Margot Wallströms hets mot Ryssland en skamlig och farlig politik för Sverige


Detta inlägg utgår från en kommentar jag fått nyligen: ”Stackars Margot Wallström kontrasterar. Hon säger beträffande nervgiftscirkusen i Salisbury att Ryssarna borde svara på Britternas frågor och förklara vad det var för ngt… med en mening som liksom tonade ut. Hon menade alltså att Ryssland skulle förklara vad det var för ett gift utan att detta hade lämnats ut från Britterna! Om det överhuvudtaget fanns ngt. En total intellektuell självförnedring för Sverige.”

Fortfarande finns inga som helst bevis för att Ryssland har förgiftat spionen Skripal och dennes dotter i Storbritannien. Trots avsaknad av bevis har Storbritannien gått ut i skarpa anklagelser mot Ryssland som påstås ha genomfört detta, bland annat i ett tidigt uttalande tillsammans med USA, Frankrike och Tyskland. Det är så att inte bara bevis mot Ryssland saknas.
Skripal-historien kommer också mycket olämpligt för Ryssland just inför presidentvalet. Den ledande favoriten till seger, den sittande presidenten Putin hade allt att förlora på en sådan handling, medan hans motkandidater hade allt att vinna på den mycket allvarliga anklagelse mot Putin.
Ryssland har bett Storbritannien om bevis för de allvarliga anklagelserna och bett att få ett prov på den påstådda gasen. Storbritannien har vägrat i strid med Convention of Chemical Weapons.
Men har nyligen tvingats ändra dig. ”Vi skulle vilja samarbeta med Ryssland om den här frågan under de kommande dagarna,” sa Boris Johnson till BBC. Han sa också uttryckligen att Storbritannien är redo att lämna ut prov på giftet till Ryssland. Ryska Posten
Men inga anklagelser har man tagit tillbaka efter vad jag vet.
Boris_johnsonBoris Johnson
Vad gör Margot Wallström?
1) Margot Wallström stämde snabbt in i fördömandet av Ryssland som ansvarigt för förgiftningen av Skripals – utan bevis.
”Jag har i kväll talat med min brittiske kollega Boris Johnson och framfört mitt helhjärtade stöd. Jag framhöll att Sverige tydligt har fördömt användningen av nervgift mot Sergej Skripal, hans dotter och andra civila på brittisk mark. Jag uttryckte ännu en gång vår solidaritet med Storbritannien som EU-partner och nära vän till Sverige.
Från svensk sida har vi noterat premiärminister Theresa Mays bedömning att nervgiftet ifråga är av en typ som utvecklats som ett kemiskt vapen i Sovjetunionen och senare övertagits av Ryssland, och att rysk inblandning i dådet ter sig som högst sannolik.”…” Vi ställer oss också bakom det brittiska kravet att Ryssland måste förklara hur detta nervgift kunde komma att användas vid mordförsök i Storbritannien.”


2) Hon har undertecknat en debattartikel Putin – vi glömmer inte vad du gjort på Krimom rysk utrikespolitik tillsammans med utrikesministrar från ett antal andra europeiska stater, av vilka flertalet har landgränser till Ryssland.
Margot Wallström 180214Margot Wallström
Anders Björnsson skriver (utdrag) ”Företrädare för Finland och Norge, som också har landgränser till Ryssland, har inte undertecknat artikeln. Sverige är det enda icke-Nato-landet på listan, förutom Ukraina som aspirerar på medlemskap. Samtliga representerade länder utom Ukraina är medlemmar i EU. De stora europeiska staterna finns dock inte med på listan. Dåligt sällskap

Vilken intressegemenskap representerar de deltagande utrikesministrarna? Deras regeringar utgör de mest russofoba i dagens Europa. Artikelförfattarna anklagar Ryssland för ”repressiva åtgärder” och för ”omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna”, men det är väl känt att den rättsstatliga ordningen i flera av de länder, vars utrikesministrar har signerat artikeln, lämnar en del övrigt att önska. Artikeln vänder sig särskilt mot den olagliga annekteringen av Krim, varvid särskilt krimtatarer och etniska ukrainare ska ha råkat illa ut – oklart hur den senare gruppen definieras och avgränsas.

Utrikesministrarna skriver ”Ockupationen och den pågående ryska militära aggressionen i Donbass utgör brott mot hela den europeiska säkerhetsordningen – de regler och principer som har legat till grund för stabilitet och säkerhet i Europa sedan slutet av kalla kriget.”

* Men de tiger om statskuppen 22/2 2014 i Kiev mot folkvald president, i av OSSE lovordade val.

* ”Och de sätter därmed en osynlig parentes kring de balkanska utbrytarkrig som utkämpades under 1990-talet, med stark utländsk inblandning. I denna del av Europa rådde under många år varken stabilitet eller säkerhet, och inga av de länder, som då blev offer för omfattande militärt våld och folkrättskränkningar, syns heller bland undertecknarnas skara. I själva verket följdes ju kalla kriget av en europeisk säkerhetso-ordning. Och när denna oordning hade ”stabiliserats”, dröjde det inte länge förrän europeiska stater engagerade sig i folkrättsstridiga aktiviteter i grannskapen, exempelvis Polen som medlem i de ”villigas koalition” under Bush och Blair i Irak 2003. …
Putin 180319
Att de sanktioner,som EU ensidigt utfärdat mot Ryssland, kommer att fortgå så länge som Krim-annekteringen upprätthålls, låt oss säga i ett par hundra år, kan inte vara förnuftig svensk utrikespolitik. Europas gränser har ständigt förskjutits. Kosovo bröt sig ur Serbien, Slovakien ur unionen med Tjeckien. Vad som ska hända i Spanien och på de brittiska öarna är ännu ovisst. Efter kalla kriget fanns det en opinion för att återvinna Karelen till Finland (men ingen ekonomisk lust).

Vi vet att det finns stater, också inom EU, som vill ”normalisera” relationerna till Ryssland och dämpa konflikterna med detta land.

Sveriges regering sällar sig istället till de mest oförsonliga Rysslandsbegabbarna. Detta är inte någon klok hållning vare sig på kort eller lång sikt i förhållandet till en stormakt.”

(Slut utdraget)

3) Utrikesminister Wallström har skrivit till DN och uppgivit att ”kampanjen riggad till Putins fördel.” Några fakta i frågan nämns inte i DN-artikeln. DN

Åter en oerhört allvarlig anklagelse utan bevis.

Ryssland presenterar alternativ förklaring till förgiftningen .
Det finns många alternativa förklaringar. Hotfulla stormakts-anklagelser mot Ryssland som har förstört sina kemiska vapen enligt OPCW. Kan Novichock tillverkas i garage? 16/3
Aftonbladet skrev ”Ryssland pekar ut flera länder som de hävdar kan ha spridit nervgiftet som användes i en attack ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter. Sverige är ett av dem.”

”Vi avvisar kraftfullt dessa oacceptabla påståenden – Ryssland borde svara på Storbritanniens frågor i stället, skriver Margot Wallström på Twitter.”

* Storbritannien har med stöd av USA, Tyskland, Frankrike, Nato och bl.a. Sverige skrivit att Ryssland med stor sannolikhet orsakat förgiftningen i Salisbury -utan bevis.
Utrikesminister Boris Johnson säger på förmiddagen 15/3 att det finns ”överväldigande bevis” att Ryssland var bakom Salisburyförgiftningen. Han påstod att Moskvas ”sarkastiska” svar indikerade Rysslands grundläggande skuld. RT
Kommentar: Starkt bevis eller hur?

