USA mister greppet och ett nytt strategiskt landskap stiger fram


Denna artikel av Pål Steigan uppfattar jag som en viktig analys av läget i världen idag. Läs den!
Pål Steigan 2/4
Pål Steigan

Förenta staternas och Västalliansens nederlag i ”Lilla världskriget” i Syrien markerar en historisk vändpunkt. Förenta staterna är fortfarande världens största militärstyrka och har kärnvapen tillräckligt för att utplåna hela civilisationen många gånger, om ett sådant mål nu är meningsfullt. Men USA är långt ifrån allsmäktig och försöket att uppnå global hegemoni har misslyckats. Rivalerna Kina och Ryssland har äntligen insett att de inte har något gott att vänta från Washington och de tar strategiska steg för att befria sig från de system som kontrollerar och håller dem tillbaka.

Libyen, Ukraina och Syrien
Både Ryssland och Kina gjort stora politiska misstag i FN: s säkerhetsråd när de lät USA och Frankrike få igenom en resolution om Libyen 2011, som visserligen inte är öppen för bombkriget som följde, men som sätter dörren på glänt för det. De politiska ledarna i Moskva och Peking måste ha lärt sig en del av det här. Den första som skakades var förmodligen Rysslands president Vladimir Putin. Han och den ryska förvaltningen tycktes ligga till sängs när USA och de ledande EU-länderna förberedde och genomförde kuppen i Kiev.Dags att erkänna statskuppen i Kiev efter fyra år! Men då kom omslaget. Ryssland såg till att säkra kontrollen över Krim, så att USA inte skulle kunna sätta kniven mot Rysslands halspulsåder och de gav tillräckligt stöd för separatisterna i Donbass så att de inte besegrades.

Men Russland burde ha vært advart, for allerede i august 2013 var Barack Obama på nippet til å utløse en storkrig om Syria.Obama i GW Bush och Cheneys fotspår – förbereder folkrättsvidrigt krig mot Syrien -brott mot FN-stadgan., Blev Obama övertalad att inte starta storkrig 2013 En slik krig ville ikke bare vært enda mer ødeleggende for Syria, men også en direkte trussel mot Russland. Da Russland så ble invitert av Syria i 2015 til å støtte landets kamp mot de jihadistiske leisesoldatene som vesten og oljediktaturene har satt inn mot landet, grep Moskva sjansen og sørget i løpet av kort tid for å endre hele det strategiske terrenget.

I Syria har stormaktene vært noen hårsbredder fra å havne i direkte militær konflikt en rekke ganger, og sist i februar i 2018, noe som er bekreftet av USAs forsvarsminister Jim «Mad Dog» Mattis.

Nuclear Posture Review 180402 atomdoktrineThe Nuclear Posture Review bringer atomkrigen mye nærmere

Ny militærdoktrine
Med sin nye militærdoktrine som utpeker Kina og Russland som hovedmotstandere og med sin Nuclear Posture Review, som gjør kjernefysiske våpen til en integrert del av våpenarsenalet til USAs kommandanter, har USA for så vidt kastet hansken. Krigspartiet i USA er villig til å risikere en verdenskrig for å bevare sitt hegemoni. Så om Moskva og Beijing har vært i tvil tidligere, behøver de ikke langer å være det: Dette er en kamp på liv og død. En slik krig som USAs militærdoktrine legger opp til vil minst koste hundrevis av millioner mennesker livet og det er i høy grad et spørsmål om sivilisasjonen i det hele tatt vil overleve.

Dette har nå både Vladimir Putin og Xi Jinping skjønt, og de tar sine tiltak basert på denne forståelsen.

Det nye strategiske landskapet
Silkeveien økonomiske belte er et prosjekt som Xi Jinping lanserte i 2013, og han la det fram under sitt besøk i Tyskland i 2014, da han skisserte visjonen av et utviklingsprosjekt fra den gamle keiserhovedstaden Xian i Shaanxi-provinsen til Duisburg i Tyskland. Kina ska bygga den nya silkesvägen, Xi Jinpings färdväg till den kinesiska drömmen

KIna Silk RoutesKinas silkesvägar

Seinere er dette strategisk konseptet utviklet til One Bridge – One Road (OBOR) og Bridge and Road Initiative (BRI). I 2015 etablerte Kina Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), og på tross av sterk motstand fra USA klarte Kina å få nær sagt alle USAs allierte med seg. Money talks! Kinas investeringsbank och Kina och 60 länder lanserar ny storbank

Som et ledd i Xis masterplan har også Kina forberedt overgangen til petroyuan, et nytt system for verdens oljehandel basert på en gullbasert yuan renminbi. Dette er et slag direkte mot dollarens og USAs dominans.

