Jägarpacket och Vargslakten

Rubriken är inte min egen, så var ärendet i ett e-postmeddelande formulerat, något som visar på hur mycket miljöminister Andreas Carlgren lyckats reta upp folk. I detta fall en värmlänning som också uttryckte sin ringaktning för miljöministern på ett sätt som omöjligen kan återges.

Den vargslakt som börjar i morgon ska återrapporteras in till respektive länsstyrelse med jämna mellanrum så att man kan avblåsa jakten om det blir likadant som med lodjursjakten i Värmland. Då sköts dubbelt så många lodjur som man hade tillstånd till, och det finns all anledning att befara att det blir ännu värre den här gången. Det system man har valt från länsstyrelsernas sida är medvetet valt för att man faktiskt ska kunna slakta varg.

Frågan var redan uppe på departementsnivå. Det föreslogs att jakten skulle spridas ut på flera dagar, så att exempelvis Dalarna skulle få jaga dagen efter Värmland. Det valde man bort eftersom man på det sättet direkt skulle hamna i svårigheter om jägarkåren sköt för många djur, något som man utgår ifrån att den kommer att göra. Hade man då fått in sådana rapporter så skulle man omöjligen kunnat tillåta att slakten fortsätter i nästa län dagen efter.

Det är orsaken till att alla ska börja samtidigt, för då går det inte att stoppa ett alltför stort dödande.

Jag använder uttrycket vargslakten. Det är rätt ord, för man tillåter jakt från snöskoter men påpekar att man inte får jaga vargen med snöskotern eller sitta på den när man skjuter. Det är givetvis ingen som kan kontrollera var jägaren befinner sig när han skjuter, det är man också medveten om. Därför är ordet väl valt, det handlar inte om jakt utan om slakt.

Och ansvarig för detta är ”miljöminister” Andreas Carlgren. En sann miljövän som värnar om naturens mångfald och rikedom, om han får säga det själv åtminstone.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , dn svd ex ab12 t

  29 comments for “Jägarpacket och Vargslakten

 1. Cecilia
  1 januari, 2010 at 08:47

  Gott nytt år, du härligt sanningssägande medmänniska! Jag håller fullständigt med! Tror att de skjutglada jägarna kommer försöka skjuta slut både på ammunition och vargar. Många individers avrättning kommer inte rapporteras in, eftersom man då ”får” fortsätta skjuta av tills kvoten är uppnådd officiellt. Andreas Carlgren kommer sedan göra offentlig avbön och säga ”det här kunde ju inte vi veta… men vi kommer göra annorlunda i framtiden”! Men då kanske det inte finns några vargar kvar…outhärdliga tanke. Vad miljöministern troligtvis inte tänker på är att många av dessa rovdjurshatare även uttalar sig negativt och hatiskt om invandrare och homosexuella. Kommer de att få tillstånd till avskjutning även på dessa ”grupper”? Jag räds utvecklingen hos människan, eller outvecklingen kanske jag skall kalla den. Hoppas innerligt att vi i Sverige snart får utså en riktig prövning så att vi blir mer tacksamma och mindre själviska.
  Ser fram emot att få läsa dina tankar under 2010!

  • Erik Söderström
   1 januari, 2010 at 10:37

   Det är rätt typiskt det där. Rovdjurshatare är samma folk som jagar bögar på byn, låt vara utan att använda vapnen. Sedan betraktar de skogen som sin egen privata, obeväpnade har ingenting där att göra. Man kan ju undra om det är för att politikerna är rädda för dem som de tillåts försöka utrota en djurart? Folk har ju använt vapen mot politikerna förr, om man säger så.

 2. Sara G
  1 januari, 2010 at 09:08

  Andreas Carlgren har svikit alla sina ideal, det är därför han är så illa omtyckt.

  • Benny
   1 januari, 2010 at 10:47

   Bra rubrik på inlägget! Sitter som en smäck!