Ryssland menar korrekt att flera andra länder kan ha utfört det. ”Den mest troliga ursprungskällan till den här kemikalien är länderna som sedan slutet av 1990-talet bedrivit intensiva studier av substanser från Novitjok-projektet, säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova till den statligt ägda tv-kanalen Rossiya-24, enligt nyhetsbyrån Interfax.
De länderna är Storbritannien, Slovakien, Tjeckien och Sverige, säger hon vidare.
En tydlig skillnad är språkbruket

Nu uppkallas Rysslands Sverigeambassadör för att motta en protest av Sveriges utrikesminister pga av ett uttalande om att Sverige är ett av några länder som kan ha legat bakom förgiftning. Medan Sveriges utrikesminister direkt och utan bevis ställt sig bakom ett betydligt skarpare uttalande riktat mot bara ett land – Ryssland.

Inte bara dumt och skamligt utan farligt. Hon leker med Sveriges säkerhet. Ju mer Sverige lierar sig med USA & Co desto större är sannolikheten att USA & Co planerar att använda Sveriges mark vid krig i Europa. Och desto större sannolikhet är att Sverige blir krigsskådeplats. För Sveriges säkerhet bör UD utveckla basalt självkritiskt tänkande, och gärna närma sig en alliansfri politik i handling och inte bara i ord. Och samarbete även med jämförelsevis fredliga Ryssland och inte bara med USA med dess brutala folkrättsvidriga krig. Och ge en liknande förklaring som Rysslands Stockholmsambassadör gav till utrikesministern 20/3

Uppdatering.
1. ”Nu har utrikesdepartementet träffat landets ambassadör Viktor Tatarintsev – som backar från det tidigare påståendet. Det var ingen officiell förklaring från rysk sida, bara en gissning”, säger Viktor Tatarintsev.Expressen tisdag kväll
2. ”Den brittiske utrikesminister Boris Johnson står 20/3 fast vid att Ryssland är direkt ansvarigt för nervgiftsattacken i Salisbury. Hans EU-kollegor uttrycker sitt fulla stöd till Storbritannien efter händelsen…
Kreml kräver, i ett uttalande på måndagen, en ursäkt från Storbritannien om landet inte kan presentera några bevis på Rysslands inblandning.”
https://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/eu-backar-storbritannien-om-nervgiftsattacken/ar-BBKpxnq?ocid=spartandhp

Ska Storbritannien, USA, EU, Nato och Sverige fortsätta med allvarliga anklagelser utan några som helst bevis? Och när ska vi få kritiskt analyserande artikel i den etablerade pressen?

Tidigare artiklar här om denna fråga:
Spionhistorien i London utan bevis mot Ryssland – för att bereda grunden för anfall i Syrien? 14/3
Storbritannien anklagar för fullt utan att ha presenterat bevis. Mothugg Corbyn. Frankrike? 15/3
Hotfulla stormakts-anklagelser mot Ryssland som har förstört sina kemiska vapen enligt OPCW. Kan Novichock tillverkas i garage? 16/3
Labourledaren Corbyn vågar ifrågasätta anklagelser utan bevis. Vilken fräckhet!

i Andra om:
, , , , , , , , , , ,
,


66 svar till “Margot Wallströms hets mot Ryssland en skamlig och farlig politik för Sverige”

 1. Teresa May och hennes parti Tory sitter i knäna på flera av de landsflyktiga ryska oligarkerna/skurkarna som lever i London då vissa av dem är ekonomiska bidragsgivare till Tory.
  Misstänker att det är där skon klämmer främst, någon oligark som velat påverka utgången i det ryska valet och sedan stämmer de köpta politikerna in i hetsen.
  Betänk att britterna helt utan bevis påstått att Ryssland påverkade Brexitvalet, min egen reflektion här är- Man känner andra som man känner sig själv.

 2. Två Nyttiga Globalistidioter har Identifierats.

  Boris Johnson och Margot Wallström
  Margot: ”Jag har i kväll talat med min brittiske kollega Boris Johnson…”

  Brittiska Forskare Oförmögna Bekräfta Nervgasen som Rysk
  Mar 20, 2018 5:58 AM
  https://www.zerohedge.com/news/2018-03-19/porton-down-scientists-under-extreme-pressure-confirm-nerve-gas-russian
  Porton Down Scientists Under Extreme Pressure To Confirm Nerve Gas As Russian
  ”I have now received confirmation from a well placed FCO source that Porton Down scientists are not able to identify the nerve gas as being of Russian manufacture, and have been resentful of the pressure being placed on them to do so.”

  Inte värt att lägga tid på Margot W.

 3. Det är aldrig någon i debatten vare sig från ”vår” sida eller från motståndarsidan som över huvud taget nämner liknelsen med Syrien när man tar upp Rysslands ”brott mot mänskligheten” att annektera Krim.

  Ingen ifrågasätter eller ens nämner USAs brott mot de mänskliga rättigheterna och diverse krigslagar inom FN när de befinner sig illegalt i Syrien och dessutom inrättat en militärbas där som de förmodligen aldrig har för avsikt att avveckla eftersom dom tror att ingen någonsin kommer att ens försöka!

  Ingen nämner heller, de sammanhangen USAs samarbete och finansiering av terrororganisationer som också strider i Syrien mot Assad!

 4. Hos Wallströms vänner i Ukraina händer märkliga saker. Piloten Voloshin har begått självmord, 29 år gammal. Han var jaktplanspiloten som två dagar efter nedkjutningen av passagerarplanet MH 17 dekorerades av landets president med utmärkelsetecken. Voloshin utpekades av en i markpersonalen som misstänkt inblandad.

  ”Revolutionens hjältinna” och parlamentsledamoten Nadesha Savchenko har inför en rad mikrofoner från media i Kiev förklarat att det var västmakterna och inte Ryssland som låg bakom oroligheterna 2014 och att hon personligen var vittne till krypskyttarnas mördande av civila och polis. Först nämnde hon oavsikligt fel person, men hon rättade namnet senare. Savchenko har för avsikt att kandidera till presidentämbetet.

  • Och hon bestraffas för det. Ryska Posten skriver ”Nadja Savtjenko mister hjältetitel
   Ukrainas riksåklagare Jurij Lutsenko anklagade i veckan. från parlamentets talarstol deputeraden Nadezjda Savtjenko för att vara delaktig i förberedelserna till en
   statskupp.
   ”Utredarna har ovedersägliga bevis för att Savtjenko personligen planerat, rekryterat och gett instruktioner om hur man genomför en terroristhandling mot parlamentet
   ….”, sa Lutsenko.
   Snart kommer beslut fattas om att beröva Savtjenko hennes immunitet och titeln ”Ukrainas hjältinna”, som hon fick efter att ha suttit i rysk fångenskap. Hon är redan utesluten från utskottet för säkerhet och försvar.
   Enligt ”Vesti nedeli” är förklaringen till åtgärderna mot Savtjenko att hon har bestämt sig för att tala och är redo att säga sanningen om statskuppen 2014 och krypskyttarna
   som dödade över 100 människor på Majdan.
   På en improviserad presskonferens under bar himmel sa Savtjenko bl.a. att händelserna 2014 styrdes från väst och att hon personligen sett hur Andriy Parubiy, parlamentets
   nuvarande talman, utplacerat krypskyttar på hotell ”Ukraina”.
   Senare samma dag bad hon Parubiy om ursäkt och förklarade att hon i hastigheten förväxlat honom med ordföranden för den nationella säkerhetskommittén
   Serhiy Pashinskiy. (I en mycket spridd video, https:// http://www.youtube.com/watch?v=p1V8zrn5U1M, visas hur bagagerummet i Pashinskiys bil visade sig innehåll gevär
   med kikarsikten).
   vesti nedeli 18/3″ Ryska Posten

 5. Andrew Marr är en av BBC:s skarpaste journalister. I denna intervju http://www.bbc.co.uk/programmes/p061j8mk från 11 minuter in i programmet, får han utrikesministern Boris Johnson att medge att Tories tog emot 160.000 pund (nästan 2 milj kronor) från en hustru till en f d minister under Putin för att hon skulle få spela tennis (eller var det golf?) med honom! Sedan fick Tories 30.000 pund för att samma ryska skulle få sitta bredvid den brittiske försvarsministern på en middag.

