Vänsterpartiet och Svekdebatten


Vad som är en korrekt beskrivning av samarbetet mellan de rödgröna partierna är svårt att bilda sig en uppfattning om ifall man inte har direkt insyn. De allra flesta nås bara av medias rapportering, de går inte ens till partiernas hemsidor för att läsa om respektive partis uppfattning. En begriplig inställning eftersom det inte är speciellt vanligt att partierna berättar klart och tydligt på nätet om de svårigheter och kompromisser man tvingas godkänna. Och det blir inte direkt lättare när rapportörten, i det här fallet Henrik Brors på Dagens Nyheter, hoppas kunna bidra till att högerregeringen sitter kvar efter valet i höst.

Henrik Brors/DN: ”De rödgröna partiernas förhandlingar om Afghanistan avbröts i förra månaden och V-ledaren Lars Ohly deklarerade att frågan lagts åt sidan. Men nyligen sade plötsligt Ohly och Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson att de tror på en överenskommelse om de svenska trupperna före valet. För-
handlingarna förs nu på ­partiledarnivå, men Urban Ahlin är mycket bestämd i sitt nej till Vänsterpartiets linje. –?Sverige har gått in i Afghanistan tillsammans med andra länder, och då ska vi också lämna tillsammans med dem, säger ­Ahlin. –?Alla vill att vi ska kunna avsluta det vi kommit dit för att göra så fort som möjligt. Men det går inte att sätta ett slutdatum.”

Beskrivningen kan givetvis vara helt korrekt, men det finns också en icke obetydlig risk för att Brors har petat in både en och två bisatser som betyder att läsarnas associationsmönster flyttas en aning. Eriksson och Ohly har givetvis uttryckt sig så som beskrivs, jag har själv hört det, men det är också det enda jag vet i praktiken. Jag konstaterar att Ahlin uppges säga att det inte går att sätta ett slutdatum och att andemeningen i det skrivna gör gällande att vänster- och miljöpartierna köper detta i någon slags pragmatisk anda. Men om det är sant eller inte vet jag inte. Men han skriver fler artiklar.

Henrik Brors/DN: ”Texten, som DN tagit del av, innebär att en rödgrön regering i huvudsak skulle föra en EU-positiv linje. V och MP accepterar därmed det utökade överstatliga samarbete i EU som blir följden av det nya EU-fördraget, bland annat vad gäller flyktingpolitiken. V och MP accepterar också EU:s utökade ambitioner på det utrikes- och säkerhetspolitiska området. – De första stegen i den riktningen togs redan i vår uppgörelse om försvars- och säkerhetspolitiken i januari, säger Urban Ahlin. Det innebar stora eftergifter från Vänsterpartiet. I de fortsatta förhandlingarna har det främst handlat om att få MP att acceptera EU:s nya globala roll, enligt Ahlin. Men det är nu inskrivet i det gemensamma EU-ställningstagandet.”

I denna artikel hävdar Brors att V och MP i huvudsak ska föra en EU-positiv linje. Att Miljöpartiet går med på en sådan sak är knappast förvånande med tanke på att man på senaste partikongressen övergav sin tidigare hållning gentemot EU, att Vänsterpartiet skulle delta i något som kan beskrivas som en EU-positiv linje har jag svårt att tro på. Framförallt inte när det tryfferas med påståendet att (V) accepterar EU:s utökade ambitioner på det försvars- och säkerhetspolitiska området, som Brors skriver. Sedan drämmer han till med ”att få Miljöpartiet att acceptera EU:s globala roll” och antyder med detta att Vänsterpartiet accepterat EU:s ”globala roll”.

Sätter man in dessa citat tillsammans med det han citerar av Urban Ahlin när det gäller frågan om Afghanistan, ”–?Alla vill att vi ska kunna avsluta det vi kommit dit för att göra så fort som möjligt.” så tror jag att förutsättningarna för att Vänsterpartiet ska åka ut ur Sveriges Riksdag ökar markant den 19 september. Jag tror att en absolut majoritet av vänsterpartiets väljare ryggar bakåt när en socialdemokrat uppges mena även dem när han säger att alla vill att vi ska kunna avsluta det vi kommit dit för att göra. I praktiken har svenska soldater skickats dit för att stödja USA:s strävan efter att vidmakthålla sin hegemoni och stödja landets begär efter Afghanistans enorma mineraltillgångar.

