Även ledande MP:are vill bordlägga Värdlandsavtalet – liksom troligen många S-riksdagsmän!

Sveriges Radio säger och skriver ”Sveriges samarbetsavtal med Nato, det så kallade värdlandsavtalet, stöter nu på patrull. I helgen krävde både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna att beslutet skjuts upp ett år. Och nu kommer också stöd från miljöpartister i riksdagen för den linjen.” Sveriges Radio

Jag tycker att det är positivt för att oavsett om man är för eller emot värdlandsavtalet så har vi alla ett intresse av att beredningsprocessen i en sådan här fråga blir så bra som bara möjligt och demokratiskt fullödig, och där har det funnits brister, säger Miljöpartiets utrikestalesperson Valter Mutt.
På onsdag är det tänkt att riksdagen skall rösta om det värdlandsavtal som den förra regeringen undertecknade i september 2014 några dagar före valet och utan någon debatt.
NATO-demonstration IV
* Man undvek alltså debatt i en oerhört viktig säkerhetspolitisk fråga.
* Den enda opinionsundersökningen som skett visar att endast en minoritet i alla riksdagspartier är för Avtalet.
* Hur många andra riksdagsmän i t.ex. SAP som är emot avtalet är okänt – partipiskan tystar som regel – i detta fall på bekostnad av säkerhetspolitik och demokrati och med bl.a. ökad risk för krig i Sverige och Europa som ett av prisen.

Vi håller på att bygga en avgrund mellan Nato-länderna och Ryssland i stället för att bygga fred mellan världens folk, skriver Anton Berg och Alfred Esbjörnson, Unga socialdemokrater för fred Dagens Arena.Unga socialdemokrater – Rösta Nej till Värdlandsavtalet – Rösta för fred!

Avtalet reglerar förutsättningarna för att Sverige ska kunna ta emot Natotrupp.
I helgen och igår aviserade Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna att man kommer att begära en vilandeförklaring, vilket innebär att riksdagsbeslutet skjuts upp i ett år, då minst en sjättedel av riksdagsledamöterna ställer sig bakom det kravet, vilket nu blir fallet.

Även förra språkröret Birger Schlaug argumenterar för bordläggning och klargör ”Den rödgröna regeringen vill med Miljöpartiets goda minne – och till och med stolthet! – att Nato skall, efter ett enkelt regeringsbeslut, kunna a) använda svenska hamnar, vägar och flygplatser, b) föra in krigsmateriel utan att svenska tullen har rätt att granska vad det är och c) nyttja svensk mark för anfall på tredje land.”

Men riksdagens konstitutionsutskott, där en majoritet av ledamöterna är för avtalet, kan ändå med Lagrådets stöd (om man får det) driva igenom avtalet. Liberalernas Allan Widman, ordförande i riksdagens försvarsutskott menar att det i så fall ”kommer det att uppstå frågetecken kring vad Sveriges säkerhetspolitiska linje egentligen är.”

Miljöpartiets utrikestalesperson Valter Mutt, klargör ”Det är faktiskt inte speciellt ovanligt i internationella sammanhang att man undertecknar och sedan dröjer det med ratificering och ibland sker det inte ens ratificering, så det i sig är inget unikt.”

Några övriga synpunkter.
* En JO-anmälan finns mot handläggningen av bl.a Värdlandsavtalet Regeringen JO-anmäls för NATO-samarbeten och handelsavtal
* Det är väl känt att Turkiet stödjer IS bl.a. genom oljeköp och att man sänder vapen mm. till terroristorganisationer i Syrien. NATO tar ställningen genom att tiga.Turkiet hjälper terroriststämplade al-Nusra
* Miljontals flyktingar i Mellanöstern och Europa beror på NATO:s krig i Afghanistan och Libyen, med insatser långt utöver FN-resolution. NATO respekterar inte folkrätten.
* NATO:s övergrepp mot bl.a. Serbien är ofantligt mycket större än Rysslands oblodiga annektering av Krim med stöd av 95 % av befolkningen. NATO:s övergrepp mot Serbien och andra
* NATO domineras av USA, världens i särklass mest brutala krigsmakt detta millenium. NATO-dominantens krig har orsakat uppskattningsvis 2 miljoner dödsfall och 10 miljoner flyktingar.
* Och USA har ett enormt omfattande program på över 2000 miljarder dollar för att modernisera sina kärnvapen, fastän SALT-avtalet för 45 år sedan beslöt om nedrustning. Detta är ett centralt bidrag i den totala kärnvapenupprustningen.

