Skånska Dagbladet : Inga bevis för rysk inblandning i USA-valet


Det pågår en debatt om bedömningen av rapporten från säkerhetstjänster i USA om påstådd rysk hackning och påverkan på valet i USA. En första fråga är vad rapporten visar. Vilka är stödet för att rysk hackning har skett? Försvarsminister Peter Hultqvist sa i lördagsintervjun i Radio P1 att han inte hade skäl att tvivla på rapporten. Skrämmande, med tanke på all desinformation som tidigare kommit från USA:s säkerhetstjänst. Jag tillhör de många som menar att rapporten inte framlägger bevis för att hackning skett – fast ledande Västpolitiker och massmedia anser det. Pinsam CIA-rapport om Rysslands hackerattacker. Där anför jag också en artiel i Los Angeles Times ”The U.S. has a long history of attempting to influence presidential elections in other countries – it’s done so as many as 81 times between 1946 and 2000, according to a database amassed by political scientist Dov Levin of Carnegie Mellon University.” Los Angeles Times

Ett undantag i medias okritiska accepterandet av rapporten från CIA & Co utgörs av en artikel av Lars J Eriksson i Skånska Dagbladet, första gången publicerad 8/1. Skånska Dagbladet: Inga bevis för rysk inblandningJag återger den nedan.
usa-nsacia-loggaSäkerhetstjänster i USA

Kan nämna att jag nyligen hade skäl att lyfta fram en artikel av samme journalist om Syrien Lars J Eriksson om Syrien i Skånska Dagbladet Författaren Lars J Eriksson, som betecknar sig som borgerlig. Tänk om andra journalister av olika bakgrund kunde ha en öppen faktasökande inställning, och visa respekt för FN-stadga och folkrätt.

Lars J Erikssons artikel i Skånska Dagbladet.
I veckan som gick presenterade de amerikanska underrättelsetjänsterna sin rapport om rysk inblandning i presidentvalet, inför en utfrågning i ett senatsutskott. Förväntningarna var stora på att få se bevisen som skulle styrka att det verkligen förekommit en rysk inblandning för att få de amerikanska väljarna att föredra Donald Trump som president framför Hillary Clinton.
Resultatet som presenterades var pinsamt undermåligt, närmast fiaskoartat.
Donald Trump II
Den amerikanska tv-kanalen CNN, dessutom känd för att stå det demokratiska partiet nära, har räknat upp de tio tyngsta påståendena i rapporten som skall styrka rysk inblandning. CNN:s tio punkter

Gemensamt för alla dessa tio punkter är att inte ett enda bevis framförts i rapporten som visar att Ryssland eller president Vladimir Putin agerat för att störa det amerikanska valet.


Det ofta upprepade ordet i rapporten är att de amerikanska underrättelsetjänsterna ”assess”, alltså ”bedömer” att Ryssland agerat si eller så för att påverka den amerikanska presidentvalrörelsen.

Påståendena är närmast bisarra. Det sägs till exempel att ryska medier i somras i växande utsträckning försökte påverka de amerikanska väljarna genom att oftare skriva om det ryska valet och ofta gjorde det med udden riktad mot Hillary Clinton. Men alla medier – så även i Sverige och i resten av världen – skrev förstås mer från sommaren och framåt när vi kom närmare valet. Att rapporteringen var mer kritisk mot Clinton än mot Trump var inte märkligare än att svenska medier var mer pro-Clinton än för Trump. Hillary Clinton har i flera års tid varit impopulär i Ryssland eftersom hon varit på kant med president Putin.

För att styrka att det pågick en rysk kampanj mot Hillary Clinton åberopar de amerikanska underrättelsetjänsterna bland annat den ryska motsvarigheten till CNN, Russia Today. Att amerikanska väljare i någon större utsträckning skulle titta på Russia Today eller ens känna till dess existens och än mindre låta sig påverkas faller på sin egen orimlighet. Tittandet handlar snarare om promille än procent. Även påståendet om ryska statligt styrda hackerattacker har säkerhetstjänsterna misslyckats att leda i bevis. De tror sig ha identifierat några grupper hackare och misstänker att dessa agerat mellanhänder åt statliga ryska intressen och i slutänden läckt uppgifter till Wikileaks. Men även där saknas bevis.
Putin imagesCAAIMOLN

Det förefaller mig osannolikt att ryska staten eller president Putin skulle försökt påverka det amerikanska valet. Övervägande skäl talade in i det sista för att Hillary Clinton skulle vinna. Det hade därmed stridit mot ryska intressen att skada relationen till den som såg ut som nästa amerikanska president.


