Tredje dagen

Nu har det tredje dygnet inletts efter den ”terroristattack” som svenska julhandlare utsattes för, den har inletts med fortsatta spekulationer om vad som de facto har hänt och vad som antas ha hänt.

Men det är också en dag då semantiken bör stå i fokus, orsaken är given, vad betyder olika ord och vilken tillit kan vi känna till polis och media? Den lilla bilden till höger visar de ”rörbomber” som den misstänkte självmordbombaren bar med sig. När ordet använts i samband med terrorbomber i t.ex. Irak så har det handlat om rör som ofta varit tillverkade i gjutjärn eller som i vart fall haft grova dimen-
sioner. Man har laddat dessa med bland annat spik och annat som vid explosionen spridits och orsakat stor förödelse på allt som funnits i dess närhet. Rör som rymt många kilo med spik och annan järnbråte och tiotals kilo med effektiva sprängmedel, inte något som på sin höjd ser ut som ett itusågat cykel-
styre.

Man har från polisens sida berättat att den misstänkte haft en väska med spik med sig, har man en bild som består av bomber tillverkade av grova rör så kan man förmås att tro att det handlade om överbliven spik efter att missdådaren laddat sina rörbomber. Men den lilla bilden visar något som ser ut som metalliska cylindrar som högst är en decimeter långa, även om dessa vore fyllda med ett effektivt sprängämne så dödar de inte ”hundratals” människor som media säger att polisen har sagt. Och de går definitivt inte att fylla med spik, endast ett fåtal spikar kan finnas i dessa cylindrar.

Ser man på den filmsekvens som kvällstidningarna visar idag från när han sprängde sig själv så syns inte någon eld-
flamma, än mindre en explosion. Det tyder på att sprängkraften möjligen räckte till att skada honom själv allvarligt, men ingen av dem som befann sig i omedelbar närhet tycks ha skadats. Hade sprängmedlet varit kraftigt så hade han själv sprängts i småbitar, hade de små ”rören” innehållit spik så hade de omkringstående skadats.

Med andra ord så finns alla förutsättningar för att detta terroristattentat ska visa sig vara något annat, möjligen bara ett offentligt självmord.

Aftonbladet: ”En försvarsanställd skickade några timmar före bombdåden i Stockholm en varning till en bekant om att något allvarligt skulle kunna hända på Drottninggatan. Detta enligt TT som uppger sin källa som ”mycket trovärdig”. Man skriver att varningen löd ungefär: Om du kan, undvik Drottninggatan i dag. Det kan hända mycket där. . .bara så du vet.”

Om en försvarsanställd drömt mardrömmar om bomber natten innan, och sedan berättat om dessa drömmar för sina familjemedlemmar så är det knappast konstigt. Men vet de något annat som kan ligga till grund för en sådan varning så reses frågetecken. Handlar det om något som en utländsk underrättelsetjänst är inblandad i så kan det vara så att MUST, den militära underrättelsetjänsten, haft kännedom om att något är på gång. För vad menar man med en ”försvarsanställd”? Avser man fanjunkare Erik Lindgren i Umeå?

Givetvis drömmer försvarsanställda mardrömmar någon gång ibland, ja jag kan till och med sträcka mig till – oftare än andra yrkesgrupper. I vart fall om man betänker det tvångsavtal om utlandstjänstgöring som de måste skriva på för att få behålla sina arbeten. Det plus det faktum att regeringen utsett en värnpliktsvägrare till posten som försvarsminister kan förstöra nattsömnen för vem som helst.

Men frågetecknen runt det inträffade börjar bli alltför många nu, ska Säkerhetspolisen undvika att det skapas en massa konspirationsteorier så krävs en fullständig transparens när det gäller det inträffade. Man får inte sätta hemligstämpel på alla utredningar och hänvisa till rikets säkerhet, nu måste man berätta vad man vet. (Se också nästa inlägg!)

it , , , , , , ab12 ex12 dn12 svd12 gp12345678 svt12345

  20 comments for “Tredje dagen

 1. nature
  13 december, 2010 at 08:45

  Jag har hela tiden misstänkt att dådet varit planterat. Detta är slutat på FRA- samt wikileak-debatten samt en röst FÖR kriget i Afghanistan som stärker regeringens USA-vänliga politik. Detta attentat kom väldigt lägligt för Reinfeldt, när det visat sig att kontrollen av FRA inte fungerat, fler och fler komprometterande uppgifter sipprar hela tiden ut ur wikileakaffären, som det går inte att stoppa; makten står nu med byxorna nere. Då kom bomben mycket lägligt samtidigt kom ingen människa till skada utan enbart ”terroristen” dog – lite för bra för at vara sant, kanske? Ett är i vart fall klart: i ett slag tystast oppositionen.

  Samtidigt får jag inte ihop det med hur, var och vem som beordrade attentatet.

  Förbryllande!

  • 13 december, 2010 at 08:48

   Nåååå…

   Då kom bomben mycket lägligt samtidigt kom ingen människa till skada utan enbart ”terroristen” dog – lite för bra för at vara sant, kanske?