  19 comments for “Även ledande MP:are vill bordlägga Värdlandsavtalet – liksom troligen många S-riksdagsmän!

 1. 24 maj, 2016 at 18:30

  De partier som inte följer folkviljan i denna fråga kan säkert få det riktigt jobbigt i valet 2018. T.o.m. borgerligt folk vill ofta ha neutralitet och Svensk alliansfrihet.

 2. Glädjande
  24 maj, 2016 at 19:20

  Nu när avtalet om att vara värd för den Nord Atlantiska Terror Organisation [NATO] har stött på patrull är det stor sorg hos Krigsliberalerna och krigsmoderaterna och som driver på ”hata Ryssland” propagandaorkestern. Som sig bör är svenska folket på glatt humör över detta. För vem vill vara glad över att vara värd för en krigsmaskin? Nu gäller det att se till att ”avtalet” skrotas helt och hållet.

 3. Benny
  24 maj, 2016 at 21:20

  SD hoppade av sitt motstånd mot Nato-avtalet i kväll vilket visar att man både snart är slut som parti och att Mattias Karlsson är den 5-kolonnare som han av kritiker inom SD pekats ut som. Åkessons dagar som ledare för ett enat SD är nog snart över och kanske ett nytt betydligt mer nationalistiskt parti tar över. SD har alltså med raketfart tagits över av den ekonomiska makteliten vilket till stor del redan skett med S, V och MP. Mörkret sänker sig över gamla Sverige som alltså säljs ut till en krigsorganisation som Nato nästan utan motstånd…i vilket fall som helst är det knappt några som vågar gå emot partipiskan som det verkar. Varför i all världen har man 349 ledamöter som bara kostar pengar?

 4. Torgny
  24 maj, 2016 at 21:26

  Om det var någon som litade på SD
  så säger jag bara ni borde skämmas

 5. M
  24 maj, 2016 at 22:49
 6. M
  24 maj, 2016 at 22:54

  U.S. missiles in Romania and Poland: Europe on the nuclear frontline

  http://www.voltairenet.org/article191827.html

 7. Pingback: 24 maj |
 8. Eje Collinder
  24 maj, 2016 at 23:59

  Först historiskt: För att komma åt olja, järnmalm och brödsäd angrep Hitlers Weimar-republik Sovjetunionen 1941 tillsammans med trupper från Italien, Rumänien, Ungern och Finland – på bred front från Östersjön till Svarta havet – mot Sovjetunionens svaga armé i de västra regionerna. På samma sätt som Adolf Hitler och Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet (NSDAP) tänkte & gjorde, så förbereder sig NATO, vilket 100 % styrs från Pentagon, tillsammans med så många länder som möjligt, att anfalla Ryssland – för att nå Rysslands stora råvaru-tillgångar i olja, guld, mark m.m. Tillgångar som skall tillfalla de rika oligarkerna i USA. Oligarkerna som under mycket lång tid har styrt USAs utrikespolitik.
  Varför ljuger alla media, styrande politiker, i Sverige om verkligheten – USAs hot, ett nytt världskrig? Varför vill majoriteten i Riksdagen stödja Nord Atlantiska Terror Organisation [NATO], som i detta fall påminner om Hitlers Nazistiska parti, NSDAP?

  • Så sant
   25 maj, 2016 at 08:33

   Så sant. USAs oligarker vill roffa åt sig Rysslans ofantliga resurser. Fyllon Jeltsin gjorde det möjligt delvis – därför var han deras älsklingsobjekt. Omhuldad och omtalat. Putin är en nationalist. Han älskar Ryssland och sitt folk. Han precis som majoriteten Ryssar vill inte att Ryssland ska vara bankirvampyr maffians leksak. Så han satt igång projektet att åter bygga Ryssland – ekonomiskt, politisk, socialt, kulturellt och framför allt militärt samt själsligt. Putin gav Ryssland åter sin storhet och självkänsla. Därför är han omtyckt av över 80% av befolkningen. Inte en enda bankirvampyr lakej till politiker i Väst kan ens komma in närheten av det.

