Bomben och spekulationerna

Jag har konstaterat att spekulationerna kring det inträffade har kommit igång ordentligt, en hel hop av självut-
nämnda terroristexperter har uttalat sig om händelserna runt Drottninggatan med en rent häpnadsväckande inblick i vad som har hänt. En funktionär hos ett rasistiskt parti twittrar ”Vad var det jag sa”, och kvällstidningarna drar givetvis på så mycket de kan.

Om jag ska spekulera, och det ska jag göra nu, så tror jag att detta handlade om en förvirrad man, en man i ett tillstånd som de flesta av oss skulle betrakta som psykisk sjukdom. Han har uppenbarligen skadat sig själv allvarligt, kanske med någon form av sprängmedel. Det är det enda antagande som verkar rimligt i nuläget, allt annat är försök att dra växlar på en händelse som vi inte har några som helst faktakunskaper om.

En bil har brunnit på ett explosionsartat sätt bara ett hundratal meter ifrån platsen där mannen anträffades, det är visserligen inte helt otroligt att mannen och bilen hör ihop, men om det vet vi ingenting. Polisen ska hålla en presskonferens 10.00 och då lär vi få höra en liten del av vad de vet, antagligen runt 10-20 procent bara.

Visst, det är oroande oavsett vad det nu än rör sig om i nuläget. Men skickar regeringen soldater till Afghanistan för att slåss på amerikanernas sida så betyder det att vi förr eller senare får hem terrorism till Sverige, men om målet då blir att döda många svenskar finns det tvivelsutan effektivare metoder. Vid de händelser som media berättar om nu så dödades en person, en person som troligen tillfogat sig själv de dödande skador han fått.

Innan polisen berättat mer om vad de vet så är det bara dumt att spekulera, och ska man ändå göra det så bör man försöka anpassa spekulationerna till vad vi faktiskt känner till. Och den mest rimliga spekulationen i nuläget, med de fakta vi nu har, är den jag redogjort för nu.

Uppdatering klockan 10:16: Det framkom inget nytt under polisens presskonferens, det nya är väl att delar av expertduon Magnus och Magnus nu uttalar sig, så säger t.ex. Magnus Ranstorp att brottet är för komplicerat att utföra utan hjälp av andra, så kan det givetvis vara men det kan också vara en ren efterhandskonstruktion bara för att ha något att svara på medias frågor.

it , , , , , , svd1 dn123 ex12345678 ab123456 svt123

  31 comments for “Bomben och spekulationerna

 1. Pingback: Johan E
 2. Gripen
  12 december, 2010 at 09:27

  På 90 talet hade vi ett gäng i Borlänge som gjorde sig ökända i hela Sverige och när en medlem av gänget sprängde sig upp med hela sin lägenhet i ätt tätbebott område var det bara små notiser i media.

  Nu har någon blivit sprängd och han har mellanöstern backgrund så nu spekulerar man vilt i media.

  Vi har ett par bomber som sprängs i våra städer varje år och de flesta kan bli spårade till uppgörelser i under världen och alla av dessa är bagatelliserade.

  Men denna bomb ska givetvis spelas upp så mycket som möjligt och göra oss rädda så vi förlorar vår förmåga till kritiskt tänkande.

  • 12 december, 2010 at 09:30

   Rapport har tydligen hävdat att han hade ett antal rörbomber med sig som inte exploderat. Pratade just med f.d. hustrun i luren och de var tydligen mindre än 100 meter ifrån smällen. Inne på Hennes & Mauritz…

   Kolla presskonferensen på nätet 10.00, SVT:s hemsida…

   • blingbling
    12 december, 2010 at 15:00

    Det föreligger onekligen en hel del frågetecken kring förloppet, såväl vad gäller gm:s identitet och bakgrund, platsen för detonationerna liksom oförmågan att åstadkomma avsedd verkan.

    I ett land som numera utfärdar internationella efterlysningar på relativt lösa grunder gör man kanske klokt i att hålla öppet för alternativa motivbilder.

 3. Mats
  12 december, 2010 at 09:27

  Typiskt Sverigedemokraterna! Hot och Hat!

