Tjänstefel av Margot Wallström & Co i Skripalaffären? Att dömas utan bevis.


Margot Wallström har bestämt instämt i Storbritanniens påståenden att Ryssland ligger bakom förgiftning av Skripals i Storbritannien. Bevis har inte presenterats och Storbritannien vägrar att samarbeta med Ryssland i utredning i frågan. Har man rentav något att dölja? Chefen för Storbritanniens militära analyslaboratorium i Port Down kan inte ”bekräfta” premiärminister Mays påståenden att giftet kommer från Ryssland.
May and JohnsonTvå sanningsvittnet eller två lögnhalsar?
De flest länder som är medlem i OPCW har röstat för att Ryssland inte får delta i utredningen. Däremot Sverige.
Varken Ryssland eller världen i övrigt har fått se några ”bevis” för att Ryssland är inblandat.

Nu vill Ryssland dra frågan inför FN:s säkerhetsråd idag. RT

Ett litet instick ”Olivier Lepick, a European expert on chemical, biological and nuclear weapons, has confirmed in an interview with the TV network RTBF that the poisonous substance, which was allegedly used to poison Russian ex-spy Sergei Skripal and his daughter, could have been produced in a number of countries, including the United States, Britain and France. ”One cannot reject the version that the Novichok* may have been produced by another country [rather than Russia]”. Sputniknews

Jag har behandlat frågan i några artiklar, se längst ned.

* Nu över till en annan aspekt på detta.

I en ledare i ETC 31/3 har Birger Schlaug ”fräckheten” att påstå att Sverige måste ha bevis. ETC

Han skriver ”Upptrappning i en värld med dagens ledande politiker tycks mig så oändligt mycket värre än den som pågick under kalla krigets dagar.”
ETC logo2
Må de ha bevis. Det var det första jag tänkte när jag hörde att den svenska regeringen beslutat utvisa en rysk ambassadtjänsteman. Må de inte trappa upp utan att de fått tydliga bevis på att det är den ryska regimen som ligger bakom det lika taffliga som förskräckliga nervgiftangreppet på Sergej Skripal och hans dotter.

Må de ha bevis. Att trappa upp krigsretorik och handlingar är inte vilket beslut som helst. Det är allvar eftersom det kan leda till en spiral av handlingar som man till slut tappar kontrollen över.

Har dessa – inte minst de som också är språkrör – fått ta del av bevis för att den ryska regimen ligger bakom så finns ingen kritik att rikta mot dem. Då är utvisning en fullt rimlig reaktion, även om det är en del av en upptrappning dirigerad från möten i Bryssel.

Har man inte tagit del av bevis begår man däremot tjänstefel om man inte meddelat avvikande mening enligt regeringsformens 6 kapitel, 7 paragraf. För åtta år sedan infördes möjligheten till detta i svensk grundlag, som en följd av att det i koalitionsregeringar kan finnas partiintresse av att markera att man inte är enig med majoriteten.

Så må de ha bevis. Vilket inte alls är omöjligt att regeringen fått ta del av. Jag utgår från att också regeringspartiernas utrikespolitiska talespersoner i riksdagen har fått ta del av sådana bevis. Jag har viss förståelse för om de har ålagts tystnadsplikt. Men må bevisen finnas. Annars är vi illa ute i en värld som tycks förgiftad av idén om krigsretorik och militär upptrappning.
wallstrom-och-hultqvistTvå farliga vasaller, eller två skarpa analytiker och fredsvänner?
Att den brittiska regeringen i dag har behov av att visa handlingskraft är uppenbart. Har man hårda bevis så har man också tunga skäl att visa handlingskraft. När Jeremy Corbyn krävde att se bevis så gjorde han det som varje ledande politiker måste ha modet att göra trots alla Twitterstormar. För upptrappning är ingen lek, inget för inhemsk politik. Det är fan i mig på allvar. Upptrappning kan gå över styr. Det kalla kriget kan återuppstå, nu med ryska idéer om taktiska kärnvapen (”slagfältskärnvapen”) och en amerikansk president som inte bara är impulsiv och pressad av pinsamma avslöjanden/anklagelser utan också undrat varför man inte använder kärnvapen när man ändå investerat i dem.

