Google utvecklar sitt sanningsministerium


Här har publicerats flera artiklar om hur yttrandefriheten minskar, ofta subtilt, och hur övervakning och censur ökar. Detta motverkar en faktabaserad information och debatt och försvårar oss att närma oss sanningen
Inom detta område har Google en mycket stark ställning och stora möjligheter att påverka yttrandefriheten.

Inte fel att nu även läsa artikeln Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube

* En påminnelse med denna artikel som publicerades 15/8 2017.

Jag har tidigare diskuterat Googles policy:
Google vill bli sannings-ägare – inte sannings-sägare!
Google vrider och vänder på sanningen… Den 28 mars 2015 skrev jag ”Den utmärkta organisationen ”antiwar.com” i USA meddelar 18/3 att Google slutat placera annonser för dess website www.antiwar.com.”…”Google bygger upp nytt sanningsministerium?
”Den 18/3 i år fick vi ett meddelande från Google Adsense informera oss om att alla annonser för vår webbplats hade inaktiverats. Varför? På grund av denna sida som visar de fasansfulla övergrepp som begåtts av amerikanska trupper i Irak på Abu Ghraib. Denna sida har visats i 11 år. Under hela denna tid har Google Adsense har placerat annonser på vår webbplats. Men nu när Washington gör sig redo att åter invadera Irak, och med bombningen, dödande, kommer att döda civila, har Google plötsligt bestämt att dess ”anti-vålds”-politik, som förbjuder ”störande material,” förbjuder all skildring av våld från den amerikanska regeringen som betalats med våra skattepengar.”
Strax innan, 28/2 2015, hade The New Scientist artikeln ”Google wants to rank websites based on facts not links,”
Great idea, right? Sure it is. New Scientist ”En forskargrupp inom Google utvecklar modell för att mäta tillförlitlighet på en webbplats- sida. Det nya rankning-systemet ska räkna antalet felaktiga fakta på en sida. En källa som har få falska fakta anses vara trovärdig.”

Så skickligt – så förtroendefullt! Ena dagen ska Google skapa nya sanningskriterier och några dagar senare vill man förbjuda dokumenterat förtroendefulla bilder! Hur blir det med de siter som påstår att:
en statskupp ägt rum i Ukraina?
USA:s och EU:s sanktioner är olagliga enligt FN-stadgan?
USA bedriver krig via ombud i Syrien?
USA:s Mellanösternpolitik stärkt grupper som al-Qaida och IS?” Google vrider och vänder på sanningen…
Google-i-kedjor
Nu har Google vidareutvecklat denna sin politik. Detta visar en artikel från (trotskistiska) World Socialist Website (wsws.org) som publicerades 28/7.

Artikeln Manipulering av socialistisk website (avkortad).
Google riggar för att blockera tillgången till World Socialist Website. WSWS

En granskning av webbtrafikdata visar tydligt att Internetjätten Google manipulerar sökresultat för att blockera tillgången till webbplatsen för WSW.
Google införde under april under det uppgivna mottot att bekämpa ”falska nyheter” nya förfaranden som ger extraordinära befogenheter till icke-namngivna ”utvärderare” för att göra intrång på webbsidor och webbplatser. Dessa förfaranden har använts för att utesluta WSWS och andra antikrigs- och oppositionella webbplatser.
Under de senaste tre månaderna har trafiken från Google till WSWS minskat med cirka 70 procent. I viktiga sökningar som är relevanta för ett brett spektrum av ämnen som WSWS regelbundet täcker – inklusive amerikanska militära operationer och hot om krig, sociala förhållanden, ojämlikhet och till och med socialism – har antalet sökintryck som hänvisar till WSWS fallit drastiskt.

