Kom till Antiimperialistiskt Forum!


Begreppet ”imperialism” har kommit i skymundan under senare år. Samtidigt menar många att imperialismen egentligen är tydligare än på länge med alla krig, alla sanktioner och ökade ekonomiska motsättningar. Hjärtligt välkommen där många av imperialismens frågor presenteras och diskuteras med några av landets främsta kännare. Bland annat dessa:
* Vilka är de viktigaste frågorna eller områdena i det antiimperialistiska arbetet idag?
* Vilka är de viktigaste målgrupperna att nå nu?
* Är Kina, Ryssland och Sverige också imperialistiska?

Tid: 24/3 kl 10-17.
Plats: Södergården, Götgatan 37.
T-bana: Medborgarplatsen.

Gratis

Imp flygplan. finns-imp-2

Program.

10.00-10.05 Öppnande och presentation av programmet. Moderator Agnes Käll
10.10-10.30 Vad menas med imperialism? Anders Romelsjö
10.30-10.40 Frågor och diskussion
10.40-11.10 Imperialismens praktik i krig och ekonomi 1990-2017 Ulf Karlström
11.10-11.20 Satellitkrig – ett nytt hot? Berndt Paulsson med kommande bok
11.20-11.25 Vad händer i Latinamerika? Eva Björklund
11.25-11.35 Frågor och diskussion
11.35-11.50 Folkrättsfrågor. Erik Göthe
11.50-12.00 Frågor och diskussion

12.00-13.00 Lunch.
13.00-13.20 Rysslands utrikespolitik. Stefan Lindgren.
13.20-13.40 Kinas utrikespolitik. Torbjörn Wikland
13.40-13.50 Är Kina imperialistiskt? Per-Åke Lindblom
13.50-14.00 Frågor och diskussion
14.00-14.10 Är Sverige imperialistiskt? Anders Romelsjö
14.10-14.20 Natos roll för imperialismen. Staffan Ekbom
14.20-14.30 EU-imperialismen. Ulf Karlström
14.30-14.40 Frågor och diskussion
14.40-15.10 Paus med kaffe och bröd
15.10-15.30 Betydelsen av en antiglobalistisk konferens i Moldavien. Jan Myrdal
15.30-15.40 Frågor och diskussion
15.40-16.00 Medias roll. Markus Limmergård
16.00-16.50 Hur ”Bekämpa imperialism” bättre i Sverige?
Paneldiskussion med frågestund Staffan Ekbom, Maj Wechselmann, Markus Limmergård, Mike Powers

Arrangör: Folket i Bild Kulturfront, Stockholmsavdelningen.

Kontaktperson: Anders Romelsjö, tel 070-4888823

Bekämpa USA-imp KP stockholm_bekampa_usa_1

Bakgrund.

Pelle Sunvisson, som är ordförande i föreningen Folket i Bild Kulturfront, skriver i artikeln ””Finns imperialismen”?” i FIB Kulturfront nr 12 2016 Nya numret av FIB Kulturfront att ”imperialism” är ”Ett ord som ingen använder, innebär det att fenomenet som ordet beskriver inte längre finns?”.

imp-flygplan-finns-imp-2

Men imperialismen lever och frodas som aldrig förr, och begreppet används ibland av företrädare för USA:s officiella politik (vilket Pelle Sunvisson inte förnekar). NATO:s aggressiva politik, globaliseringen, krigen i Mellanöstern, statskuppen i Ukraina och försöken att införa de odemokratiska handelsavtalen TTP och TTIP är uttryck för imperialismen, liksom Sveriges uppslutning vid NATO och USA:s utrikespolitik.
På Google hittar man drygt 70 miljoner poster på ”imperialism” – termen är alls inte död.
Och 15/12 2016 skriver DN i sin ledare ”En triumf för barbariet” att ”Där står sig ”USA-imperialismen” slätt”.
Wikipedia ger en närmast vilseledande definition. ”Imperialism är en strävan hos vissa stater eller nationer att bilda imperier som omfattar områden av främmande folkslag och nationer.” Wikipedia förväxlar kolonialism med imperialism, som bl.a. innebär strävan efter kontroll av marknader, på ekonomisk basis.
Detta är den första artikeln om ”Imperialism”, som främst behandlar hur begreppet använts över tid, av USA-eliten och andra, och historik.
Jag vill hävda att den sannolikt minskade användningen av begreppet ”imperialism” i Sverige har att göra med ökad acceptans för brutala USA:s krig i Mellanöstern, förnekandet av statskuppen i Kiev, demoniseringen av Ryssland, ökad acceptans av NATO, och med etablerade massmedias anpassning till USA-imperialismens information/propaganda. Det är länge sedan tiotusentals människor demonstrerade i Stockholm mot USA:s planer på krig mot Irak, som i FN:s säkerhetsråd stoppades av Frankrike. Detta var faktiskt en demonstration mot USA-imperialismen, och en uppslutning bakom FN-stadgan och folkrättens principer om nation.