Själv utgår jag ifrån att de rödgröna partierna kommer med tydliggöranden under dagen idag, för är Henrik Brors utsagor korrekta även i bisatserna så har jag svårt att tro att de rödgröna partierna skulle befinna sig i majoritet efter 19 september. Minst ett av partierna skulle hamna i en allvarlig svekdebatt, och den kanske bör starta redan idag?

i , , , , , , , , , dn12 svd ex ab annarkia ilsemarie k&å knut lasse hampus pamflett röda-m zaramis jonas jens trotten svt t


63 svar till “Vänsterpartiet och Svekdebatten”

  1. Jag tänkte i liknande banor när jag såg artiklarna i DN, men det fanns även i aftonbladet och expressen så jag antar att det är sant. Avsluta vad vi kommit till Afghanistan för att göra? Vad är det? Ingen svarar på frågan, inte heller VP samtidigt som de köper EUs globala roll? För mig är det avgörande, jag skiter i V detta val. Antingen blir det soffan olm jag inte ska dra iväg till vallokalen bara för att rösta på Gudrun även om det blir en symbolhandling.

    • Svekdebatten borde ha förts innan, nu är det försent. Jag väljer att välja soffan istället för vänsterpartiet.

      • Kanske dags för ett nytt vägval vänster?. Men man får inte glömma att V är i ett sammarbete, ett väldigt kompromissfullt sådant, till en början. Det handlar först och främst om att vinna valet. Sen får man hoppas V kör hårt på sin linje igen, om de inte gör det så ja… då blir det väl en röst på Kalle anka partiet. Jag går i tankarna om att bli medlem i V, men jag är inte fullt övertygad om att det är det rätta för mig.

    • Inte en millimeter har vänstrern lyckats med. EU och Afghanistan är kärnfrågor och där är det sosseriet som pekar med hela handen.

  2. Jag känner stor förvirring och ilska!
    Det här ska inte Ohly komma undan med!

    • Det gör han inte heller Sara. Nu spricker vänsterpartiet, det är min tro. I varje fall så kommer de ramla ur riksdagen. Man kan ju fråga sig om det var värt besväret att slicka sosseröv?

  3. Det finns för fan inte ett enda jävla skäl att rösta på vänstern i valet. Jag har röstat på vänstern sedan 1976 men nu får det fan-i-mej vara nog. Jag köper inte den här helvetes prostitutionen som Ohly håller på med nu. Hur fan kan ha ha varit så jävla dum i huvudet att han ens kom på tanken att samarbeta med sossarnas jävla borgarsvin och imperialistlakejer. Fy fan.

    • Jag har varit otroligt besviken på Lasse Ohly ett långt tag nu. Han har haft världens chans att förhandla med det rödgröna om EU:s svaga punkter, överstatligheten, flyktingpolitiken och säkerhetspolitik – men han har tigit som muren(fanskapet) om just dessa viktiga områden. Han ska övertyga de andra i oppositionen att vi inte ska befinna oss i krig bara för att USA vill det! Vi ska ta hem de svenska soldaterna, för vi vill inte ha tillbaka kronvrak som aldrig mer kan leva som människor. Vi vill ha friska svenska pojkar som studerar krishantering, fredsforskning och annat matnyttigt.
      Vi ska inta vara med om att mörda folk i deras eget land bara för att USA, UK och andra intressenter främst vill komma åt naturtillgångarna i Afghanistan precis som det var på den gamla goda kolonialtiden…
      Och som sagt talibanerna ökar, vallmofälten blommar vildsint rött och unga pojkar blis skadade i själen.
      Det finns inga kompromisser när det gäller Afghanistan, utan hem med soldaterna på en gång!
      Kvinnorna far lika illa där som för fyra år sedan.

      • Och det senaste…nu har Ohly gjort upp om EU med sossarna…Vänsterpartiet God Bye!!!

          • Nää inte direkt, Afghanistan gav vänstern upp för rätt längesen genom att gå med på nån jävla utredning… det senaste nu vart EU där man verkar helt med på att köra vidare i detta det europeiska kapitalets paradprojekt…jag tog det bara i ordning…sorry men för mig är Ohly och grabbarna helt körda nu..