”Impression” (avtryck) är en teknisk term som hänvisar till en länk som visas av Google som svar på ett sökresultat. Om en sökning efter ”socialism” medför att en användares dator visar en länk till WSWS, räknas det som ett Impression.
Genom att manipulera ”sökrankningen” kan Google föra innehållet lägre ner i listan. Detta minskar det totala antalet visningar i statistiken, vilket i sin tur leder till ett (mycket) lägre antal ”klick” eller besök på webbplatsen.
* Enligt Googles webbverktygstjänst Webmaster Tools Service har antalet dagliga visningar på World Socialist webbplats minskat från 467 890 till 138 275 under de senaste tre månaderna.
WSWS har analyserat data för specifika sökningar mellan maj och juli, det vill säga perioden efter att Google införde sin nya policy för utestängning av webbplatser.

* I maj månad gav Google-sökningar på ordet ”krig” 61 795 WSWS-visningar. I juli föll WSWS-intryck med cirka 90 procent till 6 613.
* Sökningar på termen ”krig i Korea” gav 20 392 intryck i maj och noll i juni.
* Sökningar på ”Nordkorea-krig” gav 4 626 intryck i maj och noll i juli.
* ”Kärnvapenkrig 2017” gav 2 319 intryck i maj och noll i juli.
* ”WikiLeaks” föll från 6 576 visningar till noll.
* ”Julian Assange” föll från 3 701 visningar till noll.

* ”Michael Hastings” – reportern som dog i 2013 under misstänkta omständigheter – gav 33 464 Impressions i maj, men endast 5 227 i juli.
Irak-möte 141126

Antalet sökvisningar för WSWS-artiklar för termen ”strejk” minskade med 85 procent mellan maj och juli, från 19 395 till 2 964.
I maj genererade sökordet ”socialism” 31 696 visningar, och WSWS rankades på 5:e-6:e plats medan WSWS i juni inte låg bland de ett hundra främsta för ”socialism”.

Den policy som styr finns i en bloggpost den 25 april 2017 av Googles vice VD för teknik, Ben Gomes som presenterar behov av att flagga och döma ut ”oväntade offensiva resultat, strunt och konspirationsteorier” – ett otydligt språkbruk som kan används för att utestänga oppositionellt innehåll.

Riktlinjerna för bedömare är tydligare. De icke-namngivna ”utvärderarna” uppmanas att ge ”lägsta” betyg åt sidor som har ”faktiskt återger oriktig information för att manipulera användare för att gynna en person, företag, regering eller annan organisation politiskt, monetärt eller på annat sätt.” Lägsta ”Rating ska också ges till en webbplats som” presenterar osubstantierade konspirationsteorier eller utsagor som om uppgifterna var faktiska ”.
Det är en mycket tydlig politik för att undertrycka yttrandefrihet.
Dessa riktlinjer är skrivna på ett sätt som gör det möjligt för Google att ta bort eller blockera en mängd olika webbplatser som är kritiska mot exempelvis regeringen och avslöjar dess lögner.
Vem ska avgöra vad som är ”faktiskt felaktig information” eller vad som utgör en ”obestyrkt konspirationsteori”? Detta vänder sig i själva verket mot alla åsikter, annat än de som är acceptabla för Google och dess allierade i staten, särskilt Demokratiska partiet.

Många källor har dokumenterat Googles aktiva deltagande i att stödja politiska kandidater, särskilt Hillary Clinton, genom att manipulera sökresultat. I sin nyligen publicerade bok Move Fast and Break Things: How Facebook, Google, and Amazon cornered culture and undermined democracy dokumenterar Jonathan Taplin rollen som Eric Schmidt, VD för Googles moderbolag Alphabet, hade i att grunda ett företag som heter The Groundwork för att hjälpa Clinton-kampanjen.
Vidare dömde Europeiska kommissionen tidigare detta år Googles utbredda, avsiktliga och kriminella manipulering av sökresultaten för att främja sin egen jämförelseshoppingtjänst till nackdel för sina konkurrenter till böter på 2,7 miljarder dollar.
För att bekämpa ”falska nyheter (fake news)” tillhandahåller Google falska sökningar. Google har omvandlats alltmer från en sökmotor till ett censurinstrument.
WSWS kommer att fortsätta att avslöja Googles okonstitutionella attack på demokratiska rättigheter. Vi kräver att Google ger en fullständig redovisning av sina förfaranden och att den identifierar vem/vilka som har fått befogenhet att ”utvärdera” webbplatser. Alla Googles algoritmer måste bli offentliga.
Kraftfulla sökmotorer får inte drivas av monopol som kontrolleras av miljardärer-oligarker. De måste placeras under demokratisk kontroll av världens arbetande befolkning.
Det är ingen tvekan om att Googles åtgärd har blockerat tiotusentals personer som normalt skulle ha hittat WSWS. Detta är syftet.
En stor del av WSWS-läsare får dock tillgång till webbplatsen direkt, via sociala medier eller via andra sökmotorer, som åtminstone hittills inte har implementerat regler som går så långt som i Google.

