Hiroshima-dagen efter onödig atombomb


Idag är det 73 år sedan den första atombomben fälldes i krig, över den japanska staden Hiroshima. I onödan enligt bl.a. ledande generaler i USA.
Svenska Läkare mot kärnvapen har gått ut med ett Pressmeddelande :

Hiroshima2SLMK

Man skriver att söndagen den 6 augusti uppmärksammar Svenska Läkare mot Kärnvapen Hiroshimadagen. I sedvanlig ordning sker aktiviteter runt om i Sverige och i Stockholm kommer en Manifestation för fred och nedrustning att äga rum i Storkyrkan kl. 15.00 – 16.00.

Man betonar att en majoritet av världens stater i FN röstat för globalt förbund mot kärnvapen. Men kärnvapenstaterna deltog inte och rustar upp i stället.

FN antar historiskt kärnvapenförbud – men kärnvapenstater rustar i stället upp

Pressmeddelandet.

I år är det 73 år sedan atombomberna sprängdes över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. Svenska Läkare mot Kärnvapen uppmärksammar Hiroshimadagen den 6 augusti genom att hålla en manifestation i Stockholm där vi även delar ut årets Antiatombombsdiplom till Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande.

Hon tilldelas priset med motiveringen: Heidi Stensmyren har som ordförande för Sveriges läkarförbund i den svenska läkarkåren förankrat World Medical Associations uppmaning att verka för ett förbud mot kärnvapen och för avskaffandet av kärnvapen. Med stort personligt engagemang och entusiasm har hon bidragit till att föra upp de katastrofala humanitära konsekvenserna av kärnvapen på den politiska dagordningen i Sverige. Tack Heidi!
– Kärnvapen är det mest inhumana vapen som någonsin skapats, därför måste de förbjudas och elimineras. Vi vet vilka katastrofala konsekvenser en kärnvapenexplosion har, därför kan vi som läkare inte stå bredvid och se på – utan vi måste agera. Därför uppmärksammar vi denna dag så att mänskligheten aldrig ska glömma den grymhet som drabbade hundratusentals människor för över 70 år sedan, säger Andreas Tolf, ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen.
Tidigare mottagare av priset har varit Hans Blix, Maj-Britt Theorin, Rolf Ekéus och flera andra framstående personer som på olika sätt engagerat sig i kampen mot kärnvapen. Årets mottagare av priset har gjort sitt yttersta i processen att förbjuda kärnvapen och kommer att finnas tillgänglig för intervjuer och frågor efter prisutdelningen på söndag den 6 juni klockan 16.00.

* Svenska Läkare mot Kärnvapen tilldelades Nobels fredspris 1985 tillsammans med den internationella läkarrörelsen mot kärnvapen för arbetet med att sprida information om de medicinska effekterna av kärnvapen och därigenom lösa en del av kalla krigets knutar. Föreningen Svenska Läkare mot Kärnvapen har idag ca 2500 läkare och läkarstudenter som medlemmar.

————————————————————————————————-
Radio Tuff påminde i augusti 2016:
På lördag den 6 augusti är det Hiroshima-dagen. Då står några tappra Tuffare i Tyresö centrum kl 11-14 och delar ut flygblad. Om du är Tyresö-bo är du välkommen att komma och peppa oss en stund.
Nedan ser du ett par inlägg om kärnvapen.
Bästa hälsningar
Åke www.tuffsandin.blogspot.com
Mera kärnvapen under Obama !

Den världsberömde australiensiske journalisten John Pilger skriver nu:

”2009 stod president Obama inför en beundrande publik i Prag, i hjärtat av Europa. Han förband sig till att befria världen från kärnvapen. Folk jublade och några grät av lycka. En ström av plattityder fyllde medierna. Obama fick följaktligen Nobels fredspris.”

