Jag blir orolig för Håkan Juholt


Idag publicerar Aftonbladet en intervju som Anette Holmqvist gjorde med Håkan Juholt i Avesta för någon dag sedan. Uppenbarligen har den bandats och sedan skrivits ut. Orsaken till att jag citerar den här och nu är de uttalanden som Juholt har gjort inför partistyrelsen där han har sagt att det finns en skriftlig överenskommelse mellan de rödgröna partierna om hur de ska agera om/när SVT vill placera de rödgröna bredvid rasisterna i kommande TV-debatter.

Jag måste redan nu tillstå att jag är utomordentligt oroad över den nuvarande situationen, vi ser dagliga exempel på att social-
demokraterna slits sönder inifrån, och det är många inom partiet som tar chansen att profilera sig som stående långt till höger om partilinjen. Jag börjar själv tro att loppet redan är kört.

AB: ”Du lär ha sagt till din partistyrelse att det finns ett skrivet kontrakt mellan S, V och MP om debatterna. Finns det ett sånt avtal?”

HJ:– Jag har varit väldigt tydlig med att säga att jag har mycket noga lyssnat in den kritik som MP och V hade inför upplägget på debatten och hur vi såg på framtida debatter.

AB: ”Men vad betyder det?”

HJ:– Ja, det kommer att klargöras…

AB: ”Kommer du en dag att kunna visa upp ett papper där det framgår att du hade rätt?”

HJ:– Våra partier hade en stor skriftlig överenskommelse innan valet och den har jag noga lyssnat in och jag har lyssnat in Miljöpartiets och Vänsterns kritik mot upplägget och nu pågår det en diskussion om hur det ska vara framöver och därför vill jag inte på något sätt riskera att det inte snabbt blir en debatt. Jag är angelägen om en debatt där statsministern får ställas till svars och när det är på plats då ska vi också resonera om hur det kom sig.

AB: ”Men i det specifika fallet – är det uppgörelsen inför valet 2010 du refererar till?”

HJ:– Nej, det är jag, jag som ordförande för Socialdemokraterna har mycket noga lyssnat in den kritik som Miljöpartiet och Vänstern och som också vi hade mot det här upplägget.” (forts nedan..)

Jag hörde själv Juholts tal om en skriftlig överenskommelse, han sade att det fanns ett papper upprättat som reglerade hur de rödgröna skulle förhålla sig i en situation där de placerades tillsammans med SD inför kommande debatter, eller om han bara avsåg partiledardebatter. Det intryck jag får av de svar som Aftonbladet publicerar kan inte beskrivas som annat än snömos. Antingen ljuger Juholt medvetet eller så är det något annat som händer, något han inte riktigt har kontroll över.

Sammantaget så verkar Juholt både förvirrad, lögnaktig och manipulativ. Det oroar mig mycket, man skulle kanske kunna tänka sig att glädjas, men tyvärr så kommer inte Vänsterpartiet att få egen majoritet i nästa val, och ser man till hur Miljöpartiet lägger sig och viftar med benen i luften inför Reinfeldt så inser jag att chansen till ett byte av regering efter valet 2014 knappast är värd att satsa en endaste krona på idag. Rätta mig gärna om jag har fel.

it Andra om: , , , , , ab1 svt ex svd dn


40 svar till “Jag blir orolig för Håkan Juholt”

 1. Herregud! Om den intervjun är korrekt återgiven är (s) i verklig kris! Det behövs ingen högerkonspiration för att sänka Juholt, det klarar han alldeles utmärkt på egen hand.