Hillary Clinton III
De som läcker känsliga uppgifter finns nästan alltid i närheten av de som skadas. Därför är det mest troligt att läckorna som var negativa för Hillary Clinton kom inifrån det demokratiska partiet och inte från hackare. Hon var en omstridd och rätt illa omtyckt kandidat, inte minst för agerandet mot Bernie Sanders.

Jo förresten. Ett enda bevis lyckas de amerikanska säkerhetstjänsterna faktiskt avslöja. Det är när de rapporterar att de själva via telefonavlyssning hört ryska topptjänstemän jubla åt att Donald Trump vann valet.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , ,, , , ,


8 svar till “Skånska Dagbladet : Inga bevis för rysk inblandning i USA-valet”

 1. Klargörande för alla de som tvivlar på och ifrågasätter CIAs rapport om Rysslands hackattacker.
  CIA använder sig av följande aritmetik: Anser+bedömer+tyder+verkar+vår uppskattning=Fakta/bevis

  Till förmån för de som av olika anledningar inte kan läsa den 14 sidor långa rapporten om Rysslands hackattacker, ges nedan en sammanfattning av bevisen som CIA lägger fram:

  1. CIA bedömer
  2. CIAs uppfattning är
  3. CIA anser att allt tyder på
  4. CIAs uppskattning är
  5. CIA vill inte avslöja dess tillvägagångssätt, förutom den ovan angiven formeln för politisk aritmetik, eftersom som vem som helst kan förstå är dessa hemligstämplade av säkerhetskäl.

  Slutligen anser CIA är att det viktigare att ha åsikter om Rysslands hackattacker än att följa läckorna inifrån det Demokratiska partiet. CIA vill inte heller följa upp spåren som pekar mot landet som får 51% av USAs bistånd.

 2. Ridå! Tur att det finns kvar några journalister med integritet som inte bara kopierar det material som propagandainstituten skickar till dem utan faktiskt försöker göra det man har betalt för. Visst är det bekvämt att copy/paste färdigt material, luta sig tillbaka i skrivbordsstolen och det tyngsta man lyfter är lönen (judaspengarna) som de flesta s.k ”journalister” av idag tycks göra. Visst, man får en klapp på huvudet av ägarna och hoppas de kommer ihåg dem som lydiga den dag bonusen delas ut. Politiker kan bekvämt och utan större mothugg plantera vilka lögner som helst för man vet att den stora massan inte bryr sig om att kolla MSM:s lögner. Det är beklämmande att skåda hur media numera granskar medborgarna i stället för makten…utan internet hade läget varit mycket värre och desinformationen slagit igenom mycket bättre. Inte undra på att politikerna funderar på hur de ska strypa informationsflödet och internet! Det senaste utspelet är väl rikspolischefens plötsliga omsorg om det svenska valet 2018 vilket endast kan tydas som att bara ett visst valresultat är godtagbart och om det inte blir annat så är det främmande makt (läs Ryssland) som manipulerat valet. Säpo ska tydligen ”övervaka” så att valet går som makteliten önskar. Man hör stöveltrampen mullra i Stockholm..invånarna i Sverige ska rätta sig in i ledet det är tydligen redan bestämt och visst agerar SR/SVT mer och mer som maktens megafoner än ett public service-företag och går nog samma tragiska öde till mötes som BBC och blir en del av maktapparaten.

 3. 1. USAs totala cyber budget år 2016 var 14 miljarder dollar
  2. Rysslands totala cyber budget år 2016 var 300 miljoner dollar, d v s ca 2% av USAs

  Slutsats: Ryssland är en cyber supermakt och hotar USA (för att inte tala om Sverige).

 4. Hillary”Wobbly, Wobbly” Clinton hade fler röster än Donald Trump vid sluträkningen av rösterna i president valet i USA år 2016. Detta p g a att Ryssland hackade USAs valsystem och gav fler roster åt Trump. Alla som inte följer denna enkla logiska slutsats är efterblivna och/eller Putins vänner, alternativt gillar inte Clinton dynastin.

 5. Det fräschaste med alltihop måste ändå vara den nyfunna vänskapen mellan nationalister, socialister och…