Nynazist ny talman i Ukrainas parlament


Denna artikel är skriven av Jon Hellevig och har publicerats på ryska Insider och på Globalresearch 17/4, samt har översatts av mig.
http://www.globalresearch.ca/meet-andriy-parubiy-the-former-neo-nazi-leader-turned-speaker-of-ukraines-parliament/5520502

Avslutningsvis några artiklar som ger kompletterande information. Samtidigt som statsminister Löfven tar avstånd från Kaplans middag med (för honom okända) högerextremister stödjer han Ukrainas fascistanstrukna statskuppsregering.

När Ukrainas premiärminister Arseniy Yatsenyuk fick sparken och ersattes av parlamentets talman Volodymyr Hrojsman utsågs Andrij Parubij till talman.
Denna extraordinär händelse ger egentligen viktig information om inte bara Ukraina, men också om den nuvarande situationen i västvärlden och dess media, som i allt högre grad anpassar sin rapportering för att passa de aktuella geopolitiska intressen hos eliten i Väst.
Parubiy har en biografi kantad av öppen aktivitet som en av de ledande figurerna bland ukrainska ultra-nationalistiska och direkt nynazistiska rörelser.
Ändå har det inte funnits så mycket som ett knyst från alla ledande västerländska politiker eller media om det skrämmande faktum att denne Parubiy nu har stigit till respektabel ställning som parlamentets talman – den näst högsta positionen i landet – i ett land med vilket EU har undertecknat ett avtal om ekonomisk och politisk associering. Men EU har inte alltid tidigare varit så likgiltig för Parubiys verksamhet, som vi skall se längre ned.

Ukraina parubiy_3

Bilden: Mr Parubiy talar till minnet av den ukrainske nazistledaren Stepan Bandera under Andra världskriget.

Andrij Parubij grundades 1991 Social National Party (SNUP) i Ukraina, tillsammans med Oleh Tiahnybok, en annan kuppledaren och den nuvarande ledaren för Svoboda. Partinamnet valdes som helt avsiktligt som hänsyftning på Adolf Hitlers nationalsocialistiska parti (nazisterna). Denna tolkning har bekräftats av Der Spiegel, Tysklands ledande vecko-nyhetsmagasin. Trogen sin historiska inspiration döljer inte SNUP inte dölja sin radikala nationalism och nynazistiska kännetecken.
I en vetenskaplig uppsats från 2009 beskriver Andreas Umland och Anton Shekhovstov SNUP med orden: ”… av dessa olika ukrainska nationalistiska parter var minst benäget att dölja sin nyfascistiska anknytning. Dess officiellasymbol var den något modifierade Wolfs Hook (Varghaken) som användes som en symbol av den tyska SS divisionen Das Reich och nederländska SS divisionen Landstorm Nederland under andra världskriget och av ett antal europeiska neofascistiska organisationer efter 1945. SNUP:s ledning såg Wolf Hook som nationell symbol. Dessutom refererar det officiella namnet på partiets ideologi, ”social nationalism,” klart till ”nationell socialism” -det officiella namnet på ideologin för nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet (NSDAP) och Hitler regimen. SNPU:s politiska plattform utmärker sig genom sin öppet revolutionära ultranationalism, sina krav på våldsamt maktövertagandet i landet, och dess politik att beskylla Ryssland för alla Ukrainas missförhållanden. SNPU var för övrigt det första relativt stora parti att rekrytera nazistiska skinheads och fotbollshuliganer.”