Upptrappning i en värld med dagens ledande politiker tycks mig så oändligt mycket värre än den som pågick under kalla krigets dagar. Åtminstone vad gäller kärnvapen. Om än inte vad gäller kemikalier.

Bortåt 150 miljoner liter Agent orange användes av USA under Vietnamkriget. Minst tre miljoner vietnameser påverkades allvarligt och minst 150 000 barn föddes med missbildningar. Lågt räknat. Så vi vet mer än väl vad kemikalier i krigshandlingar kan ställa till med. Låt Sergej Skripal och hans dotter bli de sista offren – en nåd att stilla, men naivt, bedja om.

Och må de regeringar som ägnar sig åt upptrappningar – de må gälla brittiska, amerikanska, ryska eller svenska – inse vad de håller på med och vilka följderna kan bli om det hela går över styr.

Just nu är det alldeles för många som leker med elden. Vi behöver nedtrappning, inte upptrappning. Vi behöver tal om fred, inte om krig. Vi behöver konfliktlösning, inte byggande av nya konfliktzoner. Vi behöver sans och måtta.

Vi har inte råd med politiska ledare som ägnar sig åt krigsretorik och militär upprustning. Vi har inte råd med medlöpare heller.” (Slut på ledaren).

Kommentar: Bevis saknas. Bör vara aktuellt med undersökning enligt regeringsformens 6 kapitel, 7 paragraf. Vem tar up detta? Grundtips:Ingen riksdagsledamot

Tidigare artiklar här om denna fråga:
Chefen för Storbritanniens lab bekräftar INTE att giftet är från Ryssland.
Västs diplomatiska krigföring mot Ryssland – förberedelse för krig i Europa?
Storbritannien pressar sina forskare att hitta (på?) stöd för att Ryssland är skyldigt till Skripal-storyn.
Spionhistorien i London utan bevis mot Ryssland – för att bereda grunden för anfall i Syrien? 14/3
Storbritannien anklagar för fullt utan att ha presenterat bevis. Mothugg Corbyn. Frankrike? 15/3
Hotfulla stormakts-anklagelser mot Ryssland som har förstört sina kemiska vapen enligt OPCW. Kan Novichock tillverkas i garage? 16/3
Labourledaren Corbyn vågar ifrågasätta anklagelser utan bevis. Vilken fräckhet!

i Andra om:
, , , , , , , , , , ,
,


21 svar till “Tjänstefel av Margot Wallström & Co i Skripalaffären? Att dömas utan bevis.”

 1. ”By Debora MacKenzie

  Several countries could have made the nerve agent used in the chemical attack on Russians Sergei and Yulia Skripal in Salisbury, UK, weapons experts have told New Scientist.

  British Prime Minister Theresa May says that because it was Russia that developed Novichok agents, it is “highly likely” that Russia either attacked the Skripals itself, or lost control of its Novichok to someone else who did. But other countries legally created Novichok for testing purposes after its existence was revealed in 1992, and a production method …”New Scientist

 2. Port Down laboratoriet som ligger 1,3 mil från platsen där Skripal och dottern kollapsade har en lång och mörk historia med att experimentera med människor.

  https://www.rt.com/uk/423190-porter-down-human-testing/

  Det finns två möjliga förklaringar till Skripal fallet. Antigen är det lill-brittaniens säkerhetstjänster som förgiftade Skripal eller är det en ”dömd” aktor som vinner på att skapa osämja mellan Ryssland och väst (sannolikt Mossad).

