Folke Johansson – en säkerhetsrisk?


För ett tag sedan läste jag igenom Brottsförebyggande rådets Rapport 2007:22 om Illegal jakt på stora rovdjur, en drygt 200-sidig utredning som bland annat handlar om illegal jakt, och om hur samhället bör förhålla sig till denna.

AB: ””Dyker det upp någon skjuter jag” Folke Johansson, från Vittsjön i Hälsingland, för ett krig mot vargen. Med geväret redo söker han efter spår tillsammans med hunden Goes. För en tid sedan fick han syn på en varg från bilen. ”Först trodde jag det var en hund så jag bromsade. Synd för annars hade jag kört ihjäl honom”, säger Folke.”

Ett sådant uttalande innebär rimligen att Folke Johansson kallas till polismyndigheten där han får lämna ifrån sig sina vapen. Han kommer givetvis att bli polisanmäld av flera personer, och eftersom han säger att han sätter sig över lagen så kommer han inte att få behålla vare sig jaktlicens eller skjutvapen.varg

Och det är givetvis bra. I samband med BRÅ:s rapport så uttalade sig en av forskarna och jämförde jägarkårens avarter med kriminella motorcykelgäng. Av rapporten framgår att man tycker att Säkerhetspolisen ska ta ansvar för att utbilda de lokala poliserna, detta eftersom brotten är riktade mot staten, och att man satt i system att fullt medvetet åsidosätta lagarna. Att sedan Folke enligt tidningen hävdar att han är rädd för att bli uppäten är komiskt. Jag ska inte närmare kommentera saken eftersom min kommentar skulle bli direkt opassande.

Men för ordningens skull är det värt att påpeka att Gysingevargen var ett djur som hade växt upp tillsammans med människan, det var en tam varg.

AB: ”Av 344 polisanmälningar åren 1995–2005 ledde bara 33 till åtal och i sin tur 19 fällande domar. Mindre än två per år. Förundersökningar läggs ner därför att polisen inte vet var man ska söka den skyldige eller att bevis saknas. Folke tillhör en liten ”armé” av extremt motiverade ”soldater”. Fast beslutna att sabotera myndigheternas mål. Ett informellt nätverk av jägare från Dalsland i söder till Jämtland i norr som brinner för att döda varg. Under parollen ”skjut, gräv och tig”, SGT”

Uppenbarligen har Aftonbladets Wolfgang Hansson läst BRÅ-rapporten han med. Man går nämligen igenom en hel mängd jaktbrott och pekar särskilt på svårigheterna att utreda dessa. Själv har jag skrivit om vargfrågan ett antal gånger och bland annat utsatts för riktiga hotelser. En man i Dalarna skrev i ett mail för något år sedan att han funderade på att besöka mig och misshandla mig så svårt att jag aldrig efter detta skulle kunna uttrycka mig via en dator och ett tangentbord.

Jag brev så arg att jag omedelbart raderade denna e-post vilket jag ångrade senare. Jag utsattes för ett brott (olaga hot) för att jag uttryckte min åsikt, och vi vet att vissa varghatare struntar i lagen vilket gör att det finns anledning att ta sådana hotelser på allvar. Talet om ”Skjut, Gräv och Tig” gäller kanske bloggare också? Ser man till hur nyanserade dessa varghatare låter, så kan man dra slutsatsen att man inte bör nonchalera den sortens utsagor i alla fall.

I Svenska Dagbladet idag kan man läsa om en präst som heter Tomas Brynils som gladdes när vargen återetablerades. Men han insåg rätt snart att vargen är en konkurrent om älgen så numera är han varghatare. Det är skrämmande läsning för dem som inser att vargen hör hemma i vår miljö, och att vargstammen behöver bli så stor att den överlever så att även våra barnbarns barn kan få se djuret.

Själv tillhör jag de lyckliga som stött på varg ute i naturen, och dessutom helt obeväpnad. Jag blev mycket glad över detta som inträffade i Värmland vid Djuprämmen, norr om Lesjöfors, för tio år sedan. Vargtiken såg förstås mig också och hon vände helt enkelt och vandrade lugnt åt andra hållet.

En sak som blir alldeles tydlig då man läser uttalanden som Folke Johanssons är att jägarnas egna organisationer har rejäla problem. Ser de inte till att jägarna får utbildning inom de egna organisationerna i samband med att de skaffar jägarexamen och jaktlicens, så kommer den privata jakten på älg att begränsas i framtiden. Vi kan inte ha folk springande beväpnade i skog och mark om de inte respekterar de djur som lever där. Vargstammen behöver bli så livskraftig att man kan ordna licensjakt på varg, precis som på björn.

Det är tragiskt att ett antal extremister ska få dra skam över hela jägarkåren.

AftonbladetSvenska Dagbladet123 DN1

Andra om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Dalarna, Djuprämmen, Djur, Folke Johansson, Illegal jakt, Jakt, Jägarkåren, Kriminella jägargäng, Lesjöfors, Natur, Ockelbo, Olaga jakt, Politik, Säkerhetsrisker, Säpo, Tjuvjakt, Tomas Brynils, Varg, Varghatare, Värmland[/tags]


28 svar till “Folke Johansson – en säkerhetsrisk?”

