Wikileaks och självmordsbombare


Igår såg jag på Dokument Inifrån i TV2, något med säkerligen någon miljon andra. Den bild man visade upp var otäck, mycket otäck. Säkerligen finns det slitningar inom Wikileaks precis som i andra organisationer, men filmerna från Irak talar sitt tydliga språk, och förklarar också varför USA så gärna vill ha tag i Julian Assange. Jag rekom-
menderar dem som inte sett programmet att titta på det i SVT Play.

Nu har ju Assange fängslats i Storbritannien för något som han sägs ha gjort i Sverige. Många undrar förstås vad som är vad, och jag har läst artiklar som hävdat att Assange själv är en CIA-agent, andra har gjort gällande att de kvinnor som anmält honom styrs av CIA. Jag har förstås inte en aning, men jag konstaterar att en av dem flyttat till Västbanken där hon ska agera för svenska kyrkan och/eller Broderskapsrörelsens räkning.

Det har en stark prägel av helylle, den som är så politiskt engagerad och godhjärtad är väl höjd över varje misstanke?

Annars är det väl knappast förvånande att Assange som drar ner byxorna på USA:s propagandaministerium, en verksamhet som försöker intala folk att det är nödvändigt att kriga i Irak och Afghanistan, och som dessutom säger att dess soldater är hedervärda medborgare som försvarar sitt land, också själv blir misstänkliggjord och förnedrad. Det tjänar nämligen sitt syfte, säger Julian Assange något så kommer det inte längre skrivas i fetstil utan med ett betydligt mindre typsnitt.

Visar Wikileaks bilder som föreställer organiserade mordräder av tungt beväpnade amerikanska soldater, mördande oskyldiga civila och dessutom uppenbarligen njuter av det, så blir det mindre värt om Wikileaks talesmans egen moral kan ifrågasättas. Ser man konspirationsteorierna ur den synvinkeln så blir allt möjligt, ja de blir rentav trovärdiga. Och det oroar mig en hel del ska jag erkänna.

Den bild som distribueras här i väst är ju att religiösa fanatiker bland muslimerna kan ställa till hart när vad som helst, nu senast så har en av dessa gett sig till att försöka döda svenska julklapps-
köpare med ”rörbomber” innehållande spikar, i vart fall så har man funnit en väska fylld med spik säger man. När man ser bilder på dessa spikar, och samtidigt kan se hur rör-
bomberna ser ut
så kan man undra hur många spikar som kan få plats i dessa ”bomber”?

Det kommer inte att dröja länge innan någon kommer och påstår att dessa hän-
delser har någon sorts samband. En misslyckad självmordsbombare på Drottninggatan och en i Storbritannien fängslad samhällskritiker samtidigt som ett brottsoffer visar sin egen höga moral genom att via kyrkan påbörja hjälp och biståndsarbete på Västbanken.

(Nu har SITE Institute hittat en islamistisk hemsida som hyllar självmordsbombaren. Varför är jag inte förvånad över den agenturens upptäckter?)

it , , , , , , , , , , , , , ab123 ex12 dn12 svd12 gp12 svt12 Läs oxo: zaramis annarkia lasse k&å hampus


41 svar till “Wikileaks och självmordsbombare”

 1. @”Ser man konspirationsteorierna ur den synvinkeln så blir allt möjligt, ja de blir rentav trovärdiga. Och det oroar mig en hel del ska jag erkänna.”

  Välkommen i klubben!

 2. Det har en stark prägel av helylle, den som är så politiskt engagerad och godhjärtad är väl höjd över varje misstanke?

  – Det är många som ser Assange som en hjälte som applicerar det där på honom. Även om det hela verkar misstänksamt tycker jag det är bra att du håller dig neutral i skuldfrågan här, till skillnad från många andra som kommenterar fallet.

  Den här artikeln ger en en tankeställare.
  http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1322593/Om-att-anmala-klassens-popularaste-kille.html

  • Värst var väl en bergsprängare i Nacka någonstans. För något år sedan fyllde han baksätet med ett antal kartonger med dynamit, jag tror inte att de ens hittade hans DNA efteråt…

   • Nej, för om jag minns rätt så ställde han bilen i ett grustag och sprängde bara ihjäl sig själv, eftersom det var självmord han var ute efter. Varför skulle det räknas som terrordåd?

     • Ah, jag missförstod. Ber om ursäkt. Men det fallet var ju ganska givet inte heller något man kan sätta en terroriststämpel på. Ytterligare en sjuk människa som försöker göra allvar av sina hot vilket naturligtvis är illa i sig själv, men varken det eller de mängder av andra hot (ibland t o m genomförda) om våld mot t ex socialsekreterare och andra, vare sig de har utförts av bofasta svenskar eller utlänningar eller asylsökande har ju tagits för något de inte är.

      Klassificeringen av det här dådet är ju dessutom, som jag skrev någon annanstans, i huvudsak juridisk. Det är PRESSEN som värdeladdar ordet terror och terrorism och som gör sitt bästa för att trumma in en stämning av rädsla i befolkningen. Det är helt galet och de borde fanimig skämmas som tänker på sina lösnummer hellre än på samhällets bästa.

