ICA-skandalen rullar vidare


För ett par månader sedan skrev jag om Mats-Eric Nilssons bok Den Hemlige Kocken, en svidande kritik mot livsmedelsfabri-
kanternas inblandning av diverse smakför-
stärkare, färgämnen och alla möjliga kemikalier i våra livsmedel.

Underrubriken på den boken är ”Det okända fusket med våra livsmedel”. Boken är lika lärorik som spännande och varje bokhylla bör innehålla ett väl tummat exemplar. När Uppdrag Granskning nu lyckas torpedera de stora livsmedelshallar där ICA sagt sig sälja färska råvaror så åker all skit in i fläkten på en gång. Idag finns väl knappast någon handlare som kan sova lugnt när de tänker på möjligheten att bli huvudnyhet när de slår upp tidningen nästa dag.

Idag pryder ICA-Maxi återigen tidningarnas förstasidor. Nu visar det sig nämligen att man gör exakt likadant med fisken. Den vänds och packas en gång till om den inte funnit sin köpare. Och om den börjat missfärgas så doppas den i citron.

Personligen så drabbas jag inte så ofta, men jag har också en fyrbent vän som jag ibland använder som försöksdjur. Min katt älskar färsk fisk, köttfärs och t.ex. räkor. Om hon bara luktar på en bit köttfärs och genast vänder så vet jag att hon förkastar den som kattföda. Och hennes luktorgan har jag större tilltro till än mitt eget. Jag har lämnat tillbaka köttfärs till min VIVO-
butik med argumentet ”Katten äter den inte”, och de protesterade inte. Lilla Felin, som hon heter, hon älskar rå köttfärs. Då ska man veta att förvildade katter äter praktiskt taget all animalisk föda.

Vi konsumenter bör också ha klart för oss att dessa skandaler kommer att påverka matpriserna. Handlarna kommer knappast att höja priserna direkt på färska råvaror, man höjer nog något annat för att inte reta kunderna, något som inte kunderna märker lika lätt. Men vänta ett halvår, då har priserna gått upp, för inte tänker handlarna sälja råvaror med mindre förtjänst än vad de har idag.

En god affärsidé idag måste vara att producenterna i görligaste mån ska sälja direkt till konsumenterna. De som är så stora att de kan ha gårdsbutiker kommer att betrakta år 2008 som ett ur affärssynpunkt gyllene år.

Om den hemliga kocken AB SvD 1 2

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]ICA, VIVO, COOP, Råvaror, Omdaterat, Mats-Eric Nilsson, Den hemlige kocken, Matbluffen, Politik[/tags]


43 svar till “ICA-skandalen rullar vidare”

  1. Du får fixa fram en bild på din katt! Jag brukar ge mina rått kött också ibland, de älskar det plus att det är mycket nyttigare än både torrfoder och påsmat.
    Dock så tror jag inte katter kan känna av om maten är dålig på samma sätt som hundar gör, tror jag läst om det någonstans att de kan mycket väl äta dåligt kött om man ställer fram det och därför ska man vara försiktig med vad man ger dem.
    Var också försiktig med räkorna. De ingår egentligen inte i deras naturliga kost (även om de älskar det) och fem räkor om dagen motsvarar ett dagsintag av magnesium för en katt.

    Förövrigt borde matbutikerna ha spöstraff om de fuskar med fisken på det sättet.

  2. Detta är nog startskottet som väcker allas misstro mot giriga matfuskare, då vi alla konsumenter redan vet att vi är lurade innan vi ens går in i en butik! Butiken enda existensberättigande vilar ju på det krassa faktumet att vi alltid blir blåsa så fort vi handlar något där! Och ilskan och hjälplöshten beror nog på att vi måste handla mat av dessa skrupelfria matfuskare – för att överleva! Varje extrapris, t ex, vittna ju om att det ordinära priset ligger för högt! Nu vaknar nog den svenska folksjälens dåliga samvete över detta, och det kommer att innebära en mardröm för de stora affärskedjarna, och kvällspressen kommer att frossa i än mer bisarra avslöjanden tills hela klabbet är skjutet i sank! Lika bra det!

