Humanitet och tolerans i Syrien gillas inte av alla


På radionyheterna kl 22 28/7 rapporteras att den syriska regeringen ger amnesti åt rebeller som lägger ned vapen. Syriska rebeller erbjuds amnesti
SR skriver ”I dag har Syriens president Bashir al-Assad erbjudit samtliga rebeller amnesti om de lägger ner vapen inom tre månader. Han säger även att om rebeller friger sina fångar ska de kunna undgå straff om de överlämnar sig själva inom en månad. Ett uttalande som kommer samtidigt som rebeller i Aleppo näst intill omringats efter regeringens storoffensiv.
Under fem års tid så har en blodig konflikt präglat Syrien. Frågan är om det uttalande som Syriens president Bashir al-Assad gett i dag, att alla rebeller ska få amnesti, kan vara en möjlig vändpunkt.

Även den syriska nyhetsbyrån SANA rapporterar om detta. ”Damascus, SANA- President Bashar al-Assad on Thursday issued a legislative degree No 15 for the year 2016 stipulating for granting an amnesty for those who turn themselves in to the competent authorities and lay down their weapons and those who set free in a safe way persons they kidnapped.”
Amnestin

Jag vill tillägga att den syriska regeringen givit amnesti sedan länge, vilket jag skrev om i december förra året. Hur behandlar Assad rebeller som ger upp?

Aleppo 160730
Vidare rapporteras sedan några dagar att den syriska regeringen i samarbete med Ryssland ska öka sina hjälpsändningar till instängda och drabbade invånare i Aleppo. Motsvarande 14 ton har levererats av Ryssland i en första omgång. Civila kan lämna staden genom tre korridorer och kommer då till regeringskontrollerat område, vilket visades i TV Rapport igår. Ryssland planerar att öppna 4 nya korridorer i samarbete med Syrien. Om man får tro Sputnik News är inte alla glada över det. ”The joint Syrian-Russian humanitarian operation to save civilians trapped in militant-held territories in Aleppo has struck a severe blow to US policy in the country, says former diplomat and Middle East expert Vyacheslav Matuzov.” Denne tillägger ”The decision on a ’humanitarian offensive’…against the positions where the terrorists have taken the local population hostage has also taken the Americans by surprise, leaving them confused as to what their next step might be. Attempting to challenge or deny the humanitarian approach would be pointless.”
Furthermore, Matuzov noted that once civilians are successfully evacuated, ”the US will stripped of the argument that Russian aircraft are bombing only pregnant women, children and the elderly. Our approach, complete with these humanitarian overtones, serves as a very serious blow to US policy in Syria,” the analyst added. ”

Icke oväntat försöker terroristorganisationer hindra familjer att fly i större säkerhet till regeringskontrollerade områden. Teorrister hindrar vivila att fly från Aleppo

Vidare har den syriska arabarmén under senare tid haft betydande framgångar i kampen mot rebeller i den mindre rebellkontrollerade delen av Aleppo. Det rör sig här främst om den av FN, Ryssland och USA terroriststämplade al-Qaida-grenen al Nusra med al Jolani som ledare. Denna grupp har nu ändrat namn till Jabhat Fatah Al Sham och skaffat sig en ny vit flagga i stället för den gamla svarta – med välsignelse från al-Qaidas ledare. Enligt en rapport sker detta i hopp om att motverka fortsatta krigsinsatser från Syrien, Ryssland och USA. Jag tror att detta är ett naivt drag i ett för terroristgruppen pressat läge, då även USA uppger att man inte ska ändra sin syn på gruppen.al-Nusra ändrar namn
al-Nusras ledare al Jolani

Men denna humanitära ansats gillas inte av USA, enligt Sveriges Radio. Sveriges Radio
”USA ifrågasätter de rysk-syriska humanitära korridorerna runt den belägrade delen av den syriska staden Aleppo. Korridorerna kan komma att äventyra det planerade samarbetet mellan USA och Ryssland i Syrien. En stor grupp civila ska nu ha lämnat det belägrade Aleppo genom den humanitära korridoren, som den syriska regeringen och Ryssland inrättat. Enligt Rysslands försvarsministerium har 169 civila kunnat lämna staden genom passagen, och det oppositionella syriska människorättsobservatoriet talar om att ”ett antal” civila. …USA genomför, i en koalition, flygattacker och stödjer olika grupper i Syrien som är emot Assad. Den amerikanske utrikesministern John Kerry säger att ”om detta är ett knep, så är risken att det helt och hållet kommer bryta sönder samarbetet”.
Ett av målen med det planerade rysk-amerikanska samarbetet, vid sidan av egna amerikanska militära mål, är att få till förutsättningar för ett eldupphör. Det är en avgörande grund för fredssamtal, så om samarbetet bryter samman påverkar det de planerade FN-ledda fredssamtalen i augusti.