  Det framgår av vad Johnson säger att den brittiska “planen för Ryssland” är att ha det som en halvkoloni styrd från London av både britter och ryssar (oligarker). Ty, som Johnson sade, han har inget otalt med “ryska folket” dit han räknar ryska oligarker, dock bara om de som bor i England.

 6. Vilka har gratulerat Putin ? Xi var först, sedan kom bl.a. Kim Jong-Un, Walter Steinmeier och tvärtemot sina rådgivares uttryckliga förbud, Donald Trump. Sverige följer direktiv från George Soros och John McCain och inväntar närmare förhållningsregler.
  Krim gav Putin 92 procent av rösterna medan enprocentskandidaten Sobchak kom tvåa i Monaco. Uppgifter om hennes placering i London har ännu inte kommit.
  Angående förgiftningen i England har en märklig notis förekommit i London Times. Enligt tidningen hade 40 personer drabbats av symptom. Detta fick en företrädare från sjukhuset att skriva en publicerad dementi där de säger att endast tre personer har behövt vård, dock inte för nervgaspåverkan utan för förgiftningssymptom. Hur många brittiska medier har försökt följa upp sjukhusets dementi ? Just det, noll stycken. Medierna kör med dessa bilder av personer som är som gula ankor, skyddsutrustade från topp till tå, medan första hjälpen kom till platsen helt oskyddad. De kunde ju inte veta att ”nervgas” ingick i bilden, och som av ett mirakel ? mår de alla prima.

  • Lite spännande med Trump. Han framstår ju först som en rasistisk idiot, men samtidigt är han väl den fredligaste presidenten på mycket mycket länge. Han skickade några raketer på Syrien och upprätthåller USAs militära och infiltrerande närvaro i ett antal länder, men han verkar likafullt vilja tona ner ondskans imperium och upprätthålla fredliga relationer med t.ex. Ryssland.
   Jämfört med Wallström och Hultqvist verkar han ju vara ett utrikespolitiskt geni.

   • Du svalde den vänsterliberala propagandan?
    Endast politiska ideologier som står för omfattande förändring kan bli aggressiva och tillgripa våld. Kommunism, liberalism samt islamism är exempel på tre sådana. Trump är konservativ och som sådan står man mer för bevarande än för förändring och då behövs heller inte våld för att åstadkomma förändring. Napoleon stod för förändring och därför blev den regimen våldsam. Det tyska kejsardömet var konservativt stod för bevarande och var därför fredligt samt kunde utvecklas i lugn och ro. Även Ryssland har idag en konservativ regering.

     • Ja, vem skulle vara värre?
      Det mest värdefulla med demokrati är nog själva ordet.
      Alla vill vara demokrater. Till varje pris. Om dom så ska gå över högar av lik.

    • Sedan andra världskriget har vi haft ett antal amerikanska presidenter som kan kallas konservativa, men precis som Trump också stått för liberalism. Reagan brukar lyftas fram som den kanske mest konservativa av dom, men hans regim var knappast fredlig, med stöd till apartheid i Sydafrika, Contras, Unita, Irak i kriget mot Iran och inte minst invasionen av Grenada. Bush var också konservativ och hans fredlighet känner ju alla till.
     Alla amerikanska presidenter sedan wwII har i princip varit krigsförbrytare oavsett politisk stämpel, men hittills så avviker Trump lite från det mönstret. Det kan säkert ändras när som helst, men det är ändå värt att notera.
     Din uppdelning i fredliga och våldsamma och konservativa och förändringsbenägna verkar stämma dåligt på USA.

     • En ny konservativ strömning som ibland kallas ”alt-right”. Den har inte funnits tidigare. Dags för uppdatering?

      • Tja halvnassar som har utökat sortimentet med islamofobi, har vi väl sett några år nu.
       Dom utmärks inte heller av påfallande fredlighet, snarare av påfallande dumhet.
       Att Trump hittills inte har ställt till med mer krig än han har kan bero på rena tillfälligheter, eller kanske på att han verkar ha som strategi att slå in en kil mellan Ryssland och Kina och i det syftet vill tona ner kritiken mot Ryssland för att få ryggen fri inför ett handelskrig mot Kina.
       Begreppen konservativ eller liberal verkar ha liten betydelse i USA. Same shit different name.

 7. FAKE Skripal Undersökning? Storbritannien vill inte söka sanningen i förgiftningshändelsen med den tidigare ryska översten (GRU) Sergey Skripal och hans dotter Yulia, men vill att alla ska tro på vad de sprider över hela världen. Kommer de att lyckas med det? Man kan hoppas att de kommer att återhämta sig så de själva kunna berätta om vad som hände.

 8. Just nu diskuteras bolaget Cambridge Analytica. Ett dataanalysbolag som startades 2013, vars vicepresident heter Steve Bannon!
  Wikipeda:
  ”It was created in 2013 as an offshoot of its Britsish parant comapani SCL …”
  Jag klickade på SCL, Wikipedia:
  ”SCL has gained public recognition mainlys through its affiliated corperation.” ”The Company describes itself as a ’global election management Agency’.” ”After an initial Commercial success, SCL expanded into military and political arenas. It become known for alleged involvment ’in military disinformation Campaign to social media, branding and voting targetings’. According to its webbsite, SCL has participated in over 25 international political and electoral Campaigns since 1994.” ”SCL clams that its methodology has been approved or endorsed by agencies of Goverment of the United Kingdom and the Federal goverment of the United States.”
  https://en.wikipedia.org/wiki/SCL_Group
  I slutet av 90-talet (jag tror det var 1996) vid valet i Ryssland genomfördes det en smutsig kampanj mot kommunisterna som tidigare väntades att segra. Väst inblandning i det valet var mycket tydlig. Och den dåvarande av väst marionetten presidenten Jeltsin segrade. Ingen ifrågasätter detta på den här bloggen.
  Men för ett par dagar sedan genomfördes ett annat val i Ryssland. De sociala medierna i det här valet var konstant på Putins sida. Väljarna fick sms, mail med uppmaningar om att gå och rösta, Videofilmer publicerades om vad som skulle hända om ryssarna inte gick och röstade och att de skulle rösta på ’rätt’ kandidat, annars skulle det här hända. Och så vidare.
  Så blandade sig USA och Storbritannien in i det ryska valet? Med största sannolikhet – Ja! Steve Bannon (Cambridge Analytica), Trump och många andra kapitalister har fortfarande stora intressen i Ryssland. För att inte tala om båda länders vapenindustrier som ägs av både ryska och amerikanska oligarker.
  Vi kan säga att väst blandade sig in i valet i slutet av 90-talet. Men varför kan vi inte säga samma sak idag? Bevisen för att väst har blandat sig in i båda valen är mycket tydliga.
  Vem utnämnde Putin? Jo, det var Jeltsin. Och på vems order utnämndes Putin för att efterträda Jeltsin? Var det CIA, MI6 som gav den orden? Vem är det som styr i Ryssland idag? Jo, det är de ryska oligarkerna med den borgerliga kapitalistiska Putin vid rodret. Eller …?