  • 12 december, 2010 at 09:31

   Ja det är sorgligt..

   De är samma skrot och korn som terrorister, att önska livet ur någon och berätta det öppet på en blogg är bara stadiet innan man själv tar till våld… Men så är det oxo bara nazzar som begått politiska mord i Sverige…

 4. Carl Tildt
  12 december, 2010 at 09:45

  Statisk elektricitet och rörbomber är ingen bra kombo. Mannen har antagligen skullat sätta sig i sin Audi och köra till platsen där han skulle spränga sig själv. För jag tror inte bilen med gasoltuberna som exploderade i rak linje 300 m bort var en tillfällighet. Men han har inte räknat med statisk elektricitet! Ren tur för alla som fanns ute i julhandeln. Tyvärr är väl denna galning just nu SD:s största opinionsbildare.

  • 12 december, 2010 at 09:50

   Statisk elektricitet och rörbomber är ingen bra kombo.

   Bomber är generellt en dålig kombo med politik, kan man nog säga.. :-I

 5. David
  12 december, 2010 at 10:31

  Afghanistaninsatsen är säkert något som har provocerat terroristen, men Vilks finns ju omnämd flera gånger i hans mail. ”Muhammed”-konst a la Vilks kommer man endast åt genom att begränsa yttrandefriheten.

  • 12 december, 2010 at 10:46

   Vilket man givetvis inte ska göra. Vi befinner oss i ett land med yttrande- och tryckfrihet.

 6. MN
  12 december, 2010 at 10:31

  som muslim i hjärtat….
  jag mår illa….
  sånt får inte ske….
  inte i sverige….
  detta är en del av vad vi flydde ifrån för 25 år sen….
  otryggheten….
  hatet….
  allt det negativa som bara flödar nu….

  • KG
   12 december, 2010 at 11:49

   Ja det känns som allt börjar om från noll igen!

   Sådana ”makt”-ideologier som har fångat och styr miljoner av oskyldiga civila människor
   Terrorister som dagligen mördar och terroriserar miljoner muslimer i mellanöstern

   Lägg märke till att ingenstans läser man att självmord eller mord på oskyldiga är haram/förbjuden och har inget med islam att göra. Hur kan man kalla en sån mördare för muslim är konstig och visar att brist på kunskap.

   Samma sjuka mördare dödar alla sorters människor oavsett tro och bakgrund. De är alla nazister under olika benämningar.

 7. Christer W
  12 december, 2010 at 10:41

  Jag hörde på presskonferensen som inte sa någonting, myndigheterna kunde direkt i ett pressmeddelande sagt att de vet för lite nu på morgonen och återkommer till eftermiddagen med information.

 8. Charles
  12 december, 2010 at 10:43

  Sannolikt är det en tokdåre som drömt om att bli martyr och förläst sig på bombtillverkning och Jihad. Själva genomförandet vittnar om amatörmässighet vilket vi får vara otroligt tacksamma för. Således är det svårt att tro att det ligger professionella aktörer bakom och att vi skall förvänta oss fler och värre dåd. Det man dock kan frukta är att alla virrpannor vaknar till, får inspiration och tar tillfället i akt – virrpannor från alla läger.

  Bevare oss från galningarna.

  • Gripen
   12 december, 2010 at 11:07

   Vem säger att han var en självmords bombare, det kanske inte var hans plan han kanske hade planerat ätt placera bomberna någonst6ans och sedan förflyttat sig till säkerhet. Hemma gjorda bomber är väldigt opålitliga.

   • Charles
    12 december, 2010 at 12:59

    Möjligen har du rätt, kanske får veta inom tid. Du har helt rätt i att sprängmedel utanför militär/civil professionell användning är mycket osäkra.

  • Charles
   12 december, 2010 at 13:47

   Suck. Nu sällar sig Statsministern till virrpannorna ”vi måste slå fast att detta är oacceptabelt!”. Tillåt mig fråga, va f-n skall det betyda??? Ibland längtar man efter lite gammaldags Brittisk aristokrati eller Carl von Ossietzky som talade klarspråk när det behövdes.

