Hur fungerar ”Medierna” i Sveriges Radio?


Denna artikel publicerades för precis ett år sedan. Den är lika aktuell idag. Är det rentav så att våra etablerade medier inte sällan presenterar vilseldande uppgifter i centrala utrikespolitiska frågor. Undviker man att publicera viktig information och låter den ersättas av uppgifter med tveksam faktabas, ja kanske med uppgifter som tjänar som politisk propaganda? Läs, fundera och kommentera gärna!

Igår lyssnade jag av en händelse på ”Medierna” i Sveriges Radio. Jag skrev följande mail till programmet ”Medierna” (medierna@tredjestatsmakten.se) där jag tar upp några frågor och vänligen ställer mig till förfogande för medverkan i deras program.
Russia Today
Mailet.
Idag fördes en kritisk diskussion i programmet ”Medierna” på Sveriges Radio om Russia Today, bl.a. under hänvisning till SÄPO.
SÄPO sapo-logo_2015_sv
SÄPO har inte presenterat någon analys eller fakta som ger stöd för bedömningen att ”Den statskontrollerade ryska mediekanalen RT har av Säpo klassats som ett centralt propagandaverktyg för Kreml och Putin.” Sveriges Radio
Här två artiklar om detta: Vad vet SÄPO om demokrati och terrorism?
Efter SÄPO:s rapport: Läs också Sputnik News och Russia Today

I ert program fanns ingen källkritisk ansats. Då det gäller propaganda så domineras den i vårt land helt av USA:s bild. Jag har i flera artiklar ingående analyserat denna och påvisat markanta felaktigheter. Det är genomgående en brist på elementär källkritik och en skev bild som förmedlas av vår tids stora konflikter.
Vilka svenska tidningar har återgivit uttalanden av Obama (DN 13/5 2015), Biden (Harvard 2/10 2014), USA-generaler, kongressrapport om att ISIS och al-Nusra stärkts av USA:s och dess allierades politik och att dessa terroristorganisationer fått direkt stöd av USA för sin verksamhet. Detta finns väl belagt av officiella USA-källor och har samlats i rapporten ”Vitbok om Syrien” som bifogas i sin första version.

Några exempel:
* 15/12 2013 ”Nytt om gasattacken i Syrien påvisar Obamas osanningar”. (http://jinge.se/allmant/nytt-om-gasattacken-i-syrien-pavisar-obamas-o-sanningar.htm)
* 10/4 2014 ”Seymour Hersh: Obama stoppade Syrien-anfall på grund av bevis om rebellerna utförde gasattacken i Ghouta(http://jinge.se/allmant/seymour-hersh-obama-stoppade-syrien-anfall-pa-grund-av-bevis-om-rebellerna-utforde-gasattacken-i-ghouta.htm)
* 13/4 2014 ”Seymour Hersh: Hur Turkiet planerade gasattacken i Syrien med USA:s hjälp” (http://jinge.se/allmant/seymour-hersh-hur-turkiet-planerade-gasattacken-i-syrien-med-usas-hjalp.htm)
* Har Assad dödat 7 gånger fler civila än ISIS http://jinge.se/mediekritik/har-assad-dodat-7-ganger-fler-civila-an-isis-co.htm
Sveriges radio II
Ukraina:
Media återger korrekt att Krims införlivning med Ryssland är ett brott mot FN-stadgan – men inte alls den statskupp som skedde 22/2 2014 mot folkvald president, i av OSSE lovordade presidentval 2010. Dagen efter det att en överenskommelse skett mellan president och opposition i närvaro av EU ministrar.
Eller den rapport av USA-forskare som talar för att dödsskjutningarna på Maidan utfördes av delar av Högeroppositionen. Dessa skjutningar har inte utretts av den nya regeringen.
Eller att Ukraina nu bryter mot Minsk 2, genom blockad av Donbass, liksom de nya beskjutningarna.