 2. Din analys känns helt rätt. Att man skulle rätta upp skutan bara så där är en sak, det är återställning av trovärdigheten till S som är det stora problemet. Att hålla på och tracka ned SD är inte demokratiskt och spelar martyrspelet på SDs villkor. SD får bara på tok för mycket reklam på detta horunge-fulandunge. Man får snudd på sympati med med dräggen. Jag tar gärna snacket med förvirrade SDare men inte att man visar dom ryggen.
  Jag hör varje dag folk skratta, både folk som är S (nervöst) och M (av glädje), åt vilken pajas Juholt är och hur hans närvaro bara gynnar status quo. Fönstret stängs men det verkar inte bekymra VU och toppolitikerna inom S de tycker sannolik att de med sitter säkert på ett bra välbetalt jobb och att vara orolig ja det är inte så viktigt man kommer ju själv att klara sig! Eller…?

 3. Av alla turer kring Juholt som jag har svårt att förstå är detta med SVT-debatterna det jag begriper allra minst. Varför är det så in i bänken viktigt huruvida han kommit överens med V och MP om att bojkotta debatterna?

  Ursäkta mig, men inget av de båda partierna är särskilt kända för att hålla överenskommelser med Socialdemokraterna. Varken muntliga eller skriftliga. Dessutom har alla tre oppositionspartierna nyligen genomgått (i V:s fall presens) ledarbytesprocesser. I den mån det skulle finnas ett ”papper” är det inte ens värt laserskrivarsvärtan som det skrivits ut med.

  Varför pressar de Juholt på besked? Har det plötsligt blivit angeläget för hela mänskligheten att han står skuldra vid skuldra med Åkesson i TV?

  • Ja, varför behövs ett papper? Jag behöver inget papper för att vägra stå brevid Åkesson och låtsas som han är en politiker som vilken som helst.

  • Vad det handlar om är Juholts faiblesse för att spruta ur sig substanslösa kommentarer om allt möjligt. Kommentarer och uttalanden som han så fort nån skrapar på dem lite blir tvungen att antingen backa själv ifrån eller skicka fram nån annan att dementera.

   Frågan i det här specifika fallet är ju om Juholt ljög när han pratade om skriftlig överenskommelse eller ’bara’ tog ut svängen lite. Sakfrågan är det väl få som bryr sig om, de flesta anser väl i alla fall att det var larvigt men det är alltså inte det som är kärnfrågan.

   • ”Vad det handlar om är Juholts faiblesse för att spruta ur sig substanslösa kommentarer om allt möjligt.”

    Det är den bilden media vill ge av Juholt. Men om det verkligen förhåller sig så är en annan femma.

 4. Vad man kan höra,tycker jag mig se(!), är en Juholt med en mycket klen och osäker röst samtidigt som han ”ger besked” ungefär som BB Rail ”vi kommenterar gärna skriftliga frågor….men inga sådana kan besvaras….med hänsyn till kunden”.

  Det lutar åt en ”avgång” på egen begaran relativt snart. Vargarna ylar redan och positionerar sig….

  Den som lever får se.

 5. Bättre fly än illa fäkta. Eftersom han inte kan gömma sig som vår store ledare så får han inse problmet och träda tillbaka.

 6. […] Jag skrev tidigare idag om min förvåning över att den socialdemokratiska ordföranden verkar både förvirrad, lögnaktig och manipulativ, jag utelämnade mina funderingar om han inte borde låta undersöka sig. Idag ägnar bland andra Aftonbladet sig åt en annan akut fråga, man skriver på ledarsidan en artikel om enfaldens parti, det parti som jag brukar kalla – Rasistpartiet. […]

 7. Tja, som det ser ut nu känns det som om sossarna i praktiken är döda. De verka hålla på att begå kollektivt politiskt självmord. Finns väl snart inte en käft kvar med förtroende för dem, fasen oxo nu bidrog jag till negativismen men det är svårt att låta bli. Inte nog med att de kivas interna och har gjort så alldeles för länge, när de sedan fullständigt mosats av media så är väl sagan all. Vi lär nog få leva med att säljas ut och tryckas ned av rajrajs gäng för överskådlig framtid. Infantiliseringen och avundsjukan har gått för långt. Sorgligt, då det varit så lovande de gånger man hört j-holt debattera och gå åt motståndargänget på ett så vettigt sätt.