  Nu har lögnen höjts ett snäpp på social medier och lill-brittaniens lögnfabriker jobbar för fullt med att hitta på och anklaga Ryssland. Patetisk! Lill-britatniens ”anseende” (om den hade något) är kört i botten, vilket är jätte bra med tanke på vad denna skit enhet gjorde mot Irak och Libyen samt försökte göra i Syrien.

 3. Vi glömmer så lätt hur omfattande hotbilden är mot just Ryssland.
  Svenska ministrar vågar snart sagt inte säga ’flasklock’ utan att först höra sig för västerut, så illa är det i dag. Dagens Landsortstidningar skriver i dag helt krasst att (Ryssland) ”Vill återta rollen som stormakt”. Ja, vad har man för val med Nato’s framskjutna positioner i samtliga av Rysslands grannländer, som nu också bevisligen utrustats av Nato med ett flertal biolab för kemvapen – det kräver agerande och ett strategiskt tänkande om man värnar sitt eget land. Var det inte ”Partnerskap för FRED” man skrev under här i Sverige, någon sådant tonfall har inte noterats överhuvud sedan underskriften. Här är det antidiplomati och krigshets som står på agendan, provokationer framkallas enligt löpande-band principen , och mitt i det Svenska mediala bruset står två av våra ministrar som fågelholkar och läser upp vad som är givet.
  Infrastrukturen i Sverige vill Nato komma åt, och det har man nu via ett nyligen skrivet EU-avtal fri tillgång till. – The European Commission’s Proposal: A fifth pillar – Free Movement for Nato armies –
  http://www.voltairenet.org/article200393.html
  Sverige är nu ”The Lame Duck”, och vi är på första parkett.
  De bättre skyddsrummen har blivit serverhallar, men propagandan, den bjuder man demokratiskt på !
  Det finns ingen vinnare i ett kommande krig !

 4. Det finns två länder i världen som högst sannolikt har Novichok – nervmedel till förfogande just nu. De är Storbritannien och USA. ”De har jobbat med det i ca 20 år. De har testat det på marsvin, och nu bestämde de sig för att testa det på människor, och Skripal, en oönskade man, som kom till nytta”.
  http://www.pravdareport.com/world/europe/04-04-2018/140609-novichok-0/

  Verkställande kommittén för organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) samlades till ett särskilt möte i samband med Sergei Skripals fall den 4 april. Verkställande utskottet omfattar 41 länder, inklusive Ryssland och Förenade kungariket. Varje beslut vid stämman ska godkännas av två tredjedelar av rösterna, vilket i regel är svårt att uppnå.
  OPCW skickade ett svar på Moskvas frågor om Skripal-fallet. Organisationen besvarade emellertid bara en fråga: ”Moskva studerar svaret från OPCW i Skripal-fallet. OPCW lämnade ett substantiellt svar på endast en fråga,” ett meddelande som lagts upp på Twitter-kontot för permanent representantkontor för Ryska federationen till OPCW.
  En ex-medlem av FN:s kommission för biologiska och kemiska vapen, militärkompetent Igor Nikulin berättade för Pravda.Ru att OPCW skulle bekräfta slutsatserna från brittiska experter från laboratoriet i Porton Down. De fann tidigare att det var omöjligt att fastställa ursprunget för nervmedlet.
  Enligt Igor Nikulin kommer väst att försöka ”driva Ryssland ifrån undersökningen.” OPCW har redan succumbed till västra trycket före i Syrien och flera andra episoder, sa experten att det kommer att vara upp till Rysslands permanenta representant för organisationen att ta slag och reagera i enlighet därmed.

  Under det senaste årtiondet har USA spenderat tiotals miljarder dollar och har skapat mer än 400 laboratorier runt om i världen, där nya typer av biologiska vapen och vacciner utvecklas. Cirka 40 laboratorier finns i länderna i den tidigare Sovjetunionen – Ukraina, Moldavien, Georgien, Armenien, Azerbajdzjan, Uzbekistan, Kirgizistan och Kazakstan.
  Den 3 april sa Gary Aitkenhead, verkställande direktör för regeringens försvarsvetenskap och laboratorium, att hans anställda misslyckades med att bevisa att ämnet brukade förgifta den tidigare ryska dubbelmedlet Sergei Skripal och hans dotter producerades i Ryssland.

