt för Kim att tro på några säkerhetsgarantier som Trump-administrationen kan erbjuda. De senaste exemplen på Libyen och Iran står som mer än tillräckliga bevis för detta. Nordkorea har också sin egen erfarenhet av att USA inte följer ingångna avtal, särskilt när George W. Bush-administrationen var i kraft.
  Det är därför ingen mening för Kim Jong-un att helt lägga ner sitt kärnvapensköld för vad som sannolikt kommer att bli omedelbar säkerhet och ekonomiska garantier från USA, som kan avbrytas eller hindras i ett infall av en framtida fientlig administration eller kongress.

 3. Kanske smart av de monopolkapitalistiska ”liberala” Nato-vurmande tidningarna att ta in sådana upplysningar? – Chefredaktörerna har ju själva främjat krig genom sin Nato-vurm. Endast försök att balansera det kan nog i framtiden uppfattas som en förmildrande omständighet som kan minska anledningen för de folkvalda tribunalerna att avrätta dem för medhjälp till folkmord, folkförräderi eller landsförräderi.

 4. I princip AGW och att kön är en social konstruktion. Finns i alla media hela tiden utan att vara sant.

 5. ’Falska nyheter, vad är det?’

  Tja, lite förenklat kan man säga att Aftonbladet, Expressen, DN, SVT, SR, CNN, BBC ar förmedlare av Fake News.

 6. Tabu och en världsbild som inte finns.
  Vi har en utpräglad förnekelsekultur i detta land, allt fraktioneras ned till en ren förenklad lögn i våra medier.
  Vi tar oss stora friheter med ’sanningen’ som stansas fram genom ensidig upprepning, en torftig världsbild skapas och hålls fram för läsaren. Vi blir ’fattiga’ och isoleras mentalt, en typ av karantän om ni så vill. Vilket folk är hårt styrt egentligen, det är en fråga som vi inte rundar enkelt i dagens läge. Internet och WikiLeaks tillsammans med de fria nyhets-kanaler som finns är två orsaker som lyfter vår sociala och mentala hälsa, de skapar en större medvetenhet men även ångest över världens sköra bräcklighet.
  Det räcker att man nämner Ryssland i något sammanhang så tittar folk på en som om man har en skruv lös.
  Här en bra nedkokad version av vad helheten handlar om från ’ax till limpa’ av Caitlin Johnstone, ”Twelve Tips For Making Sense Of The World ” :
  https://medium.com/@caityjohnstone/twelve-tips-for-making-sense-of-the-world-43348077cf80