 8. Tyvärr kan jag inte säga emot dig! S blöder! Jag gillar också Juholt men det tragiska är ju att han, vad jag förstår, inte är särskilt ”vänster”, snarare är hederlig (ja, jag tror att han är det!) gråsosse i mitten. Men han är tillräckligt lite höger ändå för att störa högerfalangen i partiet, som har härskat oemotsagda (åtminstone utåt) i decennier nu. Hans strategi att försöka hålla ihop partiet, genom att bland annat behålla en del personer ur högerfalangen i partitoppen, har misslyckats. Kan det vara så illa att det inte finns några andra med så kallad kompetens att tillgå? Kan det vara så illa att högerfalangen var betydligt brutalare med att rensa ut, alternativt frysa ut, jaga bort, alltför radikala krafter och att det gapar tomt i leden vänsterut när Juholt ska rekrytera? Det ser inte särskilt lovande ut.

 9. En fråga man – tyvärr – börjar ställa sig nu: Är det vi ser nu det definitiva slutet på en historisk epok, en epok med en organiserad folklig arberarrörelse i ledningen för samhällsutvecklingen?`Tvingas vi om en tid sätta en parentes omkring den organiserade arbetarrörelsens historiska roll?? En epok inledd i slutet av 1800-talet och som vi nu tvingas uppleva slutet på i början av 2000-talet? Med stor sorg i hjärtat tvingar sig dessa funderingar på mig, vare sig jag vill eller ej! Ty förfallet inom den nuvarande ledningen för arbetarrörelsens politiska gren SAP håller ju på att gå fullständigt överstyr. Det handlar inte längre om enbart partiledaren Juholts hyresersärttningar från riksdagsförvaltningen, ej heller kan man längre enbart hänvisa till fientligt mediadrev. Det är nu det grundläggande förtroendet från folket för SAP:s ledning som är på väg att – slutgiltigt? – gå förlorat. Utan vad vi nu ser är helt enkelt hur SAP slits sönder av helt antagonistiska personliga & politiska motsättningar mellan individer & fraktioner INOM partiet! Där alla nu ENBART tänker på sina egna positioner, och på att förgöra dom man uppfattar som politiska motståndare, och detta sker INOM DET EGNA PARTIET!!! Jag undrar bara lite stillsamt och förvånat: Inser inte deltagarna i den här partistriden som nu pågår, att – om detta får fortgå ännu en tid – Ja vad finns det då kvar av deras parti som dom strider om att ta positioner i?? Inser dom inte – de flesta av dessa stridstuppar/stridshönor är väl kända vid det här laget – inser dom inte att det snart förmodligen inte längre kommer vatt finnas kvar något parti att ta positioner i annat än ett vrak, som en störtad & kraschad jumbojet?? Dom inser ju uppenbarligen inte att dom alla gräver en DJUP grop åt BÅDE sig själva! OCH tyvärr åt oss alla andra vanliga medborgare! ALLA vi som hoppats på en snar politisk förändring från den högerextrema regeringen, som nu styr över oss, och som allt efterhand slänger ut alltfler av oss till riskkapitalbolags-vargarna och andra odjur. Jag tycker mig se hur dessa högerextrema nu gör segertecknenn till varandra, nu allt säkrare på fortsatt maktinnehav flera decennier framåt! Som tidigare långtidsarbetslös och nu fattigpensionär i detta nyhemska Sverige, så kan man nästan gråta åt den fruktansvärda framtid som verkar ligga framför oss!! Tydligen måste vi omorganisera oss ännu en gång, som i slutet av 1800-talet? För tyvärr ser jag inget annat alternativ. V är väl kanske bra, men jag ser – i likhet med jinge – inte att det partiet någonsin kan komma få samma avgörande maktposition som det gamla SAP haft.