  • torberg
   1 januari, 2010 at 10:51

   Har Miljöministern svikit alla sina ideal ? Jag tycker inte de varit så tydliga att man kan veta vad han svikit och inte svikit. Men de präglas troligen av två säregenheter som sällan skymtar fram om hans bakgrund. Han kommer från landets största skogsägarsläkt (!) Carlgrens och han har vuxit upp i andepratarsekten Antroposoferna, där hans far var överstepräst. Varför synar aldrig media de spåren ?

   • Sara G
    1 januari, 2010 at 11:32

    Andreas Carlgrens familjsituation har inget med hans sätt att hantera verkligheten. Makt är vad som styr i hans fall. En urusel politiker, enligt mitt förmenande. Säljer sig till högsbjudande.

    Min far var präst…
    Ändå ser jag nästan alltid fan enbart på väggen!

    • Christer W
     1 januari, 2010 at 12:09

     Å,fan, Sara. Själv ser jag ingenting på väggarna, annat än konst. Det måste bero på att jag är odöpt.
     Men underligt nog ser jag ett stor arsle i Carlgren, men det får man ju inte säga för det kan ju tolkas olika.

     • torberg
      1 januari, 2010 at 12:53

      Våra föräldrars värderingar präglar oss alla mer eller mindre. Bl a påverkar det ibland hur vi hanterar verkligheten. LRL5Och präster kan fostra oss till bra människor ibland. Det intressanta med C är att han kommer från riktigt obskyr auktoritär sektmiljö, i kaliber med Mormonerna, och att han eller nån annan aldrig berör detta. Men så klart.. man ska dömas för sina egna handlingar och värderingar, inte för sina släktingars.

 3. Martin Forsman
  1 januari, 2010 at 10:54

  Anders Carlgren är ett utmärkt exempel på hur Reinfeldt i sin iver att själv framstå som stark omger sig med svaga individer. Jordbruksministern och Miljöministern står båda under lobbygruppers kontroll och i den sistnämdes fall kommer det leda till att vi snart har ett rovdjur mindre i Sverige.

  Det finns ett utbrett HAT mot rovdjur i största allmänhet och vargen i synnerhet i vår svenska jägarkår. Synen på rovdjur verkar vara att de konkurrerar om bytesddjuren, något som kanske var sant under istiden, men som nu naturligtvis är åt h-lvete fel. Man får väl hoppas att det överdrivna antalet mördare … eller jägare menar jag, som släpps ut i skogarna leder till avskjutning i de egna leden. Vi har nämligen på tok för mycket jägare i det här landet.

  • 1 januari, 2010 at 10:57

   Man får väl hoppas att det överdrivna antalet mördare … eller jägare menar jag, som släpps ut i skogarna leder till avskjutning i de egna leden. Vi har nämligen på tok för mycket jägare i det här landet.

   Du kan vara förvissad om att kulorna kommer att vissla runt öronen på dem oxo. :-) När jag var ute och gick nedåt Hemfosa för ett par år sedan satt de och drack ur fickpluntan redan vid 10-tiden på morgonen.. Och skjuter illa gör de redan som nyktra.

   • Marcus R
    1 januari, 2010 at 14:22

    Finns det ingen lag mot sådant? Jag menar, man får inte ens cykla berusad egentligen…

   • tobo
    13 januari, 2010 at 12:41

    vad var det i fickpluntan ?

    • 13 januari, 2010 at 12:53

     Det vanliga antar jag. 40% alkohol…

 4. 1 januari, 2010 at 10:55

  Om jag förstått det hela rätt så ska jaktledarna rapportera jaktresultat varje timme när jakten pågår. Allt i syfte att förhindra fler dödade vargar än tillåtet.
  De måste alltså varje timme rapportera vare sig man fällt en varg eller inte.
  Sedan är det givetvis en skandal att jakten tillåts alls.

  • 1 januari, 2010 at 11:05

   Du vet väl hur illa mobiltelefonerna fungerar?

   Hade man vetat förvissa sig om att det inte blev överskjutning så hade man förlags jakten till OLIKA DAGAR, eller hur ?????

