Skånska Dagbladet skriver kritiskt bra om Skripal-affären


Lars J Eriksson, chef för ledarredaktionen på Skåndska Dagbladet Skånska Dagbladet: Det kan vara de förrådda som hämnats har åter visat sig vara en kritiskt granskande obunden och orädd journalist i en artikel publicerad 31/3. Allt medan majoriteten av journalister som skriver om utrikespolitik okritiskt upprepar USA:s och dess allierades syn på förhållanden i världen. Skånska Dagbladet når dagligen 75 000 läsare i 17 kommuner med rykande färska lokalnyheter genom papperstidningen. Dessutom levererar man dygnet runt uppdaterade nyheter på Skånskan.se (cirka 125 000 unika besökare i veckan).

Hur pass sannolikt det är att Skipals tidigare kolleger mördat honom kag jag inte bedöma. Kan du?
Lars J Eriksson som beskrivit sig som en borgerlig journalist i en borgerlig tidning har tidigare skrivit sansade och faktabaserade artiklar om Syrien och Ryssland. Skånska Dagbladet i täten för en sannare bild om Syrienkriget.
Vidare denna Skånska Dagbladet : Inga bevis för rysk inblandning i USA-valet
May and JohnsonSanningsvittnen? Lögnare?
Artikeln.
Giftattacken på den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Yulia fortsätter att förbrylla. Med ryggmärgen reagerade de flesta och pekade finger mot Ryssland eftersom han var en landsförrädare. Men efteråt har tvivlen på skuldbeläggningen blivit allt starkare. Det saknas logik i att den ryska staten skulle begå en sådan handling med alla de konsekvenser i form av diplomatisk kris med omvärlden som var självklara att förutse på förhand.
Jag lika lite som någon annan kan ha någon välgrundad uppfattning kring vem eller vilka som försökte döda Skripal och hans dotter. Men det är också tydligt att inte ens britterna själva är riktigt säkra på vad som hände och hur skuldbördan för giftattacken ser ut, om man tar del exakt av vad premiärminister Theresa May sagt inför den brittiska parlamentet. Det premiärministern sa var att man håller Ryssland som ansvarigt antingen det var en direkt handling av den ryska staten eller: ”Om den ryska regeringen förlorat kontrollen över denna potentiellt katastrofala skadliga nervgas och tillåtit den att hamna i händerna på andra.”

Dagens Ryssland har sedan kommunismens fall lagt ner stora ansträngningar på att öka utbytet på alla plan med omvärlden. Redan innan giftgasattacken hade förbindelserna kraftigt försämrats efter oenigheten kring Krim och påståendena att Ryssland skulle ha försökt påverka såväl det amerikanska presidentvalet som andra val.
Varför skulle den ryska regeringen eller president Putin i detta spända läge ta risken att så drastiskt ytterligare försämra relationerna med omvärlden? Det finns inga rimliga förklaringar till det. I synnerhet gäller det med tanke på att Ryssland strax efter mordförsöket på far och dotter Skripal skulle genomföra ett presidentval. Det är närmast dåraktigt tro att president Putin när han ställer upp för omval inför ryska folket vill framstå som en person som beordrar mord och därmed riskera att tappa i väljarstöd och popularitet. För ryssar är precis som alla vi andra, vi skulle inte acceptera att ledas av politiker som beordrar mord, inte ens på en landsförrädare.

Efterspelet till giftgasattacken har utvecklats till en pinsam historia som återskapat en kalla-krigs-stämning. I Storbritannien fortsätter ansträngningarna att klarlägga vad som hände far och dotter Skripal och frågetecknen är många.

Den senaste teorin är att giftgasen hade spridits vid ytterdörren till deras hem. Ändå kunde Skripals köra bil in till Salisbury, gå på en pub och senare en restaurang innan de insjuknade och hamnade i koma. En av konstruktörerna till giftet har sagt att det är en omöjlighet, om de förgiftats med Novichok skulle de dött direkt.

