Varghatarlobbyn möter sakliga argument

Idag skriver forskaren Gunnar Gillberg från Göteborgs Universitet en debattartikel i Aftonbladet om vargens vara eller icke vara, en artikel som jag tycker är något av det bästa jag läst i ämnet. Den har som rubrik ”En klick jägare ska inte styra vargpolitiken” och då förstår alla besökare på den här hemsidan att jag inte kunde klicka mig fram snabbt nog till artikeln.

Gunnar Gillberg/AB: ”Sverige har cirka 200 vargar, det är ingenting jämfört med andra länder. Trots det är hetsen stor från renskötare och nöjesjägare som oroar sig för sina lösdrivande hundars hälsa. Men av 7508 hundar som dödades eller skadades under perioden 2000-2005 var 7252 av dem offer för trafiken, 135 hundar dödades eller skadades genom vådaskott av jägarna själva och endast 78 hundar blev offer för något av våra rovdjur.”

Med andra ord så är det jägarkåren vi ska sätta stopp för efter det att vi satt P för trafiken. Så först skyddsjakt på bilister, sedan är det jägarkåren som måste utsättas för densamma. I vart fall så länge den tillåts vara beväpnad.

Det är en artikel som varghatarlobbyn får utomordentligt svårt att prata sig förbi och jag rekommenderar verkligen alla som är det minsta intresserade av frågan att läsa den.

Gunnar Gillberg i Aftonbladet –>Andra om: , , , , , , , , , , , , , it

[tags]Gunnar Gillberg, Varg, Canis Lupus, Varghatare, Rovdjurshatare, Torsby, Jägarkåren, Rovdjur, Vargfrågan, Långban, Värmland, Vargrevir, Jägarlobbyn, Politik[/tags]

  18 comments for “Varghatarlobbyn möter sakliga argument

 1. Kurt
  9 mars, 2009 at 12:40

  Och när jägarna själva får framföra sin åsikter, så får man ju också reda på sanningen varför just vargen är så hatad, den äter nämligen älgkött, och det vill jägarna ha ersättning för! Men i så fall borde kanske jägarna själva först betala vad älgarna i sin tur kostar oss andra. Och det skulle ju bli dyrt, älgarna skadar människor för ca 1 miljard/år och skadorna på skogen är ännu högre.

  http://www.nwt.se/arvika/article492593.ece

 2. Ole
  9 mars, 2009 at 13:16

  Ja, om siffrorna angående dödade jakthundar stämmer någorlunda borde jägarna börja förespråka skyddsjakt på bilar istället för skyddsjakt på vargar…

 3. 9 mars, 2009 at 15:36

  Fast de har väl å andra sidan aldrig varit särskilt intresserade av argument heller? Min egen bror går runt i en t-tröja som jag först trodde var variant 2.0 på ”Lasermannen Årets Svensk” om nu någon minns den hemska tingesten!

  Den föreställer ett varghuvud med ett hårkors runt och över står det ”Ja till vargjakt”. På ryggen står bokstäverna ”S.G.T.”, dvs ”skjut, gräv, tig”.

  Vad har argument för plats hos folk som uppenbarligen får hela sin näring ur hat?

  • 9 mars, 2009 at 15:37

   Är det en yngre och starkare bror?

 4. Marcus R
  9 mars, 2009 at 16:35

  Jag försökte googla fram en varg som sitter bakom ratten på en bil men jag kunde tyvärr inte hitta någon… ;)

  Är hundarnas säkerhet största anledningen till varför jägaren ogillar rovdjur? Eller är det för att de konkurerar om bytet?

 5. Daniel Andersson
  9 mars, 2009 at 19:19

  Man kanske skulle jämföra antalet bilar mot antalet vargar, och sen börja prata procentsatser om antalet dödade hundar. Då kanske det blir lite mer rättvist…

 6. Rasmus R
  10 mars, 2009 at 10:13

  Roligt argument det där Daniel
  ”Man kanske skulle jämföra antalet bilar mot antalet vargar, och sen börja prata procentsatser om antalet dödade hundar. Då kanske det blir lite mer rättvist…”

  Malariamyggor, flera triljoner som visserligen dödar en miljon människor om året, men ändå enligt din logik är helt harmlös.

 7. 10 mars, 2009 at 10:56

  Ha ha, nej en yngre och bara knappt mätbart svagare bror:)

  • 10 mars, 2009 at 11:29

   Är han svagare så får du väl peka med hela handen. På soptunnan! :P

 8. Sven O
  10 mars, 2009 at 18:29

  Jag fattar inte att varghatarna håller på och ljuger så förbannat. Att de inte skäms?

 9. Christer W
  10 mars, 2009 at 21:51

  När det gäller varg och björn så är det faktiskt den gamla primitiva jägarstatusen som spökar, det är status att ha fällt dessa djur eftersom en gång i tiden var det i det närmaste ett mandomsprov att klara av det med spjut.
  I dag är det inte alls svårt, vilken jäkla nöt som helst kan göra det med de vapen och annan utrustning som finns idag, det inte längre nödvändigt att kunna läsa spår och förstå djurens beteende.

 10. Mats A
  10 mars, 2009 at 22:48

  Jag funderar på om man inte kan köpa en varg svart i Ryssland om importera?

 11. biotribe
  11 mars, 2009 at 15:03

  Går man ut i skogen, vetandes att det finns varg i området får man skylla sig själv om hunden blir dödad. Tråkigt men sant. Det går inte att ”skjuta” bort problemet. I Spanien bor det 47 miljoner på en yta som är något litet större en Sverige och där förekommer inte dessa problem, även om deras hundar också råkar illa ut. En jägare sa att om hans hund skall dö, vad är då vackrare än att få dö i en kamp mot vargar. Denna filosofi finns inte i Sverige, där skall allt ”farligt ” skjutas bort. Svenska jägare är de gnälligaste i hela världen. Skulle nog se till att skjuta ihjäl färre av era hundar innan ni börjar klaga på att stora stygga vargen tar en och annan vovve..

 12. usch
  11 mars, 2009 at 16:12

  biotribe: om ditt barn ska dö (inte för att jag tror du har barn) tycker du det ska dö i en kamp med vargar? tror inte du tycker det, du kan inte vara riktig.

 13. biotribe
  11 mars, 2009 at 21:48

  ”Gumman usch” Kom tillbaka när du förstått HELA inlägget och inte bara en lösrykt del som du tycker passar dig.

 14. Jägare
  11 mars, 2009 at 22:02

  Jag blir ganska trött på Sådana folk som hela tiden gör den liknelsen med trafiken och våra jakthundar. En undran kan jag ha i detta samanhang är skall ni som gör denna liknelsen också köra med den när ett barn dör?? För det dör folk i trafiken med. Detta argument är ett som ni bara kan ta till när ni inte har något bättre att komma med. Men för all del häng ut oss jägare ta bort jakten då kan jag tala om
  att viltolyckorna kommer att öka mycket kraftigt och vem skall sedan spåra alla påkörda djur och vem skall betala för forskningen på våra rovdjur som vi idag bidrar en hel del av våra jaktkort.

 15. biotribe
  13 mars, 2009 at 22:37

  Ytterligare ett pucko som jämställer sin hund med ett barn

 16. clas
  14 mars, 2009 at 19:50

  Skitprat undanbedes! / Jinge

Comments are closed.