            • jag tog det bara i ordning…sorry men för mig är Ohly och grabbarna helt körda nu..

              Det behöver du inte vara ledsen för, vi är många som reagerar och jag är helt övertygad om att budskapet går fram. Som ”Gösta” skriver: Jag och många med mig i rödgröna oppositionen, ja även vissa borgerliga faktiskt, är inte EU-kritiska, vi är EU-MOTSTÅNDARE.

              Läser man dessutom det dokument jag länkar till så kan man inte göra annat än att reagera på att det är så många ord för att begripa så lite.

              Sedan är frågan om Afghanistan inte avgjord än skriver Hans Linde, det är dessutom en fråga som är minst lika viktig som EU-frågan. Så avsaknad av pudel slår direkt mot partiet.

  4. Nu framgår det ju av artikeln att det inte är färdigförhandlat än, utan att det ligger hos partiledarna. Ohly har alltså inte godkänt det än. Men visst, det är oroväckande, och rätt tid att skrika högt.

  5. Jag hade inte bestämt mig för vad jag skulle rösta på i september, antingen skulle det ha blivit V eller MP, men nu blir det i alla fall inte V. Vid G20-ländernas möte har Storbritanniens sagt att de måste vara ute ur Afghanistan till 2015, dvs om fem år. Ser man till vad S sagt i frågan så betyder nu en röst på vänsterpartiet att man tom blir kvar över nästa val. Att man dessutom säger ja till överstatligheten inom EU gör att partiet kommer att ruttna i helvetet. Dessutom tycks alla andra vänsterbloggar ha missat detta, fattar inte varför. Solen?
    Hoppar man inte omedelbart av det rödgröna ”samarbetet” så kommer Lars Ohly att krossa vänsterpartiet för gott. Mitt förtroende har han i alla fall mist för tid och evighet.

  6. Ja fortsätt och bråka och träta inbördes bara så blir valet ”a walk in the park” för alliansen. Alla goda krafter borde istället gemensamt gå till frontalangrepp på allianspolitiken, nagelfar deras politik, finn alla svaga punkter och dra fram allt till allmän beskådan. Vilja, energi och samarbete, det finns ingen annan väg att nå det mål som är det viktigaste av alla i år. Vi måste se till att allianstomtarna blir entledigade från sitt regeringsuppdrag, fyra år till med allianspolitik vore inget annat än en katastrof. Synd att så många på vänsterkanten sitter så fast i sin egen lilla ankdamm, det spelar bara alliansen i händerna.

    • Ja fortsätt och bråka och träta inbördes bara så blir valet ”a walk in the park” för alliansen.

      Så du menar att alla vänsterpartister bara ska tugga och svälja, och skylla allt elände på Reinfeldt och Borg?

      • Alternativet kanske är att bli ett totalt marginaliserat 3% parti fjärran från allt vad inflytande heter i alliansens Sverige. Men visst om prestigen går före allt annat så kör på den linjen då.

    • Jojo, du är upprörd över partiets tillkortakommanden, men svordomar i varje mening accepteras icke. Skriv om eller avstå. / Jinge

      • Ok då, men jag blir så förbannad och känner mej total sviken av ett parti som jag röstat på i 35 år och som jag offrat en massa fritid på…Jinge, då måste fatta att jag blir asförbannad när jag ser den här prostitutionen…och nu har Ohly gett upp om EU med … fy …!!!

        • Jodå, jag hajjar. Jag har alltid röstat på V och fyllde 18 år 1964, så det har blivit några gånger. Dessutom har jag varit medlem i perioder sedan början av 70-talet. Men Hans Linde skrev att Ahlin var glappkäftad, även om han inte uttryckte det så, eller så var det Brors som har en skruv lös eller så. Hans Linde är ju trots allt riksdagsman för partiet och borde ha viss inblick i frågan om vad som sagts om Afghanistan.

          Egentligen borde jag nog ha sparat din kommentar, kruxet är bara att jag anser att även barn ska kunna besöka bloggen… :-) Jag har faktisk aldrig tidigare sett någon som lyckats skriva 14-15 meningar och få plats med minst två svavelosande svordomar i – varje mening.. :-) Skickligt jobbat… :-P

  7. V med 5% röster har helt olika tyngd i förhandlingar jämfört med säg 15%. Soffliggeri gör det bara än svårare för det marginaliserade partiet att få inflytande.