Ukraina snpu_logo

Från 1998 till 2004 ledde Parubiy Patriot of Ukraine (Ukrainska Patrioter), en paramilitär organisation under Social National Party. Patriot of Ukraine har också medgivit sina uppenbara rasistiska och nynazistiska politiska åsikter och dess inriktning mot att främja politiskt våld som ett medel. Det utgör en paramilitär flygel av Social-National Assembly of Ukraine (S.N.A.), en grupp av nynazistiska organisationer och andra radikala våldsamma grupper knutna till Svoboda partiet.
lofven-poroshenko
I sin roll som kommendant på Euromaidan från December 2013 till februari 2014 var Parubiy ledare för den militära grenen av den kupp som störtade den demokratiskt valde presidenten Janukovitj och utsatte parlamentet för ett skräckvälde. I denna egenskap han förde in alla nynazistiska storm-bataljoner som han hade främjat under S.N.A. paraplyet in på Maidan. Oberoende bevis pekar starkt på att det var just Parubiy, som var direkt ansvarig för Maidans prickskyttar. Övertygande belägg för detta har lagts fram i en artikel i Global Research. http://www.globalresearch.ca/who-was-maidan-snipers-mastermind/5384599Andra övertygande belägg för detta ges av Gordon Hahn i The Real ”Snipers ’Massacre”, Ukraina, februari 2014. https://gordonhahn.com/2016/03/09/the-real-snipers-massacre-ukraine-february-2014-updatedrevised-working-paper/

Ukraina parubiy_2
Andrij Parubij på Maidan bland krypskyttar på väg hem efter utförd insats.

Sedan den nya regimen tillträdde efter statskuppen utsågs Parubiy till en inflytelserik ställning som chef för rådet för Ukrainas nationella säkerhet och försvar. I denna roll hade han uppdrag att ansvara för det brutala förtryck som svepte över landet efter Maidan-kuppen. Han organiserade och koordinerade nationalgardet och andra ultra-höger, neofascistiska och nynazistiska storm-bataljoner såsom Azovbataljonen, som utlöste terror i östra Ukraina. Detta torde också innebära att han hade ansvar för massakrerna i Odessa och Mariupol. Med Parubiy och Tyahnybok som väl etablerade ledare för fascistiska rörelsen de genomförde de 2004 en omprofilering av sina olika organisationer genom att släppa de mest uppenbara anspelningarna på nazismen. En välinformerad källa, som vill vara anonym, avslöjade att denna omprofilering var en strategi som deras kontakter med CIA hade ordinerat för att göra ledarna och deras organisationer mer politiskt acceptabelt i Väst. Social-National Party bytte namn till Svoboda med Tyahnybok vid rodret. Samtidigt övergav de varghaken (Wolfsangel) som officiell logotyp, men partiet fortsatte att använda Wolfsangel i sina sammankomster.

tyahnybok

Svobodas ledare Oleh Tyahnybok.

Ja, år 2012 proklamerade EU en bojkott av Svoboda på grund av dess extrema åsikter, som gick mot ”EU:s berömda grundläggande värderingar”. Men idag, har EU inga problem med att heja på Mr Parubiy, som var en grundare av Svododa (och mycket värre saker), nu när han sveper till makten som EU:s egen politiska associeringspartner.

Vad har lett till denna förändring? Detta är inte en retorisk fråga, så jag kommer att svara på den. Det är lämpligheten att värva ukrainska nynazister och andra extremister i den geopolitiska hetsen mot Ryssland.
Ukraina parubiy_trudeau
Den tidigare Neo-nazistledaren Andrij Parubij är nu en respekterad medlem av den härskande eliten, här fotograferad tillsammans med den nya premiärministern i Kanada, Justin Trudeau.

Några andra artiklar om Ukraina.
* ”Protestera mot svenska regeringens uttalande 21/2 1015 om Ukraina” http://jinge.se/bloggosfaren/protestera-mot-regeringens-uttalande-212-om-ukraina.htm
* ”Väntad kalabalik i konkursfärdiga, korrumperade statskupps-Ukrainahttp://jinge.se/allmant/vantad-kalabalik-i-konkursfardiga-korrumperade-statskupps-ukraina.htm
* Gallup visar att 8 % är nöjda med regeringen i Ukraina medan 80 % är nöjda med Putin i Ryssland http://jinge.se/mediekritik/gallup-8-i-ukraina-ar-nojd-med-regeringen-putin-stods-av-80-i-ryssland.htm
* USA-ikonerna Kissinger och Brsezinski kritiserar USA:s Ukrainapolitik http://jinge.se/allmant/usa-ikonerna-kissinger-och-brzezinski-kritiserar-usas-ukrainapolitik.htm

intressant.se Ukraina, ,
, , , , ,

Globalresearch DN 16/2 BBC Wall Street Journal Ukrainaöversikt del 2 Gallupundersökningen Ukrainaöversikt del 2 Pål Steigan 24/12 Pål Steigan 3/7 Kiev Post