Den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton vill ha bort president Assad, den som leder den väpnande kampen på marken mot terrorismen i Syrien, ja i hela världen tillsammans med Irak, skriver nu Daily Express. Hillary Clinton om Syrien. Sedan en tid finns rapporter om diskussioner om närmare samarbete mellan Ryssland och USA mot terroristerna i Syrien, där Ryssland trycker på. Så sent som förra veckan sa Rysslands utrikesminister Lavrov att USA kräver att Assad måste avgå. USA kräver att Assad måste avgåDetta är i strid med beslut i de FN-ledda förhandlingarna i förra året som sa att syrierna själva skulle få bestämma detta. Basal demokrati kan man tycka – men respekt för sådant är inget som utmärker USA.

Sedan en tid finns också rapporter om närmande mellan terroriststödjande Turkiet å ena sidan och Ryssland och Syrien å den andra. Detta rapporteras i senare blogginlägg.

Kort kommentar: Att Syrien och Ryssland har viktiga framgångar mot terroristerna i Aleppo borde hälsas med stor glädje och tacksamhet från alla som påstår sig bedriva kamp mot terrorismen. Detta sker inte. Vi (och många andra) har tidigare i olika artiklar visat hur tveksamt kampen mot terrorismen är från USA och allierade, som Turkiet, Saudiarabien och Qatar, och att dessa stödjer och stött terroristgrupper i stället. Ibland rapporteras om umbärandena för civilbefolkningen, och särskilt då Syrien och Ryssland har framgångar i kampen mot terrorism. Men att Västs insatser är en grundläggande orsak till detta tiger man om. Läkare i Aleppo: Västs olagliga sanktioner drabbar civilbefolkningen

Några artiklar om Syrien.
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general,Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien

i Andra om: , , ,, , al-Nusra, , , , , ,


8 svar till “Humanitet och tolerans i Syrien gillas inte av alla”

 1. Vem gav USA rätten att säga ”detta lands ledare måste avgå”?
  USA har absolut inget rätt att såja bu eller be om det som angår Syriens folk. PERIOD!
  So shut the F***K UP, USA !!!!

 2. TV2:s nyhetsprogram Aktuellt rapporterar att ”oppositionen” har det svårt i Aleppo. Denna ”opposition” domineras av terroristgruppen al-Nusra och liknande grupper. Påminner om när massmedia (och Carl Bildt) benämner fascistgrupper i Ukraina ”nationalister”.

 3. Halshuggarnas dagar är räknade – Aleppo och därmed Syrien kommer snart att bli befriad från råttpesten som invaderat landet och skapat så mycket elände för att förverkliga zionist ”regim change”-projektet. Kring 4,000 finns kvar i Aleppo och USA och dess koalition gör så gott de kan för att rädda dem. Halshuggarna har t o m börjat byta namn för att slippa stå till svars, som t ex Al-Qiada- gruppen Al Nusra nu senast. Turkiet har fått en omvändelse och sagt ”mea culpa, mea culpa” till Ryssland och börjat ”lappa” sina relationer med Ryssland (efter det misslyckade kuppförsöket) och kommer att täppa till gränsen mot Syrien.
  http://syrianperspective.com

 4. I måndags fick vi en häpnadsväckande rapport från Syrien.

  Ja, jag gick iaf från klarhet till klarhet om de sk rebellerna i Syrien.

  Här gäller det hålla tungan rätt i mun. ”Jihadister och allierade rebellgrupper”.

  Om ni undrar varför alla terrorister är kända av myndigheterna sedan tidigare. Det är för att de var ”våra killar” och var det ända tills de utförde sina dåd. Det första som krävs för att stoppa terrorn i Europa, det är för våra regeringar att sluta stödja dem, att sluta rekrytera dem.

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article23265256.ab

  • Lyssna även på detta häpnadsväckande uttalande från UI:s chef Mats Karlsson. På direkt fråga från reportern om störtandet (eg. mördandet) av Kaddaffi är försvarbart med facit i hand svarar MK ”-JA”! Hur mycket elände måste följa för att dessa bombliberaler ska erkänna sitt misstag? Ett förödande kärnvapenkrig – ”nja det var försvarbart”, eller?
   http://t.sr.se/2aVHpTV