    Vad detta kommer att leda till vet vi ännu inte! Själv så bakar jag nu allt mitt bröd numera. Det vill säga jag bakar olika sorters bröd. Dels är det kul, resultatet mycket bättre än det långtidsdjupfrysta och smaklösa alternativet samt det spar undan många sköna slantar som jag kan lägga på roliga saker. Ni vet bröd kan kosta 40kr/kilot eller mer – alltså mer än kycklingen! Mycket mer dessutom! Ingen ska lura i mej i att det skulle vara billigare att producera ett kilo (rensad) kyckling, än ett kilo gräddat bröd! Nåt lurt är det, för den lilla kycklingen äter väl upp till, eller mer, än ett kilo spannmål under sitt instängda och miserabla liv?

  3. Prishöjningarna har börjat. Bland annat ICA blev skitförbannade när Arla meddelade att prishöjningen på mejeriprodukter skulle bli 10 %.
    Köper själv bregott i 600 gr ask. Tidigare pris på Ica Maxi Solna, Willys och Coop Forum ca 20 kr. Nytt pris ca 25 kr: +25 %.
    2 kg hushållsost tidigare ca 100 kr, nyttpris ca 120 kr (Maxi Solna): +20 %.

  4. Konsumentministern gjorde ju ett intressant uttalande med anledning av denna skandal …………

    Nej det gjorde hon naturligtvis inte! Ingen reporter vet ens vem som är konsumetminister, så det är ingen som ens försökt få en kommentar. Inte skall man besvära ministrarna med sådana här negativa nyheter.

  5. Min katt rynkar också på näsan åt en del omgångar köttfärs. Jag skulle vilja ha mer närodlat och näruppfött. Jag vill köpa min mat direkt av bonden, en bonde som jag vet låter djuren leva ”djurliv” och som slaktar dem på sitt eget gårdsslakteri. Kostar det mer är jag beredd att betala det och avstå från nåt annat.

  6. Praktiskt att använda katten som munskänk? Tror jag skall prova kissen (Ville) imorgon när jag skall handla 4 kg köttfärs till julens köttbullar.

  7. Min Vivo hade bullat upp med mördaravocado från bosättningar och våldtäcktsbananer från Dole.

    Så det blev ingen banansockerkaka och ingen avocado med kaviar.

    Gissa om jag är förbannad

  8. Jag funderar på att skaffa en köttkvarn och mala själv. Köttfärspaketen är alltid så jäkla stora och man vet ju egentligen aldrig vad de malt ner. Fast det beror på hur mycket disk en sån där mojäng lämnar kvar efter sig. ;)

  9. Jag vill gärna köpa kött direkt från bonden om det går, slaktat samma dag. Är det lagligt för resten? Då skullle man kunna gå ihop några stycken och dela på en ko! :)

  10. Marcus! Göp en gammal hederlig, handvevad. De är lätta att göra rena efteråt, det är i princip bara att spola, fast det SKADAR ju inte om man ägnar den en minut eller så..

  11. Om du har mer information om gården Jinge, lägg ut den är du snäll. Det låter väldigt intressant. Särskilt för barnfamiljer där mycket kretsar kring köttfärssås och köttbullar :)

  12. Vissa har i debatten påpekat att utgången mat inte nödvändigtvis är dålig mat, och hur sunt är det egentligen att slänga utmärkt köttfärs för att dn stått en dag över bäst före-datum? Jag tycker det är en intressant och tänkvärd synpunkt. (Vilket förvisso inte är detsamma som att jag tror dessa Ica-handlare ompaketerat köttfärs i tyst protest mot livsmedelsslöseriet…)

  13. #16 Magnus J. – Det är klart att man ska lukta på maten innan man slänger den men det är ju inte riktigt det som det handlar om. Är maten utgången och folk vill köpa den så kan ju folk få göra det till ett billigare pris, men att ta ut fullpris för utgången mat är skandal.
    Det är ju inte ens säkert att det ska tillagas direkt. Jag handlar ofta mat för några dagar i förväg – ska jag laga köttfärsås ett par dagar efter att jag handlat och köttfärsen är ompaketerad så är det ju inte säkert att den är fräsch då.