Jag uppmanar till faktabaserad analys och källkritisk ansats. Se för övrigt de olika rapporterna om censur minska yttrandefrihet i bl.a. USA,Danmark och Tyskland. Detta diskuteras i ett blogginlägg i den prisbelönade (av Cision) bloggen http://Jinge.se

Läs ”Hur USA ska censurera internet” Hur USA ska censurera internet. Där finns länkar till artiklar om minskad yttrandefrihet.

Vänliga hälsningar

Anders Romelsjö, professor emeritus Stockholms universitet och Karolinska Universitetet.

PS. Jag medverkar gärna i Ert program med mina studier och värderingar.DS

Propagana 1 untitled

Nytt mail av mig

Ett annat ämne är påståendena om hackning av Ryssland i USA:s presidentval. Belägg saknas, och Obama talade i sitt sista pressuttalande om läckor i stället för hackning. Los Angeles Times har publicerat en artikel enligt vilken en forskare i USA belagt att USA vid drygt 80 tillfällen har odemokratiskt sökt påverka val i vanligen demokratiska länder vid drygt 80 tillfällen. Har ni kunnat missa det?

Utdrag ur blogginlägget Sanningsministerium i Frankrike inför presidentvalet i Frankrike som CIA hackade år 2012
Los Angeles Times skrev för en tid sedan ”The CIA has accused Russia of interfering in the 2016 presidential election by hacking into Democratic and Republican computer networks and selectively releasing emails.
The U.S. has a long history of attempting to influence presidential elections in other countries – it’s done so as many as 81 times between 1946 and 2000, according to a database amassed by political scientist Dov Levin of Carnegie Mellon University. That number doesn’t include military coups and regime change efforts following the election of candidates the U.S. didn’t like, notably those in Iran, Guatemala and Chile. Nor does it include general assistance with the electoral process, such as election monitoring. Los Angeles Times och USA har olagligt och odemokratiskt påverkat valen i många länder

Artikeln i Los Angeles Times föranledde knappast någon uppmärksamhet. Däremot har obevisade påståenden från USA:s underrättelsetjänst CIA att Ryssland hade hackat i USA:s presidentval stor uppmärksamhet.


Pinsam CIA-rapport om Rysslands påstådda hackningsattacker
Hackade Ryssland i USA-valen? I konsekvens med denna vinkling passerade Obamas uppgifter på denne sista pressintervju om att läckor från medarbetare och ej hackning hade skett i presidentvalet ganska spårlöst förbi i pressen.

Vi kan nog tala om en slags ”Fake news” i nyhetsförmedlingen genom att centrala viktiga uppgifter utelämnas

DN skrev faktiskt En rapport som släpptes av Wikileaks i mitten av februari avslöjar CIA:s inblandning i det franska valet 2012. Alla större franska partier utsattes för infiltration av den amerikanska underrättelsetjänsten. Spionaget pågick mellan den 21 november 2011 och den 29 september 2012, alltså både före och efter det franska presidentvalet som hölls i april och maj 2012. Alla större franska partier infiltrerades.De politiska frågor som studerades extra noga var hur partierna ville öka Frankrikes ekonomiska tillväxt, och hur situationen med de grekiska skulderna skulle hanteras. Dokumenten klassas som hemliga,den näst högsta nivån av sekretess. De är också klassade som ”NOFORN” (No Foreign Nationals), vilket innebär att de inte skulle vara tillgängliga för utländsk underrättelsetjänst. Syftet med infiltrationen var att stödja CIA, försvarsdepartementet, och utrikesdepartementet.” Bra DN! CIA infiltrerade det franska valet år 2012

intressant.se, , , , , ,, ,, , , ,


14 svar till “Hur fungerar ”Medierna” i Sveriges Radio?”