   • Jag uppmärksammade också den händelsen såsom varande det första terrorattentatet efter att FRA kopplat in kablarna. (Lustig nog verkar det inte gå att hitta via google. Tack för länken!) Men visst är det konstigt att inte pressen skrev massor om denna (Kristna) självmordsbombare. Eller inte. Pressen kanske, likt SD, inväntade det rätta tillfället att utbrista ÄNTLIGEN, och fylla sidorna med reportage.
    För att återgå till den senaste, min känsla säger mig, det är något som inte stämmer.

  • Inte minst mot hysterin som riskerar breda ut sig om människor börja resonera i de typiskt terrorpaniska mönstren så är det klokt att ta sig en funderare på andra typer av närbesläktade risker.

   En god vän som jobbar inom vården var för sisådär 7 år sedan på en kurs där de berättade att bara i Stockholm finns det knappt 2000 personer med dubbeldiagnoser som rör sig fritt på gatorna. Alltså 2000 personer som har en ofta allvarlig psykisk diagnos OCH har ett allvarligt missbruksproblem… Apropå tickande bomber.

   Men om kriteriet för oron kräver islamism så räknas ju så klart inte de människornas potential för att åsamka skada på sig själv och andra.

   • Jag törs nog påstå att det är ännu fler. De är det största problemet inom narkomanvården, och de fä betydligt fler än 2000 med dubbeldiagnos av det enkla skälet att mer än hälften inte ens är kända av vården som missbrukare. Sedan har du dessutom betydligt fler alkisar med dubbeldiagnos.

    • Jag finner ingen anledning att ifrågasätta att det är flera då – om jag inte minns fel – uppgiften jag fick var baserad enbart på det som helt kunde säkerställas genom direkta kontakter genom socialtjänst och kriminalvård m.fl. instanser. M.a.o. kan nog mörkertalet, av bl.a. de skäl du nämner, vara betydande.

     Men det är ”kriget mot terrorn” som ska prioriteras… *uppgiven suck*

 3. >
  > …kan man undra hur många spikar
  > som kan få plats i dessa ”bomber”?
  >

  I armén lärde vi oss att rörbomber vanligtvis är 2-3″ järnrör fyllda med sprängämne och täptä i båda ändorna tex med gängat ändlock. Spikarna fästes utanpå röret.

 4. Jinge, min tolkning av nyhetsrapporteringen är att skruvarna inte låg i rörbomberna utan i mannens ryggsäck, som enligt vissa uppgifter också var fylld av något sprängämne. Inuti rörbomber packar man ju normalt sett bara sprängämne – finns ingen anledning att ha med extra splitter på bekostnad av sprängeffekten, eftersom det är själva metallrörets jobb.

  Min gissning som glad amatör och (förvisso ganska påläst) lekman när det gäller bomber och sprängämnen är att han misslyckades med timingen i sin bomb, och dessutom antagligen råkade detonera den av misstag.

  Eftersom bara en av sex rörbomber exploderade, och inte heller hans ryggsäck (om uppgifterna nu stämmer om skruv och sprängämne i den), så är det troligen så att han inte tänkte på att de flesta sprängämnen har en rätt hög detonationshastighet. När hans tändimpuls nådde tändhatten (eller vad han nu använde) i den första rörbomben så exploderade den, och slet direkt av ledningen till nästa bomb så impulsen aldrig hann tända den. Antingen hade han kopplat dem i serie (korkat) eller också hade han parallellkopplat dem men gjort något annat fel.

  Att jag tror att den dessutom detonerade av misstag och inte där han hade tänkt stå baserar jag på att det inte small på själva Drottningatan eller någon annanstans där den största delen av folkmassan rörde sig utan en bit in på en sidogata.

   • Vi får aldrig höra svaret ur förövarens egen mun, men det betyder inte att det inte går att få fram väldigt mycket information ur det som han lämnat efter sig.

    Men, som någon annan konstaterade, eftersom det är Säpo som har lagt vantarna på utredningen lär vi väl aldrig få höra hela sanningen… :-/

    Och som jag skrev på annan plats (som kommentar till ett blogginlägg från igår så jag klipper in det i den här aktuellare tråden istället):

    Det är PRESSEN som står för spekulerandet, det är pressen som försöker krama sensationella uttalanden och slutsatser ur alla inblandade och det är pressen som står för krigsrubrikerna och den rädsla som eventuellt smyger sig in hos allmänheten.

    Alla andra förstår att det här huvudsakligen är ett verk av en ensam, förvirrad individ, och den enda anledning att det har klassats som ett terrordåd av myndigheterna är att det matchar någon slags juridisk definition. Naturligtvis snappar pressen upp det och kör med den linjen, oavsett hur mycket faktisk sanning det ligger i det hela.

    Jag ser det här som ett Stureplansdåd eller som en ny Mattias Flink. Förvirrade människor som råkar ha tillgång till farliga saker.

