Djurrättsaktivist, jag?


Idag skriver tidningarna om kronprinsessan Victoria, orsaken är att hon har det dåliga omdömet att bära en mössa med en bit blåräv i tofsen, troligen också tvättbjörn.

Blåräv är en färgvariant av vår ovanliga och utrotnings-
hotade fjällräv och den föds upp, precis som andra pälsdjur som mink, för att i första hand kvinnor ska klä sig i plagg tillverkade av djuret. Jag känner inget annat än avsmak inför den sortens fåfänga, för genom att bära ett sådant plagg så har man bidragit till att en massa oskyldiga djur fått växa upp på pellets instängda i små burar. Att kronprinsessan inte har mera vett i huvudet förstår jag, hon har ju att brås på, men det svårgripbara blir förstås att nuvarande och tidigare regering inte lagstiftat mot användning av djurpäls, i vart fall från djur i fångenskap.

Jag har beskyllts för att vara en s.k. ”djurrättare” tidigare några gånger, men jag undrar om det är dags att gå med i någon organisation som aktivt kämpar för djurs rättigheter. Problemet är att det ofta finns obegåvade individer som tror att man hjälper dessa djur genom att nattetid släppa dem lösa, det enda man orsakar med detta är ett ökat lidande eftersom de flesta är oförmögna att skaffa sig föda i den omfattning som krävs för att de ska överleva. Jag har inte lust att betala medlemsavgift i en förening som kan innehålla den sortens kriminella.

Men visst kan och bör man odla fjällräv, ser man till att ha ett antal olika stammar så kan man säkerligen sätta ut dessa i vår fjällvärld och på det sättet stödja stammen så att den klarar sig själv. Då är det ett befogat uppfödande av djur, men det är knappast meriterande för kungahuset att prinsessorna kutar omkring på Stureplan med den sortens kläder och mössor.

it , , , , , , , ab ex svd svt


16 svar till “Djurrättsaktivist, jag?”

 1. Såvitt jag förstår var det den sk Blondinbellan som började promota tofsmodet.

  Räven är tillåten att odlas i Finland..det var väl vissa bilder på ”nyheterna” igår?

 2. Underbara nyheter för oss republikaner! Kungahuset måste nog lägga lite mer krut på reklam och pr om det ska överleva. Visar på hennes unkna värderingar och dåliga förnuft. Vi kanske närmar oss en demokrati trots allt?

  • Hmm….var det inte Madeleine som hade den mössan och så mamma Silvia? Vem syftar du då du skriver ”hennes unkna värderingar och dåliga förnuft” ? I övrigt får jag säga att det är många i detta land som har unkna värderingar, sedan minst 600 mössor sålts. Såg nån som sa att ”päls värmer” jojo, men knappast en liten tofs. Det verkar som att du mest vill gnälla på kungahuset, det var inte det som var huvudfrågan. Då kan du söka ett annat forum! Det viktigaste i denna diskussion är hur man ens kan vilja ha en sån mössa på huvudet och blunda för något man antagligen vet innerst inne, nämligen att djur lider. Ni som köper sådana mössor–visst sticker det på ett ställe någonstans inne i kroppen?

   • 1) Undvik att föreslå folk att söka sig till andra forum. Den rätten förbehåller jag mig själv.

    2) Bilden i tidningen visade kronprinsessan Victoria iförd en sådan mössa.

 3. Hejhej!

  Bra skrivet! Ville bara lägga till att de allra, allra flesta djurrättare inte ägnar sig åt att släppa ut tex minkar. Tex finns Djurens Rätt som har ca 35 000 medlemmar och alltid arbetar med lagliga metoder. De har dessutom funnits sedan 1882 och hade nog inte kunnat arbeta så länge och vara så många om de pysslat med olagligheter. Djurens Rätt var med och påverkade så att rävfarmningen avvecklades här i Sverige 2001 :) Kika in på deras hemsida, vettja :)

  Kram!

 4. Det vore förresten intressant att se resultatet av en liten studie på hur ofta som ordet aktivist nämns i negativa ordalag i svensk media. Jag tror att det är nästan undantagslöst i borgerlig media och att på senare år har alla andra hakat på.

   • Alldeles rätt!

    Även meducinpillerutter,laddningar i vapen, vad som helst som är torkat och pressat.

    En anglicism.

    Får jag oxo göra reklam för mina patenterade torkade och pressade pannbiffar med värmevärde?

    Bara undrar… ;)

 5. Bra skrivet, jag bor själv i det pälsfarmstätaste området i hela Finland och jag mår väldigt dåligt av att se allt detta lidande. Jag vet att det är fler än mig som skäms över industrin. Men tyvärr tror jag att många här är mer eller mindre aktoritetsskadade. Det finns en hel del osynlig korruption och man vågar inte visa sitt ogillande.

 6. För vår skull

  Är burdjuret bara kött, päls och läder
  eller har det också en hjärna
  tänker vi på det när vi köper kläder
  att djuren inte kan sig värna
  mot människans girighet och grymhet
  fåfänga, aningslöshet och dumhet

  Vad gör väl det att någon lider
  det har ju djuren gjort i alla tider
  huvudsaken är väl att vi kan oss smycka
  med djurens vackra pälsar, det ger oss lycka

  Gott är att kunna skydda sig mot kylan en kall och bister vinternatt
  att kunna framstå som vackert klädd i päls
  vad rör det mig vad dom gör långt där borta, det var ju bara en katt
  en hund eller något annat litet djur i päls

 7. Mycket bra inlägg. Jag känner en sån stor frustration över att människor inte tänker längre än mode och klass, jag tycker att det är perverst. När jag såg viktoria med mössan så tog hon hissen ner. Har inte hon som verkar så klok reflekterat över detta och vad det har för inflytande att synas med mössan? Uppenbarligen inte och uppenbarligen har jag över sett på en högre plats än där hon befinner sig.

 8. Håller inte med dig angående minkutsläpp, det lönar sig för djuren eftersom dem blir fria och har chans att överleva och dessutom få springa och klättra – någonting som dem måste få göra för att inte bli psykiskt störda. Sedan förstör det för farmaren eftersom hen förlorar massa pengar, men jag kan hålla med dig om att det egentligen bästa är att arbeta lagligt. Djurens rätt gör det, kan tipsa om dem. Är själv medlem där, mycket bra organisation!