Pål Steigan diskuterar detta också i artikeln Google avsätter kättare och blir en åsiktspolis

Hillary Clinton Drottningen av kaos

Han skriver bland annat under rubriken Google som politisk aktivist
” Og Google har demonstrert at selskapet ikke er nøytralt, men tvert om politisk aktivistisk. US State Department og Silicon Valley samarbeider om utenrikspolitiske mål. Dette fram går gjennom offentliggjøringa av Hillary Clintons eposter. Det IT-selskapet som har vært mest ivrig for å gjøre jobben for State Department er Google.
Google foreslo for Hillary Clinton at selskapet skulle utvikle dataverktøy for å undergrave president Assads posisjon i Syria.

CIA, NSA, Silicon Valley og corporate media samarbeider tett, og folk som Jared Cohen og Eric Schmidt i Google, Mark Zuckerberg i Facebook og Jack Dorsey i Twitter blir svært viktige. De kan bruke, og har også faktisk brukt, sine sosiale medier og sine datasystemer for å manipulere «generasjon Y» til å tro på fargerevolusjonene og regimeendringsprosjektene til USA, fordi de framstår som folkelige og «progressive».

Nettgiganten Google bruker sin monopolposisjon til å skjule antikrigsnettsider eller venstreorienterte nettsider. Dette gjøres under påskudd av å skulle bekjempe «falske nyheter». Google jobber direkte med New York Times og Washington Post for å utføre denne sensuren. Andre Damon og Niles Niemuth fra World Socialist Web Site har studert dette og funnet ut hvor mye sensuren har redusert tilgangen til ulike nettsider som åpenbart står på Googles svarteliste.

Googles morselskap Alphabet var den største bidragsyteren til Hillary Clintons valgkamp, og hakk i hæl fulgte resten av Silicon Valley. Nøytrale? Neppe!

Och Newsvoice skrev: Den amerikanska kongressen meddelade i december 2016 att en ny lag signerats av president Barack Obama, en lag som lägger grunden för ett ”Global Engagement Center”, vilket ska hantera avvikande nyhetsrapportering som Centret anser ska konfronteras med ”true narratives” dvs. ”sant berättande”. Torbjörn Sassersson

Slutsats: Google & Co sluter upp närmast bakom USA:s imperialistiska politik i sitt stöd åt det krigiska etablissemanget som Hillary Clinton, och motverkar demokrati och verklig yttrandefrihet genom sin publiceringspolicy?

Andra artiklar om inskränkning i yttrandefrihet.


* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Censurerat om massakern i Odessa
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Facebook censurerar Jill Steins kritik av Hillary Clinton

i Andra om: , , ,, , , , , , ,


18 svar till “Google utvecklar sitt sanningsministerium”

  • Hej Anders Svensson. Varför är du inte med i debatten på den här på den här bloggen? Eller varför bjuder inte in fler på din blogg för att ta debatten med andra socialister? Vi kan inte hålla på att var för sig dunka varandra i ryggarna på kommentarerna och säga att ’javisst, du har helt rätt’. Jag är så trött på detta – att alla håller med artikelförfattaren. Det är precis som att lyssna på Maria Persson Löfgren som enbart bjuder in inställsamma människor med ’rätt’ politisk uppfattning. Ingen kritik eller diskussion tillåts.
   I varje hörn (ja, inte rasistiska, fascistiska eller nazistiska bloggar, där går gränsen för mig) måste socialister debattera med andra människor. Det är så vi utvecklas politiskt – annars är vi politiskt sekteristiska. Rasister som kommenterar politiskt bemöter man med politisk analys och argument – och de tystnar rätt så snabbt. Det har jag fått erfara i det verkliga livet. Fascister och nazister men även kapitalister har ideologiskt inte kött benen. Dessvärre när de inte kan argumenterar för sig så blir de våldsamma och/eller kallar en för öknamn.
   Så kom igen, Anders! Delta i diskussionerna och håll dig inte för dig själv.

  • När girigbuks-Google bojkottar Svensson lägger jag helt sonika upp Svenssons RSS-feed. För jag ser med glädje att Svensson vågar ha ett öppet kommentarsfält precis som Anders Romelsjö och många med honom, till skillnad från fulmedierna, samt att Svensson har intentionen att vara rättfram och varm. Rubrikerna och ingresserna verkar dessutom vara tydliga. Det verkar otroligt lovande för Svenssons framtid på Vetenskapliga partiets blogg.

   Nu behöver man inte nödvändigtvis sammanblanda värme med hycklande godhet eller kortsiktig godhet, som kan skapa konflikter, de facto kan bli ondska, vilket vi ser frodas i Sverige idag, vilket jag anser att vissa debattörer tycks förstärka i detta kommentarsfält (förmodligen genom oförstånd), men den goda intentionen är naturligtvis väldigt viktig, kanske viktigare än förståndet, för förståndet kan öka med meditation, ödmjukhet och ökad insikt, men bristande medkänsla kan sällan förbättras. Det är ett fysiskt handikapp. Psykopati. Mycket svårbehandlat enligt vetenskapen.

   Vad gäller reklamen så undrar jag om intelligenta människor bryr sig? Intelligenta människor kör ofta adblockers (reklamblockering) eller använder NoScript (d.v.s. blockerar icke inbjuden programvara att köras på deras datorer), samt skaffar sig GPL-programvara såsom WordPress. Så kan man enkelt slippa reklam om man vill det tack-o-lov.

   Men märkligt ändå att Svensson ändå hamnar högt i flödet på Google. Förmodligen beror det på att Svensson kanske är likt en liten fisk som (fortfarande) går igenom ett stormaskigt nät på Googles ondskefulla algoritmer, men som ni alla ser idag har Google föga med min länkning att göra. Däri ligger alternativa mediers styrka och abetarklassens styrka, anser jag, nämligen i att länka till varann och kommentera varann, samt att vara varma och öppna, även mot meningsmotståndare. Däri ligger demokratins själ.

   Som Olof Palme sade:

   ”Demokrati bygger på lojalitet, öppenhet och pulserande liv. Den måste därför ständigt vinnas på nytt.”
   / Olof Palme

   …och som Gandhi sade:

   ”Evolution av demokrati är inte möjlig om vi inte är beredda att höra den andra sidan.”
   / Mahatma Gandhi

   För övrigt vill jag rekommendera alla olika versioner av Linux som också är GPL, samt ev. att byta ut webmail som ev. ägs av girigbukar i USA, för det förefaller mig som det hela alldeles strax kan bli väldigt kinkigt.

 1. ”Här har publicerats flera artiklar om hur yttrandefriheten minskar, ofta subtilt, och hur övervakning och censur ökar. Detta motverkar en faktabaserad information och debatt och försvårar oss att närma oss sanningen”

  Ja Anders här drar du verkligen ditt strå till stacken då du använder dig av en omfattande censur av kritiska kommentarer vilket är helt motsatsen till den fria debatt du vill påskina I inlägget att du stödjer. Dessutom är dina ”faktabaserade” inlägg också inget annat än dessinformation och antiamerikansk propaganda vilket också blir tydligt för alla som har lite sunt förnuft och kritiskt tänkande.