  • En fråga man – tyvärr – börjar ställa sig nu: Är det vi ser nu det definitiva slutet på en historisk epok, en epok med en organiserad folklig arberarrörelse i ledningen för samhällsutvecklingen?`Tvingas vi om en tid sätta en parentes omkring den organiserade arbetarrörelsens historiska roll?? En epok inledd i slutet av 1800-talet och som vi nu tvingas uppleva slutet på i början av 2000-talet? Med stor sorg i hjärtat tvingar sig dessa funderingar på mig, vare sig jag vill eller ej!

   Vi är många som är oroliga för det, samtidigt undrar jag om inte vi står inför en ny vänstervåg..

   • Ja, Jinge! Det HOPPAS ju jag också, självfallet! Mitt inlägg ovan kanske spred lite för mycket dysterhet och förtvivlan. Men det är kanske inte så alldeles konstigt. Trodde faktiskt länge att förra mandatperioden med högerextremt styre, skulle vara en parentes. Men så blev ju inte fallet! Och nu står vi uppenbarligen mitt uppe i den grundligaste rivning av vårt tidigare välfärdssamhälle man kan tänka sig! Men det värsta är ju, kan vi se något slut på detta elände? Ja, det skulle då vara om det till sist ändå snart kan växa fram en ny bred folkligt förankrad vänstervåg! Må alla goda krafter förenas om detta!!

    • Sett i ett längre tidsperspektiv var kanske (s)guldår 1970 – 1990 en parentes egentligen….en skördetid möjliggjord av en urstark bas- och exportindustri och de mojligheter som då fanns att ostraffat höja skattetrycket. Nu tror jag vi ar pa vag tillbaka till -säg 60-talet med en självklar egenförsörjning av eget arbete och en offentlig sektor som ar mindre men som ändå fyller sin funktion. En sorts återgång till det normala. Guldåren var kanske i det större perspektivet ett undantag och ett hack i kurvan.

   • Det är klart att vi står inför en ny vänstervåg! Frågan är bara hur länge den dröjer. Allt går i cykler, efter höger kommer vänster. Sen höger igen osv osv…

 10. Ja Reinfelt har väl redan utlovat alliansens seger i både nästa riksdagsval och det därefter. Någon morgon för det förtryckta folket ser inte ut att dagas än på änge, om man får tro medierna. Jag för min del litar inte ett vitten på aftonbladet eller någon av deras kumpaner inom högermedia. Jag skulle i dagsläget hellre se tillochmed SD som segrare än ännu en period med alliansen, med SD i majoritet har vi ju iaf hopp om intervention från FN. Det är dock lyckligtvis inte realistiskt men jag tror nog att de interna striderna kommer att vara till ända långt innan nästa val. Hur man skall handskas med media som för ett ständigt krig mot all opposition kan man behövligen fundera några gånger på.

 11. Ja jag håller med.
  Nu börjar jag bli riktigt orolig!
  FINNS det en skriftlig överenskommelse?
  Enligt miljöpartiets Åsa Romson gör det ju inte det.
  Så varför säger då Juholt detta?
  Har han snurrat in sig i en nödlögn som han dragit för VU?

  Visst kan man förstå att politiker blir upprörda över att SVT vill diktera villkor för debatter men man borde ändå ställa upp i samtliga partiledardebatter och samtidigt tala om ifall man tycker att något är fel, SVT borde också kunna ändra om de som bjuds in känner sig obekväma med upplägget.

  Men Juholts svammel och snömos och rena lögner?
  Det här börjar lukta…

 12. Har folk slutat tala med varandra? Tänk om Åsa, Lars och Håkan hade ringt varandra om detta. Det kanske finns något gammalt mail som inte Åsa känner till.