16 svar till “Nynazist ny talman i Ukrainas parlament”

  • Den har redan ilskna invändningar från t.ex. Fredrik Wahlström då den ifrågasätter han och dominerande massmedias systematiskt skeva rapportering. Yttrandefrihet och debatt verkar inte intressera. Jag har informerat bl.a. Wahlström om morgonens artikel.

 1. Det är nog bara att inse att under den sovjetiska permafrosten fanns mellankrigstiden kvar, och nu har den smält. Det är bara östra delarna av Ukraina som upplever att rysk dominans är naturlig, de västra delarna tycker tvärtom.

  Svenska statsministrar har gått i fackeltåg och skämt ut sig, skakat tass med blodbesudlade händer, och skickat bistånd till fattigdomsproducerande statsmonopolister förr. Den här är inte värre än de andra. Den svenska förmågan att sätta foten i galen tunna är däremot irriterande. Att städa framför egen dörr borde värderas högre.

  • Västra Ukraina är djupt splittrat, klumpa ihop folk på det sättet ger en missvisande bild.

   Finns ju de i västra Ukraina som tycker polsk överhöghet är naturlig. Komplicerat att uppfinna nationer…

    • Ingen har utropat det. Skapelseberättelserna för Ukraina är tre, en anarkistisk, en nazistisk och en kommunistisk. Det går inte att basera en skapelseberättelse för Ukraina på Banderas utropande utan att göra Hitler till frihetskämpe, men det vet ju alla.

    • Det här är klassiskt sökande efter legitimitet för nazister, där de söker hitta och överta historiska och andra företeelser och göra dem till sina, för att skaffa sig makt. Det är så Hitler gav sig legitimitet i Tjeckoslovakien osv. Nazister i Ukraina talar inte om Rutenien, de flesta vet inte ens vad det är och det är inte funktionellt för att skaffa legitimitet, bättre i sådana fall med Hitlers språk och utseende som legitimitet. I Ukraina talar en hel del nazister om Intermarium och söker därmed en enighet med Polska, Litauiska och Ukrainska nazister, för annars är de i luven på varandra, för nazismen har en international så länge de är kränkta idioter i periferin, så snart de närmar sig makt så hamnar de i luven på varandra.

  • sl, som vanligt har du lite dålig koll! I västra Ukraina finns det starka krafter (en majoritet?) som antingen vill ha en egen stat eller anslutning till Polen av historiska orsaker. Det landområde som egentligen vill vara en del av något som kallas Ukraina är områden i centrala delarna av Ukraina och i huvudsak kring Kiev. Krim och östra Ukraina har aldrig varit en naturlig del av av den konstgjorda staten Ukraina och uppdelningen av landet är bara en tidsfråga. Skulle man låtit riktig demokrati ha sin gång så hade befolkningen i området fixat detta redan när Sovjet upplöstes. Och javisst borde den svenska staten hålla sig för god för att skaka tass med skurkar som Poroshenko och andra illustra figurer i det ukrainska ledarskapet. Men när storebror EU/USA säger till så kryper de svenska politikerna ihop och lyder, medvetna om att MSM-media och statstelevisionen inte rapporterar om hur illa det är med demokratin i Ukraina. På detta sätt slipper man berättigad och egentligen självklar kritik av sitt agerande.

 2. Även Svd, Stefan Olsson sågar filmen!!