   • Christian kan ha blivit censurerad på andra vänsterbloggar även om jag tror att denna blogg är ett undantag. Det är faktiskt ett ganska vanligt fenomen med censurering hos många vänsterbloggar har jag upptäckt.

    Det kan naturligtvis vara en motreaktion mot högerns censureringar av vänsterns insändare, repliker och pressmeddelanden, vilket är förståeligt, men jag hävdar att vänsterns beteendekopiering av monopolkapitalistisk press är lika kontraproduktiv som detta visat sig vara för monopolkapitalets fulmedier som nu arbetarklassen överger.

    Vänstern har fått guldläge genom nätet och måste därför med öppenhet, förnuft och känsla möta den skepticism som den vanlige arbetaren har och ta hänsyn till dennes känslor och erfarenheter, ven de som kanske inte framförs på ett politiskt korrekt sätt, samt erbjuda tilltalande alternativ till det politiska landskap som monopolkapitalisterna i dag tyvärr dominerar genom sin fraktionering i olika partier.

    På den punkten måste vänstern lära av de monopolkapitalistiska partierna, för att på så vis i framtiden kunna dominera riksdag och regering tillsammans med folket, för folket är inte monopolkapitalister. De kan endast luras att rösta monopolkapitalistiskt på olika vis, vilket Kajsa Ekis Ekman noterat:

    ”Kapitalismen är väldigt anpassningsbar. Det kan vara en rosa kapitalism, det kan vara en brun kapitalism. Den kan vara demokratisk eller den kan vara diktatorisk. Den är oerhört anpassningsbar därför att den bygger på kapitalets intresse och det är att göra profit. Profiten hittar alltid nya vägar om några stängs.”
    /Kajsa Ekis Ekman

    Det är dags att vänstern skapar vänsterpartier i regnbågens alla nyanser som valsamverkar och anpassar sig efter arbetarnas olika viljor, så att arbetarna gemensamt kan kontrollera landet genom riktiga vänsterpartier.

    • Christian har 345 publicerade kommentarer på denna blogg. Kommentaren som är alltför oförskämda eller i övrigt inte godtar publiceringsregler kan stoppas, men jag är nog ganska liberal i praktiken.

    • God morgon Martin!

     Så klart kapitalismen är anpassningsbar liksom människan. Båda är skapade av Gud och naturen samt omnämns redan i Bibeln. Kommunismen däremot är inte naturlig därför dess planerade ekonomi är en ekonomisk ”ras” skapad av människan så sent som på 1800-talet. Dock finns inslag av mästaren Jesus Kristus lärdomar i kommunismen/planekonomin. Det har gjorts försök att göra den planerade ekonomin anpassningsbar med blandade resultat men på de senaste decennierna verkar den på väg bort för att ersättas med en mer renodlad kapitalism också med blandade resultat. Det är på något sätt tråkigt tycker jag därför jag föredrar en blandekonomi och jag tror den kan vara på väg tillbaka därför vi har ju ändå Ryssland som ännu inte gett upp inför den liberala demokratins avreglerade marknadskapitalism som tycks vara hörnstenen i västvärldens politik som de vill missionera över hela jorden för att dess utövare vill övervinna all makt över människor och världsliga tillgångar.

     • Jesus delade brödet och vinet lika med sina lärjungar. Du må påstå att det Jesus gjorde var onaturligt, men jag anser personligen inte det. Insikten om rättvisa finns även hos många djur som lever i sociala grupper. Rättvisa är djupt naturligt rotat.

      http://www.zmescience.com/ecology/animals-ecology/dogs-wolves-fairness
      https://www.livescience.com/26245-chimps-value-fairness.html

      De flesta av oss upplever alltså att orättvisa är ondska och det är talande att Googles slogan ”Don’t be evil” nu inte gäller längre.