   Ptja, såg man på Dokument Inifrån igår så kan man ju få känslan av Cover Up i alla fall…

   • blingbling
    13 december, 2010 at 16:21

    Finns onekligen en del minst sagt förbryllande omständigheter i den här historian där en av dessa handlar om vilka som känt till vad och hur länge. Det är ändå en viss skillnad på tio minuter eller åtskilliga timmar av förhandskunskap.

    Kanske bör man även ägna en stund åt att reflektera över gärningsmannens tämligen långa surande över Vilks ’konst’ (som föregivet motiv) vilket alltså bör ha haft en tidsutdräkt över flera år innan han slutligen en lördag helt sonika bestämmer sig för att agera, här kan man verkligen snacka om att inte göra sig någon överdriven brådska med vedergällningen.

    Om vi för ett ögonblick funderar lite över vad som dominerat rapporteringen under föregående månader kan vi konstatera att Assange-grejen (med alla sina pikanta turer) hamnar rätt högt på listan. För den som händelsevis råkar ha besvärats av en sådan rapportering föreställer jag mig att det nu uppkommna läget ter sig minst sagt som en skänk från ovan genom ett radikalt ändrat fokus. Ganska behändigt med tanke på att de försök som gjorts att stoppa fortsatta publiceringar inte lyckats så där hundraprocentigt väl.

    Lär bli intressant att få se vad killen kan tänkas ha haft för substanser i blodomloppet när RMV jobbat klart.

  • Andy
   13 december, 2010 at 10:40

   Jag håller med föregående talare!

 2. sörmlänning
  13 december, 2010 at 09:22

  Så fick man bort Wikileak från dagordningen innan alla analyser hunnit ut i omlopp om ”läckan” av harmlösa data.
  Men sluga politiker hinner nog stärka FRA lagar mm. innan ordet är ute och det är för sent för big bank business.
  Vilken blåsning vi gick på!!

 3. Nadia
  13 december, 2010 at 09:25

  ”ska Säkerhetspolisen undvika att det skapas en massa konspirationsteorier så krävs en fullständig transparens när det gäller det inträffade. Man får inte sätta hemligstämpel på alla utredningar och hänvisa till rikets säkerhet, nu måste man berätta vad man vet. ”

  Det har ljugits allt för mycket för oss det senaste åren och tyvärr även nu som Wikileaks avslöjar om och om igen. Vi förs bakom ljuset och det spelas dubbelspel av våra demokratisk regeringar i allt för många viktiga frågor och händelser. Allt detta gör det för mig tyvärr omöjligt att tro på något de säger – jag litar inte längre på vare sig demokratiska regeringar eller säkerhetspolis. För mig personligen är detta mycket sorgligt att jag inte gör det. För dem verkar det inte spela någon roll vad folket tycker, i alla fall inte ännu.

  Så vad leder detta till? Försöker vi tänka som en person som ska lösa en mordgåta så ställs många frågor och idéer utan att någon kallar det för konspiration.

  Jag tycker just nu som nature och många andra vad jag förstått ”Då kom bomben mycket lägligt samtidigt kom ingen människa till skada utan enbart ”terroristen” dog – lite för bra för att vara sant, kanske? ”

  Många diktaturer och totalitära regimer är helt villiga att offra människor för att stanna kvar i makten och för att få sin politik igenom. Att tro att dagens ”demokratiers regimer” är immuna mot detta är naivt och det har vi fått bevis på många gånger om och om igen (starta krig på lögner är långt mycket värre än lite bomber här och där). Är det så i detta fall? Jag vet inte just nu. Men jag vet att vi blivit ljungna för och förda bakom ljuset av de människor som vill att vi ska lita på dem. Har jag lärt mig en läxa? Ja.

 4. Minnas
  13 december, 2010 at 09:34

  Själv börjar jag undra om killen visste vad han hade i sin ryggsäck.

  • Jan B
   13 december, 2010 at 10:07

   Exakt vad jag också har börjat fundera på. Och då kan man ju tillåta sig spekulera vidare. Som några andra här på detta forum, och jag instämmer, att man numera inte kan lita på NÅGON instans på makthavarninå och där innefattar jag även de flesta myndigheter polisen inräknad samt public media i alla former. Vi har på senare tid sett alltför många exempel på felaktigheter, döljande av fakta och även rena lögner från alla dessa företrädare i vårt ”demokratiska” samhälle. Och detta är uppenbarligen fallet även när det gäller media”bevakningen” (”bevakningen” därför att BEVAKNING borde innefatta SAKLIG och RIKTIG information) i detta fall. Dvs. som vanlig medborgare & mediakonsument tvingas man ju börja tänka själv så gott det nu går. Och då börjar man ju faktiskt lägga i hop 2+2, och finner då att, som någon påpekat, att detta trots allt begränsade bombattentat, kommer märkligt politiskt lämpligt för vissa parter. Jag citerar och instämmer i vad”Nature” skriver: ”Jag har hela tiden misstänkt att dådet varit planterat. Detta är slutat på FRA- samt wikileak-debatten samt en röst FÖR kriget i Afghanistan som stärker regeringens USA-vänliga politik. Detta attentat kom väldigt lägligt för Reinfeldt, när det visat sig att kontrollen av FRA inte fungerat, fler och fler komprometterande uppgifter sipprar hela tiden ut ur wikileakaffären, som det går inte att stoppa; makten står nu med byxorna nere. Då kom bomben mycket lägligt samtidigt kom ingen människa till skada utan enbart ”terroristen” dog – lite för bra för at vara sant, kanske? Ett är i vart fall klart: i ett slag tystast oppositionen.” (Slut citat). Detta är kanske den – i så fall den värsta och otäckaste – slutsats man ska dra av det skedda? Fel eller rätt? Tja det kommer tids nog att visa sig!