  14. Jag tror att de flesta inte har klart för sig att ”färskt” nötkött är seg och nästan omöjligt att tugga. Allt nötkött hängs i kylrum ett att för att bli mörare.
    När det gäller ägg är förhållandena att ett färskt ägg är grynigt och ganska osmakligt, ca en vecka gamla kommer de ut i butikerna och är då ätliga
    Det mesta av vilt bör också hängas för att kemin ska värka så att köttet blir mört.
    Fisk bör ätas så färsk som möjligt och vitfisk bör rensas direkt efter fångsten för att vara riktigt god. Fast bäckforeller och röding är att föredra men en och annan nyfångad harr går också bra, eller hur Jinge

  15. Har någon funderat över att det kan vara något fel på livsmedelslagen?
    Om man maler färs 23,55 och säljer 00,05 så är den enligt lagen GAMMAL. Men om man maler den 00,05 och säljer den 00,15 så är den enligt lagen INTE gammal. I båda exemplen är färsen 10 minuter gammal… Alltså; Om man maler färs 20,00, stänger butiken 22 och sedan öppnar 08,00 (som ICA Maxi) så är färsen 12 timmar och enligt lagen GAMMAL. Men om man maler färs 08,00 och säljer den 20,00 så är den INTE gammal. Jag tycker det säger mer om Sveriges byråkrati än om Maxihandlarnas moral. Dessutom har man lärt Svensson att om en konservburk går ut den 14 December 2010 så kan man absolut INTE äta den den 15 December 2010. Grattis Sverige och lycka till med bekämpningen av växthuseffekten!

  16. Festligt Jinge,
    att du kommit på samma sak som jag. Jag använde alltid mina katter att testa mat som jag var tveksam till. Om katterna åt det då visste jag att vi kunde äta det utan risk.

    Måste skaffa mig en ny katt igen – det är så tomt utan en.

  17. Magnus J

    Om du någonsin besökt en affär så skulle du ha ett att köttfärs ALDRIG märks med ”bäst före-datum”!

    Färsk fisk och kyckling, köttfärs, organ och rå korv, måste vara märkta med ”sista förbrukningsdag” i stället för ”bäst före-dag”. Helt kött och mejerivaror märks med ”bäst före-dag”.

    Om handlarna har allt för mycket mat i butiken som de inte hinner sälja så beror ju det på att de gjort ett dåligt jobb. Jag är mycket fascinerad över att det plötsligt dykt upp så många självutnämda livsmedelsinspektörer som anser sig kunna bedöma köttfärsens hållbarhet utan att kunna något om bakterier.

  18. Akilleshälen i hela den nyliberala teoribildningen blir rätt tydlig i samband med avslöjandet om snusket och fusket från enskilda ICA-handlare..
    Drivkraften för allt skall vara den egna personliga girigheten i mötet på marknaden..
    Alliansen och Maud Olofssons nya hjältar, entrepenören, hyllas oblygt. Men entrepenörens första och främsta drivkraft är alltid den egna girigheten som någorlunda skall kontrolleras av spelregler som samhället, den egna moralen och marknaden ställer upp och ger utrymme för.
    Om det inte fungerar är det enligt den tanken inte företagaren som det är fel på utan kunden eller beställaren av tjänsten som har felat..
    Fokusförskjutningen blir glasklar.
    Tydliga exempel på detta är olika vårdskandaler inom åldringsvården.. Kd;s partiledare och numera socialminister Göran Hägglund ombads kommentera en av skandalerna avslöjad i en östlig förortskommun till Sthlm i Tv-nyheter nyligen. Visserligen tyckte även han att skandalen var beklagansvärd och tråkig, oacceptabel osv. MEN problemet och ansvaret var brister och svagheter av dom som upphandlat tjänsten.. om entrepenören som brustit och orsakat skandalen fanns ingen kritik..( dom kommer väl bara efter känt mönster att byta namn strax..)
    För egen del kommer jag att handla på Coop eller konsum där den kooperativa ägargrunden inte ger den lokala chefen någon egen vinst i fickan om han/hon fuskar, även om detta system har sina egna brister och inte utesluter fusk..
    Den kooperativa grundidén, där du som kund även är delägare i affärsverksamheten är även ett i detta sammanhang en helt överlägsen form för ägande och drivande..

    Handla hos dig själv, handla hos konsum var en gammal kooperativ slogan som plötsligt blivit hetare än någonsin!