  Jag är mycket orolig för situationen så länge SR och SVT tar upp alla små trådar och redovisar felaktigheter. I radions utfrågning hörde jag Juholt säga att han mycket väl kunde stå brevid Åkesson i en TV studio, men att han inte ställde upp på att SVT framställde debatten som att det var två block som står mot varandra.

  Trots det så inleddes nyhetsinslag senare under dagen ett par gånger med att Juholt vägrar stå på samma sida som Åkesson. Och sedan följde vad han sagt vilket gav ett konstigt intryck. Men tyvärr typiskt för höstens nyhetsrapportering.

  Ska det vara två block som diskuterar istället för sju partier så tycker jag det skulle vara intressant att se Reinfeldt och Juholt mötas.

  Jag tror att alliansens småpartier skulle ha mycket att vinna på att ses som mer självständiga. Särskilt trist tycker jag det var att se KDs Göran Hägglund närmast mobbas av Reinfeldt.

 13. Eftersom Juholt inte är någon politisk duvunge börjar jag tro att han är drabbad av intern desinformation.

  Om jag fick önsketänka (och det får jag ju!) så skulle jag placera Göran Greider i partiledningen, varför inte partiledare, rent av. Tjeckoslovakien valde ju en poet som president en gång i tiden. Som partisekreterare skulle jag sätta Daniel Suhonen. Plötsligt skulle vi ha två skarpa hjärnor med många friska idéer i bagaget – något som lyst med sin frånvaro i S-toppen länge nog nu.

  Friskt vågat . . .

  Greider är en gigant, i alla avseenden, en lysande analytiker, och en skicklig debattör, Suhonen likaså. Vad ska vi göra med Juholt? Han ska självfallet finnas med i fortsättningen, också, hans agitatoriska ådra behövs! Socialminister i nästa regering, kanske?

  • ”Om jag fick önsketänka (och det får jag ju!) så skulle jag placera Göran Greider i partiledningen, varför inte partiledare, rent av.”

   Göran Greider är min idol! Läste nyligen han bok Det Måste Finnas En Väg Ut Ur Det Här Samhället. Rekommenderas! Förutom att han berättar sin politiska utvecklingshistoria så ger han även en plan på vad som behövs för att få vår framtid och Socialdemokraterna tillbaka på ett bättre spår.

   Vad gäller Juholt har han åkt som en berg och dalbana i mitt sinne. När jag växte upp i Oskarshamn och var i tonåren var jag avundsjuk på Juholt för att han – som är 4-5 år äldre än mig – hade jobb som fotograf på sossestyrda Oskarshamnsnyheterna men inte jag. Hans enda merit var att han var ordförande i ortens SSU-förening.
   Så när Juholt blev vald som partiledare var jag hånfull och kritisk.
   Sedan lyssnade jag på en radiodokumentär med Juholt – där J var mycket sympatisk – samt såg en film på Youtube – där J skulle göra reklam för S och var väldigt prestigelöst rolig – samt hörde delar av hans linjetal – som lät vänster – och blev riktigt stolt över bygdens son.
   Men sedan har det bara gått utför i min Juholt-berg och dalbana. Han agerar privatekonomiskt omoraliskt och politiskt tycks han inte stå fast vid något. Det finns inget som gör Juholt lämplig som partiledare mer än att en annan kandidat troligen kommer att vara på högerkanten.

   • Jag säger och skriver det så ofta jag får chansen (och annars också, för den delen):

    Greiders DET MÅSTE FINNA EN VÄG UT UR DET HÄR SAMHÄLLET borde vara obligatorisk läsning för alla som betraktar sig som ”vänster”! Jag är inne på tredje läsrundan nu och hittar ständigt nya godbitar. Jag är så orolig över Greiders vikt. Han behövs! :-)

    Om Juholts ”meriter”. Visst är det så att S helst plockar ur de egna leden – det KAN bli bra, men det är ju ingen garanti. Jag är inte rätt person att bedöma Juholts kompetens, men visst blir man lite fundersam.