intressant.se, ,, , , , , , , ,, , , ,


29 svar till “Kom till Antiimperialistiskt Forum!”

 1. Fejk Stream Media plagierar rakt av från Tysk anti-Ryss propaganda. Så lågt, men västs Fejk Stream Media verkar vara beredd att sjunka ännu mer när det gäller att sprida lögner om Ryssland.

  http://www.moonofalabama.org/2018/03/guardian-rips-off-goebbels-uses-fascist-propaganda-for-better-anti-russian-smears.html#more

  Och så till den viktigaste frågan av de alla: vilka styr väst egentligen?

  http://spiderswebfilm.com/#trailer

 2. Punkt två, 10.10-10.30 Vad menas med imperialism?
  Skulle vara intressant att lyssna på. Jag har nog aldrig hört ordet imperialism från något annat håll än från kommunister och de som är starkt åt vänster. Från socialdemokraterna hör man aldrig det ordet. I vart fall inte numera. Men vad betyder imperialism egentligen? Någon form av global erövring skulle jag nog gissa på. Men sådana försök har det väl funnits många av? I helt olika skepnader. Romarriket ser jag som ett imperium. Hitler gjorde ett försök till imperium ”Tredje riket”. Sen har vi ryssarna som lade sig under en stor del av världen under sitt imperium ”Sovjetunionen”. Frihandeln ser jag också som en form av imperium då den går ut på kapitalisternas globala och överstatliga makt. Företag kan bli mäktigare än stater. Det var nog där Trump satte ned foten och tyckte det fick vara nog då det inkräktade på den folkvalda presidentens makt.

  • Kom och lyssna. Imperialism är kapitalismens högsta stadium Svarar mer utförligt senare. Sitter på flygbussen

 3. Hoppas ni filmar lite från mötet så att vi som bor på framsidan också kan ta del av det.

  • Det är hur man ser det, Anders Åberg! Ibland kan framsidan vara baksidan. Jag har för mig att det finns böcker som läses bakifrån och framåt, alltså man bläddrar åt motsatt håll än vad vi gör.
   Vad jag vet så är jorden rund och det finns varken någon framsida eller baksida! :-) :-) :-)

   Hälsningar från den södra delen av Sverige!

   • Inget kan rubba en infödd Göttebårgare i den frågan. Resistance is futile!

 4. Imperialism är det här:
  https://www.svtplay.se/video/17366534/hitlers-folk/hitlers-folk-sasong-1-avsnitt-1?start=auto
  Det finns två delar av den här dokumentären.
  Mycket av det som berättas i dokumentären kan man tyvärr idag applicera på det borgerliga kapitalistiska Ryssland. Men även på andra länder, så som Israel och USA. Så jag rekommenderar verkligen att alla tittar på dokumentären.
  Vilket land som helst kan bli ett nytt Nazityskland – USA, Ryssland, Sverige och andra länder. Det enda som behövs är en ny ledare som säger sig vilja ’återupprätta’ nationens stolthet, och förr eller senare kommer de att peka ut olika syndabockar (i Israels fall är det palestinierna, i Sverige är det invandrarna – mestadels muslimerna). De nämner aldrig ordet nazism. Tvärtom. De säger att de är emot nazism. Men de kan kalla sig vad som helst, De kan kalla det för fascism, eurasianism, strasserism, nationalbolsjeviker, alt-right, Ku Klux Klan eller helt enkelt nationalism. Eller det som Jan Myrdal nämnde – identiär.
  Eller endast en karismatisk ledare av ett folk som förödmjukats av omvärlden. En ledare som tillhör borgararskapet och tillhör ideologin kapitalism. En ideologi som praktiserar rövarpolitik.
  Men nog är det nazism alltid! Och imperialism!

