Hur kommer framtiden skildra 9/11?

I dessa dagar matas vi med mängder av bilder från 9/11, och bortsett från dem som visar hur ett av planen flyger in i ett av tornen så visar man också rörliga bilder på människor som hoppar mot en säker död.

Själv tycker jag att det är fruktansvärt att se detta, det bekommer mig väldigt illa och det för mig tillbaka i tiden i tio år, jag satt själv i soffan och såg CNN:s livesändning som jag berättade igår. Den vanmakt jag känner delas nog av de allra flesta på vår runda planet. Men idag så exploaterar media de tretusen som dog som ett resultat av terrorattacken i New York. Det finns inte en tidning som inte har rörliga bilder på sin hemsida, alla nyhetssändningar i TV visar dessa bilder i repris på repris och radiobolagen spelar upp ljud från 9/11, ofta med hysteriska människor som skriker av fasa.

Man kommer fortsätta att minnas den här dagen under mycket lång tid, jag är rätt säker på att mina barnbarns barnbarn kommer att få se bilderna många många gånger. Samtidigt så funderar jag lite på hur historikerna kommer att skildra 9/11? Det har redan skrivits spaltmil, men kommer det en dag då man kommer att uppmärksamma USA:s brott mot mänskligheten på Guantanamo, Bagrambasen och alla de hemliga fängelser där man förvarar och torterar folk utan att de vare sig är anklagade för brott eller har fått en rättvis rättegång?

Just idag så förfäras vi av hågkomster från den dag som tog tretusen människors liv, det sägs att dessa mördades av ett gäng religiösa extremister från Saudiarabien, och det stämmer säkert. Samtidigt så kokar det av konspirations-
teorier, vissa ägnar sig på heltid åt att sprida en massa tok, jag undrar om det inte finns folk som på fullt allvar hävdar att det var utomjordingar som gjorde det.

Det är förstås ett problem att inte USA lyckats bevisa att Usama bin Laden låg bakom 9/11, att han sagt det på ett videoband något år efter händelsen tar i vart fall inte jag som ett säkert bevis. Nu har man dessutom lyckats tysta honom för gott vilket innebär att vi aldrig får höra hans egen version av det som hänt. Den saken bekräftar många av konspirationsteoretikernas funderingar om vem eller vilka som låg bakom attacken, och framförallt vad den skulle tjäna för syften. (forts nedan..)

Betrakta dessa rader som en helt enkelriktad kommunikation. Jag kommer inte släppa fram några konspirationsteorier och inte en enda länk. Den som vill läsa sådant kan lätt leta reda på källorna som finns via Google. Vill man dessutom diskutera dessa teorier så finns det andra ställen än denna blogg. Jag vet erfarenhetsmässigt att alla sådana diskussioner snabbt urartar och det är bättre än att det urartar på andra ställen än här.

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , , dn123 svd12 ex1 ab12 svt123 ekot12

  9 comments for “Hur kommer framtiden skildra 9/11?

Comments are closed.