   • ”Han agerar privatekonomiskt omoraliskt”

    Gör han? Jag tycker han har agerat klart bättre många andra i hans sits. Han betalade tillbaka ett traktamente, trots att han inte behövde göra det. Juholt har heller inte krävt tillbaka de pengarna trots att han hade rätt till dem.

 14. Vad vi ser är en skadeskjuten partiordförande i S. Det tråkiga är att ingen vet varifrån skotten kom inledningsvis. Inifrån eller utanför S. Det har bäddat för en oinformerad o övergiven partiordförande som försöker rädda vad som räddas kan. Utöver den mänskliga tragedi som detta innebär för Juholt, är nog SAP som parti också för lång tid framöver nerfläckat av vad som hänt.

  Vad som så småningom kan resa sig ur spillrorna kanske blir en ny konstellation av de hängivna socialdemokrater som förmått hålla sig borta från den delen av SAP som mer sett sitt parti som en arena för egna karriärer än ett politiskt parti som stått på de svagas sida. Som jag uppfattat det, är det de som tidigt förstod problemen med ett eu-medlemskap och gjorde vad de kunde för att stoppa det, medan de övriga lät sig förföras av möjligheterna till egna framgångar i Bryssel och la locket på all debatt övht om eu. Jag vet att jag tjatar om det här, men idag har vi bevisen för hur rätt de eukritiska hade. Det finns knappast kvar någon reell möjlighet att längre föra en tradionell socialdemokratisk politik, eu-direktiven sätter stopp för det. Och värre blir det om vi inte går ur.

 15. Det är säkert ett otäckt spel under täcket moderaterna envänder för att få bort Juholt.
  Vem minns inte förföljelsen av Mona Sahlin, hur man tog all heder och ära från henne bara
  genom att dra upp den famösa
  tobleronensffären gång på gång, gång på gång.
  Som ett mantra.
  Trots att många partimedlemmar på högerkanten gjort betydligt värre saker, ibland utfört rent kriminella handlingar – och dessutom ljugit!
  Farit med osanningar, liksom partiledaren. Han som utan att skämmas propagerar för den s.k arbetslinjen och kallar försämringarna för reformer…
  Skulle vara intressant att få veta hur moderuttledaren och Hästrumpan och handskas med det anonyma
  partistödet…

 16. Intervjun är utförd av Anette Holmqvist. Samma häxa som ”avslöjade” Juholts ”bostadsfusk” och sedan fick pris för det: http://www.bonnier.se/sv/content/anette-holmqvist-far-wendels-pris

  Hennes intervjuer och påståenden ger jag inte mycket för eftersom hon utan tvekan är köpt av moderaternas sponsorer. Dessutom om Juholt numer verkar förvirrad, är det egentligen så konstigt? Han jagas av journalister som ljuger ihop saker om honom och dessutom jagas han av så kallade högersossar som gärna göder borgerlig media med skitsnack. Det drev han utsatts för och som fortfarande egentligen pågår är omänskligt och har syftet att döda både Juholt och socialdemokratin. Tyvärr är väl risken överhängande för att man jagar Juholt rakt in i en hjärtattack.

  Synd Jinge att du tror på den smörja som medierna skriver om Juholt. Själv tycker jag oerhört synd om Juholt och jag tror inte ett dyft på att han är den manipulativa typen för då hade han manipulerat på samma sätt som Reinfeldt och skarorna hade bugat och bockat.

  • Synd Jinge att du tror på den smörja som medierna skriver om Juholt.

   Ja visst är det! :-)

   Men nu hörde jag själv Juholts tal om papper och hörde själv MP:s version. Och kände dessutom igen Juholts sätt att svara i den bandade intervjun. Dessutom bandade inte bara hon intervjun, det gjorde säkert pressekreteraren oxo, dessutom skulle tidningen tagit in en dementi om (S) hade protesterat.