 9. Seeker
  12 december, 2010 at 10:48

  Det är alltid underligt med självmordsbombare, Antingen har det den största procentuella antal amatörer i ett sofistikerat nätverk utav terrorister eller så finns det andra skäl till varför just så många misslyckas med sina mål. Håller dock med Jinge om att det handlar om sjuka människor, inte helt olikt lasermannen och hans syn på människor i detta samhälle.

  Undrar bara varför inte lasermannen klassas som terrorist?

 10. Mats Oscarsson
  12 december, 2010 at 11:09

  Vilken sjuk djävla dåre du tycks vara! Hur fan kan man ens uttrycka sig så? Ni sverigedemokrater är sjukare än jag kunde ana!

 11. Pingback: Charlie
 12. Leif Kjellberg
  12 december, 2010 at 12:03

  Sverige har under de senaste årtiondena haft ett antal fall av terrorism.
  Lasermän, i Stockholm och Malmö, mord på invandrare och homosexuella, brandattentat m m utförda av div nynassar, ett antal bomber, bl a utplacerade av ”vi som byggde Sverige”.
  Det verkar som om det krävs att en muslim är inblandad för att landets samlade ”terroristexperter” ska engageras i frågan och Säpo ska hålla presskonferens.

 13. Leif Kjellberg
  12 december, 2010 at 12:05

  Rättelse:
  Skulle ha skrivit ”om en muslim misstänks vara inblandad”

 14. Charles
  12 december, 2010 at 12:53

  Wacky Berno – dags att ta dina antidepressiva läkemedel – och krypa tillbaka under stenen du kom fram ifrån. Självmål!

 15. Khadija
  12 december, 2010 at 13:26

  Det hjälpte visst inte så mycket att byta bomberjackorna mot kostym, när man inte kan hålla fingararna i styr!

 16. 12 december, 2010 at 13:29

  Hur vet du att det ska smälla igen, Nisse? Du låter misstänkt.

 17. Alex
  12 december, 2010 at 14:13

  Magnus Ranstorp är en inkompetent idiot, när senast hade han rätt om någonting?

  Hela terroristgrejen är med stor sannolikhet fel fokus. Visst är det terrorism, men det är även Lasermännens handlingar. Men de politiska ’motiven’ är svepskäl snarare än orsaker. Jag utgår från att personen har allvarlig psykosocial problematik i grunden, antagligen socialt utanförskap och möjligen också ett neuropsykiatriskt funktionshinder.

  Politiken spelar en viss roll, han har uppenbarligen läst på islamistiska hemsidor och kollat på häftiga youtube-videos från Afghanistan precis som Lasermannen läst på Politiskt Inkorrekt och andra rasistsidor. Men det är bara för att hitta en ursäkt och dådet är bara ett sätt att försöka ge någon mening till ett sorgligt livsöde.

  • spekulerar
   12 december, 2010 at 14:55

   Håller med. Men killen kan faktiskt också ha varit död innan bomben exploderade. Allt går att planera så att det ser ut på ett visst sätt. Det finns rätt många ensamma flyktingar med små eller inga sociala skyddsnät och de kan man göra vad somhelst md och använda hur som helst. Utöver att han kanske flippat ut bara av någn anledning. De det är mest synd om idag är hans stackars anhöriga, barn,hustru, etc.

 18. Andreas
  12 december, 2010 at 14:27

  Konkretisera! / Jinge

 19. tobbe
  12 december, 2010 at 18:06

  Det kommer att bli mer attentat så länge som vi sammarbetar nära med usa. Vi bör inte ha ett så nära samarbete med usa. Vårt arbete i afghanistan bör så gott det går vara under annat befäl. Usa ses inte med blida ögon av muslimer och det med all rätt. Dom har drivit folk till desperata handlingar väldigt länge genom att stödja diktaturer och exploatera mellanöstern.

 20. Christian
  13 december, 2010 at 15:50

  Abuseanmälan skickad till Gnosjö Kommun.

Comments are closed.