Men Pilger fastslår sedan att ”allt var bluff” och han påminner om vad som sedan har hänt:

”Obamaadministrationen har framställt mera kärnvapen, mera kärnstridsspetsar, mera avskjutningssystem, mera kärnvapenfabriker. Enbart på stridsspetsar till kärnvapen spenderades det mera under Obamas tid än under någon amerikansk president. Kostnaden över 30 år är mera än en biljon dollar, motsvarande 8 500 000 000 000 kr.”

Pilger efterlyser de folkliga protesterna mot upprustning och kärnvapenhot och frågar som avslutning på sin artikel:

”Vad har hänt med traditionen av folkliga aktioner, obundna av partier? Var finns modet, den skapande fantasin och engagemanget som behövs för den långa resan mot en bättre, rättvis och en fredlig värld? Var finns dissidenterna inom konst, film, teater, litteratur? Var finns de som vill bryta tystnaden? Eller måste vi vänta tills den första kärnvapenmissilen avlossas? ”

”Mannen som räddade världen”

Den ryske överstelöjtnanten Stanislav Petrov, har kallats ”mannen som räddade världen” Han var chef för en sovjetisk alarmstation, som skulle varna för främmande kärnvapenangrepp. Vid den här tiden var förbindelserna mellan USA och Sovjet frostiga och spända. Reagan hade kallat Sovjet för ”ondskans imperium”, ryssarna hade skjutit ner ett koreanskt passagerarplan tre veckor tidigare och Nato hade militära övningar med tonvikt på kärnvapenanvändning.

Natten den 26 september 1983 började varningslamporna i alarmcentralen att blinka. De indikerade att från USA avsköts kärnvapenmissiler mot Sovjetunionen. Överste Petrov var nu skyldig att sätta i gång ett angrepp med kärnvapen mot amerikanska städer. Men medan lamporna på hans stora USA-karta blinkade intensivt och angav att kärnvapen-laddningar var på väg att utplåna en stor del av hans land, tvekade han. Han hade en känsla av att det kunde vara något fel på systemet, så tack och lov underlät han att göra sin plikt som officer.

Det visade sig vara ett datorfel. När Petrov äntligen kunde andas ut drack han snabbt en halvliter vodka och sov sedan i 28 timmar.
——————————————————————————————–
Några artiklar om kärnvapen.
Vem av USA:s presidentkandidater är närmast att starta kärnvapenkrig?
Där står:

Som LA Times och andra har visat är Hillary Clinton den klart mest aggressiva mot Ryssland av presidentkandidaterna Hon är därmed troligen den som ligger närmast till att orsaka ett kärnvapenkrig som kunde lämna miljoner amerikanska medborgare döda och förstöra landet.


Omtänksam Obama besöker Hiroshima, moderniserar kärnvapen
Kärnvapen stor

Hycklande kärnvapenpolitik.
USA ingick visserligen ett nytt START-avtal med Ryssland i april 2010, som många tolkade som en framgång. Antalet kärnvapen skulle minska med 30 % under ett antal år. Samtidigt infördes ett nytt sätt att räkna kärnvapen. Om ett plan tidigare hade 5 kärnvapen räknades detta just som 5 kärnvapen, men nu började man i stället att räkna antalet kärnvapenbärare och får då i stället ett kärnvapen. Enligt avtalet ska USA och Ryssland få ha kvar 1 500 kärnvapen, tillräckligt mycket för att utplåna livet på jorden flera gånger om.

* En del av propagandan är att atombomberna fick Japan att kapitulera och att de avgjorde Andra världskriget. Men detta stämmer inte enligt bl.a. dåtidens ledande generaler i USA.
Atombomberna avgjorde inte Andra världskriget enligt ledande USA-generaler
* Och krigsorganisationen NATO:s verksamhet vilar i slutändan på kärnvapeninnehavet.