   Media ljuger för att det är samma maffia som styr USAs utrikespolitik som äger media.

 9. 25 maj, 2016 at 17:44

  Mail till Åsa Lindestam i försvarsutskottet: I samband med flottbesök av krigsfartyg från USA, grundstötningen av den sovjetiska ubåten U 137 (1981) och nu senast i samband med det aktuella Värdlandsavtalet mellan Sverige och Nato har upprepade gånger påståtts, att det är förbjudet att föra in kärnvapen i Sverige, skriver artikelförfattarna.

  – Inget förbud i dag. Det har i debatten upprepade gånger påståtts, att det är förbjudet att föra in kärnvapen i Sverige. Men något sådant förbud finns inte. Vi förespråkar därför att riksdagen i lag förbjuder införandet av kärnvapen till Sverige. Finland har en kristallklar formulering, som kan vara förebild för svensk lagstiftning, skriver fyra försvarsdebattörer.

  – Om någon lag inte finns vid det tillfälle då införsel av kärnvapen aktualiseras skulle en regering, även en minoritetsregering, utan lagändring eller ens ett riksdagsbeslut kunna tillåta sådan.

  Om det stämmer som dessa forskare hävdar kommer värdlandsavtalets godkännande baseras på ett felaktig påstående gällande kärnvapen på svensk mark, vilket kan ej accepteras.

  • Ack Sverige!
   25 maj, 2016 at 18:01

   Dessa samling ryggradslösa politiker som säger sig stå för Sveriges bästa och gör anspråk på att representera folket har nu sålt landet helt och hållet till den Nord Atlantiska Terror Organisationen [NATO]. Det är en mörk dag i landets historia. Vänsterpartiet skall ha all eloge för att stått på folkets sida. Resterande sex partierna har visat sitt sanna jag – en samling politiska horor som säljer sig till högst bjudande!

  • Нешко
   26 maj, 2016 at 01:26

   Jag kan nu gå ut och berätta följande: Den enda gången jag röstade var i valet till Riksdagen för att rösta på SD och den enda anledningen att göra så var att SD var emot NATO (för jag tycker denna fråga väger tyngst av alla). Detta trots att jag är starkt vänstervriden (och mot etablissemanget/globaliseringen).
   Om (när) SD väljer att inte stödja initiativ till vilandeförklaring har de förlorat min röst för all framtid. Jag kan tänka mig att en hel del människor tycker likadant. Åkessons bortförklaring man kan läsa på AB är sorglig.
   Jag har också försökt påverka min omgivning i samma riktning och jag kan berätta att jag i fortsättningen kommer göra samma sak fast i motsatt riktning (med samma motivering fast den kommer framöver talar emot SD).
   SD kanske bedömer detta är inget viktigt. Men för min del hade jag velat rösta på någon blandning av M/FP hade jag inte gjort det via ombud (SD) utan röstat direkt för någon av dem.

   • Martin Kullberg
    26 maj, 2016 at 13:32

    Då får du det som jag skrivit till andra som visat stöd för SD.

    Lögnen är inte ett redskap bland andra för nazismen, det är själva grunden för ideologin. De existerar för att dra ned mössan i ögonen på de svaga, när de upptäcker lögnen så är det för sent, då upptäcker de att det är Führerprinzip som gäller inom nazismen. Nazismen är aldrig de svagas redskap.

    Det finns de som gått på lögnen, som nu blir varse att landsförrädaren är den ivrigaste flaggliftaren. De inser nu att nazisten, nu som då, är den första att låna sig som redskap till främmande makt. Först nu inser de att de lånat sig till klassförrädare och landsförrädare, för sent vaknar alltid den vilseledda förrädaren.

    Det är nu dags för ett antal personer att begå självkritik. Men flörta med nazister är ingen liten sak, då räcker inte självkritik på långa vägar. Den klass de svek och det land de svek kan aldrig lita på dem igen. De bör nu fundera på ett Gulag, ett arbete de kan göra för att lindra nazismens skadeverkningar för sin klass och sitt land. Det arbetet bör de sedan göra, från nu och till dagen de dör. Något annat pris för nazistisk kollaboration finns inte, kan inte finnas, eftersom grunden för nazismen är lögnen så kan ingen försäkran från kollaboratören om bättring tas för sann. Bara livslång handling emot nazismen duger.

