Flamman om Juholtdrevet


Idag skriver Anne-Li Lehnberg en artikel i vänstertidningen Flamman som spinner vidare på mediedrevet kring Håkan Juholts vara eller icke vara som ledare för det Socialdemokratiska arbetarpartiet. Jag har själv bland annat skrivit ”Bestämmer Aftonbladet att Juholt ska bort?”. Vad jag är ute efter är antagligen uppenbart…

Läser man tidningar, lyssnar på radio och dessutom ser på TV så kan man inte undgå att märka att kampanjen mot Juholt pågår för fullt i media, och många gånger har jag haft anledning att höja på ögonbrynen inför just Aftonbladets skriverier, inte på nyhetsplats utan på ledarsidan. Chefen för ledarredaktionen utses nämligen av LO, något som jag trodde var liktydigt med att sidan ifråga var positiv till socialdemokratin. Till min förvåning upptäckte jag att det inte gäller den socialdemokratiska partiledaren.

Jag ska inte gå in närmare på den saken i nuläget, men jag lovar att återkomma. Men när jag igår hävdade att Juholt verkade förvirrad så fick jag direkt ett mejl från en gammal kommunpolitiker (S) som dessutom är min vän sedan många år. När jag skrev att jag blir orolig för Juholt så menade jag att sosseledaren inte är gjord av stålplåt. Det är antagligen naturligt att knäa lite inför det massiva bombardemang som partihögern och media utsätter honom för, samtidigt som jag kan skönja en förvirring i hans svar, men vad som är hönan och vad som är ägget är svårt att veta.

Flamman: ”Sven-Erik Österberg, ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott, beskrev läget för partiet som ”allvarligt” i en intervju i Rapport nyligen. Framför allt tryckte han på att förtroendet för S har minskat och att partiet inte ses som ett regeringsdugligt alternativ. På frågan om han trodde att Håkan Juholt kommer att leda partiet i valet 2014, svarade han undvikande och påpekade att Juholt först ska omväljas vid kongressen 2013.

Österberg är inte den enda som gått åt Håkan Juholt under de senaste dagarna. Thomas Östros, tidigare ekonomisk talesperson för S, gick ut i Agenda och kritiserade Juholts utspel om en skatteutjämning mellan pensionärer och löntagare.

– Jag tror inte han menade att vi skulle lägga ett förslag i den omfattningen redan nästa budget, sade han till Agenda, samtidigt som han jämförde partiets många förslag med en popcornmaskin. På frågan om Östros har förtroende för Juholt svarade han istället att han har förtroende för det verkställande utskottet.”

Jag kan känna en del inför det min gamle bekanting skrev, särskilt med tanke på att det också inom bloggosfären är riktiga högersossar som angriper Juholt, något som jag också tagit upp ett par gånger. Möjligen är det så att alla folkpartister och moderater som av någon mystisk anledning har gått med i (S) (karriärskäl?) spyr galla inför risken att Juholt faktiskt vill föra en socialdemokratisk politik och inte en borgerlig till skillnad från sina företrädare i modern tid. Det finns all anledning att ha med det i tankarna när man läser om alla Juholts ”tillkortakommanden”.

it Andra om: , , , , , ab12 ex1 svd12 dn1


23 svar till “Flamman om Juholtdrevet”

 1. Fajtern Herkules måste bekämpa interna ”sladder-tackor” samt tukta ”media-draken” (vilken behöver antagligen inte skrivas). Politikens ”kraftkarl” borde börja peka med hela armen i vissa frågor då många småfolks-idioter, som tycker alliansens tumrullning är ”statsmannaskap”, blir imponerade av detta. De vill inte ha kvinnor & de kräver viss ”dominant auktoritet”. Jag rår inte för att det är så. Och det är slut med tidigare ”tysta semestrar” för socialdemokrater i opposition. Simma eller sjunk är vad som gäller, kamp ända till målsnöret, till sista metern. Man måste synas & höras överallt, hela tiden.

 2. Sossarna är ett maktparti där ledarna brukar utses genom ”kungamakeri” från en elit inom partiet och egentligen inte alls av medlemmarna. Den här gången fanns det falanger, som öppet stred mot varandra och som effektivt förhindrade varandras kandidater att bli valda. Istället blev det en kompromiss, det oprövade kortet Juholt, som inte tillhörde den innersta kärnan. I ett maktparti som sossarnas är det därför ganska självklart att en ledare, som inte tillhör makteliten får problem. Mediadrev och annat skit är ytterst en konsekvens av detta.