   F.ö. vet jag inget negativt om Holmqvist, om du inte menar det faktum att hon fått pris från Bonnier förstås… (Jag håller inte det emot henne)

   • För mig är det inte helt bekymmersfritt att man får ett pris för något som egentligen var totalt felaktigt, dessutom från Bonnier. Luktar muta.

    Vad gäller att vara manipulativ så kan en sådan person förleda enskilda och hela samhällen. Det är precis vad Reinfeldt och Allianzen lyckats med. Hade Juholt och socialdemokraterna haft samma manipulativa ådra så hade de ”vunnit” över nuvarande regering eller åtminstone varit betydligt närmre att ”vinna”. Med manipulation och masspsykos styrs landet och det är inte Juholt som styr.

    http://xxx

    • Själv påstår Fredrik Reinfeldt i sin bok DET SOVANDE FOLKET att svenska folket är manipulerat och hjärntvättat efter decennier av socialdemokratiskt styre. Vi lider av ”välfärdssjukan” enligt Reinfeldt.

     Här kan du läsa hela boken (obs! bered dig på att olustkänslor infinner sig vid läsning!)

     http://xxxxxx

     Någon undrade om Reinfeldt är dum i huvudet. Personligen uppfattar jag Reinfeldt som både döv, blind och framför allt HJÄRTlös!

 17. Om jag kunde veta vad jag skulle skriva i detta ämne … Men det vet jag inte …

  Klart att det vore väl roligt om Vänsterpartiet blev klart större än i dag. Men det räcker inte. Inte inom överskådlig framtid kan vi byta ut alliansregeringen utan ett relativt stort socialdemokratiskt parti, jag kan inte se V i den positionen. Och MP håller jag för opålitligt.

  En sak är säker : Juholt är en fantastisk talare. Och han är stryktålig som få. Båda dessa saker är guld värt. Han är ingen vänsterman, men han är heller inte höger och det räcker gott för min del. Men sedan har han märkvärdigt svårt att omsätta talens visioner i konkreta politiska förslag, som ibland snarare går åt motsatt håll. En del av förklaringen till detta kan ligga i att han försöker att gå en balansgång mellan höger- och vänsterfraktionerna för att försöka hålla samman partiet. Detta har väl hittills inte gått så jättebra precis … Och värre blir det när det hela kryddas med yttranden av tvivelaktig sanningshalt (det skriftliga avtalet med V och MP som dessa säger inte finns …)

  Som ett resultat framgår nu av en opinionsundersökning att det är fler som tycker att han bör avgå än som tycker att han bör stanna. Och detta i en mätning bland enbart socialdemokrater ! Bekymmersamt läge är väl det minsta man kan säga …

  Hur har det kunnat bli så ? Att de borgerliga kritiserar och nedvärderar hör till spelets regler men enbart detta hade inte kunnat underminera partiledarens ställning OM partiet i övrigt hade ställt upp lojalt bakom sin valde ledare ! Och det har högersossarna (med vissa undantag) inte gjort ! Med lojala medarbetare hade skadorna av Juholts tabbar kunnat minimeras.

  Varför är de inte lojala ? Tror att det finns två orsaker. Dels finns det dem som känner sig förbigångna trots sin kompetens. Men jag tror inte att Juholt har sidsteppat dem bara för att jäklas utan tanken är nog att det skulle inte gå att ta med någon som kunnat förknippas med Sahlin eller Persson, vars politik ledde till två raka katastrofval. Därför blev Waidelich ekonomisk talesman i stället för Östros, som säkert är mer kompetent och rutinerad. För att bara ta ett exempel.