  19. Uppdrag Gransknings fel att skandalen blev en skandal enligt en av de inblandade:
    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=724557
    vi får se hur länge det tar innan konsumentministern (sabuni) hakar på det ”spåret”..
    och Maud Olofsson uttalar sig om att programmet var vinklat, public service tv/radio bör läggas ner och tas över av marknade och att det är mest synd om dom utpekade, fuskande handlarna som utsatt sina kunder för uppenbar risk att drabbas av allvarliga sjukdomar och skador av svårbevisat ursprung..

  20. Ja Leos inlägg är tänkvärt! Men kan någon förklara för mej varför en kilo färsk kyckling kostar mycket mindre än ett kilo nygräddat bröd? Jag får det bara inte att gå ihop? Ingen ska lura i mej i att det skulle vara billigare att producera ett kilo (rensad) kyckling, än ett kilo gräddat bröd! Nåt lurt är det, för den lilla kycklingen äter väl upp till, eller mer, än ett kilo spannmål under sitt instängda och miserabla liv?

  21. NATURE: Ett bröd kräver mer arbetskraft, kanske? Och arbetstimmar kostar – det gör inte spannmål. Brödet har alltså fått mer ”omsorg” än vad kycklingen fått!

  22. Magnus R: Investera i en hushållassistent (alltså en maskin – bäst att säga det så att jag inte startar någon pigdebatt!) med kvarntillbehör! Jag skulle ha svårt att klara mig utan en sån, för jag mal själv min färs.

    Att gå ihop och köpa en ko är mycket svårare nu mera p.g.a. EU:s regler. Små affärer på landet med slakteri på baksidan med plats för ett djur åt gången och som kunde märka upp köttet med vilken gård det kom ifrån, har numera inte råd eftersom de måste ha veterinär närvarande m.m.

  23. Det är sedan länge ett oligopol på den svenska kvarn och bröd marknaden. Pågen och Skogaholm köpte upp det mesta av bagerierna och dominerar marknaden. Ett tag kunde man köpa exporterat svenskt bröd i Danmark betydligt billigare än här.

    Man bör kanske fundera på vad i systemet som gjort att det varit attraktivare att sälja välskötta familjeföretag än att driva dem vidare så de hade funnits mer mångflad och konkurrens på olika marknader som tex brödmarknaden.

    Att matpriserna stiger nu är den internationella agroinflationen.

    “THE world’s most vulnerable who spend 60% of their income on food have been priced out of the food market,” is the alarming warning from Josette Sheeran, head of the United Nations’ World Food Programme (WFP). As the price of wheat, maize, corn and other commodities that make up the world’s basic foodstuffs is soaring the poorest people in the poorest countries are the hardest hit. And as prices shoot up helping them is getting tougher too. The WFP’s food costs increased by more than 50% over the past five years. Ms Sheeran predicts that they will increase by another 35% in the next couple of years too.

    Tre artiklar i the economist.com om läget:

    An expensive dinner
    The end of cheap food
    Food prices Cheap no more

    Förvisso är nog den växande levnadsstandarden i Kina m.fl. en förklaring men den har växt gradvis over tiden, det tydligaste förklaringen till trendbrottet de senaste åren är nog ändå de kraftigt ökande subsidierna till mat som fordonsbränsle, oljepriserna och att den allmänna önskan om att det europeiska sk överskotte på mat och CAP systemets nedmontering nu fått effekt.

  24. NATURE.. det kan även vara så att brödet är bakat i sverige och kycklingen är uppfödd och förpackad i Thailand! ICA mfl. har en märklig ”trafik” med lite av varje åt det hållet.. Fiskpinnarna du köper på ICA kan vara tillverkade av torsk som fiskats i nordliga kalla vatten, frysts, transporterats till Thailand, tinats, preparerats, frysts igen och skickats till ICA butikerna i ngn tjusig förpackning designad på ICA/Hakon i Västerås..

    (därför köper jag krokfångad torsk från norge på coop..!)

  25. Galaxa,

    Jag tror inte din förklaring räcker. Kycklingen måste ju bo någonstans, någon måste sköta om den och fylla den till bristningsgränsen med saker som den gör att den inte dör av sitt eländiga liv.
    Kyckligen behöver hygien, el och värme. Den äter inte bara spannmål utan även fiskmjöl och annat skit. Så ett kilo bröd kan bara inte vara billigare i en något sånär vettig värld.