USAs og Vestens sanksjoner mot Russland har tvunget Russland til å revidere sin politikk overfor Kina. Tidligere var det mye skepsis og rester av vondt blod hang igjen. Men med sanksjonene bestemte Russland seg for alvor for å inngå strategiske allianser med Kina.

Grunnstrukturen for denne alliansen er lagt gjennom Shanghai Cooperation Organisation (SCO), som nå etter folketall og betydning er den største alliansen i verden. Og nå integreres dette med Russlands Eurasia-strategi og omfatter mesteparten av det emorme asiatiske kontinentet.

Effekten av Skripal-saka
Kina har reagert uvanlig skarpt på de vestlige utvisningene av russiske diplomater etter Theresa Mays tale i det britiske Underhuset. Dette kommer til uttrykk på lederplass i det uoffisielle partiorganet Global Times, som bruker svært harde ord til kineserne å være. Men det aller viktigste som kommer fram i artikkelen er en skisse av hva kineserne tenker seg skal komme etter det amerikanske hegemoniet. Global Times

Global Times skriver at det Russland nå opplever kan stå som et varsel om hva også andre ikke-vestlige land kan komme til å oppleve i nær framtid. For å opprettholde internasjonal lov er det nødvendig å bygge de internasjonale virkemidlene og redskapene som skal til for å motstå slike aksjoner. Vesten er bare en liten del av verden og ikke så mektige som de en gang trodde at de var. Derfor er det på tide at resten av verden innser dette, tar konsekvensen av det og viser dette i handling.
Putin och Xin Jinping original
I klartekst betyr dette at Kina sier at nå har Vesten gått for langt i sin herjing med andre land. Det er på tide at vi bygger et internasjonalt alternativ til det vestlige og særlig USAs hegemoni. Dette har naturligvis ligget i kortene lenge, men først nå blir det så klart uttrykt, og det er faktisk Skripal-saka som nå får Kina til å annonsere sin strategiske tenkning på en mye klarere måte enn før.

Et eksempel: alternativ til GPS
Derfor er det en passende illustrasjon av det nye strategiske landskapet når Kina og Russland nå annonserer at de vil skape et globalt integrert navigasjonssystem som vil være et fullverdig alternativ til GPS, det amerikanskkontrollerte Global Positioning System. Det er snakk om å slå sammen Russlands Global Navigation Satellite System (GLONASS) og Kinas BeiDou. Dette systemet vil antakelig bli felles for SCO-landene og vil kunne bli tilbudt i alle verdensdeler.
Roms fall
Romas fall
Vi har tidligere skrevet her på steigan.no at 2016 var det året globalismen sprakk. Det vi har sett etterpå tyder på at det var en riktig observasjon. 2018 tar dette et langt skritt videre. Nå handler det om kampen mot det amerikanske hegemoniet. Dessverre er det slik at sårede tigre kan bli ekstra farlige, så det er all grunn til å være på vakt mot nye krigsplaner fra USA. De kjører jo fortsatt på med forberedelser til krig mot Russland, enda Putin har forklart dem at det i så fall blir deres egen (og vår) undergang. Og de fortsetter å gjøre Norge til framskutt plattform for denne krigen. Så det er ingen grunn til å slappe av. Tvert om haster det enda mer å bygge opp motstanden mot krigen.

i Andra om: , , , , , ,, , , , , , ,
, , , , , , , ,
,


8 svar till “USA mister greppet och ett nytt strategiskt landskap stiger fram”

  1. Lägg den första mars 2018 till minnet. Det är datumet Pax Americana förklarades en föredetting. Framtiden för USA och därmed bankirvampyr maffian som styr imperiet är utför. Undergången kommer att bjuda på många konstigheter och löjeväckande beteenden, men även risk för storkrig – gudbevars!

    • Maktlystnad styr imperiet. Bankirer samspelar smidigt med resten av denna maktlystna oligarki. Oligarkin har mkt omfångsrika släktträd som sträcker sig ut i samhället utan att det framgår tydligt vilka dom är släkt med. Alla dom ska försörjas vilket är en del av mekanismen bakom imperialismen. Många av dom figurerar i olika sammanhang utan att släktkopplingen framgår men spelar roll för oligarkins agenda.
      Om bankirerna spelade ett eget spel i strid med den övriga oligarkin skulle dom inte bli långlivade. Det är genom sin anpasslighet till makten som bankirer kan och bör förknippas med krig och förödelse men inte som marionettdoktorer. The protocols of the elders of sion beställdes med stor sannolikhet av Britternas aristokrati och samma Britter förgrep sig på såväl Frankrike Tyskland judarna och Ryssland. Och spelade framgångsrikt ut dem mot varandra. Rothschilds och Bismarck var i samförstånd inför Tysklands enande men den Brittiska eliten lyckades utmanövrera alla sina rivaler.