  8. Inte heller Junilistan är emot EU. Det får väl bli Rättvisepartiet eller nå’t.

  9. Jag är beredd att överge Vänsterpartiet om inte Lasse sköter Afghanistanfrågan och ser till att svenska soldater lämnar landet snarats oavsett under vilken flagg, FN eller SIPRI, man påstår sig strida under. Jag har varit med sedan 1962.

  10. Hej!

    Låt mig då klargöra två saker;

    1) Afghanistan – det finns ingen överenskommelse mellan S,V och MP och kommer inte bli någon överenskommelse om inte alla tre partier ställt sig bakom den. Urban Ahlins uttalande är bara hans eget, Vänsterpartiet har varit tydliga med att vi behöver ett stopp-datum för att vi ska kunna ställa oss bakom en överenskommelse. Förhandlingar fortsätter med andra ord…

    2) EU – jag kan rekommendera att läsa själva överenskommelsen och inte bara Brors analys. Självklart är det inte 100 % Vänsterparti-politik, men inte heller 100 % socialdemokratisk eller miljöpartistisk politik. Däremot tycker jag det är uppenbart att V fått genomslag på en rad punkter om man läser den faktiska överenskommelsen, te.x krav på att EU.s budget ska minska, nej till ökad överstatlighet, nej till ny folkomröstning om EMU, översyn av EU:s terrorlistning, tydliga krav gällande Laval och arbetsrätten etc.

    • ”1) Afghanistan – det finns ingen överenskommelse mellan S,V och MP och kommer inte bli någon överenskommelse om inte alla tre partier ställt sig bakom den. Urban Ahlins uttalande är bara hans eget, Vänsterpartiet har varit tydliga med att vi behöver ett stopp-datum för att vi ska kunna ställa oss bakom en överenskommelse. Förhandlingar fortsätter med andra ord…”

      Är den uppgiften korrekt så har vänsterpartiet allvarliga problem. Ahlin är utrikespolitisk talesman såvitt jag förstår saken, och mycket tror jag om Henrik Brors, men han hittar inte på olika citat. Har (S) en så glappkäftad person så har även (S) allvarliga problem. Nu visar det sig att Storbritannien och resten av G8-länderna talar om att lämna landet först 2015, då vore det mer än lämpligt att tvinga Ahlin att göra en trippelpudel med mollbergare och pik. Fram till den är gjord i Rapport eller Aktuellt så får nog partiet räkna med att bli misstrodda.

      2) EU – jag kan rekommendera att läsa själva överenskommelsen och inte bara Brors analys. Självklart är det inte 100 % Vänsterparti-politik, men inte heller 100 % socialdemokratisk eller miljöpartistisk politik.”

      Det kan givetvis ligga något i det, själv orkade jag bara halva i morse. Jag ska fixa in en länk till den så att alla kan läsa. Ska bli intressant att se om alla oxo håller med.

      Här: http://www.dn.se/nyheter/valet2010/dokument-de-rodgronas-eu-politik-1.1128741

    • Ok då Hans Linde, om du lovar mig att ha fått med sossar och grönmuppar FÖRE VALET på att varenda svenska soldat är tillbakadragen det här året …och då har ni hela tre månader på er…då kanske jag kan ändra mig och rösta vänstern…men bara kanske…får du inte till det ja då är du och Ohly en enda stor skam för hela vänstern…och då skiter jag i om alliansnissarna får fortsätta styra…ska vi ha borgarpolitik och kryperi för imperialistjävlarna ja då är det lika bra att lämna det åt dom som är bäst på det…nån heder måste ändå få finnas

      Och Hans, när det gäller EU så verkar det ju som du och Lasse inte riktigt fattat grejen. Hela det jävla EU projektet är till för att skydda kapitalet och förhindra att någon för en progressiv politik. Hela EU shiten är riggad med en massa beslutsregler som ska skydda kapitalet och kapitalets makt. Ni kan komma överens om vilken shit som helst med sosseborgarna och grönmupparna men det ni inte fattar är att ni då köper hela det förbannade EU-konceptet som är kapitalets verktyg att förtrycka arbetarklassen…som socialist (…ja kalla mig gärna kommunist om du vill) så köper jag aldrig det

