Bombningarna av Syrien ett folkrättsbrott

Denna artikel av Lars-Gunnar Liljestrand har nyss publicerats på Alliansfriheten.se

Bombningarna av Syrien ett folkrättsbrott

Artikeln.
USA:s, Storbritanniens och Frankrikes bombangrepp mot Syrien idag är en aggression och ett brott mot FN-stadgan.

Svenska folkrättskunniga som Hans Blix och Ove Bring konstaterar att angreppet saknar stöd i folkrätten.

Hans Blix säger till norska Klassekampen att ett angrepp endast får ske i självförsvar eller genom ett beslut i FN:s säkerhetsråd. Han understryker att inget av dessa kriterier uppfylls av ett angrepp på Syrien.
Lagen mot krig lagen_omsl_2
De tre stater som nu har angripit Syrien har inte kunnat uppge något som helst folkrättsligt stöd för attacken. Frankrikes utrikesminister kunde endast säga att attacken var ”legitim”.

FN:s generalsekreterare António Guterres varnade de tre angripande staterna för att de hade en skyldighet att agera ”i enlighet med FN-stadgan och folkrätten”. (BBC News)

Sveriges utrikesminister Margot Wallström uttalade före attacken att hon inte såg ”att ett folkrättsbrott ska lösas med att man begår ännu ett folkrättsbrott”.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel var redan före attacken tydlig med att Tyskland inte kommer att delta. Hon hänvisade också till kravet på en folkrättslig grund som förutsättning för ett tyskt deltagande endast om FN:s säkerhetsråd tar initiativ som går utöver diplomatiska reaktioner, så kommer Tyskland att medverka. Merkel sa även att det var viktigt med en gemensam linje utan att Tyskland medverkar militärt.

Med tanke på Tysklands försiktiga hållning är det desto mer provocerande att Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ställer sig bakom attacken. Stoltenberg kan inte på något sätt koppla angreppet på Syrien till kollektivt självförsvar enligt Nato-stadgan.


hultqvist-och-stoltenberg

Attacken är ett uppenbart brott mot FN-stadgan, och Sveriges regering måste tydligt och otvetydigt markera att så är fallet.

Nu har ”principlösa” Margot Wallström uttalat sig inte kritiskt mot detta upprörande folkrättsbrottet. Byt ut henne snarast!

SvT

Artiklar om USA:s stöd till terrorister.
USA:s färska och äldre stöd till terrorister i Syrien VIKTIG ARTIKEL.
USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC)
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Stora vapentransporter till terrorister i Syrien av USA & Co, och mörkläggning
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
BBC avslöjar brittiskt stöd till terrorgrupper i Syrien
Sveriges Syrien-bistånd går bl.a. till terrorister som orsakar flyktingvåg
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien

Kriget i Syrien: Ett hundratal artiklar

i Andra om: , , , , , , , , , ,, , ,

  13 comments for “Bombningarna av Syrien ett folkrättsbrott

 1. Galet
  14 april, 2018 at 14:20

  Putin: Trumps anfall en kriminell handling som skickar ny våg av invandrare mot Europa
  http://www.friatider.se/putin-trumps-anfall-en-kriminell-handling-som-skickar-ny-v-g-av-invandrare-mot-europa

  Är det bara Putin som kommer fördöma folkrättsbrottet ?
  Nu visar ju EU/Nato vad det är för typer som begår brott efter brott med sina krig.

 2. arbetarklass
  14 april, 2018 at 14:27

  Det är mycket intressant och se hur den socialdemokratiske utrikesministern Margot Wallström som bara för ett par dagar sedan fördömde våldet i Syrien men som nu ställer sig bakom imperialisterna med deras våldsattacker i ett land där dom inte hör hemma. Vi har sett det förut. Först beskyllningarna sen våldet. Internationalismen är en djävul därför den får länder att att agera i grupp liksom mobbare gör. Jag gillar inte våld men det kommer faktiskt lägligt inför det stundande svenska valet. En flyktingström skulle kunna decimera det socialdemokratiska partiet som alltför länge fått hålla sitt skamgrepp över den svenska arbetarklassen. Verkligheten hinner ikapp och nya generationer kommer som inte är förblindade av förtjänster för länge sedan. Det är nya tider nu.

 3. Zombie
  14 april, 2018 at 14:39

  Den feministiska utrikespolitiken landar i Syrien.Nånting är galet.