Skripals II 180406 000f7f5c-800Bild rte.ie
Ryssland har nekats tillgång till det brittiska underlaget som pekar ut landet som ansvarigt för giftgasattacken. Detta trots att ryssarna enligt en internationell konvention har rätt till det. Att både agera åklagare och domare som Storbritannien gör med sitt skuldbeläggande av Ryssland strider givetvis mot all rättssäkerhet.
Den omfattande uppslutningen bakom Storbritannien från ett 20-tal länder med utvisning av ryska diplomater i stor mängd är också högst betänklig
. Det sker utan att dessa länder har tillgång till några bevis för Rysslands skuld eller kunnat göra en egen bedömning av det material som britterna har för sitt utpekande. Nio EU-länder var kloka nog för att avstå från denna gemensamma aktion. Mobbning i det internationella umgänget blir inte mer tilltalande för att det görs i grupp.
I värsta fall är det också ett farligt spel som bedrivs. Tänk om det i slutänden kommer fram bevis att inte Ryssland är skyldigt till giftgasattacken, då har det politiska etablissemanget i orsakat en långvarig förtroendeskada för det öppna samhället.
Även om det är ett naturligt huvudspår att Ryssland var skyldigt till förgiftningen av far och dotter Skripal är indicierna för svaga för omvärldens agerande.

För mig finns det flera möjliga teorier till vad som skett.
Den mest sannolika borde vara att förgiftningen av Sergej Skripal, som från rysk horisont är en landsförrädare, drabbats av hämnd från en eller flera av sina tidigare kollegor i den ryska underrättelsetjänsten. Enligt uppgift förrådde han identiteten på fler än 200 ryska underrättelseagenter och spioner. En del av dessa råkade troligen rätt illa ut när de blev avslöjade. Dessutom skadade det deras yrkeskarriärer i rysk underrättelsetjänst. Därför förefaller det troligt att hämnden mot Sergej Skripal kommer från det hållet och att de agerat helt på egen hand utan några sanktioner från det officiella Ryssland. Inte minst tyder såväl president Putins som utrikesminister Lavrovs med emfas upprepade dementier på att skulden inte finns att söka i det ryska samhällets topp.

Själv ser jag en tydlig parallell till ett annat fall, kollisionen över Sydtyskland mellan ett ryskt plan med 52 skolbarn ombord och ett amerikanskt transportplan. Tragedin utlöste som vanligt antiryska reflexer där man från medier var snabba med att lägga skulden på oskickliga ryska piloter och spekulerade om ett dåligt underhållet ryskt flygplan.
Senare visade det sig att de ryska piloterna var de enda som agerat helt korrekt, medan den amerikanska besättningen manövrerat fel när planen befann sig på kollisionskurs. Huvudskulden visade sig senare ligga hos flygledaren. Två år senare mördades han i sin bostad i Schweiz, ett mord som aldrig klarats upp, men där gärningsmannen troligen var en sörjande förälder eller någon som anlitats av de som förlorat barn i tragedin.

Att utkräva hämnd är en stark drivkraft. Att kollegor till Sergej Skripal till sist gjort det är en troligare förklaring än att ryska staten tio år efter att ha frigett honom och genom presidentbeslut benådat.

Tidigare artiklar här om denna fråga:
Tjänstefel av Margot Wallström & Co i Skripalaffären? Att dömas utan bevis.
Sverige bidrar till en mycket farlig situation i konflikten mot Ryssland
Chefen för Storbritanniens lab bekräftar INTE att giftet är från Ryssland.
Västs diplomatiska krigföring mot Ryssland – förberedelse för krig i Europa?
Storbritannien pressar sina forskare att hitta (på?) stöd för att Ryssland är skyldigt till Skripal-storyn.
Spionhistorien i London utan bevis mot Ryssland – för att bereda grunden för anfall i Syrien? 14/3
Storbritannien anklagar för fullt utan att ha presenterat bevis. Mothugg Corbyn. Frankrike? 15/3
Hotfulla stormakts-anklagelser mot Ryssland som har förstört sina kemiska vapen enligt OPCW. Kan Novichock tillverkas i garage? 16/3
Labourledaren Corbyn vågar ifrågasätta anklagelser utan bevis. Vilken fräckhet!

i Andra om:
, , , , ,, , , , , , ,
,


12 svar till “Skånska Dagbladet skriver kritiskt bra om Skripal-affären”

 1. Vi kommer alltför sällan ihåg att tacka Anders för det outtröttliga arbete han uträttar när han håller denna blogg igång. Tack, Anders ! Anledningen till att tacken kommer just nu är att pensionerade ambassadören Craig Murray också har en blogg, inte lika mångsidig som denna, men värd att besökas. Föreställ er att han har över 600 kommentarer på en enda artikel och de fortsätter att strömma in. Nog är de debattglada, britterna, och det är givetvis tacksamt för den som driver bloggen.