  För mig handlar det här mer om maktstrukturer och partielit än vad det handlar om nån sorts höger-vänsterfråga inom sossarna. Sossarna är ett borgarparti, för inte fan ifrågasätter Juholt, eller någon annan sosse, i grunden det kapitalistiska samhället (det som så fint kallas ”marknadsekonomi”) och dess klassamhälle. Visst Juholt kan snacka om ”återreglering” av apoteken, här skiljer han sig från Reinfelt, men när det gäller ”näringslivet” är både Juholt och Reinfelt förbannat överens om att det är kapitalismen som gäller.

  För mig som har hjärtat till vänster har jag svårt att bry mig om sossarnas maktstrider.

  • Partieliten i det här fallet = högerfalangen, oavsett vad den interna stirden kallas.

   Borgare eller inte, så behövs Socialdemokraterna för att avsätta nuvarande regering. Alla som vill se ett regeringsskifte borde därför samarbeta nu, ALLA socialdemokrater inom S, alla vänsterpartister inom V och – Miljöpartiet? Personligen är jag mer orolig över var Miljöpartiet står. Eftersom de saknar en ideologi, så är risken stor att de hamnar i Reinfeldts knä, om han blir tillräckligt generös. Desto större skäl att S och V ser till att fixa egen majoritet 2014!

   • Mycket bra skrivet, Anita! Vi måste få bort den nuvarande regering!

    I sitt senaste utspel sa Borg helt fräckt:”Det är häftigt att betala skatt!”
    Är det någon som känner igen citatet?
    Jag förstår att moderaterna inte längre kan använda sina egna cyniska
    floskler, bättre att stjäla från sossarn – och sno Sahlins uttryck och stora delar av socialdemokraternas partiprogram. Det är bara den enkla sanningen att det finns ett alldeles för stort avstånd mellan moderaternas ord och handling..
    Man gör precis tvärtom mot vad man säger.
    Borg borde veta hut!
    Den borgligt styrda pressen, Timbro och Schlingmann
    borde satsa på egenhändigt hopsnickratde uttryck.
    Men saknar man visoner och kreativitet så…
    Cynism har man däremot en oändligt djup källa att ösa ur.
    Det är synd om oss svenskar!
    Speciellt de sjuka, fattiga och arma som tvingas in i FAS 3!

    • Nu är du lite orättvis. Borg hänvisade till Sahlin när han sade det, och det stod oxo nämnt i de borgerliga tidningar jag har läst…

     • En ”statsman” i ett ”statsbärande parti”, Jinge, bör kunna
      hämta något ur egen fatabur, eller vad det nu heter?
      Men är man visionslös, eller bättre sagt så krass att fantasin knappast ingår i deras tankevärld så måste man väl nödvändigtvis knycka Verkar det som…
      Det hör numera till vanligheten att moderaterna ”citerar” och för det mesta frankt snor sossarnas retorik.
      Att Borg i jämförelse med Reinfeld framstår som mindre osympatisk och närapå inkännande betyder inte att han är det – om man ser på andra politiker. De på vänsterkanten…
      Vad dom där två gossarna har hittat på under mer än en mandatperiod är närapå kriminellt!
      Reformer som påvisare en oerhört ruggig människosyn!

      • >>>Vad dom där två gossarna har hittat på under mer än en mandatperiod är närapå kriminellt!

       Inte bara närapå. Heter det inte trolöshet mot huvudman alternativt bedrägeri? Fast problemet är ju att de tämligen tydligt talade om vad de skulle ställa till med om de fick makten. På de premisserna lät väljarna dem sedermera göra det. Så ’caset’ kanske blir en smula tunt? Men, vem blir först att anmäla dem för försnillande av våra gemensamma tillgångar inkluderande de humana dito?

     • Sade han det sarkastiskt? ”Det är häftigt att betala skatt”, dvs undermeningen med att det egentligen inte är häftigt att betala skatt för det är tydligen någon ”socialistisk rest” av det ”försoffade” välfärdssverige?

      Det känns mera som Borg, inte att ge Mona Sahlin någon typ av komplimang. Fast han kanske kan kosta på sig det nu när hon blivit avpolleterad?

 3. Ja, Petra – behöver vi inte ett tydligt antikapitalistiskt parti till vänster om Juholts S – och till vänster om V, som kunde tänka sig regera åt kapitalet tillsammans med S! (Vilket lätt ”förklarar” varför V, som en insändare i Flamman nyligen påpekade, inte kraftfullt sluter upp bakom det positiva i svenska/hela ”Occupy Wall Street”-rörelsen). Men sossarnas makstrider är viktiga ur ett mer defensivt perspektiv.

 4. Jag börjar faktiskt tro att det odemokratiska sätt som Juholt valdes på, en ’kupp’ bakom stängda dörrar, kan vara en anledning till varför även ’gråsossar’ går hårt åt honom. Att borgerliga infiltratörer som Jonas Morian, när ska man sparka ut honom ur partiet, hugger på allt som inte innebär total underkastelse inför vår ’Store Ledare, Statsman och Landsfader’ är givet men Gråsossarna borde vara nöjda med Juholt som partiledare.

