Saudiarabien – hyckleriet upphöjt till rojalistisk statsreligion


Som någon kanske märkt har jag tidigare idag publicerat en kritisk artikel om statsministerns resa till Saudiarabien. Denna artikel som publicerades för precis ett år sedan blir än mer aktuell – och publiceras som synes nu igen!

Detta viktiga informativa, genomarbetade inlägg om ett brutalt, av massmedia väsentligen nonchalerat angreppskrig har skrivits av Roland Hedayat, som är systemutvecklare och konsult (M.Sc. Datavetenskap). Han publicerade här två viktiga artiklar om kriget i Jemen 20/7 och 21/7. (http://jinge.se/mediekritik/fn-sanktionerat-folkmord-i-jemen-bakgrunden.htm). Den 30/9 rapporterade vi att USA varmt välkomnade att Saudiarabien blir ordförande i ”U.N. Human Rights Council Panel” ”USA:s utrikesdepartement uppger att man välkomnar att Saudiarabien ska leda FN:s organ för mänskliga rättigheter U.N. Human Rights Council. Detta sker samtidigt som det sker internationella protester mot den planerade avrättningen och korsfästningen av Ali Mohammed al-Nimr (efter halshuggningen), som arresterades vid 17 års ålder och anklagades för att uppmuntra prodemokratiska protester år 2012 under den arabiska våren.” (http://www.democracynow.org/2015/9/24/headlines#9248). Detta rapporterades inte då i Sveriges Television. Varför?(http://jinge.se/mediekritik/usa-valkomnar-att-saudiarabien-leder-fns-manniskorattspanel.htm)

Artikeln.

Sveriges vapenexport till Saudiarabien är kronan på verket i det mest flagranta hyckleri man kan tänka sig!

Om Sveriges statsledning tycker det är ok att exportera vapen till Saudiarabien, ja då har vapenexportkontrollen reducerats till ett visset fikonlöv för en girig och falsk järnhandskepolitik. I så fall är det svårt att peka på vilket land i världen man inte skulle kunna skicka vapen till. Få länder spelar en så destruktiv, farlig, folkrättsvidrig samt människo- och kvinnofientlig politik som Saudiarabien.
•Destruktiv – genom att vara primus påeldare i en giftig sekteristisk retorik som utnyttjas av ISIS-extremister och västliga imperialmakter för att kriga, bomba, döda och förstöra alla annorlunda tänkande eller troende. Devisen är: » – det jag inte kan kontrollera – det förstör jag»
•Farlig – genom att som Mellersta Österns främsta vapendepot samtidigt fungera som finansiär och vapendistributör till förryckta, kriminella jihadister.
•Folkrättsvidrig – Saudiarabien har under sju månader i Jemen precisionsbombat bostadsområden, sjukhus, skolor, kraftverk, världsarv, matlager med mera. Landet var redan innan kriget ett av världens fattigaste och är nu på gränsen till total humanitär katastrof.
•Människo- och kvinnofientlig – Landet seglar i en egen division när det gäller brist på respekt för mänskliga rättigheter. Att de tillskansat sig posten som ledare för FN:s människorättsråd bara understryker deras skamlöshet i denna fråga (och vilka goda vänner de har i Väst).
Carl Bildt imagesCAFRCMUO
Prominenta ledare för svenskt näringsliv och Carl Bildt ryckte på senvintern i år ut för att försöka rädda det s.k. saudiavtalet, som innebar att Sverige utöver att skicka vapen, också odlade ett militärt bilateralt samarbete med Saudiarabien. Den socialdemokratiska ledningen insåg så småningom att detta var för mycket, och annullerade under stark vånda avtalet. Den saudiska kungen och prinsarna blev arga, men det varade kort: Vår egen Kungliga Höghet fick rycka in och stilla deras vrede genom att stryka dem mjukt medhårs, och viska dem något i stil med : «Lugn, lugn, vi kommer att fortsätta att skicka våra fina dödliga vapen till er. Ni är prioriterad kund, men visa lite diskretion och tålamod«. Det hade omedelbar effekt. Vilket pregnant exempel på den Konstitutionella Monarkin «in action»!