Det internationella stödet för kärnvapennedrustning ökar då under nedrustningsmötet i FN:s generalförsamling i oktober förra året då 126 stater krävde kärnvapennedrustning utifrån ett humanitärt perspektiv. Sverige la ned sin röst. 14/10 stödde 155 stater detta initiativ – även Sveriges nya regering, enligt tidningen ”Läkare mot kärnvapen.”. De fem kärnvapenstaterna (USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritannien) som undertecknat NTP stretar emot, liksom Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea som står utanför NPT är också emot.

Låt oss stärka arbetet för att bilda en mäktig opinion för att avskaffa kärnvapen i världen!
Vem tror inte att minst 90 % av jordens befolkning ställer sig bakom?
I en värld med utökad demokrati skulle en världsomfattande folkomröstning ordnas i denna centrala fråga.
Regering – Skriv på konventionen mot kärnvapen!

Läs även Hiroshimadagen 6/8 2015;
Risk för kärnvapenkrig 70 år efter Hiroshima;

intressant.se världskrig, ,
, , , , , ,


Pilger i RT
Globalresearch: USA i krig med Ryssland


8 svar till “Hiroshima-dagen efter onödig atombomb”

 1. Detta är en kommentar av Christer Lundgren, ordförande i Svensk-koreanska föreningen (https://www.facebook.com/groups/305201749554619/permalink/1107794039295382/)

  Idag för 71 år sedan, den 6 augusti 1945, fällde USA på order av president Harry S Truman den första atombomben, över den japanska staden Hiroshima. Tre dagar senare fälldes en andra bomb, denna gång över Nagasaki. Antalet människor som dödades omedelbart eller under de närmast efterföljande månaderna som en direkt följd av bomberna uppges till 90 000−166 000 i Hiroshima och 60 000−80 000 i Nagasaki.
  Så långt är historien känd. Mindre känt är att tiotusentals koreaner fanns bland de omedelbara offren för USA:s atombomber 1945. Omkring en tiondel av dödsoffren var koreaner, de flesta tvångsrekryterade till den japanska militärens vapenindustrier, andra fattiga jordbruksarbetare på jakt efter arbete.
  I maj 2016 besökte USA:s president Barack Obama Hiroshima. Då demonstrerade ett antal koreaner utanför USA:s ambassad i Söul. The Guardians korrespondent citerade en av deltagarna i manifestationen, 73-årige Shim Jin-tae, som var två år då bomben föll över hans dåvarande hemstad.
  – Världen ser Japan som atombombernas offer. Det är fel. Japan är det land som började kriget och koreanerna är offren för atombomben. USA har aldrig bett om ursäkt för atombomben och Japan, det land som började kriget, har aldrig bett om ursäkt.
  En nordkoreansk diplomat förklarade i en intervju:
  – Korea ligger helt invid Japan. Många japaner bodde i Korea, eftersom Korea var en japansk koloni. Vår mediaapparat på den tiden drevs av japanerna. Så när Hiroshima och Nagasaki inträffade hörde vi om det och vi förstod mycket väl omfattningen av denna katastrof. Det koreanska folket förstod mycket väl hur många som dödades inom loppet av bara en minut. Så det koreanska folket har en mycket direkt erfarenhet av kärnvapenkrig alltifrån början.
  – Några år senare hotade USA att använda atombomber över Koreahalvön. USA kände att om de varnade befolkningen att de skulle släppa en atombomb, skulle folket fly från fronten. Efter att ha bevittnat effekterna av kärnvapenkrig bara fem år tidigare, flydde miljontals människor söderut från norra Korea. Resultatet är att det fortfarande finns 10 miljoner splittrade familjer i Korea.
  – Så du kan se att det koreanska folket är de direkta offren för kärnvapentrakasserier – vi mer än någon annan i världen. Kärnvapenfrågan är inte något abstrakt för oss, det är något vi måste ta på största allvar.
  – I dag säger USA att de inte kan normalisera relationerna med Nordkorea, eftersom Nordkorea har kärnvapen. Men på 60-, 70- och 80-talet hade vi inte kärnvapen – normaliserade de förbindelserna då? Nej. Istället fortsatte de att försöka dominera Koreahalvön med sin egen militära styrka. Det är USA som införde kärnvapen på Koreahalvön.
  Det är USA:s kärnvapen som måste bort för att trygga fred på Koreahalvön. USA:s krig mot Irak och Libyen har stärkt Nordkorea i övertygelsen att bara ett starkt avskräckande försvar, inklusive kärnvapenkapacitet, kan förhindra ett amerikanskt angrepp och ett nytt krig och bevara freden på Koreahalvön.
  Intervjun med Yongho Thae, minister vid Demokratiska Folkrepubliken Koreas ambassad i London, publicerades i Korea-information 2-2014.