  • Västs politiker och media, olika s.k kommunistiska fraktioner och SKP utarbetar kritik på presidentvalet i Ryssland. Vilket betonar det vi redan visste.. en dålig kunskap om ryska realiteter och mentalitet och visar att väst inte kom nära målet, att förstöra eller ombilda Ryssland.
   Det första som framhålls är att Vladimir Putin tar över Stalin, för politisk livslängd, och kritiserar Putins ”oträngliga” önskan om makten. Putins politiska dominans i Ryssland i nästan kvarts århundrade, från 2000 till 2024. Vid den tiden kommer han att bli 71 och å andra sidan är han den politiker som har vänt Ryssland till en industriell stormakt, intolerans mot korruption, gör rätt satsning på den sovjetiska utvecklingen av familjen, kultur och utbildning.
   När det gäller politisk livslängd väljs Putin av folket för fyra mandat, i motsats till Merkel, som har valts av en handfull elit i 20 år parlamentet. Det första alternativet är naturligtvis mer demokratiskt.

 9. De flesta ryssar upplever att Ryssland har gjort en snabb återhämtning från tidigare motgångar. Det är obestridligt att Ryssland nu är ett långt mer stabilt och välmående land än tidigare och Putin får credit för det. Under hans presidentskap har Ryssland motstått fallet i olje- och gaspriserna, kämpat mot terroristattacker, motstått västerländska provokationer och sanktioner och har beslutsamt vunnit vapen-”tävlingen” mot Förenta staterna och kan nu minska Rysslands försvarskostnader. Ryssland har gjort framsteg i att återfå sin karaktär som en stor världsmakt.
  Putin vill dramatiskt förbättra alla ryssars välbefinnande och få dem att uppnå sann storhet. Hittills har han lyckats göra Ryssland till ett ”normalt land”. nu vill han leda det vidare till triumf. Nu är det ryska folket faktiskt fyllda av inspiration och optimistiska om sin framtid.
  De västerländska oligarkerna trodde att de hade rekryterat en trogen tjänare som, precis som Jeltsin, skulle låta staten förbli svag och underlätta skamlös utplundring, som skett i Ukraina. Istället blev de varse en väsentligt stärkt rysk stat, och den en gång fruktande ”ryska mafian” försvann, med Putins plan att återupprätta ”multipolaritet” och att tvinga andra nationer, till och med USA, att behandla Ryssland som en like. Detta resulterade i västerländska sanktioner, som skickade många oligarker tillbaka till Ryssland och repatrierar sina medel under ett amnesti program.
  Hur ska Ryssland hitta någon som Putin att välja till president om Putin blir pensionär om sex år? Mycket kan hända under de närmaste åren – både bra och dåligt – men för närvarande gasar projektet att göra Ryssland stort igen på alla cylindrar.
  Upplysning till Sveriges utrikesminister Margot Wallström.. Krim som har varit en del av Ryssland sedan 1783, gavs som gåva till Ukraina av Nikita Khrushchev år 1954 i strid med den sovjetiska konstitutionen, röstade för att återupptas av Ryssland 2014, efter att Ukrainas regering blivit avsatt i strid med den ukrainska konstitutionen. Ett sällsynt exempel på hur två konstitutionella överträdelser avbryter varandra.

  • Men, Korp, Putin dras allt mer till de högerextrema krafterna. Talet så Putin höll efter valet tyder allt på det. Du nämner att ’göra Ryssland återigen stort igen’. Vad menar du med stort? Stort som innan revolutionen i Ryssland med en monark i Kreml? Steve Bannon, vicepresident för Cambridge Analytica, är en högerextremist, och som gillar Putin.
   Jag är mycket rädd för att de högerextrema krafterna i Ryssland (men även i USA) utvecklas till ren fascism – om det inte redan gjort det! Och det får det inte hända. Så mycket gillar jag Ryssland att jag inte vill att landet ska gå den vägen. Det orsakar endast elände och stor sorg för de ryska medborgarna.
   Idag styrs Ryssland av en rysk maffia – de ryska oligarkerna. Det är få ryska (möjligtvis även amerikanska) oligarker som äger det mesta. Hur kan Ryssland bli stort igen när få äger allt, och med en säkerhetstjänst som blir mer och mer auktoritär?

   • ”Hur kan Ryssland bli stort igen när få äger allt, och med en säkerhetstjänst som blir mer och mer auktoritär?”

    Hej Kerstin
    Båda har stor betydelse. En auktoritär stat har bättre förmåga behålla kapitalet inom nationsgränserna. I det här fallet då inom Ryska Federationen eller Ryssland. Jag känner mig säker på det är en närmast villkorslös önskan från Putin då han alltför väl lärt läxan av internationellt ekonomiskt beroende. Kapitalet behållet inom Ryssland ger arbete, produkter och skatteintäkter till statens verksamhet exempelvis pensioner, sjukvård och utbildning mer skyddat vad som händer i omvärlden. Back in the USSR kanske man kan säja. En internationaliserad ekonomi, det som brukar kallas ”globalism”, försvagar centralmakten i Kreml och överför den till de internationella kapitalisterna som utsätter den för likaså internationell konkurrens, det som Martin Gustavsson Vetenskapliga Partiet brukar kalla för ”Race to the bottom”. Vårt eget land Sverige har tyvärr blivit just en sådan stat med regering så gott som utan makt och förminskad till marionett i stort sett helt styrd från Bryssel och USA. ”Sverige först!” passar liksom inte in hos oss. Eller hur?

    Förresten….. Vad är högerextrem för nånting? Det ordet används väldigt ofta i den offentliga debatten idag men jag kan inte associera det med något som pågår hela tiden överallt. Lika lite som det skulle planeras kommunistiskt revolution på varenda arbetsplats vilket jag heller inte tror det gör.

    • De ryska kapitalisterna (oligarkerna) placerar pengarna utomlands. Precis som de svenska oligarkerna. Grudinin är inte ensam om att ha konton i t ex Schweitz. De har även stora intressen och är delägare i banker, t ex Volksbank. Och Ryssland är ekonomiskt imperialistiskt i och med de är medlemmar i EEU och BRICS. Och så vidare. De är lika imperialistiska som Sverige (troligtvis även gått om Sverige och närmat sig Storbritanniens imperialism när det gäller ekonomin).
     För sjutton, arbetarklass. Vem skulle vilja leva i en auktoritär stat, med yttrandefriheten beskuren, där människor arresteras och torteras på grund av fel åsikt, där borgare – och konservativa – plundrar landet medan befolkningen lever i träldom, o s v? Jag tänker på militärjuntan i Grekland, Argentina och den vita apartheiden i Sydafrika – vem vill leva i en sådan auktoritär stat? Vill du att Ryssland ska bli ett sådant land? Vill du att den ryska säkerhetstjänsten ska arrestera ryska medborgare just på grund av att de t ex är kommunister, och tortera dessa människor?
     Om du inte vet vad högerextrem är för något så finns det mycket att googla om det. För mig är högerextremism där kapitalister suger ut arbetarklassen, söker ett samhälle som är ett auktoritärt samhälle, diskriminerar människor (på grund av religion, nationalitet, kön, etc), vill inskränka yttrandefriheten, etc. Enligt mig är högerextremism det som kommer tätt före fascismen, eller är rent av fascism. Till exempel var Nordirland på 50- 60- 70- 80- 90-talet ett fascistiskt samhälle. Spaniens Franco hade ett fullt utvecklat fascistiskt samhälle.