  26. Glaxa, en vän till mej boende i Göteborg är bagare och på hans Bageri görs det mesta i maskiner! Vad gäller matbröd så görs väl allt, jag menar ALLT av maskiner i särskilda matfabriker: allt från att blanda alla ingredienser, knåda och kavla brödet, jäsa det, grädda och paketera det görs väl inte av människor i dagens Sverige, utav maskiner?

  27. Jag roade mig med att, på en höft, räkna ut vad mitt bakade bröd kostar mig kilot; och då har jag ändå nötter och russin i; och hamnade mellan 5-8 kr kilot beroende på hur dyra ingredienser jag har. Ta bort russinen och nötterna o.s.v. och jag är under 3 kr/kg! Varför kostar då Skoghholms bröd i bland över 30 kr/kg? De har inga dyra ingredienser i alls, samt att de med all sannolikhet köper allt sitt mjöl, och kryddor o.s.v., i mycket större kvantiteter och därför får det mycket, mycket billigare räknat pris på kilot då?

    Och lasse_x, om det nu råder ett oligopol så låter det ju för bra för att vara sant. Borde vi inte då starta upp en konkurrerande brödproduktion med bättre och godare bröd till en fjärdedel av priset och ändå bli snorrika? Va väntar vi på?

  28. Har inte kycklingpriset att göra med fågelinfluensan? Jag brukar inte köpa kyckling särskilt ofta själv, kommer någon ihåg vad priset låg på tidigare?

  29. Marcus,

    Den grillade kycklingen i vår affär kostade länge strax under 30 kronor. Men med de nya avslöjande kan man tänka sig att det har varit gamla illaluktande kycklingar som man grillat för att bli av med.

    I värsta fall kan de ha varit självdöda kanske? Tacka vet jag limaböner, kikarter och linser :-)

  30. Undrar hur råvarorna ser ut för färdigmat? Skulle tro att omsättningen är så pass stor att där inte blir något lager av råvaror liggandes en längre tid och den färdiga maten fryses ju oftast in men man vet ju aldrig…

    Rawia Morra förresten – Hur länge vågar jag spara på min hemmalagade hummus? Jag tror jag gjorde den tidigt i veckan och resterna står inplastade i kylen. Jag har ju ingen aning om hur gammal hummus luktar. :P

  31. Fast visst blev det lite sorgligt ändå, när jag skrev det där med att brödet fick mer omsorg..?

    Nja, det där med priset på arbetskraft var ju bara en vild gissning. Det är väl tillverkarna och handlarna i en skön förening som sätter priserna på en så ohemul nivå! De som säljer bröd skyller väl på marknaden, d.v.s. försöker påskina att det är vi konsumenter som trissar upp den hej vilt, när det i själva verket är de själva som gör det.

    Vad sägs om en brödbojkott i en vecka? Alla bakar själva i stället eller byter tjänst med någon granne som får knåda? (Annars kan man ju vara utan bröd också – d.v.s. GI-korrekt.)

  32. För 10 år sen dominerade Ceralia/skogaholms, pågen och KF juvelbageri marknaden (75%) för mjukt matbröd. Juvelbager levererade iofs i stort sett bara till KF. KF sålde Juvel till danska Schulstad, Lantmännen/Ceralia köpte Schulstad.

    Lantmännen:
    Kungsörnen, Nord mills,
    Skogaholm, Schulzstad, Skoga, Hatting, Korvbrödsbagaren, Axa

    Pågengruppen som som i vart fall tidigare ockxå ägde tredje största kvarngruppen har förutom Pågen, Pååls en rad andra brödvarumärken i sin koncern.

    Schweiziska Wasa har troligen fortfarande typ närmare 80 % av marknaden för hårt bröd.