  2. Vem tar greppet om Khazakstan? Kineserna vrider Khasakstan ur ryssarnas händer med hjälp av pengarna de fått genom att sälja billigt skräp dyrt till USA´s konsumenter via Walmart. Och?

    • Kinas sidenväg stärker angloamerikanska imperiets tilltänkta offer(som finns nästan överallt) och ligger därför i majoritetens intresse. Det är bättre för Ryssland att grannländer knyts närmare BRICS-länder än till aa imperiet.

      • Sidenvägen II är till för Kinas expansion västerut, det logiska inriktningen, öster om Kina ligger Stilla Havet. Egentligen är sjötransporter resurseffektivare än landtransporter, ingen hindrar kinesisk sjöhandel, men där finns förstås ett problem med stor befolkning. De muslimska fd sovjetrepublikerna är genomkorrumperade u-länder. Kinesisk expansion via infrastruktur-investeringar kan vara till lokalbefolkningens fördel, men det finns en hel del rapporter om att där flyttar in kinesisk personal som gör allt jobb, medan lokalbefolkningen får titta på. Vi får väl se hur det går, ingen lär intressera sig för den humanitära stormaktens åsikter förrän det är dags att besätta inkomstbringande stolar i FN, då lägger den sig i säng med vem som helst.

        Det är inte så många amerikaner som vill flytta till Khazakstan.

  3. Övertygad om att både Ryssland och Kina kan hantera varandras intressen i Khasakstan. Däremot skulle varken Ryssland eller Kina bli glada om Mackaronen, May eller USA tog greppet om Khazakstan. Det är en väsentlig skillnad mellan Ukraina och Khazakstan, Ukraina vände sig till EU/NATO som är fientligt inställda till både Ryssland och Kina. Ryssland och Kina har ett gemensamt intresse att hålla ihop mot NATO och dess vassalstater. Det är naturligtvis av högsta prioritet för dessa att försöka skapa en konflikt mellan Ryssland och Kina, men detta är de väl medvetna om. Visserligen är NATO-länderna oerhört kreativa när det gäller att så splittring, men varken Ryssland eller Kina leds av naiva dumskallar. Det som i dagsläget är mycket oroande är vad Mackaronen och May skall hitta på, de är i ett skriande behov av ett krig någonstans för att få bort fokus på inrikes-/Brexitproblem. Varför inte i Syrien?

  4. […] Kommentar: Denna konflikt kan allra bäst och säkrast förstås utifrån insikt/åsikt om att Imperialismen – ”kapitalismens högsta stadium” – ofrånkomligt, ja nödvändigtvis, leder till kamp om marknader och råvaror. Folket i Bilds Stockholmsavdelning arrangerade nyligen ”Antiimperialistiskt Forum” med en rad föredrag och diskussion om detta. Föredragen publiceras fortlöpande här. Det första föredraget (av mig) handlade just om karakteristika för dagens imperialism.Anti-imperialistiskt Forum: Del 1 – Vad menas med imperialism? Läs även Pål Steigans artikel om detta! Pål Steigan: USA mister greppet och ett nytt strategiskt landskap stiger fram […]

  5. […] Kommentar: Läget är spänt. En lite större insats av USA eller allierade kan mycket väl ske. USA & Co vet att man lyckats desauvera Ryssland i Skripal-affären. I så fall kan det mycket väl bli öppen strid mellan USA och Ryssland. Man ska inte tro att Västs ledare är seriösa eller fordrar bevis som i den enklaste rättegång i det mest avlägset belägna land. Senare års historia visar att de generellt är en samling oseriösa personer som inte står upp för folkrätt eller demokrati i utlandspolitiken. Imperialism Denna konflikt kan allra bäst och säkrast förstås utifrån insikt/åsikt om att Imperialismen – ”kapitalismens högsta stadium” – ofrånkomligt, ja nödvändigtvis, leder till kamp om marknader och råvaror. Folket i Bilds Stockholmsavdelning arrangerade nyligen ”Antiimperialistiskt Forum” med en rad föredrag och diskussion om detta. Föredragen publiceras fortlöpande här. Det första föredraget (av mig) handlade just om karakteristika för dagens imperialism. Anti-imperialistiskt Forum: Del 1 – Vad menas med imperialism? Läs ävenPål Steigan: USA mister greppet och ett nytt strategiskt landskap stiger fram […]