  Den andra orsaken är att de tongivande sossarna är så besatta av idén att enda vägen till seger är att man ska in i den s k mitten och ta väljare av de borgerliga. Och det behöver man förstås göra, men INTE med att själva föra en i stort sett lika borgerlig politik. Ty de som vill ha en borgerlig politik röstar nog hellre på ”the real thing” … Mittenväljarna ska vinnas för ”vänsterblocket” genom opinionsbildning ! Så att de förstår att vänsterns politik är rättfärdigare än högerns ! Och att rättfärdighet är viktigare än egoism. Precis som Per-Albin Hansson och Tage Erlander gjorde med framgång. Men högersossarna kan inte se det så. De är så övertygade om att till vänster om dem finns bara avgrunden (för att travestera CH Hermansson) så de gör vad de kan för att bli av med en partiledare som inte är lika höger som de själva … Trots att de borde begripa att det inte finns plats ”i mitten” för ett Folkparti till …

  • Att de borgerliga kritiserar och nedvärderar hör till spelets regler men enbart detta hade inte kunnat underminera partiledarens ställning OM partiet i övrigt hade ställt upp lojalt bakom sin valde ledare ! Och det har högersossarna (med vissa undantag) inte gjort ! Med lojala medarbetare hade skadorna av Juholts tabbar kunnat minimeras.

   Jag tror att du har rätt, frågan är väl närmast om (S) får någon mer chans..

   • Jag vet inte. Men på juholtsidorna på Facebook är hans position dock oerhört stark !

   • Det är just detta som jag ju verkligen undrar över. Högerfraktionens envetna kamp – som nu tydligen pågår nästan varje dag – håller ju på att slutgiltigt (?) krossa SAP som det stora parti det tidigare varit. Men varför är dom så angelägna att på detta sått ta makten & ledningen över ett parti i spillror, ett parti som förmodligen aldrig (?) mer kommer åt köttgrytorna i Regeringskansliet. Ty ett så högervridet sosseparti kommer ju ALDRIG att kunna samla några större väljarskaror bland ”vanligt” folk, som jag ju tror om bättre förstånd än så. För som man ju lätt inser, varför skulle borgerligt tänkande väljare rösta på ett högervridet sosseparti, när man kan rösta på originalet, det riktiga högerpartiet M? Ja, jag kan med mitt enkla förstånd inte se annat än att högerfraktionen inom SAP nu definitivt till VARJE pris vill bekämpa den vänsterfalang som finns inom partiet, även med uppenbar risk för att partiet marginaliseras till en framtida betydelselös nivå. Och denna utveckling är ju djupt tragiskt! Jag tillhör själv inte de sosseröstandes skara, utan har mitt politiska hjärta längre åt vänster, men inser att utan ett hyfsat stort – icke alltför högervridet – SAP, så blir det ju väsentligen svårare att på något avgörande sätt ändra maktförhållandena i vårt samhälle. Men kan inget annat än att hoppas att jag har grundligt fel i dessa mina tankegångar, att förändring till det bättre ändå är möjlig, ”En annan värld är möjlig” sägs det ju. Hoppas att någon kan övertyga mig om att så är fallet!!

    • men inser att utan ett hyfsat stort – icke alltför högervridet – SAP, så blir det ju väsentligen svårare att på något avgörande sätt ändra maktförhållandena i vårt samhälle.

     Så är det förstås. Och högersossarna vill inte ändra dessa maktförhållanden..

    • Vilket ju återigen bekräftar hur korkade högerkrafterna är, liksom vad den mångåriga nedmonteringen av möjligheter att bilda sig åstadkommit. Frågan är hur länge det dröjer innan det dyker upp en liten figur som lyckas fånga massorna och ställa till än mer elände…

 18. Ställ den hypotetiska frågan att Aftonbladets drev aldrig hade ägt rum. Då hade frågan om en eventuell överenskommelse med V och MP om att inte ställa upp placerade bredvid SD varit en bagatell, liksom alla andra småsaker om Juholt som pressen blåser upp som jätteskandale.
  För övrigt är det ett ganska fult grepp att i en skriven intervju citera svaren helt bokstavligt. Det framstår som osorterat svammel, vilket väl var meningen.