Per-Olov Käll, professor emeritus i Linköping, har fäst min uppmärksamhet på ett mycket intressant blogginlägg för ett par dagar sedan av Kjell Aleklett, professor emeritus i energisystem vid Uppsala universitet. Denne harv en mycket intressant kommentar till Stefan Löfvens nyligen tillsammans med Marcus> Wallenberg (d.y.) genomförda besök i Saudi-Arabien. Palme och Löfven har diskuterar industrisatsningar med kungen av Saudiarabien
Man kan knappast påstå att jag tigit om statsminister Löfvéns besök i Saudiarabien.
Statsminister Löfvén besöker terroriststödjande Saudiarabien och fördömer Syriens och Rysslands kamp mot terrorismen
Saudiarabien: Hyckleriet upphöjt till rojalistisk statsreligion 20/10
Sweden and Saudi-arabi: a treacherous romance 23/10
Hycklande Löfvén i Irak 24/10
Sweden’s unethical and unlawful arms deals with ISIS-backing Saudis 24/10
Följande text är hämtad ur bloggen:
I Gomorron Sverige (den 27 oktober) redogjorde Stefan Löven för sina intryck om besöket i Saudiarabien. Hans besök har kritiserats och en av anledningarna till kritiken är att Saudiarabien har dödsstraff, tillåter kroppslig bestraffning (spöstraff), att kvinnor inte har samma rättigheter som män, mm.
Stefan Löven hävdade att han hade diskuterat dessa frågor med kungafamiljen, men ville inte nämna något exempel på ordval. Han ansåg att besöket var bra för svenska jobb och upprepade att det var viktigt för svenska jobb.
Då Olof Palme var statsminister träffade han också kungen av Saudiarabien, men under hemliga förhållanden. Det mötet
resulterade sedan i det faktum att svenska företag skrev kontrakt med Saudiarabiens försvarsdepartement om att genomföra världens största byggprojekt, fem gigantiska underjordiska förvaringsutrymmen för bensin, diesel och flygfotogen.
Kontraktet var på 100 miljarder kronor (det är inte en felskrivning det var 100 miljarder kronor). På sidan 307 i min bok ”En värld drogad av olja” redogör jag i detalj för Palmes agerande, för hur svenska företag kämpar för att få kontraktet och om de regeringsbeslut som är hemligstämplade. Hur många vet att projektet pågick under 23 år, att fortifikationsförvaltningen utbildade personalen, att Palme på morgonen då han blev skjuten skrev det
avgörande brevet till kungen av Saudiarabien?
Alla de tusentals svenskar som arbetat på projektet har skrivit på avtal där de lovade att inte nämna något om projektet. Jag har arbetat med att gräva fram detaljer under ett år. Ingvar Carlsson är den som fick ärva projektet och han bord ha mycket att berätta, men han har varit tyst som en mus. En av de få som sagt något är En av de få som sagt något är Carl Johan Åberg, som i sina memoarer skriver:
”Efter valsegern 1982 uppvaktades statsminister Palme av företags-ledare som ville ha hjälp. Bofors ville sälja
haubitskanoner till Indien. ABV och Skanska ville bygga oljelager i Saudiarabien, en teknik som svenska totalförsvaret utvecklat. Det tilltalade Palmes tävlingsinstinkter: att konkurrera med fransmännen om haubitsar till Indien eller med stora amerikanska företag om byggprojekt i Saudi. I synnerhet de sista dramatiska dagarna alldeles före mordet på honom.”
Om Palmes möte med kungen av Saudiarabien skriver jag: ”Den 9 februari 1984 då statsminister Palme var på resa i Costa Rica, kom en inbjudan från kung Fahd att han ville träffa Palme den 12 februari i hans sommarresidens utanför Cannes på den franska Rivieran. Palmes agenda rensades och den 12 februari infinner han sig i Cannes. Kung Fahd och Olof Palme lär ha haft ett flera timmar långt samtal och förmodligen lämnades alla de garantier som Saudiarabien krävde, för att konsortiet skulle fortsätta med projektet. Det borde finnas någon, förmodligen hemlig, rapport om detta möte i Riksarkivet. För svensk industri var det ett enormt stort projekt vars prislapp skulle bli 100 miljarder svenska kronor, världens största byggprojekt. Tydligen blev mötet mellan kung Fahd och Palme lyckat för konsortiets planer för SSSP fortsatte. Den 20 augusti 1985 registrerades kommanditbolaget ABV Rock Group i Sverige, det bolag som så småningom skulle teckna avtal med Saudiarabiens försvarsdepartement.”
Det finns fragment om världens största byggprojekt i svensk press, men inget om att det var det svenska företaget J&W, Jacobson & Widmark, som var spindeln i nätet. Har hittat detaljerade referenser för detta. I ”En värld drogad av olja” finns också världens första illustration på hur de underjordiska lagren ser ut. Har inte publicerats tidigare.”
Per-Olov Käll tillägger:”En värld drogad av olja” är en utomordentlig och lättillgänglig introduktion till oljefrågan. Kan beställas på Bokus för 232 SEK.
Några tidigare artiklar om just Jemen på bloggen.
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden (28/4)
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne (24/3).
FN-sanktionerat folkmord i Jemen (23/7 2015)
Destruktionen av Jemen (10/10 2016).
intressant Andra om:
Saudiarabien, Jemen, regeringen, vapenexport, USA, utrikespolitik, Politik, terrorism, Margot Wallström,
Ett svar till “Hade också Olof Palme skumma affärer med Saudiarabien?”
Jag ser inget omoraliskt med att gräva ett hål åt en diktator eller sälja vapen till demokratin Indien. Intressant att det är ett mordmotiv.