  Jag är som sagt (V)-väljare och borde ur ren egoistisk synvinkel vara glad över (V):s guldläge att för första gången på länge ’bli något’ men inser samtidigt förstås att utan ett stabilt och stort (S) så sitter Allianzen säkert med eller utan ’de socialkonservativas’ stöd.

  Det är ju nästan synd att inte (V):s partistämma inträffar idag för då skulle den nye partiledaren, oavsett vem det blir, kunna gå fram som en ångvält i opinionen.

 5. Jag instämmer med Petra. Varför ägnar sig vänsterfolk åt att ta ställning för högersossar mot högerhögersossar?

  Vem tror på allvar att Juholt skulle agera självständigare mot kapitalet än partivännen Papandreou i en krissituation?

 6. Jag tror att du slår huvudet på spiken i sista meningen, alliansen är riktigt rejält sk*tn*diga inför utsikten att sossarna börjar agera politiskt i nån sorts tappning som liknar socialdemokrati, något som det har varit rätt lite av sedan tidigt 80-tal. I den inramning som råder och det ekonomiska scenario som är under uppsegling kommer en sådan politik att attrahera vanligt folk, ungefär på samma sätt som facket plötsligt blir poppis hos bankanställda när dom är på väg att få foten.

  Angående högerflanken inom partiet tror jag att Julle bör göra ett överslag av vilket som ger mest arbetsro, en stalinistisk utrensning av motarbetarna eller kontinuerliga krokben och knivar i ryggen, Det har länge varit dags att adressera socialdemokratins schizofreni på höger-vänsterskalan vilken verkligen har haft en tendens att förvirra potentiella väljare, det är med andra ord dags att bli lite tydligare med vad man vill och vad man står för.

 7. Ni får säga vad ni vill men det ÄR faktiskt skillnad på att leva i ett socialdemokratiskt styrt Sverige än i samma land styrt av moderaterna.

  Jag ville ju också ha en tydligare vänsterpolitik men det finns ingenting, absolut ingenting, som tyder på att V och krafter vänster om V inom överskådlig framtid skulle kunna få ett folkligt stöd av den storlek som krävs för att avsätta högern.

  • Vi får väl se, att det är motigt kan starta en ny vänstervåg kanske, fast det kanske räcker med åsynen av REinfeldt & Co…

 8. Jag hoppas också på vänstervågen men är pessimist. Jag menar, vi har ju tvingats stirra på Reinfeldt i många år nu, men inte har det hjälpt. Karl’n har blivit populärare och populärare … Därför att folk tycker att det är tråkigt att sätta sig in i politiska frågor och ideologier.

  • Men ordet – populär !?

   Nu delar jag inte hans åsikter, men jag ser ingenting i hans personlighet som hamnar på plussidan. Det kan jag göra med både Borg och Bildt så det har inte med politiken att göra. Jag tycker att han verkar själlös.

   • 4 saker vann valet 2006 åt alliansen:
    Maud Olofsson fick dem att spela som ett lag.
    Reinfeld var tyst och lät andra göra misstagen.
    Folket var lite trött på Göran Persson.
    Göran Person var lite trött.
    Vad som hände 2010 vet jag inte lika säkert.

    • Förlåt vad ville jag säga egentligen. Jo så länge Reinfelt håller käft och Juholt babblar på om allt möjligt kommer Reinfelt att framstå som den som vet vad han gör. Ja han är färglös.

 9. Juholt behöver hålla känslorna i schack, det är klart.
  Han är för osäker och vill vara till lags, oavsett hur det kan tolkas oc snedvridas,
  tycks det som.
  Men det är fel utgångspunkt att verka vara så villig att underordna si
  alla småsaker som kommer upp.
  För det är uppenbart att Juholt
  har ett kompakt drev emot sig.
  Det drev som förmodligen betalas med moderaternas partistöd från näringslivet
  och andra in tydligen också avundsjuka partikamrater som vill avsätta honom omgående,
  eftersom de känner sig så förbigångna ( eller kanske även de är mutade, vem vet vad Morian oan andra är sysselsatta med).
  Jag håller i alla fall tummarna för Juholt, för vem orkar med ännu en moderatstyrd regeringsperiod
  med alla dessa nyagamla ”reformer” som omintetgör för fler människor
  chansen att leva ett levbart liv?
  Borgarnas politik är som att spela rysk roulette med småfolket som insats…

  • Rättelse:
   och andra intressenter. Juholt har tydligen också avundsjuka partikamrater som vill avsätta honom omgående.