Stoppa Jägareförbundets femtio miljoner!


Svenska Jägareförbundet får årligen 50,5 miljoner ((Möjligen så tar departementet dessa pengar från intäkterna från Jaktkortet, i.s.f. ett slags jaktskatt, vilket givetvis inte ändrar något i sak..)) kronor av skattebetalarna, motprestationen är att de ska medverka till eftersök av bland annat trafikskadat vilt, och stödja och samordna tillsammans med förvaltande myndigheter när det gäller exempelvis skyddsjakt.

En annan uppgift som det är lätt att höja ögonbrynen inför är att Svenska Jägareförbundet ska Fortsätta arbetet med att lokalt förankra regeringens åtgärder för att minska inavelsgraden hos vargstammen, Motverka illegal jakt genom att bl.a. informera om den illegala jakt som förekommer och dess inverkan på beslut om legal jakt.” Allt enligt den text som ligger på förbundets hem-
sida och som kommer från Jordbruksdepartementet.

Går man sedan till Svensk Jakt, Svenska Jägareförbundets egen tidning, så kommer man finna en publikation som praktiskt taget uteslutande handlar om vargar och de missförhållanden som tidningen anser kommer sig av det faktum att det förekommer varg i Sverige. Klicka på den här länken för att kontrollera mina uppgifter.

Tjugofyra (24) artiklar fanns det idag på tidningens hemsida, av dessa handlar sjutton (17) om varg och en om lodjur, och då har jag ändå inte räknat med små blänkare i högerspalten som också domineras av vargen. Det betyder att sjuttioen (71) procent av de senaste artiklarna handlar om det rovdjur som Jägareförbundet får 50,5 miljoner för att ”Fortsätta arbetet med att lokalt förankra regeringens åtgärder för att minska inavelsgraden hos vargstammen, Motverka illegal jakt genom att bl.a. informera om den illegala jakt som förekommer..”

Ett gemensamt drag för de artiklar som finns på tidningens hemsida är att de är mycket negativa till varg, och att de bidrar till att sprida skräck och myter om varg. Syftet är tydligt och står i direkt motsatsställning till skrivningen i departementets skrivelse om de skattemedel som ska gå till förbundet som finns att läsa här.

Till saken hör att det finns en Facebookgrupp där flera personer som är anställda av Jägareförbundet sägs samverka i att registrera dem som anser att vargen hör hemma i vår natur, och att den ska breda ut sig till dess att den inte längre riskerar inavel. Jag vet att i alla fall några anställda av förbundet är med, men jag har inte kunnat kontrol-
lera resten eftersom gruppen har hållits sluten, det har sagt mig att det beror på att de inte vill ha någon insyn.

Som parentes kan jag nämna att minst två av de jaktvårdskonsulenter som är anställda av förbundet är avstängda från möjligheten att kommentera på den här sidan på grund av netikettsbrott. Själv anser jag att det är en skandal att skattepengar går till en verksamhet som motverkar det syfte pengarna är avsedda för, det är en fråga som faller till-
baka på Jordbruksdepartementet, man bryr sig uppenbarligen inte om att kontrollera den verksamhet som skatte-
betalarna finansierar. Att Svenska Jägareförbundet och dess tidning, Svensk Jakt, är en centralpunkt för varghatare är knappast förenligt med motiven till varför skattebetalarna ska dela med sig en enda skattekrona till verksamheten.

Läs igenom reglerna för kommentarer innan du postar en egen…

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , dn sr ab svd ex


25 svar till “Stoppa Jägareförbundets femtio miljoner!”

 1. Svindel, skrämseltaktik, lögner…. Att det här inte stoppas visar klar korruption inom staten såväl som i Jägareforbundet…

  • Jägareförbundet är väl representerade i riksdagen, där ligger en stor del av förklaringen. Dessutom har nog Eskil ett stort antal vänner, bekanta och partikamrater som också är medlemmar i Jägareförbundet. Det är så det svenska Rotarysamhället fungerar.

 2. Skrämmande! Bra att du tar upp detta. Varför inte namnge de 2 jaktvårdskonsulenterna? De står väl för sina åsikter offentligt?

 3. Med jägarnas bristande förståelse för naturen och hur de vilda djuren i våra skogar ska kunna nå en fullvärdig stam, så finns inget annat att göra än att dra in vartenda öre för dom. När EU sen kommer skicka skadeståndet vi ska betala för att jägarna har begått detta fruktansvärda brott med lögner, hot och hat, ska jägarförbundet själva stå för det.

 4. Ett antal varghatare har dykt upp och hävdar en massa saker, jag måste kolla upp deras påståenden eftersom ingen lämnat vare sig referenser eller länkar. Därför har jag satt ett antal kommentarer på väntan, varghatarlobbyns hamnar direkt i skräpposten.

  Vissa hävdar att de 50,5 miljonerna kommer från de statliga intäkterna för ”jaktkorten”, i den mån det stämmer så motsvarar det en ”jaktskatt” vilket innebär att invändningen är meningslös, men jag ska kolla med departementet i morgon och återkommer med ett klarläggande.

