Pressfriheten under kunglig lupp?


Nu berättar kvällstidningen Expressen att Vänsterpartiets tidning, Vänsterpress, kritiseras av hovet för att tidningen ska ha påstått att skattepengar används till att betala prostituerade. I boken skildras hur kungens vänner ser till att ”kaffeflickor” deltar, och för att ”få lite fart” på festerna så tar man med strippor och andra unga kvinnor från bland annat sexklubbar.

Hur dessa betalas vet inte jag, men det verkar inte speciellt troligt att de ställer upp på dessa fester utan ersättning. Dessutom så var det väl en av kungens kamrater som dömdes till två års fängelse för några veckor sedan för ekonomiska oegentligheter, jag är inte säker på att det rörde sig om skattepengar men jag håller det för troligt.

Vänsterpress: ”Att Carl Gustaf är en horbock och festprisse visste vi också sedan tidigare. Pockettidningen R skrev om detta i numret Horor och herrar redan på sjuttiotalet och fick kritik för att de avslöjat monarken, denne däremot klarade sig som alltid. Cornelis Vreeswijk skrev också en låt; ”Kalla mig Hans, sa Hans Majestät på danshaket Alexandra”, sjöng Cornelis. i bokens andra del är inte skildringen av kungen och hans festpolare någon uppbygglig läsning. Han har uppenbarligen inte bättrat sig. Direkt kan jag konstatera att om statschefen varit politiskt tillsatt hade han fått avgå för länge sedan. Han är ju en säkerhetsrisk om man får tro boken. Här finns samröre med – förutom sedvanliga överklasspolare, prostituerade, ”kaffeflickor” och älskarinnor – kriminella svartklubbsägare, skattebrottslingar och framfixare av strippor, eskortflickor, prostituerade, villiga ”förortsflickor” och mycket annat.”

Samtidigt så tycker jag att det vore bra att artikeln granskas, för det finns onekligen uppgifter i boken som alla borde få kännedom om, och möjligen kommer ett tryckfrihetsåtal mot Vänsterpress bidra till att de uppgifter som ligger till grund för boken får en vidare spridning. Jag tror inte att någon svensk kan förstå vidden och omfattningen av den historia som berättas. Det var inte länge sedan en regeringsmedlem tvingades lämna sin ministerpost med omedelbar verkan för en historia som var betydligt mindre substantiell än de uppgifter som förekommer i den recenserade boken.

Det faktum att hovets Bertil Ternert ska lämna över ”ärendet” till hovets jurister ett tecken i skyn. Yttrandefriheten naggas från alla håll, moderaterna vill gå i spetsen för att inskränka allmänhetens rätt att fotografera folk som inte aktivt samtycker till fotograferandet, och nu ger sig hovet på en intern partitidning.

Det tycks som om Sverige under den nuvarande högerregeringen går mot inskränkningar av press- och yttrandefrihet, medan länder i andra världsdelar är på väg åt motsatt håll.

Länk till artikeln i Vänsterpress! Expressen, 1, ab, svd, gp, dagen, resumé // Jinge.se om boken

it , , , , , , , , , , , , , , , , ,


5 svar till “Pressfriheten under kunglig lupp?”

  1. Lena Adelsson-Liljerot vill se över presstödsreglerna för att kunna dra in presstödet till tidningar med fel åsikter. Hon hänvisar till Nationell Idag men självklart kommer hon att bit för bit dra in stödet för alla tidningar med vänsterprofil. Indraget presstöd är en mycket effektiv metod att stoppa all opposition.
    Lyssna på Medierna: http://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/2874914.mp3

  2. Frågan: är aktuellt den här boken?
    Den dolda disciplineringen: Makt och motmakt av Thomas Mathiesen
    1989 – ISBN: 9789173745260