    Låt mig föreslå antifascistiskt arbete eller något inom Refugee welcome, alternativt aktivt och självuppoffrande arbete emot NATO och krig.

    • Нешко
     27 maj, 2016 at 01:23

     Vill inte gå in och dra fram all inkonsekvens hos den rättrogne.
     Min enda kommentar är: ”… den som är fri från synd skall kasta första stenen …”

 10. Martin Kullberg
  25 maj, 2016 at 19:56

  Var i trafiken idag, inte mindre än 2 ggr fick jag stå i kö, för vägen var avspärrad för att skjutsa någon höjdare med full polisescort. Jag antar att det var lit hjul som skulle smörjas för värdlandsavtalet och de for hem, för sista stoppet var på väg norrut.

  Trevliga typer som tvingar in värdlandsavtalet, för de har uppenbarligen bjudit in Åkesson, i finrummen. Åkesson blev naturligtvis omedelbart så smickrad att han knäböjde och tog vacker hand, sedan lät han partipiskan vina för främmande makt. Landsförrädaren är den ivrigaste flaggviftaren.

  • Martin Kullberg
   25 maj, 2016 at 20:07

   Vad utmärker en bananrepublik? Beslut för landet fattas av svarta korteger med beväpnad eskort.

 11. 26 maj, 2016 at 12:23

  Fyra miljöpartister röstade för bordläggning av Värdlandsavtalet. Bravo!
  En annan sak är att partiet försvagats sista tiden, av andra skäl. Nu 2,8 % i senaste opinionsundersökningen.
  http://www.metro.se/nyheter/ny-matning-fran-yougov-mp-rasar-under-riksdagssparren/EVHpey!vpQfTpNU5huw/

 12. 29 maj, 2016 at 09:49

  ”Så röstade miljöpartisterna om värdlandsavtalet med Nato
  Hans Blix skriver: ”Detta är kulmen på den de små stegens politik som regeringen och försvarsmakten med bistånd av olika försvarsberedningar har bedrivit de senaste åren för att föra Sverige allt närmare in i Nato.”

  Ur MP:s partiprogram:
  Uthyrningen av svensk mark till NATO och andra utländska militärstyrkor för krigsövningar ska upphöra.
  Vi ska satsa på att investera i förebyggande och fredsfrämjande insatser, samt aktörer som arbetar med fredlig konflikthantering.
  Sverige ska i sin säkerhetspolitik aktivt delta i uppbyggnaden av ett internationellt samarbete i frågor som rör nedrustning, ickevåldsfördrag och demilitariserade zoner.
  Miljöpartiet de gröna värnar om den militära alliansfriheten och är därför mot anslutning till NATO.

  Dessa miljöpartister röstade ja till värdlandsavtalet med Nato:
  Janine Alm Ericsson
  Agneta Börjesson
  Jakob Dalunde
  Esabelle Dingizian
  Maria Ferm
  Camilla Hansén
  Emma Hult
  Elisabeth Knutsson
  Rasmus Ling
  Niclas Malmberg
  Stefan Nilsson
  Lise Nordin
  Rickard Persson
  Mats Pertoft
  Anders Schröder
  Pernilla Stålhammar
  Marco Venegas

  Dessa röstade nej:
  Jabar Amin
  Annika Lillemets
  Valter Mutt
  Carl Schlyter

  Dessa var frånvarande vid omröstningen:
  Stina Bergström
  Jan Lindholm
  Emma Nohrén
  Karin Svensson Smith

  Så här skriver Stina Oscarsson och Pierre Schori.
  Här finns debatten i riksdagen.

  Från tidigare blogginlägg: ”Hur vore det om ni, kära Gustav och Isabella, skulle sätte er ner och funderade på det där med ansvar. Vad är ansvarstagande? Jag tror att ni gör det alltför enkelt för er när ni hävdar att ni tar ansvar genom att legitimera och till och med applådera en utveckling som går på tvärs mot vad det parti, som ni företräder, står för …”.
  På dagens regeringssammanträde kommer Miljöpartiets statsråd att rösta för att Sverige skall ingå i Natos Stratcom. // lena holwe
  (https://www.facebook.com/groups/614991481848751/permalink/1320326321315260/)

Comments are closed.