Men vad sjutton, karlen är ju SOSSE !?


Vi var nog många som blev förvånade när Håkan Juholt höll sitt tal efter att ha valts till Socialdemo-
kraternas ordförande i huset som ser ut som en igelkott mellan Centralen och Stadshuset. Det gällde i högsta grad även undertecknad även om rubriken redigerats så att kraftuttrycket mildrades.

De av oss som är gamla nog för att minnas hur SAP fungerade förr, och vilka värder-
ingar som partiet då stod för, kände omedelbart igen oss i Juholts tal, det lät som han damp ner i partiet från ett moln märkt med ett ord – sjuttiotalet. Vi var många som kände en gnutta hopp, här kom en man som såg ut som en sosse och lät som en sosse. Andra i sin tur blev minst sagt förfärade. Vi hade fått vänja oss vid att det dök upp sossar som inte ens kallade sig för sociala demokrater utan hyllade andra värden och hade andra gudar, ofta nog med liberala eller till och med nyliberala namn.

Andra tyckte att det kändes som en rejäl örfil, det var som om självaste Tiger Woods hade klappat till golfbollen det värsta han kunde och att peggen var placerad mitt på deras huvud. Och det gällde många, proffstyckarna i Aftonbladet var bara ett par av dessa. Den ena är liberal och den andra är liberal, men förklädd till sosse. Andra liberaler och högerfolk inom det förra regeringspartiet ryckte också till högst märkbart, de undrade nog hur sjutton detta hade gått till. Ett f.d. kommunalråd från länets sydligaste kommun gick direkt över till näringslivet, ett näringsliv som var skakat i sina grundvalar.

Och det tror jag det, Ingvar Persson på Aftonbladets ledarsida berättar idag i tidningen att på 80-talet hade en toppdirektör i näringslivet en lön som motsvarade tio industriarbetar-
löner, men idag har de en lön på trettio industriarbetarlöner. Det var inte utan att det luft-
draget från Woods driver kändes inpå bara skinnet. Här kom det en jovialisk herre med gester lika yviga som mustaschen och retoriken sen, det lät precis som om han var en äkta socialdemokrat till skillnad från dem som varit ordförande sedan Palmes tid.

Näringslivet skakade, och med dem alla tidningar som samma näringsliv ägde. Bonnier-
koncernens tidningar gick i spinn liksom alla andra. Till och med Aftonbladets ledarredaktion hade en tillförordnad politisk chefredaktör som brukade vara föreläsare på Timbro, hon skrev flera artiklar som man som läsare grubblade länge över. Jovisst, den jovialiska herrn var kanske lite väl yvig mellan varven, men till skillnad från godsägaren och storpotäten så hade han aldrig fått en chans att sitta i en regering. Ser man på den nuvarande statsministern så tenderar regeringschefsjobbet att ha gjort honom till en zombieliknande figur, inte ens när närmare åttio norska ungdomar mördas lyfter han på ögonbrynen så att omgivningen kan märka någon reaktion.

Men som alla vet så har näringslivet de ekonomiska muskler som krävs för att hålla liv i sina drev, och man har dessutom tillgång till duktiga skribenter vilket gör att jakten kan fortgå i oförminskad takt. Dagens exempel är den vänstra bilden, det är en lista över Håkan Juholts alla tillkortakommanden sett med genuint borgerligt färgade glasögon, det är samtidigt ett mycket bra exempel på beroende och okritisk journalistik, det som jag själv brukar kalla kampanjjournalistik. Och det är klart, hade jag samma inkomster som skribenten ifråga så kanske jag hade tonat ner min kritik några snäpp, vad gör man inte för en lön på 65-70000.- i månaden, eller vad han nu tjänar.

Fast i sanningens namn, och i en blogg har man råd att skriva sanningen, så väljer jag hellre att se mig själv när jag kollar rakningen i badrumsspegeln varje morgon. Jag vill inte heller låta några golfspelare stå på mitt huvud och använda det som en utslagsplats mot en golfgreen, men så slipper jag också att rada upp en och annan sanning med lögner, halv-
lögner och rena överdrifter för att få ihop till köttbullarna. Jag törs dessutom möta min egen blick i badrumsspegeln till skillnad från vissa andra bloggare och en mutad journalistkår.

it Andra om: , , , , , , ex1 svt ab12 dn1 svd1


20 svar till “Men vad sjutton, karlen är ju SOSSE !?”

 1. Nja. Det du glömmer är att det inte räcker med en massa skriverier. Det många gamla sossar reagerat på är att Juholt drar hem en bra bit över 100000 kronor i månaden och vill ändå ha betalt för ett andraboende med sambon. Sedan börjar han göra en pudel, avbryter det för att säga att reglerna är oklara. Det gör saken värre. Redan Mona S. körde med ”oklara regler” och det har mängder med andra politiker gjort.

  Därmed hamnar han i gruppen ”plockare” och det är den gruppen som skapar politikerföraktet. En god sosse plockar inte åt sig av allmänna medel men Juholt har fått den stämpeln och han har satt den på sig själv genom ett klantigt beteende. Det förlåter inte det gamla gardet så lätt.