 1. Dårar som Folke Johansson borde inte få gå lösa utan tvingas genomgå kognitiv beteendeterapi. Vem vet vilka han tar ut sitt sjuka hat på när vargen är borta? Judarna? Muslimer? HBT-folk?

  Det trista är att det säkerligen inte spelar någon som helst roll om de tar hans licens och lagliga skjutvapen eftersom han garanterat har fler som inte myndigheten vet om.

 2. Jag undrar när samhället ska ingripa mot människor som hatar så intensivt att de är beredda att använda bilen för att med berått mod köra ihjäl ett vilt djur.

  Han bör inte ha vare sig körkort eller vapen.

  Däremot behöver han hjälp!

  BRA OCH BELYSANDE ARTIKEL I AFTONBLADET! HEDER!

 3. Det är patetiskt att Folke Johansson är rädd för att bli uppäten av en varg. Han har större anledning att t.ex. vara rädd för att bli dödad av en av sina jaktkamrater.

  ”enligt professor Anders Eriksson på institutionen för rättsmedicin vid Umeå universitet dog 86 personer i samband med vådaskott under jakt mellan åren 1970-2000. Utöver detta har 6 ”icke-jägare” dödats av misstag under jakt mellan åren 1983-2002.”

  Källa: http://www.de5stora.com/omRovdjuren/fragor/fragorSvar/detalj.asp?FrageId=1839

 4. Folke Johansson är uppenbarligen rubbad och borde därmed inte få ha skjutvapen.

  ”Varghatet handlar inte bara om rädsla. Även om pengar och en hotad livsstil.

  En vargflock äter 120-140 älgar om året. Inom ett varg-revir decimeras älgstammen snabbt. Jägarna blir utan både kött och äventyr.”

  Tänk om man applicerade det tänket på andra saker? Jag gillar inte att de sänker hastigheten i innerstan; bäst jag kör ihjäl lite fotgängare så att de lär sig respekt?

 5. Haha, ska du skicka SÄPO på vargjägarna nu. Tydligen är SÄPO lösningen på alla sveriges problem. Du har ingen som helst förståelse för glesortsbor som får sin boskap, sina hundar och sin jakt förstörd av vargbeståndet?

 6. Micke: ”Haha, ska du skicka SÄPO på vargjägarna nu. Tydligen är SÄPO lösningen på alla sveriges problem.”

  Har du problem med läsförståelsen Micke? Såhär skrev jag:

  ”Av rapporten framgår att man tycker att Säkerhetspolisen ska ta ansvar för att utbilda de lokala poliserna, detta eftersom brotten är riktade mot staten, och att man satt i system att fullt medvetet åsidosätta lagarna.”

  Vill du att jag ska skriva om det så att det blir lättare svenska och fler meningar? Maila mig i så fall, för jag tror att de andra som läser bloggen begriper i alla fall…

 7. #5 Micke –

  Du har ingen som helst förståelse för glesortsbor som får sin boskap, sina hundar och sin jakt förstörd av vargbeståndet?

  Klarar de inte av naturen får de väl flytta in till stan?
  Boskapen ersätts av staten. Hundarna är tränade för jakt och jägarna jagar för nöjes skull – inte för att de behöver det, så de får skylla sig själva.

 8. Tack för en intressant bloggartikel. En sak som jag tycker sällan kommer fram är att Folke och prästen Tomas inte är representanter för glesbygden. Möjligen representerar dom jägare på landet men jag och många med mig ser inte rovdjur som ett hot. Undantag existerar och därför finns alternativet skyddsjakt.

  /Patrik

 9. Marcus:

  ”Klarar de inte av naturen får de väl flytta in till stan?”

  De klarar väl uppenbarligen av naturen på samma sätt som de alltid har gjort. Naturen är en brutal plats och där kan det krävas brutala metoder, så har det alltid varit.

  Jinge,

  jag är läskunnig men läste rätt oförsiktigt. Tanken att engagera SÄPO i vargjakt tycker jag fortfarande framstår som löjeväckande.

 10. Micke! Du HAR problem med läsförståelsen. Det står ingenstans att Säpo ska engageras i ”vargjakt” :-) Nu börjar det bli roligt, har du överhuvudtaget NÅGON aning om vad det står i bloggposten ??

  :-)

 11. Ska de bo där, får de anpassa sig… helt enkelt =P LÅT NATUREN VARA!!

 12. ”Säkerhetspolisen ska ta ansvar för att utbilda de lokala poliserna, detta eftersom brotten är riktade mot staten, och att man satt i system att fullt medvetet åsidosätta lagarna.”

  Ska Säpo inte engageras i att stoppa vargjakt?

 13. Hahaha… :-)

  Du skrev:”Tanken att engagera SÄPO i vargjakt tycker jag…”

  INGEN har påstått att de ska engageras i något sådant. Att utbilda lokala poliser är en helt annan sak, faktiskt… :-)

 14. Den här ”Folke” har nog även troll under sin säng och monster i garderoben… Det är nog lite synd om ”Folke” egentligen.
  Känns ju väldigt tryggt att veta att såna idioter springer runt med vapen i händerna och får framföra fordon… Usch!