Sedan dess har det gått över ett halvår. Nu är det dags att konsolidera den nyvunna och ömsesidiga förståelsen. Näringsminister Mikael Damberg har rest till Saudiarabien för att träffa representanter för regeringen, inviga en affärsmässa och «främja och öppna dörrar för svenska exportföretag». Alltmedan Saudiarabien skapar tiotals ‘Guernica’ per dygn i Jemen, och är Al-Qaida-sponsor såväl i Jemen som i Syrien och Irak.
Socialdemokrat.Mikael_Damberg_1c301_5899
Sverige har förvisso för det mesta haft ett «pragmatiskt» synssätt på vapenexport, det har gällt att inte vara för nitisk när det gäller motargumenten. Men att exportera vapen till ett land som terrorbombar sin granne tillbaka till stenåldern är i sannhet att sänka den etiska och moraliska standardens ribba ner i nivå med gruset på asfalten. Det nyvunna föraktet för internationell lag och dito beundran för den starkares rätt kanske kan betraktas som en psykologisk form av NATO-anpassning?
Margot Wallström FSS
Den svenska, såkallade «feministiska utrikespolitiken» är ett begrepp som i all sin luddighet ändå skall alludera till någon form av humanism och feminism i våra relationer till omvärlden. Problemet är att denna ordlek passiviserar stora delar av befolkningen i en falsk «feel-good»-känsla och lägger en kamouflageduk över den verkliga politiken. Det är därför dags att ta en uppgörelse med detta begrepp och inse den hisnande innebörden av dess nakna och cyniska förljugenhet.

intressant Andra om:
, , , , , ,

SvD 7/10 OmvärldenAftonbladetPolitism Pål Steigan 12/10 Counterpunch Blogginlägg 24/7 Pål Steigan 20/8
National Globalresearch 12/5 DN 14/5 Pål Steigan 19/8 DN 16/4 Rysslands röst 15/4Globalresearch 15/4 Pål Steigan 16/4 BBC Nyhetsbanken 15/4Globalresearch II DN 26/3 Iran protesterar


7 svar till “Saudiarabien – hyckleriet upphöjt till rojalistisk statsreligion”

 1. «Feministisk utrikespolitik» låter lite som en PR-slogan för att förbereda världen på att det finans/militärindustriella komplexets presidentkandidat Hillary Clinton ska axla presidentskapet.

 2. Mer bevis för vilket mjukt högerparti sossarna har blivit sedan löfven tog över.
  Jag har nu 0 förtroende för dessa hycklare.

 3. I ett inlägg på Pål Steigans blogg hämtas följande information ”FNs barnfond UNICEF varnar för en allvarlig hungerkris håller på att utvecklas i Jemen. En halv miljon barn hotas av allvarlig undernäring efter en tredubbling jämfört med läget före Saudiarabiens folkrättsvidriga krig som stöds av USA och andra väststater samt av t.ex. den palestinska myndigheten. Antalet barn som lider av moderat undernäring uppgår till 600 000, jämfört med 1,2 miljoner före kriget. Den systemlojala USA-tidsskriften The National Interest (NI) skriver att 80% av invånarna i Jemen hotas av svält och fler än 9 miljoner lider brist på vatten. Enligt Läkare utan gränser kan blockaden av Jemen komma att döda lika många som själva krigföringen. ReliefWeb rapporterar att fram till nu i oktober så har c:a 5 500 dött till följd av kriget medan fler än 26 000 har skadats.”
  (http://steigan.no/2015/10/21/mer-enn-en-halv-million-barn-i-jemen-trues-av-alvorlig-underernaering/)

 4. S har varit död som arbetarparti efter Ingvar Karlsson! S ”kapades” av den liberala falangen med Göran Persson i spetsen och började bli mer och mer borgerligt steg för steg! Att S idag utan skrupler och intern diskussion gör affärer med en av jorden mest avskyvärda regimer är bara att beklaga. Lika illa är det famösa stödet till fascisten Poroshenko i Ukraina och den uteblivna debatten inom S som fortsätter att förvåna. Finns det inga genuina sossar kvar som vågar öppna truten? Eller är man rädd för att avpolleteras från köttgrytorna om man framför kritik?

 5. Benny
  Ja nästa månad ska ju moderaten, ursäkta sossen wallström åka till ukraina igen!

 6. Feministisk Utrikespolitik är vad s och mp är överens om, feminism i betydelsen avståndstagande från män är deras gemensamma plattform för utrikespolitiken. Männen är ansvariga för krigen, det är i grunden ett problem med mansrollen som får dem att starta krig, i en värld utan män slipper vi krig.

  Eftersom mänsklig fortplantning snart är en laboratoriefråga, två kön kommer inte att behövas, endast två genuppsättningar kommer att krävas, konkurrensdugliga exemplar av homo sapiens kommer att framodlas i både statligt och vinstmaximerande syfte, passar den feministiska politiken väl i tiden.

  Dessutom ska alla kvinnor arbeta, barnen vaktas och socialiseras in i grupprollen. Allt talar för feminismen som en av de nya höger-vänster krafterna, den vrids ur folkets händer, för att i stället användas av överheten för att slås i huvudet på folket. Precis det som hänt med miljöpolitiken, samma brorduktig-parti står i spetsen i bägge frågorna. ”Framtidens ödesfrågor”, endast miljöpartiet vet bäst, men de känner stor ödmjukhet inför uppgiften. Eller hur?