  Läs Murrays artikel om Yulia Skripal, lyckades inte länka den hit. Murray som givetvis har fördelen av att befinna sig nära händelsernas centrum har upptäckt flera intressanta detaljer. Han anser att hon hålls fången. Om det inte var för de ryska mediernas hjälp skulle vi aldrig ha fått veta om samtalet mellan Yulia och hennes kusin. Murray tror att Yulia lyckats smita från sin bevakning på sjukhuset och fått låna en telefon som hon ringde med. Tonen i samtalet var hjärtlig och motsvarar inte alls tonen i det pressmeddelande som påstås ha utgått från henne till brittiska medier, där hon avvisar ett besök från sina släktingar och förhåller sig mycket kylig till dem. Murray konstaterar att även om Yulia kan engelska skulle hon aldrig använda sådan byråkratengelska som meddelandet innehåller, någon annan talar för hennes räkning.

  • Tack för uppskattande ord. Finner det mycket viktigt och meningsfullt att bidra efter förmåga under den korta tid man lever. Samtidigt tror jag att det vore ännu bättre om vi bloggare som har ungefär samma åsikter organiserar också, delar upp olika områden och uppgifter och får ett ännu bättre medium – en slagkraftig nyhetstidning.

  • Håller med dig Jan till 100% och jag är otroligt tacksam för att jinge.se för det är en fristad dit man kan vända sig när allt omkring känns mörkt och hopplöst. Dessutom är det otroligt starkt och beundransvärt att Anders står ut med det enorma trycket som en offentlig person som har avvikande åsikter får uppleva i synnerhet i en så enormt politisk korrekta offentliga rummet Sverige har utvecklats till.

   Själv följer jag regelbundet The Saker, MoonOf Alabama och Indian Punchline.
   Vad det gäller läget i Syrien är det AlMasdar news och en del twitter konton samt SouthFront.
   Andra källor besöker jag när de länkas till från kommentarerna bl.a. Unz review, Russia-Insider m.f,
   Rätt så ofta brukar det vara personer (märkligt för mitt hjärta ligger åt det vänstra hållet ;) ) på den konservativa sidan i USA exempelvis Paul Craig Roberts och Pat Buchanan. The Jimmy Dore Show ger hoppet om att allt inte är förlorat på demokraternas sida (jag skulle hellre kalla det för humanistisk/vänstersida) i USA – denna video är ett måste https://youtu.be/DbQB1EQ32CE Sedan jag upptäckt hans youtube kanal för ca. ett halvår sedan brukar jag rätt så ofta återkomma dit. TheDuran.com är lite för ytlig för min smak men ibland hittar man info där som inte finns någon annanstans.

   Till slut en guldkorn: Abby Martin och The Empire Files

  • Säger precis detsamma som Jan Nybondas. Tack Anders för allt det jobb du lägger ned med denna informativa och ”öppna” plats mitt i propaganda-floden. Denna ö med utsikt och insikt som ingen annan plats vi har omkring oss. Tack för den !

 2. Om kolleger till Skripal gjort det råkade dom välja en tidpunkt som passade in på västs terroristmedhjälpares aktiviteter i Östra Ghouta där många västagenter kunde tas om hand av Syrien. Även rökgranater tillverkade i Salisbury fotograferades bland beslagen. Och därför blev dramatiken i just Salisbury väldigt nyttig för imperiet som ett sätt att dra bort intresse från den avslöjade komplotten.
  Mycket osannolikt att imperiet skulle ha sån tur med den tidsmässiga överensstämmelsen.
  Helt klart ett beställningsjobb från väst.

 3. Var är beviset? Var är beviset? Var är beviset? Var är beviset? Detta är den enda fråga som ska ställas varje gång någon presstitute eller politiker uttala sig om Skripal fallet eller Dhouma. Har Theresa (she may or may not) May bevis? Har Trumpeten bevis? Har Wallström bevis? Har Löfven bevis?