 5. Schlaug skall ha tack för att han nämner Vietnam och Agent Orange -dioxinet. Miljoner offer och nya tillkommer ännu idag. Annars förekommer en del russofoba slängar i hans inlägg, men han ser dem förstås inte. Med detta inte sagt att man inte bör hålla med Schlaug om att regeringen bör ha haft bevis – vilket de givetvis inte haft, annat än kompissnacket: ”Lita på oss”, liksom före Irak- och Libyenkrigen, ”bevis” fanns.
  Det finns fortfarande konstigheter som gör att själva påståendet om nervgift oavsett varifrån det kommer inte är klarlagt. Varför intervjuar inga medier polisen som kommit hem från vården. Det superaggressiva nervgiftet som borde döda offren på fläcken men som tillåter dem att gå på restaurang och äta och därefter gå på krogen innan det börjar verka ?
  Schlaug kunde även ha påtalat motivbilden som tvärtemot vad som påstås pekar bort från rysk regering – sedan kan man inte veta vad ryska brottslingar, som London har gett fristad i stora skaror, kan hitta på.
  Sedan finns det heller ingen måtta i upprördheten. Samtidigt som Jemen med västmakters hjälp mals ned i grus och aska och Israel massakrerar palestinier. Någon utvisad israelisk eller saudisk diplomat ? Nähä, skulle aldrig komma ifråga.

  • Ja, och hur många svenskar har ens hört talas om att Israel mördat 18 och skadat över 1000 människor i Gaza.
   Små notiser och ingen upprördhet någonstans.
   Svensk MSM är ett moraliskt haveri av enorma mått.
   I går såg jag på TV4 nyheterna. Man pratade om mötet mellan ledarna för Ryssland, Iran och Turkiet och dom beskrevs som krigiska och opålitliga. När det kom till USA så hade dom hittat en Kurd som var orolig för att USA skulle lämna Syrien och ingen ifrågasatte USA;s ärliga uppsåt eller fredliga strävanden. USA som är den, utan någon som helst konkurrens, mest krigiska mördarmaskin som finns i dagens värld. Snacka om fake news! Man undrar hur dessa skämt till reportrar kan se sig själva i spegeln utan att kräkas. Jag var iallafall glad att jag inte nyss hade ätit.

 6. Nuland eller Freeland.
  Därtill eskalerar Ukraina steg för steg. Länken nedan pekar på några iaktagelser som rör Canada och dess stora intresse för just Ukraina. Är det inte ”New Land” så är det ”Free Land” med Nazikoppling i bagaget.
  Nazi eller annan Fascism är mycket vanligt i dessa kretsar, är det inte märkligt !

  https://www.globalresearch.ca/old-pretexts-for-mass-murderous-aggression-a-new-war-against-russia-in-ukraine-unfolding-before-our-eyes/5633802

  Nato kräver en fiende. – Stephen Lendman
  http://stephenlendman.org/2018/04/us-dominated-nato-needs-enemies-justify-existence/

 7. Det är dödtyst från Fejk Stream Media. Var håller Abs, DNs, Expressens och SvDs ledarkladd hus? Är de i Port Down och undersöker? Eller på kurs om ”damage control”? Det är många som undrar med tanke på hur flitiga de var när detta med Monty Python Pizzeria cirkus sattes igång av Blow jobb Johnston och Theresa (she may or may not) May. En fråga som har blivit viktigt i detta är vad hände med Skripals husdjur? Blev de också förgiftade? Blow jobb Johnston talade om ”död katt på bordet” – kanske var det det han syftade på. Vidare har lill-brittanines säkerhetstjänst hemligt stämplat maträtten som Skripal och hans rötter åt.