  ”Jag kan förstå om det finns journalister som vill balansera bilden av Majdan-revolutionen och ukrainsk inrikespolitik genom att lyfta fram de svarta sidorna. Ukraina hade både före, under och efter revolutionen ett problem med högerextremism. Men balans uppstår inte genom att publicera konspirationsteorier och faktafel.
  Kritiken är i högsta grad befogad och det är märkligt att SVT inte väljer filmer utifrån högre kvalitetskrav. Ännu har SVT inte förklarat varför man tycker att filmen bör visas, men något säger mig att man kommer att hänvisa till att den presenterar en ”alternativ” bild av Majdan-rörelsen.”
  http://www.svd.se/stefan-olsson-konspirationsfilm-snart-i-en-tv-nara-dig/i/utvalt/om/sakerhetsradet

  Läsvärd artikel, om tidigare samarbetet (skeletten i garderoben!!) mellan Poroshenko och den nya PM, Groysman:
  “Do you know what the difference is between Groysman and Yatsenyuk?” asked an undisclosed politician close to the Ukrainian president’s administration of a reporter of Ukrainskaya Pravda in a rhetorical question. “When Volodymir [Groysman] will start stealing, he will steal off the profit. Yatsenyuk was doing it off the loss.”
  For Ukraine, that’s a huge step forward.
  http://observer.com/2016/04/new-wunderkind-ukrainian-pm-has-some-skeletons-in-his-closet/

  • Skulle vara mycket förvånande om denne Stefan Olsson (ett intetsägande namn förresten) skulle göra en balanserad redogörelse om hur en brittisk labour parlamentariker har TVINGATS att avgå för att hon gav stöd till en upprop om att Israel skulle flyttas till USA. Typ ”jag kan förstå att det finns människor som vill att Israel flyttas till USA. Men balans uppstår inte genom att kräva att israel flyttas …”

   http://www.presstv.ir/Detail/2016/04/26/462683/Labor-MP-Israel-relocate-US .

 3. Det är en samling oligarker som tagit makten i Ukraina, ju. Därför stödde de neokonservativa krafterna, och en del israeler stödde Maidan. Kolomoisky är en av dem som finansierar de högerextrema grupperna.

 4. Varför inte svenska politiker tar avstånd från Ukrainas nazister, borde vara en angelägen fråga att få svar på.
  Utan svar kan vi bara gissa, och min gissning är att en nazistregim i Ukraina faktiskt är den bästa garantin för att:
  1: landet inte ska lyckas återupprätta goda förbindelser med Ryssland,
  2: andra utländska intressenter ska kunna ta över landets mark och andra tillgångar,
  3: NATO ska få sätta klorna även i den regionen.

  • Ja, troligtvis helt rätt bedömning Irene! Annars är det ju svårbegripligt att förstå varför sjuklövern jagar påstådda svenska ”Åsa-Nisse” nazister när man samtidigt stödjer riktigt kriminella fascister och nazister i Ukraina både politiskt och ekonomiskt. Ett annat underligt fenomen är ju det ekonomiska stödet från väst till gangsterbröderna Navaljny i Ryssland som är ökända nazister och supernationalister. Samtidigt så klagar man på Putin för hans i sammanhanget modesta nationalism som går ut på att alla som bor i Ryssland ska följa ryska lagar och regler och den ortodoxa trons samlande kraft, vilket ju inte hindrar att alla andra religioner, förutom vissa sekter, får verka fritt i Ryssland. För oss i Sverige kan det ju verka bakåtsträvande att ha en statskyrka som den ortodoxa i praktiken är i Ryssland men det var inte så många årtionden sedan vi hade det i Sverige.

 5. […] Jag har här publicerat flera artiklar om Ukraina, som bl.a. visar en systematiskt snedvriden rapportering av SvT och dominerande massmedia, som kan beskrivas med ord som desinformation, russofobisk och förtigande av väsentlïga uppgifter. Har sänt in en starkt faktaunderbyggd anmälan till Granskningsnämnden för felaktigheter i rapporteringen om Ukraina, vilken avslogs utan motivering. Förra veckan kom artikeln Nynazist ny talman i Ukrainas parlament […]