  Annars är det intressant att notera hur socialdemokratin tycks ha lämnat drömmen om trettiotalet bakom sig, åtminstone delar av den, och kommit fram till sjuttiotalet.

  Det tar sig sa mordbrännaren…

  • Jag vet inte varifrån du tar begrepp som ”plockaren”, det faktum att det fanns oklarheter i regelverket används av hans motståndare, att ett antal borgerliga riksdagsledamöter gjort samma sak nämns knappt i media. Således finns det andra och starkare motiv när det gäller S-ledaren. Att det sedan finns extra förväntningar på honom är ju klart, Annie Lööfs agerande blir ju inte alls granskat på samma sätt.

   Jag är inte heller säker på din analys, jag tror inte alls att ”en massa sossar” har reagerat på hans lön, det är inte speciellt många som ens känt till lönen om inte media hade trummat in informationen dagligen. Skriver tidningarna att s-väljana blir upprörda så blir det snart en sanning.

  • Är det inte snarare så att Moderaterna håller på att införa 1800-talet i Sverige genom att idogt arbeta för att öka skillnaderna bland människor?

   • Läs igenom reglerna, fråga om det är nåt du inte begriper! Bränna halmgubbar får du göra någon annanstans/ Jinge

  • Surgubben har jag sett många gånger komma med sina ”analyser” om vad sossar tycker och tänker. De följer alla samma mönster, där högermannen Surgubben gör sig till tals för allehanda sossar, och nu ”gamla” sådana.

   Det spelar ingen som helst roll vad Juholt tar sig för för att bättra på sin image, när högermän som Surgubben tycker till. Allt vrider de till att vara negativt och en belastning.

   Till och med en sådan sak som att Juholt betalade tillbaka pengarna han inte alls behövde betala tillbaka för dubbelt boende, blir till ”pudel” och helt felaktigt ”plockare”.
   Man får verkligen leta efter andra politiker, från S och högerut, som skulle ha gjort detsamma.

 2. Jag har för mig att du skrev att man borde utreda medias roll i detta Juholtsdrev. Det kommer säkerligen att ske inom olika högskolor, men det skulle vara intressant att se en grundlig undersökning och inte bara en som sprids inom journalistutbildningar. För övrigt så var det en bra skriven kritik!

 3. Vad sossar måste förstå är att från och med Göran Perssons avgång, så har och så kommer alla (s) partiledare alltid att befinna sig i kris oavsett opinionsläget, oavsett vilken sakpolitik som har framförts, oavsett vad de andra partierna sysslar med samt oavsett partiledarens personliga egenskaper och bakgrund.

  Samtliga medier kommer att elda på detta, samtliga andra partier såväl som den interna oppositionen.

  Det hjälper inte att påpeka detta för att det ska ta slut. Deras val att stänga av sin källkritik, sitt sinne för proportioner, sin konsekventhet (eller vad fan det heter), etc. är ett val de inte kommer att få någon skit för utav någon annan än (s), så de har inget att förlora på att fortsätta.

  Istället bör partiets struktur och dess mediestrategi organiseras om, så att hela toppskiktet syns utåt mer, delvis för att ta upp smällen av dreven så som Reinfeldts ministrar har gjort åt honom, delvis för att minska risken att partiet förknippas enbart med en utsatt person, delvis för att tydliggöra de grupperingar som kämpar mot varandra inom (s) så att inte opponenter kan dölja sig i det anonyma kollektivet som nu, delvis för att tydligare presentera vilka det är som (s) föreslår ska sitta i en röd regering, samt delsvis för att få fart på den interna debatten och förnyelsen av toppskiktet.

  Det kommer givetvis inte att få slut på dreven. Men det kommer göra satsen ”All publicitet är bra publicitet” lite, lite mer sann.

  • Det finns sätt att rida på dreven, om Julle pröjsar mig en schysst timpeng (svart, till ett nummerkonto :)) så ska jag förklara konceptet för honom. Det finns oändliga möjligheter i all denna gratispublicitet om man vill och vågar tänka lite utanför ramarna, jag tror faktiskt att han skulle kunna fås att klara av det.

   Sossarnas kris handlar inte så mycket om att man har förlorat en stark ledare som om att den starka ledaren övertrasserade det ideologiska förtroendekontot, sålde släktklenoderna och sedan försvann som en avlöning. Det fixar man inte till genom att låtsas som ingenting har hänt och ställa upp nästa dödskalle till rakning.