  Under tiden har Ryssarna har ett gott skratt med anledning av Monty Python showen från Salisbury

  ”Skripal had been poisoned by a most powerful poison, 2 grams will kill half a country instantly! The Russians
  – poisoned him in the restaurant
  – no, on the bench
  – no, in the car
  – No, the door handle was smeared
  – No, the suitcase was poisoned
  – No, everything in the house was poisoned.
  – Oh, and buckwheat was poisoned,
  – but they did not die instantly, but walked around somewhere for four hours,
  – but the policeman that discovered them almost died on the spot,
  – but the poison was instantly identified,
  – an antidote was instantly introduced, and Skripals and the policeman were saved;
  – The policeman had been discharged next day!
  – But they were in coma, and they will never recover!
  – but no, the daughter had recovered fast!
  – Oh, and dad is revived … a miracle!
  – and they both are quickly recovering, your strongest poison is useless.
  – the restaurant had been surrounded by police in spacesuits
  – the park had been surrounded by police in spacesuits
  – the house had surrounded by police in spacesuits
  – they are in spacesuits, since the poison is deadly dangerous, but next to them are policemen without protection …
  – The bench was cut down and removed: it’s such a terrible poison that the bench retained its toxic quality for two weeks;
  – but the cat had survived in the poisoned house … the policeman had touched Skripal and nearly died, and the cat survived … and the guinea pigs would survive, but they were all forgotten, and died of hunger in the house;
  – and their remains were immediately burned, as they are poisoned by the strongest poison;
  – For two weeks they were poisoned by the strongest poison and survived, and now they had to be urgently cremated;
  – Only guinea pigs died, the cat survived all this poison. It was stressful and hungry, so they killed it and cremated to make it certain nobody will find the secret etc etc. ”

  • Marsvinet som visste för mycket……undrar om det hette Margot?

   Herre jävvlar vilken fars, man tror inte sina ögon.

 4. Jag håller med 8 dagar, spektaklet utgör en död katt på bordet. Spektaklet utgör punkt 1 i Chomskys lista på hur du blir manipulerad av eliten.

  Spektaklet, helt oavsett vilka teorier som framläggs, används förmodligen av eliten för att distrahera från diskussionen om Brexit och EU, d.v.s. den stora elefanten i vardagsrumssoffan, på så många olika plan.

  Frågan förblir en ren polisiär fråga. Det är polisen eller andra utredare som ska arbeta med olika konspirationsteorier, ingen annan. Det är bortkastad tid, eftersom vi saknar underlag och kompetens för det.

 5. Samtidigt är tajmingen vald med tanke på att skada Putins valkampanj. Vilket ju får pekfingret att krökas mot opposition, mot allt i väst som saknar Jeltsin, utförsäljningarna och Röda Mattan in i Rysslands ekonomi.

  Oppositionspolitiker som inte lyckas finner snart sitt värde stegras om de slutar sitt liv som potentiella offer. Den saken gäller nog avhoppare också. Hur inflationen på människovärdet hanteras kalkyleras nog både bryskt och cyniskt bland gestalterna i skuggorna som älskar att vrida politiken åt önskat håll med vad som liknas vid adekvata för sammanhanget lämpliga medel…

  Att proxykriget i Syrien inte går ngt vidare för de stora syndarna i väst måste svida i det grisskära skinnet. North Stream 2 pipar vidare och Putin har redan skaffat sig fördelar genom kriget mot terrorn och har nog optioner att vänta i Syrien, helt välförtjänt.

  Det kalla kriget ska frysa oss till is och våra ryggrader ska väl helst spricka av minsta rörelse så ingen vågar ifrågasätta de smala ramarna Sverige nu målas fast i. Ryssen och Putin som anfallare, ständigt hot och lämpligt monster att rättfärdiga snart sagt vad som helst från det omfångsrika överspända NATO lär nog inte låta vänta på sig.

  Visst har väst förlorat ansiktet snart i alla dessa krumma bryska historier där Ryssen orsakat grus i ett annars väloljat men hiskeligt maskineri eller tänker de löpa en lina utan slut? ”War on terror” ser ut som en gigantisk falsk flagg från början till slut och man måste ta hemskt mycket droger för att tro att ”war on drugs” skulle utgöra någon som helst skillnad däri.