Varghatarlobbyn skapar svampintresse

Att regeringen skulle föreslå licensjakt på varg var väntat. Att sådan jakt dessutom brukar innebära en våldsam överskjutning av djur såg vi senaste i Värmland och Dalarna där man sköt dubbelt så många lodjur som var tillåtna. Världsnaturfonden yttrar sig givetvis i ärendet och jag citerar:


Världsnaturfonden WWF: ”WWF motsätter sig all licensjakt på varg i nuvarande situation. Idag finns det endast drygt 200 vargar i Sverige och en licensjakt på varg strider troligtvis mot de internationella åtaganden som Sverige har förbundit sig att följa. All licensjakt på varg måste bygga på en väl underbyggd och långsiktig förvaltningsplan och någon sådan finns inte framtagen idag.

Den licensjakt av varg som föreslås i regeringens rovdjursproposition är riktad mot vargar med sämst genetisk bakgrund. Fortfarande är det oklart på vilket sätt regeringen kommer att ta hänsyn till familjegrupper som har en viktig ekologisk roll, som till exempel att förse andra djur med kadaver i skogslandskapet.

– Trots att det finns ett gediget material som presenterades av Naturvårdsverket för bara några månader sedan, föreslår regeringen att det maximala antal vargar som ska få finnas i landet inte får överstiga 210 individer. Det finns inte någon vetenskaplig grund för det, vilket förvånar oss stort, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF som är starkt kritiskt till regeringens förslag om licensjakt.

I jämförelse med flera andra områden i Europa är den skandinaviska vargpopulationen mycket liten. I Spanien och Portugal finns det runt 2 500 vargar, i Italien 500 till 800 vargar, i Rumänien lever flera tusen och på Balkan och i Grekland finns det cirka 5 000. Dessutom finns det bortåt 1000 individer på andra sidan Östersjön i Baltstaterna på en sammanlagd areal som är hälften så stor som Sveriges yta.

– I Sverige finns det både livsutrymme och stor tillgång på byten. Dagens viltstammar är sammantaget mycket större än för 100 år sedan. Att regeringen framför vikande viltstammar som ett argument för att minska antalet lodjur och stoppa tillväxten av varg i Sverige är mycket svagt, säger Tom Arnbom, rovdjursansvarig på WWF.”

Att jägarlobbyn skulle få framgång hos regeringen beror givetvis på att det är en borgerlig regering. Borgare ser bara till egennyttan och kan inte förmå sig att värdesätta en kollektiv tillgång oavsett om det är skola, daghem eller ett rikt och varierat djurliv i våra marker. För min personliga del innebär beslutet att jag, från att ha varit kritisk till jägar-
kårens inställning till våra rovdjur nu aktivt kommer att motarbeta dem.

Det jag kan göra är förstås att vistas i skog och mark från dag ett under älgjakten, och dessutom uppmana andra att göra samma sak. Lokalt så vet man var alla älgpass är belägna och det enda vettiga är att utnyttja allemansrätten och leta svamp just där den aktuella perioden. Så från att ha varit måttligt road av svampplockning så ska jag nu bli en riktig svampfantast, dessutom ska jag ägna jägarkåren så mycket uppmärksamhet jag kan på bloggen framöver.

Jag hoppas givetvis på att vi nu blir tusentals nya och engagerade svampplockare.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , t AB123 SvD1 DN

[tags]Varg, Ulv, Gråben, Skjut Gräv och Tig, Kriminella jägare, Jägarlobbyn, Varghatare, Tjuvjakt, Polis, Lagar, Jägarkåren, Natur, Miljö, Mediekritik, Centerpartiet, Politik[/tags]

  17 comments for “Varghatarlobbyn skapar svampintresse

 1. Marcus R
  30 maj, 2009 at 11:33

  Att gå ut i skogen under jaktsäsongen hade jag nog aktat mig för. Det händer ju att de där tomtarna skjuter både hundar och jaktkamrater. En svampplockare ses nog bara som en älg utan horn…

 2. Kurt
  30 maj, 2009 at 11:37

  Så får det bli. Under älgjakten ska jag se till att ägna så mycket tid jag kan åt att plocka svamp. Jag får väl använda hatt med rött band och harskramla så de inte skjuter mig av misstag :-) Samma sak under den tid som licensjakten ska pågå. Gjorde inte du ett antal banners om Bodström förut? Kommer det någon svampbanner? :-)

 3. 30 maj, 2009 at 11:45

  Marcus! Kurt har några bra förslag, annars får man väl utrusta sig med megafon, signalhorn och en radio av modell bergsprängare och spela på högsta volym.

  (Eller skjuta tillbaka… :-)

 4. Marcus R
  30 maj, 2009 at 12:20

  #3 Jinge – Jo det låter lite kul. :) Fast jag har ändå respekt för folk med vapen, speciellt de dårar som redan skjuter för nöjets skull.

 5. Pingback: Anders
 6. 30 maj, 2009 at 12:50

  Risk för att regeringen då börjar tillåta markägare och jakträttsinnehavare att skjuta bärplockare, som stör jakten.
  Jag bara väntar, dessutom, på lagar om att man inte får gå på andras marker, får sådana lagar har man ju söderöver i EU.

  Dessutom påstod en jägare härnere häromdagen att rådjuren minskar, vilket jag faktiskt tror att de gör här just nu, därför att vildsvinen tar rådjurskiden. Vildsvinsstammen exploderar här just nu. Om detta är sant undrar jag om överklassen hade tänkt sig den utvecklingen när de började hålla vildsvin inom absolut ”rymningssäkra” hägn, de där områdena som vildsvinen kommer ifrån? Dessutom är inte heller vildsvin ofarliga för hundar och människor. Troligen farligare än vargar och de förökar sig mycket effektivare och är rätt svåra att skjuta ut.

