En ursäkt till kungen


I veckans nummer av Vänsterpartiets tidning Vänsterpress så har den ansvarige utgivaren, Vänsterpartiets Anki Ahlsten, en liten notis med en ursäkt till kungen. Carl XVI Gustaf beskylldes nämligen i tidningen för att ha använt apanaget till att köpa sex, något som inte sägs rakt ut i boken – Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken.

Vad apanaget används till får vi dock inte reda på, det är nämligen hemligt. Att skattebetalarna årligen spenderar omkring en kvarts miljard på kungahuset är dock inga hemligheter, inte heller att drottningen blivit rejält upprörd av de upplysningar som hon fått om sin egen makes beteende – via en bok. Jag utgår nämligen från att hon inte är speciellt förtjust i att få läsa att hennes man umgås med strippor och andra damer från sexklubbar, och dessas roll som ”kaffeflickor”, och vad det innebär, på de fester som gubbgänget runt kungen anordnar för honom.

Expressen: ”Silvia tvingar hovets personal att ringa runt och kräva in gästlistan inför middagar med familjens vänner. Kommer fel personer vägrar drottningen att gå – och tvingar även kungen att stanna hemma. På drottningens uppmaning har kungen också brutit med flera av sina närmaste vänner. Kungaparets sociala liv är allt annat än vad det var för ett år sedan. Efter boken ”Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken” har kungen helt dragit sig tillbaka från sin umgängeskrets. Silvia är fortfarande rasande över uppgifterna som framkom i boken och hon skyller mycket på hans vänner: Anders Lettström, Noppe Lewenhaupt, Christer Gustafsson och Aje Philipson.”

Men det har som synes fått vissa konsekvenser, kungen har fått ute-
gångsförbud. Det är förstås pinsamt för kungen att han har skämt ut sig så totalt, men för oss som är jämngamla med honom är det förstås ingen överraskning. Jag har själv hört ett antal rykten om honom och hans agerande, men det är rykten och inget som jag har sett med egna ögon. Kungahuset har försökt göra gällande att boken också är fylld av en massa rykten, men i så fall undrar jag varför inte monarken har stämt författaren och förlaget?

Alla förstår att de inte kan det, likväl som alla förstår varför. Därför tycker jag att det är beklagligt att man inte stod på sig från ansvarigt utgivarhåll, det hade kanske kunnat leda till åtal och då hade de damer som boken handlar om, förutom Carl XVI Gustaf, kanske kunna förmås att framträda med sina egna berättelser. Boken gör gällande att det är Anders Lettström, Noppe Lewenhaupt, Christer Gustafsson och Aje Philipson som betalat det mesta, men som skattebetalare så vill jag givetvis ha alla papper på bordet. Vill inte alla det?

Jag har också skrivit: Pressfriheten under kunglig lupp, Om boken, gubbsjuka, Rävmössor, Svt kungamegafonen, Kungafjäsket i svt och Svt partiska Läs oxo: annarkia1 humanlab ilsemarie k&å12 zaramis kaj

it , , , , , , , , ex12 ab12 svd1 dn1


Ett svar till “En ursäkt till kungen”

  1. Jag lånade boken av en kompis när jag hade läst det du först skrev, Vänsterpress artikel är väl snarast att betrakta som en underdrift som du skrev nånstans?