   • Jan B
    13 december, 2010 at 10:18

    Jag vill bara slutföra min tankegång i anslutning till mitt förra inlägg. Dessa mina fria spekulationer om vad som egentligen hänt, och den för somliga märkligt politiskt ”lämpliga” tidpunkten för det skedda, leder till slutsatsen att det kan finns andra krafter bakom detta avsiktliga mord/självmord (ty det KAN ju faktiskt vara fråga om mord, om den döda mannen inte visste vad han hade i ryggsäcken) än vad gängse media spekulerar i. Och vilka krafter det då skulle kunna vara fråga om, i detta speciella och mycket känsliga politiska läge, ja det kan man ju fundera på. Jag vill bara peka på detta förhållande utan att gå vidare med mina egna funderingar då jag ju är medveten om att jag är ute på tunn is. Men kan inte befria mig från dessa funderingar. Konstigare och märkligare händelser har ju ägt rum i historien både i Sverige och globalt.

    • sörmlänning
     13 december, 2010 at 11:19

     Och vilka krafter….? Samma krafter som lånade ut pengar till det kejserliga Japanska huset. Japan var en avskild nation av fattiga bönder och fiskare och som kunde bygga en av världens största krigsmakter. På några år. Och nu är de skuldsatta upp över öronen l(iksom USA:s befolkning). Ingen nation kan starta krig med skattemedel, man måste låna!
     Krig är big business en masse i generationer framöver med alla räntor som skall betalas.

  • Henke
   13 december, 2010 at 10:21

   Det här fallet påminner väldigt mycket om detta:
   http://xxxxxxxxxxxx

 5. sörmlänning
  13 december, 2010 at 09:35

  Vi får nu se vilket fartyg som sänks för att starta nästa krig.

 6. Linda
  13 december, 2010 at 09:59

  ”Man får inte sätta hemligstämpel på alla utredningar och hänvisa till rikets säkerhet, nu måste man berätta vad man vet. ”

  Det kommer de inte att göra. Det gör de aldrig. Se på händelsen i Gbg. Alla krävde att få veta vad som låg bakom. Det har de fortfarande inte berättat. Tro mig.

 7. Gert
  13 december, 2010 at 10:31

  Säkert CIA eller Mossad som vanligt… inget konstigt med detta alltså… simma lugnt…

 8. Dick
  13 december, 2010 at 10:48

  Rasism och lögner i kommentarer är inte acceptabelt! / Jinge

  • Dick
   13 december, 2010 at 17:52

   Läs reglerna för kommentarer! / Jinge

 9. Mariam
  13 december, 2010 at 10:55

  Hur som helst, de så kallade ”rörbomberna” är så små att vem somhelst kan smyga in dem i vilken ryggsäck somhelst eller tll och md i vilken kapp- eller jackficka som helst. Vilken mardröm.

  När man talade om rörbomber såg jag för mig saker som är typ minst en meter långa och en och halv decimeter tjocka, minst.

 10. Lars B
  13 december, 2010 at 13:21

  Detta är sannolikt ett välorganiserat attentat. Mycket pekar på att britterna för andra gången gjort en jättemiss beträffande extremism i Luton. Vissa varningsklockor borde onekligen ha ringt. Men ska vi tro Säpo har svensk säkerhetstjänst inte fått någon information från England om mannens förehavanden. Än mindre har man haft kunskap om hans resa hem till Sverige och föräldrarna i Tranås.

  Nu blir det förstås fart på övervakningsivrarna. Säpo måste på nytt kunna inrikta FRA, vilket de idag är förhindrade. Ask har redan varit ute och vädrat de åsikterna. Men till att börja med måste väl ändå Säpo ha kunskap om potentiella spaningsobjekt? Hur ska man annars kunna rikta avgränsade och vettiga spaningsuppdrag till FRA?

 11. Dan
  13 december, 2010 at 20:37

  Vi som har kommit från diktaturer hit till Sverige är alltid förundrat över hur svenskar kan nästan blint och likriktat lita på makten och dess media, för media är ALLTID styrd av makten när det hettar till. Vi har blivit tvingade att lär oss att alltid ställa visa frågor när nåt händer i våra länder. t ex:

  1. Vem har resurs och göra nåt sånt?
  2. Vem tjänar på det?
  3. Vart har pengarna tagit vägen? :)

  Många av oss invadrade svenskar ser nog en del saker som händer med helt andra ögon än infödda svenskar. Även när vi bor i en demokrati så kan vi inte tro att det är sant.

Comments are closed.