   • Nej, jag ska inte bli en del av den operationen.
    Jag älskar Ryssland (lika mycket som jag älskar Irland), och det är därför som det skär i mitt hjärta för det Ryssland som långsamt och kanske omärkligt är på väg mot. Kapitalismens natur är rovdrift, och om det sker med fascismens (och nazismens) metoder så blir det till en enorm olycka för hela det ryska folket – för att inte tala om den ryska arbetarklassen och kommunisterna. Förra sommarens arrestering av två kamrater tyder allt på detta. Vi kan inte förneka att detta sker. Om vi gör det så sviker vi våra kamrater i Ryssland men också det ryska folket.
    Även Sovjetunionen blev utsatt för illasinnade operationer, som t ex den här:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Cyclone
    Och då var det många s k svenska (men även från andra länder) kommunister, maoister, ’r’-are, VPK:are som blev en del av den – och många andra – operationer. De ställde sig på västs uppfattning om Sovjetunionens militära hjälp till Afghanistan.
    Och jag vet sannerligen att västs underrättelsetjänster och regeringar bedrar – och har bedragit – hela världen. Och det utan att media kritiserar dom för. Det har hänt vid ett stort flertal tillfällen uppe i Nordirland, t ex Dublin-Monaghan bombningen där den brittiska säkerhetstjänsten med all stor säkerhet stod bakom, hur den brittiska säkerhetstjänsten mördade den nordirländska människorättsadvokaten Pat Finucane. Och med flera andra händelser.

  • ”på det borgerliga kapitalistiska Ryssland.”

   Hej Kerstin
   Jag vaknade igen så varför inte läsa jinge.se för att invänta nästa lyckas somna period?

   I ovan citat vill jag mena du har helt fel. Ryssland är inte borgerligt och har aldrig någonsin varit det. Jag vill nog tro det är den allra största anledningen till att Ryssland motarbetas av västvärlden som helt och hållet bygger på upplysningens borgerliga grund. Ett tidigt försök till kommunism medförde att en borgarklass inte kunde växa fram och den mindre borgarklass som hunnit växa fram vid kommunisternas statskupp eller revolution fick fly hals över huvud för att inte bli mördade av kommunisterna. I mina ögon är Ryssland en arbetarstat för att inte säja postarbetarstat. Typiskt för arbetarstat kan vara en tydlig ledare som folket samlas kring. Vi har sett det på många ställen, Kim Jong Un, Stalin, Lenin, Castro och Tito för att bara nämna några. Ryska arbetarklassen (och de är många) hyllar sin statschef Vladimir Putin för de tycker just han kan leda deras land på bästa sättet. Just därför undrar många idag vad händer efter Putin? Bara i den frågan ser du ledarens betydelse i arbetarstaten.

   Jo, Ryssland är idag kapitalistiskt för att på något sätt kunna inordna sig i omvärlden. Vad skulle det annars finnas för möjliga alternativ menar du?

   Jag vill minnas du tidigare nämnt att du själv kommer från ett borgerligt hem. Jag gör inte det, jag kommer från ett arbetarhem. Vid vårt middagsbord diskuterades aldrig politik eller världshändelser. Sådant var mer vanligt i de borgerliga hemmen där de läsande människorna fanns.

   • Att harmonisera Ryssland motarbetas trots att viljan finns.
    Den stora skillnaden är ju om kapitalet, mervärdet, stannar och investeras i landet och människor får del av det, eller om oligark-gamar övertar landets rikedomar och flyttar vinsterna utom landets gränser (vilket enbart stärker obalansen)- där finns den stora skillnaden. Vi kan se nuläget som protektionism, men vad är alternativet, är det inte ren självbevarelsedrift när man ser hur illa det gick efter murens fall. Dans kring guldkalven och hybris där folket fick svälta inom ganska kort tidsrymd, – lysande tider !
    Globalismen är ett hegemoniprojekt för bankeliten, man slår in alla dörrar man kommer åt, mycket farlig och destruktiv i sin råa form.
    The Rise or Decline of US Global Power? A Critical Look at Alfred McCoy’s New Book
    https://medium.com/@mikebyrne_16145/the-rise-or-decline-of-us-global-power-a-critical-look-at-alfred-mccoys-new-book-2ed9cdd437ff