     • Ryssland har ganska svaga karakteristika för att vara ett imperialistiskt land. Sverige är i viktiga avseenden ett betydligt mer utpräglat imperialistiskt land.

      Kom till offentligt möte om imperialism i Stockholm 24/3

      Rysslands ekonomi är monopolistiskt i hög grad, men uppkom inte via kapitalism utan via stora företag i Sovjetunionens socialism.
      Av världens 2000 största företag år 2015 hamnar Gazprom på plats 27 och Rosneft på plats 59. Staten är majoritetsägare. UKOIL största privatägda på plats 109. Av de 2000 största har Ryssland 27 företag, Brasilien 25 och Indien 56.
      Största ryska företaget som ej råvaru-relaterat är Magnit på plats 701.
      Clarke & Annis. 2016. Internat. Journal of Socialist Renewal (http://links.org.au/node/4629).

      Finansoligarki finns. Finansiella tillgångar/vuxen 2 500 US dollar, jämfört med 8 200 dollar i Brasilien och 100 000 i Västländer.
      Liten banksektor, 75 % av BNP, i-länder över 100 %.
      Av världens 100 största banker kommer Sberbank på plats 59 och VTB Group på plats 100. Sberbank har 27 miljarder dollar, < 10 % av Wells Fargo. Ryska storbanker fokus på affärer i Ryssland. Därför talar vi om imperialism

     • De internationella kapitalisterna vill byta till sig makt och beroende mot billiga produkter. Många inom arbetarklassen faller tyvärr pladask inför en sådan frestelse men inom mig finns en liten entreprenör som säjer det är en dålig affär i det långa loppet. Bygga välstånd på internationell handel är alltför riskabelt och dessutom ett enormt resursslöseri med allt som ska transporteras. Inte minst genom naturförstöring och koldioxid utsläpp. Vi måste vara rädda om vår moder jord. Lokal produktion får inte motarbetas och slapphänt överlåtas till internationella kapitalister som genom rationalisering koncentrerar till ägda imperier mäktiga som stater. Exempel på sådana kan vara både Goolag och Facebook som genom koncentration ges möjlighet att styra människors kommunikation och kanske även deras sätt och tänka. En framtid skrämmande lik G Orwells dystopi. Jag hoppas att båda de stora länderna Ryssland och USA kan återupprätta sina länders varuförsörjning, men framför allt Ryssland så det inte tvingas till underkastelse på grund av deras något avvikande kultur jämfört västvärlden. Fast jag förstår egentligen inte vad det avvikande skulle finnas. I vart fall inte i en sådan dimensionen som skulle kunna motivera utfrysning. Jag tycker Margot Wallström borde prata MED Ryssland istället för att bara prata OM Ryssland. Liberalism är otäck därför den använder grupptrycket som metod för att växa.

  • Tack för denna upplysning, men Margot Wallström kan aldrig få i sitt klena huvud, så mycket upplysning. Wallström verkar vara en synnerligen okunnig idiot, som är en mutkolv åt judarna/sionisterna/frimurarna i USA. Eric Åkerström, Anders Borg och Reinfeldt har redan fått välbetalda tjänster i USA, efter deras förstörelse och förräderi mot Sverige……..Vi får se vilken gyllene belöning, som ska gå till vårt skämt – Margot Wallström.

  • Det är det som är faran med liberalismen. Den vill försvaga staten och överföra den makten till kapitalisterna. Något sådant kan aldrig vara till arbetarklassens intresse. Det blir borgarens diktatur och arbetarens utsträckta hand. Jag saknar rapporter från Ukraina om hur situationen utvecklat sig för arbetarna efter Viktor Janukovytj sorti och de s.k. majdanrevolutionärernas tillträde till makten. Har arbetarna fått det bättre eller sämre eller är situationen ungefär densamma?

    • Tack, det inlägget hade jag av någon anledning missat. Det har ju heller inte varit några triumferande reportage från Ukraina i våra medier så man får väl då anta att det inte gått så planenligt med Ukrainas övertagande från Ryssland. EU kanske drabbades av hybris i sin iver att underkasta sig länder i öster och tog för lättvindigt på gamla traditioner, kultur och vänskapsband med det stora Ryssland?

 10. Ett antal frågor journalister borde fråga om Skripal-fallet.
  https://russia-insider.com/en/30-questions-journalists-should-be-asking-about-skripal-case/ri22851

  Var är Sergei och Yulia Skripal nu? Hur mår de? Lever de? Om så är fallet, hur är deras nuvarande tillstånd och vilka symtom visar de?Regeringen har hävdat att det använda giften var ”ett militärt kvalitetsnervmedel av en typ somutvecklats av Ryssland”, vilket inte säger någonting alls alls om huruvida det ämne som användes i Salisbury-fallet producerades eller tillverkades i Ryssland.
  Kan regeringen bekräfta att dess forskare vid Porton Down har fastställt att ämnet som förgiftat Skripals och DS Bailey faktiskt producerades eller tillverkades i Ryssland? Hur är det möjligt för en stat (eller någon person eller enhet) som har anklagats för något för att försvara sig mot anklagelse om de vägrade tillgång till bevis som tydligen pekar på skulden?
  Den 18 mars uppgav utrikesminister Boris Johnson följande: ”Vi har faktiskt haft bevis inom de senaste tio åren att Ryssland inte bara har undersökt leveransen av nervmedel i syfte att mörda, men det har också skapat och lagrat Novichok”.. Var har denna intelligens kommit från och har den blivit korrekt verifierad?
  Är det en tillräcklig rättslig grund för att anklaga en annan stat och att ålägga straffåtgärder, eller behöver man mer säkerhet innan en sådan anklagelse kan göras? Har forskarna vid Porton Down kunnat fastställa att det verkligen var ”ryskgjort”? Var Johnson medveten om att kategorin ”Novichok” kemiska vapen hade syntetiserats någon annanstans när han uppgav att denna kategori av kemiska vapen är ”endast gjord av Ryssland”?