 1. Om en nyhet bara återgivits i RT eller andra ryska medier är det enligt RT logik bara rysk propaganda. Det finns gott om nyheter om händelser som inte rapporterats, eller vanligare, bara blivit en kortnotis eftersom nyheten inte passar in i den svartvita världsbild vi dagligen matas med. Inget får störa den serverade bilden för då riskerar propagandan att krackelera. RT är propaganda men våra medier är det inte! Det är den ”sanning” som måste upprätthållas! Nyligen ägde källkritikens dag rum men dagen ägnades mest åt att förstärka tilltron till våra etablerade medier och stärka misstron till medier som inte kontrolleras av våra mediemoguler. Källkritik ska vara allomfattande och främst ifrågasätta det som inte är ifrågasatt.

 2. Man blir ju rädd för hur våra medier i sverige gör allt för skapa mer och mer censur genom sin egen lilla världsbild som ska tryckas ner i halsen på oss. Men nej nej det är ju ingen propaganda.(ironi)

  Klart är att svenskar inte längre köper våra mediers världbild och det gör samma propagandister desperata.

  Newsvoice har en bra artikelserie om propagandan från våra medier uppe nu:

  Del 2
  http://newsvoice.se/2017/03/25/ryska-spokplan-del-2/

  Detta borde läsas av alla, för här synas lögnerna vi hör från våra medier hela tiden!

 3. Doktor ”spinn” även här, Sverige är inget undantag.

  Så vem kan manipulera ett val – vem håller i verktygen och kunskapen ?

  Kontroll och manipulerings-instrumenten digitalt är ju till största delen amerikansk, hela konceptet från servern, datorn, mjukvara, internet, mobilteknologi och säkerhetsnycklar mm. Det blir ju för svenska SÄPO ett lån av verktyg som knappast kan vara effektivare, då ju konstruktion och patent har sitt ursprung där.
  Stefan Löfven påpekar allvaret med att ryskt intrång digitalt kan eventuellt påverka även ett svenskt val, men han har inte tänkt på att NSA, CIA med flera, har stort inflytande på den svenska internettrafiken, mycket större än vad någon annan kan tänkas ha. SÄPO och svensk säkerhetstänk är helt beroende av all den teknik som dessa organisationer tillhandahåller.
  Det massiva intrånget står definitivt inte ryska intressen för, det är och förblir en mytbildning avsedd endast till för att vilseleda svenska folket, den sanningen gäller även om statsministern står för uttalandet.
  Propagandan finns i alla länder, det får vi troligen leva med, men vi bör vara medveten om den.
  Vill man veta något mer om detta ämne så finns YouTube som den enklaste vägen till info, sök på ”propaganda” eller ”Edward Bernays” (Wikipedia). Eller Noam Chomsky, Chris Hedge m.fl.
  Exempel : Scheer & Hedges : ”They know Everything About You” del 1-7.
  https://www.youtube.com/watch?v=Q5y-ok3l27k
  Noam Chomsky : ”Propaganda and Control of the public Mind”.
  https://www.youtube.com/watch?v=KoNOQ7LMR8c&list=RDKoNOQ7LMR8c#t=44

 4. På Irland har det varit demonstrationer vid ett antal tillfällen förra året och förra vintern då det samlade mellan 40 000 till 100 000 demonstranter vid varje tillfälle (googla irish protests och klicka på bilder). Men svensk media har var jag känner till inte rapporterat från dessa. Kan det vara för att organisatörerna (Irlands kommunistparti, PBP/AAA, Sinn Féin, Workers party och med flera) är från vänstern och att dom demonstrerar mot den sittande Irlands högerregering och dess åtstramningspaket? Jag har en känsla att svensk media – och även europeiska och amerikanska medier – undviker att rapportera från socialistiska demonstrationer.
  Tips på en hemsida: https://vimeo.com/connollymediagroup Många reportage att njuta av från ett kommunistiskt och irländskt perspektiv

 5. Denna kommentar kom via mail från Jonna Westin som ingår i ”Tredje statsmakten”. Jag för in den här. Sedan mitt svar:

  Hej Anders,

  Tack för ditt mejl!