 4. Medierna i Sverige har förvandlats från väktare till jägare , Medierna har blivit som blodtörstiga jakthundar som vill fälla sitt byte
  Journalister och tidningar har sålt sin själ och de kan inte skilja mellan anständigheten och djävelskap , De förföljer Johult och vill hänga ut honom offentligt , Nu gäller det för Johult att överleva de omprövningar som han utsatt för av både partikamrater och media

  Medierna talar om fadäser , fel , skandal , inkompetens och dumhet och meningen är att det svenska folket ska skratta åt Johult och sedan offra honom , det som johult utsatt för är en förföljelse av både media och höger sossar

  Jag klandrar det socialdemokratisk partistyrelsen som vägrar komma ut offentligt och uttala sitt enhälliga stöd till Johult för att göra slut på spekulationerna , Detta är orsaken till mediadrevet mot Johult , De vill ruinerna honom och hans politiska karriär

  Om de lyckas få bort Johult så kommer de att försöka med hans efterträdde också vidare

 5. Problemet med drevet efter Juholt, samt den negativa inverkan på människors hållning som det innebär, är att fokus flyttas från sakpolitiken till frågan om vad socialdemokraternas partiledare sagt eller gjort den senaste tiden eller kanske till och med för tjugo år sedan.
  Det är politiken som borde vara det viktiga, men det glömmer folk i dagens snuttifierade tillvaro där moderaterna obekymrat täljer guld med smörkniv på bekostnad av de fattiga.

 6. Häromdagen såg jag Publisistklubbens debatt om drevet mot Juholt. Det ligger ute på deras sajt. När jag tagit mig igenom denna sorgliga tillställning kände jag mig mer bedrövad än på länge. Daniel Suhonen var den enda i panelen som framstod som mänsklig. Då menar jag inte i politisk bemärkelse, utan just bara – mänsklig. Övriga, bland annat Lena Mellin, framstod som surrealistiska, zombieliknande icke-varelse. Om dessa personer är värdiga representanter för tredje statsmakten, så är det illa ställt. De verkar sakna allt som jag trodde var journalistens drivkraft: en lust att gräva! Framför allt upplevde jag dem som så oerhört små och förkrympta. Ja, inte Suhonen då. Måtte han orka hålla sin låga brinnande!

 7. Ibland går det lite för fort. Speciellt när jag är UPPRÖRD!

  PubliCist, ska det vara, och icke-varelseR, och inget annat. :-)

 8. Nya (s) bör satsa på kärnfrisk ”neo-nostalgi”, inte välja ”mångfalden”. Inte medelklass-journalisternas ”mångfald”, det vill säga. Inte ägna sig åt symboliska ceremonier, inte dela ut diplom till landets socialbidrags-tagare där det högtidligt förklaras att ”de inte längre är en del av utanförskapet!” & liknande ohyggliga mångfalds-projekt jag inbillar mig diverser dästa dalmatinerhunds ägande vänsterskribenter skulle älska. Och så måste man ta itu med ÅR 2006, det år socialdemokratin fortfarande befinner sig i: ödesfrågan om arbetslösa massors försörjning måste få ett svar (med trovärdiga svar, dvs om svaret är ”-Jobben!” så måste man peka på var dessa arbetsplatser finns rent konkret. Annars måste svaret vara något radikalt annorlunda, ”neo-inslaget” i paketet).

  • Det mesta verkar vara frukten av inbillning i det du skriver. Symboliska ceremonier, diplom och ”neo-nostalgi” ? Hur vore det om du försökte vara en gnutta tydligare?

  • Ja, massarbetslöshet hette det 2006 och den skulle Moderaterna med lydpartier trolla bort genom jobbskatteavdrag och försämrade allmänna försäkringssystem. Massiv massarbetslöshet är det vi fått och då skall vi inte längre prata om det.

   LO-tidningen visar statistik från SCB som i sin tur visar att klyftorna ökat tydligt och att de med sämst inkomst har fått _sjunkande_ inkomster.
   Det försvaras med att 90 procent har fått högre inkomst. Om människor, som fått högre inkomst, verkligen har mer när de betalt alla högre avgifter, nya skatter och extra sjuk- och inkomstbortfallsförsäkringar för att täcka upp försämringarna, talar man inte om. Än mindre vill man veta att ALLA höjde sin inkomst 2005-2006, då de allmänna försäkringarna var åtskilligt mycket bättre.

   På tillvaron måste man titta genom lupp och minnet belagt av en av DuPonts produkter, för att få ihop det hela.

  • Borgarna har ansvaret att Arbetslösheten har ökat från 2006 6.5% till dagens läge 7.2%.
   När Borgarna hävdade att år 2006 med 6.5% var Massarbetslöshet, vad säger Borgarna om dagens 7.2% Arbetslöshet!?

 9. M.a.o så framkommer det knappast något som skulle få,( Särskilt Reinfelt) och Moderaterna,och de övriga Borgarpartierna i dålig dager i den Media vi har idag!
  Med dom ”Valserna” och massa andra Klavertramp som Borgarna kör med, att inget av detta står eller sägs i Media är ju bara pinsamt att betrakta.

 10. Vidare så tror jag att Borgarna och alla s.k ”smygborgare” är rädda för det som Juholt står för, och har att säga. Och eftersom Median är så gått som Borgerlig,så låter man bli att säga och skriva om sådant som skulle kunna gå hem hos de flesta Svenskarna.
  Det är det enda som kan förklara denna ”jakt” i Media som pågår nu på Juholt.