 8. Om Yulia Skriptal, som beskriver disorientering i sitt första offentliga uttalande.
  https://www.rt.com/uk/423287-yulia-skripal-disorientating-police/?utm_source=browser&utm_medium=push_notifications&utm_campaign=push_notifications

  ”Jag vaknade upp för en vecka sedan nu och är glad att säga min styrka växer dagligen”. Varken hon eller fadern har några hälsoproblem, som inte kan lösas. ”Kort sagt är allt bra och jag släpps snart”, säger Yulia i ett telefonsamtal med sin kusin Viktoria, som senare spelades upp på en Talkshow på TV-nätverket Russia-1.
  I inspelningen kan Viktoria höras och berätta för sin kusin ”Om jag får mitt visum imorgon, på måndag kommer jag att flyga till dig”. Yulia svarade” ingen kommer att ge dig ett visum”.

 9. Statement issued on behalf of Yulia Skripal, aged 33 years:

  “I woke up over a week ago now and am glad to say my strength is growing daily. I am grateful for the interest in me and for the many messages of goodwill that I have received.

  “I have many people to thank for my recovery and would especially like to mention the people of Salisbury that came to my aid when my father and I were incapacitated. Further than that, I would like to thank the staff at Salisbury District Hospital for their care and professionalism.

  “I am sure you appreciate that the entire episode is somewhat disorientating, and I hope that you’ll respect my privacy and that of my family during the period of my convalescence.”
  http://news.met.police.uk/news/statement-issued-on-behalf-of-yulia-skripal-301372

  Det sägs även att Yulia har ringt till sin kusin?!

  BREAKING: Top Russian News Show Airs April 5 Call With Julia Skripal – She and Dad Are Fine! (Audio and Video)
  https://www.youtube.com/watch?v=wdQlaLw53zA
  https://russia-insider.com/en/breaking-top-russian-news-show-airs-april-5-call-julia-skripal-she-and-dad-are-fine-audio-and-video

 10. Bottenskrapsministern till propagandaskolan, det var värst !

  Kanske upphör den feministiska utrikespolitiken i oktober, saknad av få, men den ryska linjen mot olydig maffia i Ukraina är gissningsvis oförändrad. Sveriges pladderregering bryr sig ingen om.

  • Någon ursäkt från Wallströms sida är nog helt uteslutet. Och MW borde blivit ett bojsänke för Löfven i valet hade varit givet i ett land med fungerade demokrati! Media i Sverige är som sagt ute på ”damagekontroll” där man numera låtsas som man hade en objektiv bild i målet från början och att man bara ”förmedlat” de brittiska (lögnerna) ”nyheterna” utan någon agenda. Undrar hur lågt trovärdigheten sjunkit för pressen efter det här? Kan man komma under bottennoteringen 11%? Ja, man jobbar i alla fall stenhårt på detta väl medvetna om att vi skattebetalare ändå får betala för propagandan via skattesedeln i slutändan. Inte konstigt att SR/SVT också så gärna vill ha in stålarna till sanningsministeriet via skattesedeln. Svanhopp från TV-licensen sker i tusental och marken bränner under fötterna. Hur politikerna ska sätta stopp för alla fria sidor som numera är proppfulla med information om både det ena och andra sitter man som bäst på och funderar i maktens korridorer och man har nog en plan klar lagom till sommaren så att man kan censurera nätet lagom till valet! Så att väljarna inte väljer ”fel” så att säga. Putin har man ju redan dammat av för man vill ju göra som sin förebild skurken Clinton, skylla valförlusten på Ryssland. Det är ju bekvämt för psykopater att ha någon att skylla sina egna misslyckanden på i stället. SD (ca 25-30%) och AfS (ca 7%) kommer att sopa hem en storseger om det inte valfuskas mer än vanligt i Svedala vill säga. Så mörkt ser det ut inför valet, men som man bäddar….