  Här är Säpos rapport vi hänvisar till i reportaget (se sida 65 om RT) :

  http://www.sakerhetspolisen.se/download/18.1beef5fc14cb83963e7273f/1458212474047/Sapo_arsbok15_webb.pdf

  Vi har också gjort ett helt specialprogram om rysk propaganda, för mer bakgrundsinformation:
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/695316?programid=2795​

  Kritiken i reportaget handlar om att det inte framgår i artiklarna att RT är finansierad av den ryska staten. Självklart går det att bedöma i ett enskilt fall att det är rimligt citera RT, men då bör det vara tydligt för läsarna att kanalen är statskontrollerad.

 6. https://deutsch.rt.com/international/45321-gehirnwasche-fur-schwedische-beamte-russland-feind/

  RT Deutschland, från den 17 Jan 2017. Tyvärr har jag inte hittat en översättning till Svenska.
  Dock följande inledning har jag översatt:
  ”Hjärntvätt för svenska tjänstemän -Specialkurs i Ryssland ar Fienden”.
  Spelet om svenska befolkningens rädsla: Svenska SMS pressen anpassar sig helt enligt USA’s MSM och präglar in en outplånlig bild av Fienden Ryssland i det svenska medvetandet. Kursen for Tjänstemannen ar inget annat an hjärntvätt i ”Civilförsvar” – skriver RT’s Olga Banach.
  Se också Michael Holmström’s artikel i DN 17 Jan 2017 ”Civila myndigheter i Sverige tränas för krig”.

 7. Två dagsaktuella kontrasterande exempel på hur media styr genom att exkludera nyheter, dvs. att vara tyst om det som verkligen berör medborgaren, och peka bort mot annat mer trivialt.
  http://www.washingtonsblog.com/2017/03/propaganda-news-reporting-2.html

  Och hur makthavare tar sig rätten och friheten att definiera en krigshandling och intervention efter eget tycke – man bekämpar alltid krigsförbrytelser och är för demokrati och frihet – vad man än gör.
  https://www.youtube.com/watch?v=vmoXze-Higc

 8. Jag envisas med att ta upp en gammal käpphäst jag har för att exemplifiera hur svenska medier väljer att inte rapportera.

  Det brukar hävdas i svenska journalistkretsar att intresset för att rapportera ökar desto närmare oss och vår kultur en händelse utspelar sig. Dessutom sägs en journalistisk sanning vara att ”hund bet man” inte är en nyhet medan ”man bet hund” är det. D.v.s. det påstås att det som är ovanlig rapporteras medan det som är mer vanligt förekommande icke rapporteras.

  Mitt exempel handlar om när ”USAs utenriksminister Condoleezza Rice truet med «alvorlige politiske konsekvenser» overfor Norge.” Alltså Condoleezza Rice hotar Norge pga att det inom Sosialistisk Venstreparti (ett av regeringspartierna vid den tiden) började diskuteras om en bojkott mot Israel.
  Om denna allvarliga inblandning i norsk politik var det helt tyst i svenska medier trots att Norge är så nära Sverige att vi brukar kalla oss broderfolk. Och trots att det i media är mycket sällsynt med att berättelser om hot från USA. Om ’hund biter man/man biter hund’ -teorin skulle stämma skulle vi ju inte bli översköljda av ständigt samma propaganda av nyheter som framställer Ryssland, Syrien, Iran m.f. i negativ dager, för det är ju inget nytt i våra medier. Att USA hotar Norge skulle i vårt medieklimat framstå som en sensation och fylla löpsedlar och nyhetssändningar om ’hund biter man/man biter hund’ -teorin stämde.

  Länkar:
  https://www.dn.no/nyheter/politikkSamfunn/2006/01/12/usa-truet-norge
  https://www.aftenposten.no/verden/i/15B3B/USA-truet-Norge-etter-SV-utspill
  https://www.nettavisen.no/na24/532357.html

  Och det brev som Norges utrikesminister såg sig föranledd att skriva till Condoleeza Rice och Israels utrikesminster.
  https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/norways-policy-towards-israel-the-letter/id419639/
  https://www.nettavisen.no/532350.html

  Lite småintressant va? ;-)