      • ”Rättvisa är djupt naturligt rotat.”

       Det måste väl ändå vara borgarnas största bekymmer sedan de grep makten?

       Fredrik Reinfeldt med sitt gäng måste tagit fasta på det när det skapade ”Nya moderaterna”. Men ”rättvisan” i den politiken kan knappast betraktas som socialistisk. Snarare var det en ”rättvis” fördelning för att kunna förverkliga en borgerlig politik utan arbetarklassens motstånd. Borgarna är smarta och det är nyckeln till deras framgång. Arbetarklassens nyckel till framgång borde vara solidariteten som ger massan den styrka som krävs. Men vad ska vi samlas kring i en tid då vi genom påverkan och egna åsikter och upplevelser slits åt olika håll?

  • Jag tror du måste försöka ändra din attityd så den blir mindre fientlig tlll vad du läser här. Som gäst måste man försöka visa lite respekt och enbart kräva att bli välkomnad. Det finns människor ute i arbetslivet som brottas med sånt här i olika offentliga inrättningar och det kan bli väldigt jobbigt på gränsen till ett arbetsmiljöproblem. Det går att komma med kritik här om man gör det på ett mer respektfullt sätt inför övriga deltagare och bloggägare.

  • Christian
   15 augusti, 2017 at 15:54

   ”Dessutom är dina ”faktabaserade” inlägg också inget annat än dessinformation och antiamerikansk propaganda vilket också blir tydligt för alla som har lite sunt förnuft och kritiskt tänkande.”

   Anti-amerikansk propaganda?
   Om sådan skulle förekomma så tycker jag verkligen den behövs som motvikt till all statlig inställsamhet för USA som regering och det mesta av all offentlig påverkan utsätter mig för numera. Så här var det inte för bara knappt 20 år sedan så det är något nytt som smugits på oss så klart från den världsliga makten ovanifrån. Och inte minst socialister är inblandade i det här. Putin kallar sådana stater som vasallstater och där håller jag med för precis så är det. Min bestämda åsikt är att en nation som inte orkar stå på egna ben inte kan kallas för oberoende stat. Sverige har varit en sådan som balanserat mellan andra makter men som sedan gett upp och utlämnat sig till den ena makten och gjort den andra till sin värsta fiende. Det är fegt och ynkligt så man kan kräkas. Jag skäms verkligen till att ha sådana ynkryggar och sillmjölkar till politiker men nu ska dom bara väck har jag bestämt mig för!

 2. Jag ”googlar” inte längre. Jag slutade använda Google som sökmotor för något eller ett par år sedan då de plötsligt började kräva av mig. Kommer inte ihåg vad det var men det var något slags godkännande för att använda ”deras produkt”. Jag hade uppfattat dem som fria att använda men så var det tydligen inte längre. Det otäcka är att det verkar vara ett företag som vill ha något slags monopol på nätet därför jag senare mött liknande krav när jag ska titta på Youtubefilmer och där har jag inget alternativ att välja på därför att Youtube är den tubkanalen man vänder sig till om man vill hitta det man söker men sökmotorer finns det ju flera som får fram i princip samma resultat. Det känns lite som man hamnat i kapitalets diktatur när man använder Googles tjänster. ”Det här är våra villkor och det är dom gäller och kommer att gälla i allt större utsträckning i framtiden, Google är inte makten på nätet men vi är makten inom vårt område på nätet”. Det tråkiga är att ingen verkar bry sig särskilt om det heller. Folk verkar inte bli störda så länge Googles tjänster fungerar som det är tänkt. Det är lite som EU, ingen verkar bry sig om var och hur besluten fattas, bara deras vardag fungerar och önskade produkter finns att köpa i affärer och är tillgängliga på marknaden.

 3. Finns det andra sökmotorer jag skulle kunna använda? Har hittat någon som heter Vandex, men det finns väl fler?