 5. 1 januari, 2010 at 11:46

  Men jag har för mig att jakten ska ske olika dagar i olika distrikt? Det har jag i alla fall hört, men om det stämmer eller inte vet jag inte.

  • 1 januari, 2010 at 11:51

   Nej, Den börjar imorgon i samtliga.

 6. Sara G
  1 januari, 2010 at 14:58

  Kan någon förklara varghatet? Det verkar nästan mytologiskt.
  I Spanien har jag hört att man skickar iväg barnen för att skrämma ”bestarna.”

  • Martin Forsman
   1 januari, 2010 at 15:15

   Helt riktigt Sara. Barn eller gamla gummor är de som är bäst på att skrämma varg förutom den aldeles särskilt grymma barnätande vargstam vi har i Sverige förstås. Skämt åsido så finns det en enkel anledning till varför folk i andra länder inte är rädda för varg vare sig för egen del eller för sin boskap. I utlandet har man nämligen storvuxna hundar som vaktar boskapen och därmed går vargen långa omvägar för att den, som det intelligenta djur den är, vet att den inte har en chans att komma nära får och d y l utan att riskera livet.

   • 1 januari, 2010 at 15:29

    Det är bara delvis sant Martin. I de flesta länder har man bara vallhundar, mumsbitar för gråben.

  • Marcus R
   1 januari, 2010 at 15:17

   Det är nog mest nerärvd rädsla. Lite som att man är rädd för spindlar bara för att mamma är det typ.
   Redan som barn hör man ju historier om Stora Stygga Vargen så det är inte så konstigt att det sitter i.

 7. Karl
  1 januari, 2010 at 15:26

  Andreas Carlgren har fallit för trycket på den högljudda jägarlobbyn.
  Och nu sänkte han skatten på konstgödseln, så naturen kan bli ännu mer förstörd. Men han försvarade även det i radion hörde jag.
  Han har ballat ur totalt.

 8. Karl
  1 januari, 2010 at 15:30

  Förresten, är han anmält till EU-domstolen för vargjakten.??
  Som strider mot direktivet om den biologiska mångfalden.

  • 1 januari, 2010 at 15:32

   DEt är på G.

 9. Sara G
  2 januari, 2010 at 15:15

  Hoppas att karsloken faller på eget grepp och och att vi slipper sådana urusla politiker i framtiden. I en framgångsrik röd grön opposition, som värnar om landet. Djur såväl som människor.

 10. 2 januari, 2010 at 16:20

  Jag har räknat ut att det går ca 445 tungt beväpnade jägare per dödsdömnd varg. Kalla det jakt!!!!
  Och vilka vargar skjuts ?
  Finns det någon strategi eller planering eller är det bara PANG PANG.
  Jag skäms över att vara svensk idag.
  Maya

 11. 3 januari, 2010 at 13:42

  NWT har nu på sin web rapporterat att vargjakten i Värmland är slutförd. Kommentarer från Länsstyrelsens sida är enligt tidningen, som ni vet alltid har korrekta uppgifter ?? att det är bra för alla, då tror jag att vargarna inkluderas, att det hela är över. Samt att det är skönt för jägarna att de inte behöver frysa. Ja visst ingen vill väl frysa. Ingen vill förlora sin familjemedlem heller. Varken varg eller människa.

 12. Lodjursslakt kommer
  17 januari, 2010 at 21:42

  klippt ifrån http://www.jagareforbundet.se/news/51_lodjur_far_fallas.asp

  Jag har vänner som har fått sina enorma marker istort sett tömda på Rådjur.
  Från att ha fällt 50 rådjur per säsong så skjuts det ingen nu.
  Jag tycker det är självklart att lodjur ska få jagas så att det är ibalans.

  Har heller inget emot en lodjursfäll framför brasan som minne av en trevlig jakt

  • 17 januari, 2010 at 23:14

   Så nu ska lodjuren utrotas för att jägarmaffian ska få skjuta mer rådjur.

   Seriöst… Man jobbar verkligen på att bli hatade.

Comments are closed.