 11. Yulia Skripal says everyone is getting better.
  Det brittiska utrikesdepartementet sa: ”Vi har förmedlat till Skripal den ryska ambassadens erbjudande om konsulärt bistånd. Yulia Skripal kan nu välja om och när man ska ta upp erbjudandet, men hittills har hon inte gjort det”.
  Det är inte känt om Yulia Skripal har uttalat några detaljer om hur hon tror att hon och hennes far anfölls, men det faktum att uttalandet släpptes via Metropolitan Police indikerar att hon samarbetar med brittiska myndigheter. Ryssland sade på torsdagen att det förväntade sig att Yulia snart skulle återvända hem till Ryssland .
  Yulias uttalande släpptes timmar efter Sergei’s brorsdotter Viktoria, hävdade från Moskva att Yulia hade berättat för henne att både hon och hennes pappa blev bättre. Viktoria släppte det som hon sa var en inspelning av ett telefonsamtal mellan henne och Yulia där hon sa att hennes far sov och att ingen hade lidit oåterkallelig skada. Viktoria kommer sannolikt att bli en nyckelaktör i sagan under de kommande dagarna. Hon sägs ha ansökt om visum för att besöka Storbritannien och Skripals. Om hon reser kan det leda till en mediesirkus.
  Yulia tycktes avböja ett besök från sin kusin, med hänvisning till upproret kring saken. I telefonsamtalet sa Viktoria att hon hoppades kunna få visum på fredag och flyga till Storbritannien på måndag. ”Viktoria, ingen kommer att ge dig ett visum,” kom svaret.
  Viktoria svarade: ”Om de ger det, berätta för mig om jag kan besöka dig eller inte, säg att jag kan.”
  Yulia svarade. ”Jag tror inte det finns en sådan situation nu, vi kommer att sortera ut allt senare, allt är bra, vi ses senare.”

 12. Jag förstår egentligen inte hur de fått i sig nervgiftet. Enligt alla uppgifter blev båda på något sätt förgiftade vid deras ytterdörr utan att de själva upptäckte det. Sedan körde de till en restaurang och åt middag. Kunde väl ta ett par tre timmar med körningen och letande efter parkeringsplats inklusive restaurangbesöket. Sedan tog en promenad där de – enligt brittiska uppgifter – hittades på en parkbänk. Allt som allt har det gått ungefär fyra fem timmar efter exponeringen. Och detta utan att någon annan människa har blivit utsatt för giftet.
  För mig låter hela historien ganska osannolik.
  Det är någonting som inte stämmer med den brittiska förklaringen.
  Varför har inte Sverige, EU, USA och FN krävt mer bevis för att Ryssland ska pekas ut? I en vanlig rättegång – men troligen även en krigsrättegång – skulle Ryssland aldrig fällts på grund sådana magra indikationer som enbart är påstående av den brittiska regeringen.
  Är det någon som kommer i håg ubåtarna på 80-talet, som oftast inte var några ubåtar? Då pekade alla (utom APK) ut Sovjetunionen för att ha kränkt de svenska gränserna. Då var det sannolika sovjetiska ubåtar som gjort sig skyldiga till kränkningarna. Sovjetunionen förnekade att det var så. Men var det någon som trodde på dom?
  Men Ryssland har en fördel – de har internet och kan förmedla sin information till omvärlden.
  Det hade inte sovjetunionen …

 13. I den brittiska anklagelsen emot Ryssland spelar ett verkligt eller påstått mordförsök på en fd rysk agent 2006 en viktig roll.Enligt brittisk domstolspraxis, till skillnad från det svenska, ska en anklagad bara dömas utifrån det aktuella fallet. Har någon som är anklagad för stöld varit misstänkt eller dömd för stöld 28 gånger tidigare, är det inget som man får ta hänsyn till, inte tala om i rätten eller ens skriva om i pressen.