 15. ”INGEN har påstått att de ska engageras i något sådant. Att utbilda lokala poliser är en helt annan sak, faktiskt… :-)”

  Jahaja.

 16. Nicklas Eriksson:

  Eftersom jag inte är glesortspolis i vargrika utkanter av vårt avlånga land ser jag inte poängen i det. Men det är ju klart, jag har det inte så lätt, så jag borde nog utbildas i att stoppa vargjakten. Logiken är faktiskt klockren.

 17. Brå ville i sin rapport 2007:22 att Säpo skulle jaga tjuvjägare. Så det är faktiskt sant att Säpo ska ut och jaga.
  Men om jag ska vara ärlig så tycker jag att man kan göra om Lidingö till ett vargreservat.
  Skulle det vara så att nån människa skulle stryka med så är det väl ändå ingen som skulle vara saknad? :)

 18. Och ett filmbolag har lyckats utmärkt med marknadsföringen av sina nya film. Smart PR sparar in på Bindefeld-premiärer och säkrar debatt i tidningar, TV och bloggosfär i stället …

 19. Hoppas att jag inte verkar uppstudsig, men på sidan 174 står det så här:
  ”Stora resurser för brottsbekämpning kommer även att vara nödvändiga
  i det ovan beskrivna läget där rovdjurspolitiken ses över, dialogen
  öppnar nya dörrar och frågan om inplantering tas upp. Det kommer
  emellertid alltid att finnas gärningspersoner som för en politisk agenda
  om nolltolerans mot rovdjur. I en situation där rovdjurspolitiken får en
  allt större acceptans finns en risk att dessa personer blir alltmer isolerade
  och därmed kan några bli än mer fanatiska i sitt motstånd. Mot dessa
  nolltoleransens gärningspersoner måste samhället visa samma nolltolerans
  genom att gripa och döma dem för brott samt förverka deras
  vapen. Ett sätt att identifiera dessa personer bör vara polisens underrättelsearbete
  och att långsiktigt arbeta med informatörer och tips. Med
  tanke på de politiska inslag som finns i brottsligheten är det troligt att
  Säkerhetspolisens särskilda kompetens kan kopplas in.”

 20. Jag tycker att du verkar himla störig Daniel! :)

  Det står oxo ngn annanstans att man anser att säpopoliserna ska utbilda de lokala förmågorna. Jag instämmer givetvis i att det är en farlig trend när beväpnade galningar tar lagen i egna händer, men jag framhärdar. Bättre citat än så får du allt leta efter.

  Skulle kunna göra det själv men är alltför involverad i en annan bok just nu…

 21. Det är glädjande att lodjuren nu har fått fäste och sprider sig ordentligt i Småland/Blekinge och att vargen närmar sig Göteborg från Dalsland. Med lite tur får vi varg i Småland om ett par år. Ett lodjur äter ”bara” 50 rådjur per år och en 200 stycken lo borde nog småland kunna tåla och ett antal vargar…
  Om vi ska ha rovdjur så måste dessa spridas så att ALLA får ta sin del av rovdjursskadorna och får känna på hur favoritkatten kanske blir lodjursmat och att hunden inte kommer tillbaka utan blir sliten i småbitar.
  Titta nu i uppland. Där har folk redan börjat skrika när lodjuren breder ut sig.

  Jag tror att det blir en annan ton i debatten när jägarna i penningstarka södra sverige får ta del av vikande viltstammar för att korkade politiker inte kan vårda våra rovdjursstammar på ett korrekt sätt.

 22. Norrland,

  Jag bor i Uppland och har inte märkt någon särskilt het lodjurs-debatt. Har faktiskt inte hört någon som ”skriker” trots att vi i Uppland har Sveriges tätaste lodjursstam.

  Du verkar vilja få det till att det finns starkt motstånd mot lo i Uppland, och det är inte sant.

  (De jägare jag har pratat med tycker för övrigt att det är en spännande naturupplevelse att få se en lo komma smygande.)

 23. Jag har hund och har haft katt. Där jag bor finns både lo och varg. Samtidigt som jag tycker det vore tråkigt om hunden blev riven av varg är möjligheten inte något som stör mig. Vargen är ett naturligt inslag i faunan och hör hemma här.

  Vad som inte hör hemma här är en stor älgstam, och framför allt inte rådjuren. Jag kommer i håg en tid då det inte fanns några rådjur här (södra Hälsingland). De, rådjuren, har kunnat sprida sig då de stora rovdjuren försvunnit, med dem kom fästingarna… Får vi tillbaka rovdjuren, kanske vi blir av med rådjuren.

  Och till sist, angående Ockelbo, som togs upp AB-artikeln. Jag talade om rovdjuren med en äldre släkting för några år sedan. Han påpekade att det under hans uppväxt, i Ockelbo på 20-talet, var sensationellt om han såg en älg. Då var han samtidigt mycket i skogen. Trots att älgstammen gått ner kraftigt sedan 80-talet är det fortfarande inte ovanligt att man ser älg.