  • En av de få trovärdiga och självfallet skarpa journalister, Neil Clark, har skrivit en mycket bra kolumn on ”förgiftad spion” cirkusen. Han ställer helt enkelt frågan: Hu skulle Hercule Poirot gått till väga för att hitta den skyldige? Och på sedvanlig manér nedmonterar han de kolossala lögnerna som pajasen Boris Johnston och Theresa (maybe, maybe not) May sprider offentligt.

   https://sputniknews.com/columnists/201803201062720931-poirot-goes-salisbury/

   En annan som har avslöjat de lögner som krigspolitikerna i lill-brittanien för med är George Galloway – som också har en utmärkt renommé på att avslöja imperiets lögner.

   https://www.youtube.com/watch?v=XUJHZxgHm64

 11. Kerstin Stigsson.. Rysslands president Vladimir Putin avslöjar det primära syftet med ny presidentperiod. Han säger: ”En ökning av levnadsstandarden kommer att bli en nyckeluppgift under de närmaste åren”, men erkände också vikten av att stärka nationens försvar.
  ”Det viktigaste som vi kommer att arbeta med är naturligtvis den interna agendan. Först och främst måste vi säkerställa tillväxten för ekonomin och göra den till en nyskapande. Vi måste utveckla vård, utbildning, industriell produktion, infrastruktur och andra grenar som är avgörande för att flytta vårt land framåt och öka medborgarnas levnadsstandard.
  Arbetskraftens produktivitet är en viktig fråga. Låt oss arbeta på denna agenda tillsammans! Det finns givetvis också frågor som rör det nationella försvaret och säkerheten, vi kan inte göra utan dem, men fortfarande är den interna agendan av största vikt idag.
  Det blir ingen ökning av utgifterna, ingen vapenkapplöpning. Vi har allt, vi har säkra reserver på detta område. När det gäller försvarskostnaderna har vi minskat sin för detta år och för nästa år. Detta kommer inte att medföra några problem för vår försvarsförmåga, eftersom de viktigaste investeringarna i utvecklingen av de senaste vapensystemen har gjorts under de senaste åren.
  Vi behöver bara föra vissa saker till sin logiska slutsats, för att fortsätta den forskning och utveckling som jag inte har talat om ännu”.

   • Kerstin, Kemal Okuyans analys av Syrien är i hög grad överensstämmande med den som dominerar på denna blogg. Han kritiserar västmakternas och sunnistaternas (inkl. Turkiets) stöd till rebellerna, inte Rysslands stöd till Assad. Om Putin säger han så här:
    And it is Russian communists who should assess Putin in the first place.
    Så jag ser inte att du får så mycket stöd från Kemal Okuyans!

    • Kemal säger så här om Putin:
     ”But as Marxist, we have to consider whose benefit the politicans defend. Putin represents Russian capitalist, Capitalists are nowhe right, and they never create goodness.”
     ”His [Putins] standpoint is the intersts of Russia, not the interests of Russian working class.”
     ”But as I said before, our priority is to struggle aginst our own capitalist class. And it is Russian Communists who should assess Putin in the first Place.”
     Jag tycker att jag har uppgivet mycket av det som RCWP anser om Putin.
     De ryska kommunisterna (iaf RCWP) anser att de prioriterar kampen mot deras egen kapitalist klass, och att det är de ryska kommunisterna som ska bemöta (värdera, avgöra) Putin i första rummet.

     Det är SKPs även ståndpunkt – att det är vår egen kapitalism som måste bekämpas. Men för det ska vi inte vara tysta (och det är inte Kemal) när det gäller kritiken till Putin. Vi kritiserar även USA. Och det samtidigt som de amerikanska kommunistpartierna gör det.

     Jag har inte heller kritiserat Rysslands stöd till Assad.

     • ”Jag har inte heller kritiserat Rysslands stöd till Assad”
      Det har du väl, kanske inte på den senaste tiden, men när du argumenterade för att Ryssland och USA var nästan lika goda kålsupare. Sedan vet jag inte någon på bloggen som påstått något annat än att Putin representerar det kapitalistiska Ryssland. Oaktat ditt försök till att göra KO:s analys till din tycker jag fortfarande att hans analys är mer i linje med denna blogg än dina, oftast särskiljande, inlägg.

      • Det jag kritiserar är den här bloggens brist på kritik av Putin och Putins oligarker.
       Visst säger den här bloggens ägare att Putin representerar det kapitalistiska Ryssland. Men han kritiserar inte det kapitalistiska Ryssland som representeras av den borgerligt kapitalistiska Putin.
       Den här bloggens stöd till den borgerliga kapitalistiska Putin och till det kapitalistiska Ryssland går till överdrift – särskilt när bloggen är uttalade socialistisk. Som socialist ska stödet ligga på kampen mot kapitalismen – om det så är USA, Ryssland, Tyskland, Storbritannien, Sverige eller något annat kapitalistiskt land. Sedan kvittar det om de är mer eller mindre kapitalistiska och imperialistiska. Vårt stöd ska ligga på det som KO säger i artikeln – till den ryska arbetarklassen och inte till den borgerliga ryska staten.

       Det var egentligen inte Ryssland som började sitt stöd till Syrien. Utan det var det socialistiska Sovjetunionen. Se Wikipedia. Och det där med att stödja Assad – det är arbetarklassen i Syrien och det kommunistiska partiet jag stödjer. Som KO säger.
       Men den här bloggens ägare stödjer helhjärtat Rysslands roll i olika situationer, t ex i Syrien och i den ryska inrikespolitiken. Men när det gällde Sovjetunion så var han mycket kritisk, t ex Sovjetunionens stöd till Afghanistan 1979. Och förmodligen var han inte så stor försvarare (som han nu är av Ryssland) av Sovjetunionen när Sovjetunionen drabbades av liknande händelser från väst.
       Han gjorde inte ens en artikel när två kamrater arresterades av den ryska säkerhetstjänsten i somras. Han kan inte ens svara på frågan på vilken sida han skulle ställa sig på om det utbröt arbetaroroligheter i Ryssland, organiserade av kommunisterna – på arbetarnas eller på Putins sida (och därmed på oligarkernas sida). Vilken sida skulle du ställa dig på, Erik? På Putins eller på kommunisternas sida? Eller skulle du skylla på att oroligheterna var organiserade av krafter utifrån?
       Jag ställer mig frågan om den här bloggen är så socialistisk som det sägs bloggens logga. Eller om han – som många andra s k vänster socialister – låtit sig charmas av den borgerligt kapitalistiska Putin, så pass mycket att han är blind för vad som händer i Ryssland, och dess utsugning av den ryska arbetarklassen av ryska oligarker. Putin är som spindeln i nätet av dessa ryska oligarker.

       • Kerstin, du verkar inte kunna skilja mellan kamp mot kapitalism och kamp mot den dominerande imperialismen.

        • Jag har aldrig skiljt mellan dessa två. Som Lenin säger ’Imperialismen som kapitalismens högsta stadium’. Lenin delade aldrig in kapitalism och imperialism i två delar så som du verkar ha gjort.
         Visst dominerar USA och EU och andra stater, och vi ska föra en kamp mot denna imperialism. Men vi ska även föra kamp mot den imperialism som finns i andra länder inklusive i Sverige.
         Är du så ensidig att du bara kan kämpa mot en dominerande makt i taget?
         Säg mig en sak – om det hade varit Ryssland (eller Kina) som dominerat imperialismen i världen, hade du då stött USA? Tillåt mig tvivla på det!

         • Som Sovjet gjorde under Andra Världskriget. Man måste utgår från den viktigaste motsättningen, särskilt med svaga krafter.