  • 30 maj, 2009 at 13:31

   Det är bara att hoppas att gråben etablerar sig där nere, de gillar nog svinkött.

 7. Mae Isaksson
  30 maj, 2009 at 16:31

  Hade faktiskt samma tankar, det enda som verkar hjälpa nu är tillräckligt många människor som vill ut och plocka svamp. Men eftersom man kunde inte ens få tillräckligt många att skriva eller ringa till myndigheterna, hur ska man få dem att gå ut i skogen? För jägare får endast de högljuda att tacka för sina framgångar – när det kommer 200 arga mail per vecka till länsstyrelsen, och kanske en eller två som är annorlunda, ja… vad ska man förvänta sig då? För vad hjälper det att majoritet av svenskarna vill ha stora rovdjur, när de flesta orkar inte ens lägga så lite energi som några rader av text på det.

  Sverige har blivit en bananrepublik där den som skriker högst och stör mest, få som den vill. Här gäller inga biologiska, ekologiska eller över huvud taget logiska lagar. Här är det herrar med stora jeepar som köper sig politiken, både på land och på stan. Säg hej då till vargar och börja spara till en resa till Rumänien om du vill se några. Iaf så länge moderaterna bestämmer.

  • 30 maj, 2009 at 16:40

   ”Här är det herrar med stora jeepar som köper sig politiken, både på land och på stan.”

   Ja och herrarna har nu sin egen herr-regering som beslutar på det sätt som herrarna bestämmer. Men jag tror inte att du ska underskatta viljan att plocka höstkantareller, det är nog många som kan förmås att välja svampplockning när det går upp för folk att herrarna önskar vargen utrotad så att de kan få skjuta prick på älgar istället…

 8. Charlie
  31 maj, 2009 at 00:12

  Absolut så borde vi plocka svamp. De där kriminella jägargängen borde inte ens få ha jaktvapen i vissa lägen. Man borde kolla deras handel och vandel som det heter.

 9. 31 maj, 2009 at 03:04

  Jinge:
  Vi hade ett vargpar bara några mil bort förra året, men det har visst försvunnit, om det flyttat eller skjutits vet jag inte, men hade de skjutits hade man nog fått reda på det – kanske.
  Dessutom hade vi björn bara några km bort från vårt ställe för något år sedan. Det gillar jag inte alls, om jag ska vara ärlig. Gillar inte svinen heller. De går och bökar upp marken bara 50 meter från vårt hus. Grannen såg några på vår uppfart häromdagen. Det ser ut som om en rejäl markberedare varit framme där de sökt föda, som om någon har kört med en harv i skogen.

 10. Maja
  31 maj, 2009 at 14:02

  Bra idé Jinge. Jag bor inte så lång ifrån dig så vi kanske kan samla ihop ett gäng lokalt för gemensam svampplockning. Nere i Hemfosa så jagar de alltid älg och det är rätt lätt att ta sig dit. Jaktlagets husvagn står vid järnvägsövergången vid Vadetvägen. Kan det vara något?

 11. Anders
  31 maj, 2009 at 20:34

  I just denna fråga, och liknande, är det nog dessvärre sant att en borgerlig regering är förutbestämd att agera huvudlöst. väldigt sorgligt men det är återkommande. Å andra sidan är det främst Mp och V som är pålitliga och drivande i dessa frågor – absolut inte sossarna… Hoppas ingen inbillar sej annat.

  Jag är för jakt eftersom det är sundare sätt att skaffa det kött man behöver framför köttfabriker. Kan man inte jaga och döda sitt eget kött ska man heller inget ha, är min grundparoll (som jag inte lever efter ännu =D )

  Trots positiv syn till jakt, är jag förbluffad över hur mycket fjollighet våra jägare besitter. Är de 1600tals furstar som utan egen ansträngning eller satsad risk ska få allt serverat för enkel avskjutning från länstolar utplacerade av tjänare? Hur kan de utan att skämmas anföra deras svaghetsdränkta argument? Jägarnas rykte, bilden av manlighet, är extremt osann i de flesta fall. Vad är det som attraherar med jakt om det inte finns något faromoment eller krav på förmåga alls? Spela dataspel istället, för köttet verkar bara 10% vara intresserade av.
  Mitt förakt är gränslöst för alla svagsinta som begråter sin lössläppta 18-25kg kvästa hundar, när de sen blir ihjälbitna av +50kg varg – som dessutom med bibehållen naturlig aggressivitet skulle spöat skiten ur en jämnstor civil hund. Inte direkt svårt att förutse, menar jag.

 12. Åsa Nisse
  1 juni, 2009 at 07:34

  Det skulle förvåna mig mycket om ni tätortsekologer orkar gå ut så mycket som en enda dag per år.

 13. 1 juni, 2009 at 07:41

  Tätortsekologer?? :)

  Av de rovdjurspositiva här är det inte många som bor i tätort. Dessutom är landsortsbor oxo för varg och andra rovdjur, de som är emot är jägarkåren. Talet om att landsbygdsbefolkningen är motståndare till rovdjuren är – lögnaktigt!

  Har du en annan uppfattning så redovisa källan till en undersökning som visar annat…

 14. Åsa Nisse
  1 juni, 2009 at 08:15

  Om du visar din källa så visar jag min, Jinge… :)

Comments are closed.