  • Om bomben exploderade i ryggsäcken, varför då skadades hans mage? Hålet skulle väl finnas i ryggen istället eller?

 5. Ja visst är det märkligt, det är liksom lite väl lämpligt i tiden för att kunna vara helt riktigt. Karln var ju dessutom en fullkomlig mupp och hade lyckats med mer skada med en smörkniv vilken känns aningen misstänksamt.

  Jag menar har man väl bestämt sig för att ta sitt liv för Jihad, för gud alltså så känns det som om man borde lagt lite mer vikt vid att få den effekt man var ute efter eller hur? Varför spränga sig själv om man kan döda fler genom att ta bilen och ramma sig igenom Drottninggatan istället?

  Nu skriver alla media om ”terrordådet” i Sverige och folk kan gå tillbaka till att blunda för den smutsiga byk som Wikileaks avslöjat. Killarna i pentagonen hade inte kunnat planera det bättre vilket får i vart fall mig att tänka ett par varv till.

  Någon sa att sanningen alltid överträffar dikten och dikten har för länge sedan visat liknande saker i underhållningssyfte. Blir nästa ”leak” om hur CIA håller sig med egna Imamer som i sin tur kontrollerar ”militanta” muslimer färdiga att skickas in när opinionen faller?

  //Mr G

  • Jag tror inte det finns någon anledning att ta till konspirationsteorier här faktiskt. Alla fakta som har kommit fram hittills finns det fullständigt naturliga och logiska förklaringar till, allt hänger ihop på egna meriter utan att man behöver spela ut konspirationskortet.

   * Han spränger sig själv dagen före sin egen födelsedag. Logiskt, rimligt, om man vill göra ett statement. (Och fullkomligt överjävla taskigt mot sin familj, men så långt tänker nog inte en förvirrad människa.)

   * Han lastar sin bil full med gasoltuber och sätter eld på den, sannolikt som avledande manöver. Han är dock en klåpare, så han får aldrig någon vidare effekt med det.

   * Han har gjort sig en handfull rörbomber och en ryggsäck full med sprängämne och spik. Han tänker ställa sig någonstans där han kan göra stor skada. Han är dock en klåpare (se punkten ovan), så hans konstruktion är dålig varpå han misslyckas med alla sina mål utom att han spränger ihjäl sig själv.

   * I hans bakgrund finner man att han en längre tid har blivit ”allt mer religiös” (citat från en vän som uttalat sig), dvs allt mer fanatisk, dvs allt mer förvirrad.

   Jag kan fortsätta lista upp liknande fakta, och de passar alla ihop. Den enklaste förklaringen är med största sannolikhet den korrekta! Googla på Occam’s Razor för mer om detta.

   Med andra ord: håll inne med konspirationsteorierna ett tag. Om det nu är så att snubbens timing skulle gynna någon, exempelvis någon part i Wikileaks-debaklet, så är det en ren slump.

    • Ja, det är min slutsats också, och jag hoppas den är riktig. Och framför allt hoppas jag att man från polisens och övriga myndigheters håll framhåller detta faktum (när och om det BLIR ett faktum), så att man kanske kan tona ner det här jämrans terror-skrikandet som är allt man hör just nu. Det här är ett typiskt fall av att man inte ser skogen för alla träd…

     • Som ex yrkesmilitär kan jag bara bekräfta Bennys slutsatser. Militärer vet hur otroligt svårt det är att genomföra lyckade operationer och att få allt att klaffa och då talar vi om personer som har som yrke att döda andra människor. Här talar vi om en amatör som begår flera enkla misstag (vilket är helt naturligt) men lyckligtvis inte fick en andra chans.

    • Religiös fanatism borde klassificeras som en psykisk sjukdom.

     Hör man röster så behöver man professionell hjälp.

   • Inte ens en världsmästare i klantighet kan väl misslyckas med att spränga gastuber OCH bomb och allting. Min gissning är att gastuberna var rekvisita, utan gas.

 6. (Nu har SITE Institute hittat en islamistisk hemsida som hyllar självmordsbombaren. Varför är jag inte förvånad över den agenturens upptäckter?)

  Farsen håller alltså på att förfärdias. Det är ta mig fan långt mer avancerade intriger i vilket medelmåttigt CSI-avsnitt somhelst.

 7. Varför får man känslan av SÄPO-eufori. Äntligen ett ”Terror-dåd” i Sverige, med möjlighet att äska mer underrättelseresurser. Och hur gick det med männen i Göteborg? Han med ”sprängande” huvudvärk. Helt plötsligt glöms FRA, spioneri på svenska medborgare etv bort (och kanske är det Wikileaks fel)… Trodde kanske att världen skule titta i en ny riktning efter Finanskris etc iställer liknar det mer och mer 30-talet.

  • Oppositionen drar sitt strå till stacken:

   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8275516.ab

   ”De åtgärder vi för syns skull protesterade lite lamt mot trots att det var vår idé från början visade sig inte ha någon effekt, så vi föreslår ytterligare åtgärder som inte kommer ha någon effekt (på annat än befolkningens krympande integritet).”