 12. Under större delen av ett decennium har USA, Storbritannien och EU genomfört en kampanj för att undergräva och störta den ryska regeringen och i synnerhet att avskaffa president Putin.
  Den senaste västerländska propagandakampanjen lanserades av Storbritanniens regeringsminister Theresa May. Britterna har hävdat att ryska hemliga agenter samarbetade för att förgifta en före detta rysk dubbel-agent och hans dotter i England. Inga bevis har någonsin presenterats. Istället utvisade Storbritannien ryska diplomater och krävde hårda sanktioner, för att öka spänningarna. Britannien och dess amerikanska och EU-beskyddare rör sig mot en militär uppbyggnad.
  Tror de amerikanska och europeiska ekonomiska eliterna att det är möjligt att provocera en ekonomisk kris och att president Putins regering försvinner? Vad är det strategiska målet för västerländska politiker? Varför har det brittiska regimen tagit ledningen i den anti-ryska korståget via falska förgiftnings anklagelser vid denna tidpunkt?

  Under 1990-talet, sänkte USA Ryssland och reducerade det till en vasallstat. Den västerländska eliten plundrade den ryska ekonomin, rånade och tvättade hundratals miljarder dollar. Wall Street och City of London-bankerna och utländska skatteparadis var de främsta mottagarna. USA och tog kontroll över den ryska valprocessen och säkrade det bedrägliga ”valet” av Jeltsin och flyttade sina väpnade styrkor till Rysslands gränser.
  Med valet av Putin som president har Ryssland återtagit sin suveränitet, återhämtat ekonomin, sina väpnade styrkor- och vetenskapliga institut byggdes och förstärktes. Fattigdom minskades kraftigt och västerländska backstage-kapitalister var bundna, fängslade eller flydde, mest till Britannien och USA.
  Rysslands historiska återhämtning under president Putin och dess gradvisa internationella inflytande splittrade amerikanska planer på att styra över unipolär värld.
  Rysslands återhämtning och kontroll av sina ekonomiska resurser minskade USA:s dominans, särskilt av olje- och gasfält. När Ryssland konsoliderade sin suveränitet och avancerade ekonomiskt, socialt, politiskt och militärt, ökade västvärlden sin fientlighet i ett försök att återföra Ryssland till de mörka åldrarna på 1990-talet.

 13. Kerstin Stigsson.. Jag blev tyvärr inte mycket klokare av att läsa din länk om vad Turkiets Kommunistiska Partis ledare sade om Putin och Ryssland.
  Här följer en kort summering av vad han sade: ”Putins popularitet är stigande. Putin representerar rysk kapitalism. Att KP inte har beskrivit Ryssland som ett imperialistiskt land hittills beror inte på dess medkänsla med de ryska monopolen, utan på grund av vår noggranna uppmärksamhet på den marxist-leninistiska teorin.
  Ryssland är ett mycket dynamiskt kapitalistiskt land som strävar efter att öppna sig för ett utrymme i det internationella området baserat på dess kolossala resurser sedan Sovjetunionens fall 1991. Det är uppenbart att Ryska federationen är på väg att bli ett imperialistiskt land.
  Putins ståndpunkt är Rysslands intressen, inte intressen för ryska arbetarklasser! Epoken, där kapitalistens och arbetstagarens intressen kunde komma ihop, har länge gått i mänsklighetens historia. Men vår prioritet att kämpa mot vår egen kapitalistiska klass. Och det är ryska kommunister som bör bedöma Putin i första hand”.

  • Då är kanske den här länken mycket bättre, Korp:
   https://www.youtube.com/watch?v=hqA8ypN3vIg&t=906s
   Lyssna på vad Finbar Cullen säger om klass. Och detta gäller för hela arbetarklassen över hela världen – inklusive den ryska.
   Putins intresse är som Tyulkin säger (i en annan länk som jag tidigare har länkat till, eller gå in på RCWPs hemsida – där finns det mycket matnyttigt för en marxist-leninist) på de ryska oligarkernas sida som Putin omger sig med.

   • Kerstin Stigsson.. Hur än våra västliga politiker och journalister- och du vrider och vänder på Putins valseger och försöker förringa den, så måste du inse att han har ett unikt folkligt stöd. Att försöka analysera bort detta enkla faktum är självbedrägeri.
    När vi bedömer Ryssland bör vi således utgå från insikten om att Putins ställning är starkare än vad någon västledare ens varit i närheten av och att han har en i stort sett enad folkopinion i ryggen.
    Putin var hela folkets kandidat.. men Putin ställde upp som oberoende kandidat. Han ville inte bli officiell kandidat för maktpartiet Enade Ryssland. Det partiet har associerats med korruption och inkompetenta ministrar. Kommunistpartiets presidentkandidat Pavel Grudinin fick nästan 12 procent.
    För övrigt.. I Sverige röstade 1 572 röstberättigade ryska medborgare, ett valdeltagande på ungefär 42 procent.

 14. På Brittisk mark.
  Fransk underrättelse-chef rekapitulerar en del fakta omkring tidigare förgiftningsfall och kopplingar till andra länder, nämner här också vilka som kan ha intresse och vara involverade i sådan verksamheten :

  Top French Intel Boss Reveals Operation Beluga: US-UK Plot to Discredit Putin and Destabilize Russia :

  https://www.youtube.com/watch?v=5H2ikdck8F4

 15. Rysk inblandning ledde till sparken åt Tillerson, och denna gång förnekar Ryssland inte sin inblandning. Dessa sensationella påståenden kommer från Thierry Meyssan på voltairenet.org Enligt Meyssan hade ryska militären i Syrien observerat att en falsk flagg -attack med kemiska medel var under förberedelse i östra Ghouta. På något konstigt sätt – underskatta inte rysk underrättelsetjänst – hade man snappat upp att USA var med, men utan Pentagons kännedom. Ryske generalsstabschefen Gerasimov kontaktade sin amerikanske kollega som kontaktade försvarsminister Mattis som kontaktade Trump. Och de drog slutsatsen att Tillerson hade gått bakom ryggen på dem och han hemkallades omedelbums från Afrika och fick avsked på momangen.

  Allting i denna historia går inte att verifiera i dagsläget, men uppgifter om en kemvapenattack i Ghouta hade cirkulerat i några veckor och även i övrigt stämmer det mesta tidsmässigt. Det vi inte kan veta är vad Tillerson sysslat med och vilka från USA det var som han gett klartecken åt, om han gjort det. Viss skepis skadar inte, eftersom han ersattes av CIA-chefen, som om påståendet är korrekt även måste ha förbigåtts.

 16. Sergei Skipal önskade återvända till Ryssland.

  ”The devious Brits and US morons still hold the world’s largest stocks of chemical and binary weapons. The MOD lab at Salisbury Plains has been illegally replicating stolen Soviet era binary weapons and using them to stage false flags around the world. The MI-6 has even handed MOSSAD some of these binary agents that have been used to assassinate Palestinian leaders in Jordan and Persian Gulf puppet states. Khaled Mishal was poisoned by a British supplied nerve agent, just like the MI-6 hit on double agent Skripal who wanted to go home.”

  • Ryssland nekar till påstående!!

   The Kremlin spokesman Dmitry Peskov denied reports on Saturday that former Russian intelligence officer Sergei Skripal sent a letter to President Vladimir Putin in 2012 asking for permission to return to Russia.
   ”No. That’s not true,” Peskov said after Skripal’s classmate Vladimir Timoshkov told the BBC broadcaster earlier that the former spy had sent a letter to Russian President Vladimir Putin asking for permission to come back to Russia.