 2. Det var Israel som bröt mot ickespridningsavtalet. Andra följde naturligtvis Israels exempel och fler lär det bli. Ukraina med USA:s och Israels hjälp kanske? En dröm för Julia Timoshenko och svärmen av khazariska oligarker som olagligt härjar i Ukrainas regeringsbyggnader och parlament.

  Ryssarna tillfogade khazarerna ett allvarligt nederlag år 969. En sista återstod av riket som fanns kvar på Krim tillintetgjordes år 1016 av ryssar och bysantiner i förening (Wikipedia). Snacka om jubileum år 2016. Khazarena intar efter 1000 år först Kiev och sedan Krim efter förrätten Palestina 1948. Nja, Nu fanns ju Moskva förstås. Ett avgörande strategiskt misstag var nog USA:s sänkning av Kursk när Putins försvinnande under en vecka medförde att Ryssland återfick både klarsyn och handlingskraft i utrikespolitik och militär upprustning.
  Israels kärnvapen måste bort. Inte för att jag tror att de utgör något hot mot omvärlden, mer för att skapa underlag för rättvisa och konstruktiva samtal mellan parterna i konflikten. Det sägs att Netanyahu meddelade Putin att ett svampmoln över Moskva vore lätt ordnat. Svaret blev att det vore betydligt enklare att förvandla Israel till en askkopp. En skröna kanske?
  Om en granne blir rånad på sin egendom, misshandlad dagligen och ställd vid sidan av alla rättssystem under en livstid måste vi till slut reagera på övergreppen. Att påstå att högre makter skulle vara inblandade i galenskapen är ingen ursäkt. Den sortens makter har krupit upp ur underjorden enligt Sten Andersson i en intervju på ockuperad palestinsk mark.

  • ”Det var Israel som bröt mot ickespridningsavtalet.”

   Hur kan Israel bryta mot ett avtal som man aldrig undertecknat?

   ”Ett avgörande strategiskt misstag var nog USA:s sänkning av Kursk…”

   Och vad har du för bevis för det? Ryssarna hävdar själva att det var en olycka.

 3. Samtidigt som det enda landet som använt kärnvapen i historien – vem annars gangster USA – håller nu på att skapa ny kärnvapen. Dessutom tror neokonservativa eliten att USA kan vinna ett kärnvapenkrig mot Ryssland genom det som kallas ”first nulera strike” – ett riktigt snabbt anfall som omintetgör Rysslands kapacitet att svara tillbaka med samma mynt.

  https://www.rt.com/usa/354364-bomb-nuclear-upgrade-pentagon/

 4. […] Jan Nybondas har vänligen översatt en artikel av Diana Johnstone om atombomben över Hiroshima, som tidigare publicerats av Counterpunch. Counterpunch Artikeln har fått vänta några dagar för artiklar av mer utpräglad nyhetskaraktär, men lärdomarna av Hiroshima är alls inte begränsade till dagarna runt 6 augusti. Diana Johnstone har nyligen utgivit boken ”Hillary Clinton Drottningen av kaos”, som recenserats här 7/8, samt tidigare ett standardverk om krigen i f.d. Jugoslavien på 1990-talet ”Dårarnas korståg.” Den 6/8 publicerade jag ”Hiroshima-dagen efter en onödig atombomb.” Hiroshima-dagen […]