    I vart fall för en 10 år sen var den svenska (finska) koncentrationen på brödmarknaden unik i EU,

    Ägarkoncentrationen inom bageribranschen torde i Sverige, liksom i Finland, höra till de högsta i jämförelse med övriga EU-länder. Detta gäller också omfattningen av brödtransporter. Mjukbröd transporteras långa sträckor i Sverige, medan sådant bröd till omkring 90 % i flertalet övriga EU-länder konsumeras inom 200 km avstånd från orten där brödet producerats. Vad gäller kakor, kex och wafers (rån) dominerar dock storföretagen i samtliga EU-länder.
    SOU 1997:167

    ”trixen” är olika för att få upp priset, förr sålde Schulzstad hela limpor grovt bröd för drygt 20kr/kg sedan försvann detta och samma bröd kom färdigskivat i hälften så stor förpackning till drygt 35 kr/kg. Om detta hade att göra med att lantmännen köpte Schulzstad vet jag inte men man kan kanske förstå om det inte är nån mening med att konkurrera med ”sig själv”. I vart fall var ju uppstickaren från Danmark eliminerad dom konkurrent av lantmännen.

    Klart att det inte är lätt att konkurrera med företag som är vertikalt integrerade från ax till limpa. Troligen är det inte heller helt lätt att komma in dom leverantör hos ICA, Axfood och KF. Iofs har nu Libabröd kommit in som leverantör hos Willys, dessa säljs till kilopriset strax under 20 kr och ca 16 kr om man köper en hel låda.

  33. Marcus R,

    Jag brukar aldrig lagra Hommus så länge så jag vet inte. Men jag antar att så länge det smakar gott så är det inte för gammalt. Det är inte så roligt om du har vitlök i, som ju är ett måste, och det blir för gammalt för då kommer du nog att känna av det, på både doft och smak.

    Nästa gång är det bara att göra halva mängden. När jag gör falafel, brukar jag göra smeten, och sen tina och fritera den mangd falafel jag behöver just då. Kikärter går utmärkt att fysa. Den tar du fram, tinar och kör i matberedaren, och vips, du har nytt Hommus :)

  34. Har ni sett dagens Lindström? Årets julklapp: Köttkvarn! :) Glöm inte att besöka hans sida och kolla på julteckningarna:-)

  35. Fryst kyckling kan du få tag för 16 kr/kg och färskt, samt äkta svensk, för ca 24 – 30 kr/kg – detta fågelinfluensan till trots! Observa att Konsums svenska färska kronfågelkycklingar kostar under 30 kr/kg! Jag tror knappast svenska kycklingar sänds över till thailand, som just svenska fiskpinnar gör! Jag klagar inte över att kycklingen är billig, utan på att brödet kostar mer, som knappast heller skeppas till thailand och tillbaka?
    Annars så brukar man med säkerhet veta vad en butik säljer mest av samt tjänar mest på; nämligen de varor som ligger i ögonhöjd: läsk, chips osv. Varför finns alltid mjölken längst in i bukten och varför finns alltid godis och tidningar lättillgängliga just där kön börjar? Varför är det alltid lite, lite kö i butiken? Någon särskild märklig anledning? Tror någon på att kunderna själva väljer var i butiken de vill gå? Alltså tror ni hur kunderna förflyttar sig i butiken sker utan påverkan och att de själva bestämmer hur och var de ska gå – att alla era förflyttningar sker av en slump? Nej du! Allt är uträknat! Det finns speciella professioner som åtar sig (för en dy peng) att designa utbudet på så sätt att kund tvingas slussas runt i hela butiken, flera varv, även om hon bara vill köpa en eller två artiklar – vilket naturligtvis brukar sluta med många fler artiklar. Ljussättningar, färger, dofter, musik o.s.v. gör tricket åt er. Vi är lurade i samma stund vi går in i butiken. Vi kunde lika gärna ge bort våra surt förvärvande sista korvören till en av personalen som står utanför butiken, och dessutom tvingas tacka för att få handla deras gammal, omärkta och uttjänta matrester som legat på golvet en tid!

    Vi är lurade i samma stund vi går in i butiken.

  36. Galaxa, ”De som säljer bröd skyller väl på marknaden, d.v.s. försöker påskina att det är vi konsumenter som trissar upp den hej vilt, när det i själva verket är de själva som gör det.”

    Visst är det så! Det är för djävligt egentligen!

  37. Sen kan man kanske fråga sig om den mycket hårt drivna industriella produktionen av kyckling är ett bra riktmärke för vad som är en rimlig prisnivå på mat.

    Om man är bekymrad för hanteringen av köttfärsen kanske man även borde fundera en aning på hur kycklingen har det den tid den skall växa upp och bli billigt kött i stormarkadens frysdisk.