   ”[During a phone conversation in 2012 he told me] he wrote to Vladimir Putin asking to be fully pardoned and to be allowed to visit Russia,” Vladimir Timoshkov, the classmate of Skripal, told the BBC broadcaster.
   https://sputniknews.com/europe/201803241062856023-skripal-letter-putin-return/

 17. http://www.informationclearinghouse.info/49067.htm

  F.d. Brittiske Ambassadören Craig Murray:
  ”Boris Johnson A Categorical Liar”

  Margot Wallström vänder sig till Utrikesminister Boris Johnson, den ”Kategoriske Lögnaren”;

  ”Jag har i kväll talat med min brittiske kollega Boris Johnson och framfört mitt helhjärtade stöd.

  Wallström bör sparkas omgånde!

 18. THE SKRIPAL CASE GOES TO COURT FOR THE FIRST TIME – NEW UNCERTAINTIES FOR THE BRITISH AND RUSSIAN GOVERNMENTS, analys av John Helmer

  Efter 3 dagars förhör, 20, 21 och 22 mars, kom första domen i Skripal-fallet. Med anledning att OPCW skulle kunna ta blodprover på Sergei och Yulia Skripal (enligt Habeas Corpus)

  Länk till domen
  https://www.judiciary.gov.uk/wp-content/uploads/2018/03/sshd-v-skripal-and-another-20180322.pdf
  Länk till artikeln
  http://johnhelmer.net/the-skripal-case-goes-to-court-for-the-first-time-new-uncertainties-for-the-british-and-russian-governments/

  En tidigare artikeln av John Helmer om Habeas Corpus
  http://johnhelmer.net/test-of-theresa-mays-rule-of-law-an-application-for-habeas-corpus-for-yulia-skripal/

  En intressant tolkning av domen av en kommentator, WJ, på Craig Murray blogg:
  Posted by: james | Mar 23, 2018 4:47:07 PM | 121
  http://www.moonofalabama.org/2018/03/open-thread-2018-12.html#c6a00d8341c640e53ef01bb09fdeb2b970d
  CM blogg utsatt för en kraftig DDOS attack (även andra bloggar från alternative media)

  Craig Murray om Boris ”lögnaren” Johnson påstående:

  Yesterday in an interview with Deutsche Welle Boris Johnson claimed directly Porton Down had told him they positively identified the nerve agent as Russian:

  You argue that the source of this nerve agent, Novichok, is Russia. How did you manage to find it out so quickly? Does Britain possess samples of it?

  Let me be clear with you … When I look at the evidence, I mean the people from Porton Down, the laboratory …

  So they have the samples …

  They do. And they were absolutely categorical and I asked the guy myself, I said, “Are you sure?” And he said there’s no doubt.

  I knew and had published from my own whistleblowers that this is a lie. Until now I could not prove it. But today I can absolutely prove it, due to the judgement at the High Court case which gave permission for new blood samples to be taken from the Skripals for use by the OPCW. Justice Williams included in his judgement a summary of the evidence which tells us, directly for the first time, what Porton Down have actually said:

  The Evidence
  16. The evidence in support of the application is contained within the applications
  themselves (in particular the Forms COP 3) and the witness statements.
  17. I consider the following to be the relevant parts of the evidence. I shall identify the
  witnesses only by their role and shall summarise the essential elements of their
  evidence.
  i) CC: Porton Down Chemical and Biological Analyst
  Blood samples from Sergei Skripal and Yulia Skripal were analysed and the
  findings indicated exposure to a nerve agent or related compound. The samples
  tested positive for the presence of a Novichok class nerve agent OR CLOSELY RELATED AGENT.

  https://www.craigmurray.org.uk/archives/2018/03/boris-johnson-a-categorical-liar/amp/

  Även T May påstående är i samma klass som clownens BJ:

  Here is what Theresa May said to the British House of Commons on 12th March 2018:

  It is now clear that Mr Skripal and his daughter were poisoned with a military-grade nerve agent of a type developed by Russia.
  This is part of a group of nerve agents known as ‘Novichok’.

  Based on the positive identification of this chemical agent by world-leading experts at the Defence Science and Technology Laboratory at Porton Down; our knowledge that Russia has previously produced this agent and would still be capable of doing so; Russia’s record of conducting state-sponsored assassinations; and our assessment that Russia views some defectors as legitimate targets for assassinations; the Government has concluded that it is highly likely that Russia was responsible for the act against Sergei and Yulia Skripal.
  http://theduran.com/britain-struggles-win-allied-support-skripal/

  En passande sång till T May (från ett annat tillfälle)
  Liar Liar
  https://www.youtube.com/watch?v=HxN1STgQXW8

  “aide-memoire” from the Russian Foreign Ministry “to clarify the state of affairs” in the ‘Skripal case’
  …/As a responsible member of the international community and a bona fide State Party to the CWC Russia will never speak the language of ultimatums or answer informal and word-of-mouth questions.
  The Western countries’ action on the fabricated ‘Skripal case’ contravenes the norms of international law and the general practice of inter-State relations, as well as the common sense itself. Naturally, we run a detailed record of all that, and when time comes, those guilty will inevitably be brought to justice.
  https://off-guardian.org/2018/03/22/aide-memoire-from-the-russian-foreign-ministry-to-clarify-the-state-of-affairs-in-the-skripal-case/

 19. OFF TOPIC

  Margot Wallström borde, i första hand, sköta UD som hon basar över, i stället för att stödja grundlösa internationella intriger:

  Svenska Journalistförbundet (SJF) har ännu inte fått tillgång till utrikesminister Margot Wallströms e-postlogg som begärdes ut för över tre månader sedan. Nu JO-anmäler SJF utrikesdepartementet (UD).

  Den 11 september i fjol begärde SJF tillgång till utrikesminister Margot Wallströms (S) samtliga e-postloggar en månad tillbaka i tiden. Dagen därpå fick förbundet veta att loggfilen gallrats (det vill säga att delar av materialet rensats bort, reds. anm.) efter två veckor samt att de begärda handlingarna omfattas av sekretess. Därför kunde de, enligt UD, inte heller lämnas ut.

  SJF begärde en överprövning av beslutet och ärendet överlämnades till regeringen där det nu utreds. Nu har SJF lämnat in en anmälan till JO.

  Enligt tryckfrihetsförordningen ska begäran om kopior av allmän handling behandlas skyndsamt. Justitieombudsmannen (JO) har i flera beslut framhållit att besked om utlämning bör lämnas samma dag eller med några dagars fördröjning om skäl finns.

  Nils Funcke, expert på offentlighetsfrågor, är mycket kritisk till UD:s agerande:
  – Det är extra bekymmersamt när de tyngsta och viktigaste myndigheterna inte lever upp till kravet på skyndsamhet. Varför ska byggnadsnämnden i Säffle bry sig när UD så grovt och konsekvent under lång tid inte lever upp till grundlagens krav.

  Men han är inte förvånad:
  – Dessvärre inte. Men ett litet ögonbryn höjdes med tanke på att utrikesministern lovat bot och bättring och startat ett förändringsarbete men fortsätter att obstruera.

  – Journalistförbundets anmälan kommer att resultera i att JO ännu en gång kommer att kritisera UD och då sannolikt kommer att hänvisa till alla tidigare beslut samt att man nu förväntar sig bot och bättring efter Wallströms initiativ.
  https://www.medievarlden.se/2018/03/sjf-jo-anmaler-ud/

 20. […] Många är kritiska över hur läget har hanteras, och anser att man borde presentera bevis innan man inför åtgärder. Andra anser att även Sverige borde utvisa Ryska diplomater för att hålla upp en enad front mot Ryssland. […]