  Bilskatt, tobaksskatt, spelskatt, jaktskatt… :-)

  • Fast; Även om det rör sig om en jaktskatt så ska den inte gå dit, det borde stoppas omedelbart. Det är bara att kolla deras tidning på nätet för att inse att de där människorna är så hatiska att de inte ens borde få ha skjutvapenlicens. http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/ Det fullkomligt dryper av varghat på sidan, det var faktiskt det värsta jag sett.

   • Man kan vara jägare utan att vara varghatare och man kan betala sitt statliga jaktkort utan att läsa (och därmed stödja) tidningen svensk jakt. Jag är inte hatisk. Jag betalar mitt jaktkort. Ser inte det meningslösa i att man betalar för att jaga och pengarna i sin tur går till bland annat forskning, eftersök på trafikskadat vilt och annat.

 5. Har du sett att de har en särskild snyftsida för vargdödade jakthundar. Det ÄR tragiskt men vargar har tydligen inte rätt att försvara sig.

  • :-)

   De borde inkludera alla jakthundar som dödas av vådaskott från husse/matte. Det är LÅNGT FLER än de hundar som gråben lyckas döda. För att inte tala om bilismen.. Posta mig länken via kontaktfunktionen är du snäll!

 6. ”Fortsätta arbetet med att lokalt förankra regeringens åtgärder för att minska inavelsgraden hos vargstammen…”

  Det är en QL formulering. Hela gänget på tidningen i alla fall tycks vara av kalibern Skjut-Gräv-Tig. Kanske jägarförbundet borde tagga ner lite?

  • Ja visst är det en märklig grej, de ska verka för genetisk mångfald och förståelse för att få dessa 50,5 miljoner men driver en ren hat-tidning som inte tycks handla om annat än varghat.

 7. Jag har aldrig gått in på Jägareförbundets hemsida, för jag mår så dåligt när jag ser såhär sjuka, outvecklade människor. Jag gick in nu, och varför i helvete är det ingen som stoppar dem!?!? De ljuger ju och hittar på historier så att jag blir helt matt av chock! Som någon nämnde, den enda förklaringen är ju att det är så många i regeringen som själva jagar och stödjer jakten.. Men folket är mängden. Det krävs någon slags Occupy Movement för det här. Det är sinnessjukdom på högsta nivå.
  Och vad hände egentligen med åtalet mot Sverige angående vargjakten..?? Sverige blev faktiskt anmälda av EU för brott mot den biologiska mångfalden. Vad fan hände med det??? Varför går inte EU in och stoppar skiten om det ändå är anmält??
  Vår vargstam går snart inte att hämta upp längre. Det måste göras något NU.

  • Vår vargstam klarar sig, men vi måste få stopp på de kriminella jägargängen som jagar dem trots fridlysning.

 8. Det görs mycket Reinfeldtare överallt i samhället, man säger en sak och gör en annan. Även på detta område, bra att detta lyfts. Frågan är dock om vargens utsatta situation är det största hotet mot vår flora och fauna.
  I svensk miljölagstiftning är miljö och produktionsmål jämställda, alltså skall balansera varandra. Vi har sett att i praktiken har miljömålen fått stå tillbaka med ett skogsbruk som på sikt är förödande för vår svenska natur. Skogsmarken kommer inom några trädgenerationer att se ut som en skånsk åker totalt utan biologisk mångfald. detta är det stora hotet inte bara mot vargen utan mot allt levande i vår svenska skog.
  De stora skogsbolagen är mycket tysta i vargdebatten för att dom tycker den är bra för den gömmer de stora saker som dom sysslar med.

 9. […] Igår skrev jag och påtalande att tidningen Svensk Jakt, som utges av Jägareförbundet, totalt domineras av artiklar om vargens vara eller icke vara i vår natur. Den intar en särställning som partisk och saknar helt nyanser, en sak som får mig att ifrågasätta Jägareförbundets verksamhet från grunden, något som jag tänker återkomma till längre fram. […]

 10. Numera har ju regeringen genomdrivit att ”skyddsjakt kan bedrivas i förebyggande syfte”. Tala om att gå Jägarförbundets ärenden. För dem är ju all vargjakt förebyggande och denna gummiformulering kommer att kunna åberopas i varje enskilt fall.
  Tänk om de kunde koncentrera sig på vildsvinen istället, som verkligen gör skada i åkermarkerna.

 11. Apropå vargen, hur går det med etableringen i Stockholm ? Nåt revir på Södermalm och ett par i närförorterna vore himla gulligt tycker jag, är väl inte konstigare än att vi har rådjur och harar runt knutarna

  • Vi har ju Rialareviret, de har ju valpar nu som är 9-10 månader så har vi tur så kan vi få ett till. Framförallt här söder om stan har vi gott om plats, Södertörn har mycket vargmat i skogarna. Så vi håller tummarna. Själv bor jag tre kilometer från ”Vargberget”, det namnet har det förtjänat under många hundra år.. :-)

   • Tror också det skulle ha väldigt positiv effekt på folks tendens att hålla sina hundar kopplade om de visste att de hade varg runt knuten.
    Stockholmare är ju väldigt nonchalanta när det gäller att följa kopplingstvånget

    • Jag vet inte om det stämmer, jag möter ofta hundägare men de har sina hundar i koppel, det är ovanligt att se lösspringande hundar, i alla fall om man inte är ute i skogen.