   • Först: Jag kommer inte från ett borgerligt hem. Min far var lastbilschaufför, och min mor var affärsbiträde, före detta tog hon säsongsarbete utomhus (plocka äpplen, jordgubbar, potatis. etc). Vi var fattiga, fick vända på varenda öre, eller ringa till företag och begära anstånd med räkningar. Själv fick jag ärva många av mina syskons klädesplagg. Lappade kläder var vanligt. Mamma bakade för att vi inte hade råd med köpt bröd. Och med mera.
    Men som alla som bodde på landet ’ärvde’ man vilket parti man skulle rösta på. Min mor kom från en lantbrukarfamilj, och så gjorde min far. Och som nästan alla som bodde på landet då, röstade man på centern.
    Men det har jag aldrig gjort. Från det jag fyllde arton så röstade jag på vänstern.
    Jag har för mig att din mor var kristen – röstade hon på socialdemokraterna eller vilket parti röstade hon på?
    Faktum är att man inte kan genetiskt ärva en mors eller en fars (eller syskons) åsikter. Och tur är väl det!
    För det andra: Det är främst dom ryska oligarkerna i kretsen runt Putin som hyllar Putin. Men du har rätt att det var den ryska arbetarklassen som röstade på Putin. Emellertid så vet borgarna att de inte kan vinna val utan att ha stöd från ett lands arbetarklass. Så skedde också i USA då det var främst arbetarklassen som röstade på Trump.
    För det tredje: Visst är Ryssland borgerligt. Samhället baseras på ett klassamhälle där borgarna – Putin och oligarkerna – har den absoluta makten. Till och med Romelsjö har nämnt att Putin är borgerlig!
    För det fjärde: Du har totalt fel att det är en arbetarstat. Tvärtom. Vem äger fabrikerna? Vem äger sjukhusen? Vem äger daghemmen? Vem äger husen? Vem äger naturresurserna? Och med mera …
    Ja, inte är det den ryska arbetaren.
    Även det tyska folket hyllade sin statschef Hitler (eller så som det spanska folket hyllade deras statschef Franco, men liknelserna kan även tilldelas andra länder såsom juntan i Grekland, Argentina, Chile, etc) för de tyckte att just han kunde leda deras land på det bästa sättet.
    För det femte: Det finns ett socialistiskt alternativ. Ett land behöver inte vara kapitalistiskt för att inordna sig i omvärlden.
    ——————————————————————————————————————————–

    Nikolaj Andrejevitj Alexandrov säger här i en intervju i Svenska Yle (rulla ner en bit) om att han fick betala sjukvården för den hjärtinfarkt han hade fått, och att han dessutom fått betala barnbarnens utbildning.
    https://svenska.yle.fi/artikel/2018/03/12/ryssland-varmer-upp-for-presidentval-stort-stod-for-putin-men-tanken-pa-en-kvinna
    I slutet av intervjun säger han: ”Putins team är dåligt eftersom de inte lyckats förändra saker.”
    Så Ryssland är inte en arbetarstat! I en arbetarstat är sjukvård och utbildning gratis.

 5. Kerstin,
  Din bakgrund du uppger nu överensstämmer i stora drag med min egen men inte med den du uppgivit tidigare fast då i betydligt kortare beskrivning. Jag har ett starkt minne av det men att hitta just den kommentaren är som att leta efter en nål i en höstack.

  Sen tycker jag din fientlighet mot dagens Ryssland är en röst från borgarna som jag åtminstone delvis förknippar dig med. Det är hämnden för att inte känna sig välkommen. Men vad ska man med gäster till som ytterst har som önskemål att ta över och få kontroll över ens hus och hem? Någon sådan ”anpassning” är i vart fall inte jag intresserad av i mitt hem då jag hävdar rätten att leva mitt liv som jag vill.

 6. ”Antiimperialistiskt Forum” blev lyckat. Omkring 70 åhörare. Bra föredrag och diskussioner. Förslag finns om nytt Forum till hösten.

 7. ”Antiimperialistiskt Forum” blev lyckat. Omkring 70 åhörare. Bra föredrag och diskussioner. Förslag om nytt Forum till hösten.