  • Eller
   15 april, 2018 at 20:52

   kanske är den feministiska utrikespolitiken snarare positiv till bombningen av Syrien ;-)

 4. Krigsbrottstödjarna i Sverige
  14 april, 2018 at 15:29

  ”Inga bevis” för kemvapen – samtidigt stödjer Alliansen attacken mot Syrien
  http://www.friatider.se/inga-bevis-f-r-kemvapen-samtidigt-st-djer-alliansen-attacken-mot-syrien

  • arbetarklass
   14 april, 2018 at 17:48

   Jovisst är det så. Men det stora partiet Socialdemokraterna är också en anhängare till imperialisterna. Av tradition ett vänsterparti med sin röda färg. Förneka inte det för då har du tappat min trovärdighet. Många intressanta kommentarer om det här kan man läsa på den rasistiska sajten Samhällsnytt. Många kommentarer i ämnet där. Kan inte räkna dem. Men alla jag läst så fördömer de attacken på Syrien och har kommentarer till det. De ser Trump som en svikare om än tillfälligt. Det finns två sorters höger idag. En strikt borgerlig och en proletär samt en skala däremellan. Socialister förnekar förstås det därför de sig själva som ”ägare” av arbetarklassen men övertygelsen har alltid varit vänsterns signum. Det återstår att se om den kommer att hålla. Jag är inte så säker på det när verkligheten tränger sig allt närmare i den moderna tidens kommunikationsexplosion.

  • Alliansen njuter av folkrättsbrott
   14 april, 2018 at 20:37

   Att stödja imperiets invasioner, mord och ödeläggelser är ett signum för Alliansen. Vi minns Libyen och hur dessa skamlösa typer sällade sig genast med maffian som styr världen. Alliansen stöd är bevis på att man öppet stödjer folkrättsbrott och attack av en suverän nation. En skamlig kapitel i Sveriges nutida historia!

   Alliansen springer bankirvampyrens ärenden och bankirvampyren vill inget annat än att Syrien förstörs eftersom Syriens central bank ägs av Syrierns regering och inte av City of London. Samma sak med Nord Korea, Kuba och många av de länder som attackeras av ”USA och allierade” – alltså bankirvampyrens armé.

 5. Gösta Lilja
  14 april, 2018 at 21:31

  FN:s säkerhetsråd och Svenska akademien lider kanske av samma typ av problem. Det finns förmodligen saker i bakgrunden som inte inte kan lyftas fram och synas i ljuset. Därav dagens bisarra situation med FN-sändebud som röstar mot FN:s stadgans våldsförbud och det obegripliga käbblet i Svenska akademien. Efter Irak och Libyen kan ingen med några hjärnceller i behåll sätta någon tilltro till britter och amerikaner vad gäller Mellanöstern. Men i FN får dom ändå stöd för sin politik. Man kommer att tänka på Robert Gustavssons ”tant råbiff”, fast verkligheten överträffar förstås dikten.

 6. Christian
  14 april, 2018 at 22:18

  Att attacken ger utan stöd i FNs säkerhetsråd är naturligtvis beklaglig men samtidigt förståligt.

  • 14 april, 2018 at 22:48

   Förståeligt att angripa ett annat land under helt obevisade påståenden från terrorister och terroristassocierade organisationer om att Syriens regering skulle ha använt kemvapen?
   Syrien och Ryssland har förstört kemvapnen under överinseende och verifiering av OCPW. Medan USA har kemvapen kvar.

   1. Fabrik för kemiska vapen och sådana vapen har nu hittats hos rebeller i Ghouta och sådana vapen har använts av dem tidigare.
   2. Syrien har förstört sina kemiska vapen har FN rapporterat 2016.
   3. Syrien har allt att förlora på att använda sådana vapen, särskilt nu efter stora militära framgångar, befolkningsstöd och med tanke på världsopinion och massmedia. Svensken Ove Sellström i OPCW har också gjort denna bedömning.
   4. Syrien förnekar bruk av kem-vapen och USA:s försvarsminister Mattis menar att bevis saknas på att kemiska vapen har använts.
   5. USA & Co, samt rebeller/terrorister har allt att vinna på att påstå att Syriens regering använt sådana vapen. Då kan de mer öppet gå till angrepp.
   6. Terroristorganisationer har utnyttjat tidigare bombningar med att anfalla.
   7. Bevis saknas också för att Syrien tidigare använt gas mot befolkningen. USA-initierad ”information”/propaganda sprids ofta alltför okritiskt.
   8. Enligt folkrätten får endast FN besluta om angrepp mot medlemsstat.

  • Que?
   15 april, 2018 at 07:28

   Förstå detta Christian!

Comments are closed.