  11. Jag förstår inte att ni är så upprörda. För att uttrycka det lite kryptiskt, terrängen har förändrats och då är det inte kartan som gäller. I samma ögon blick som vi gick med i EU så krävdes det andra skrivningar i partiprogrammen än att lägga största vikt vid ett utträdeskrav.
    Dessutom är det ganska lustigt att folk i vp,s nuvarande ledning kritiserade dem som tidigare påpekade att förutsättningarna har förändrats och att det kommer tvinga fram andra beslut, mål och arbetssätt.

    De reaktioner som går utläsa här pekar på ett ganska stort missnöje med ”den förenade vänsterpolitiken” eftersom den inte är skräddarsydd efter de egna personliga önskemålen utan den är till för att passa så många som möjligt utåt sett.
    I grund och botten är det stora problemet att de som har bestämt den politiska debatten och spelplan också styr det röd-gröna alternativet vad de tillåter sig eller inte.
    Sverige, EU och Europa saknar en självständig vänster som sätter dagordningen och målen.

  12. Bra att se Hans Linde hoppa in här och klarlägga lite grejer. Det är ju klart att V får kompromissa, som S och MP också får, men ändå har V ju kvar sin Eu kritiska syn i vissa saker. Men visst, en lite hårdare mindre kompromissvillig linje skulle vara välkomnande.

    • Dessvärre så var inte EU-dokumentet någon höjdare i tydlighet så även om Ahlin gör en trippel mollbergare med pik som kommer man knappast att kunna bortse ifrån att aktstycket ifråga var ett tämligen typiskt politiskt avsiktsdokument. Jag är övertygad om att det kan komma att bli en svekdebatt, en sak som i så fall skadar partiet. Folk kommer att fråga sig om denna koalition var en så listig idé egentligen.

    • ”EU-kritiska syn i vissa saker”. Det räcker inte ! Jag och många med mig i rödgröna oppositionen, ja även vissa borgerliga faktiskt, är inte EU-kritiska, vi är EU-MOTSTÅNDARE. Vi önskar och vill verka för att först och främst Sverige utträder (efter ny folkomröstning om medlemsskapet), sedan förhoppningsvis leder detta till fler utträden och så småningom EUs nedläggning, varpå ett folkligt samarbete mellan olika nationer, inom och utom Europa, kan börja.

      Det är hur bedrövligt som helst att det inte finns ett enda (anständigt) parti med chans att komma in i riksdagen, som vi EU-motståndare kan rösta på.

      • Så Gösta, om det fanns ett borgerligt parti som driver att Sverige ska lämna EU så skulle du rösta på det?
        Tror du att en borgare som är EU-motståndare skulle rösta på vp. Kanske att mp skulle kunnat locka en och annan borgare och socialist om partiet hade haft kvar utträdeskrav, men troligtvis skulle det bara leda till att vp försvann och borgerligheten tog hem makten än lättare.
        Rent reellt är krav om utträde ur EU i dag en icke-fråga för en stor majoritet svenskar. Afghanistan och Sveriges agerande är av lite större betydelse, men absolut viktigaste frågorna för gemen man villkoren här hemma, och ett är säkert, inte har den röd-gröna alliansen precis rosat den ”marknaden”. De har dessvärre hanterat sin ”valboskap” rätt taffligt.

        • Uppriktigt sagt, Christer, jag vet inte … För mig är EU-motståndet något som jag verkligen högprioriterar. Inte minst för att jag finner det svårt, för att inte säga omöjligt, att bygga socialismen i en provins som styrs efter EU-värderingar. Men även om EU-frågan är jätteviktig är det ju inte den enda frågan av betydelse, exempelvis är ju störtandet av Alliansen också högt prioriterat, likaså värnandet av demokrati och lika människovärde. Så Sverigedemokraterna röstar jag INTE på, trots att de driver frågan om utträde. Låt vara att uträdesfrågan är en icke-fråga för många (det har den blivit genom ”kokande grodan-syndromet”) men vi utträdesdrivare är dock så pass många att det är skandal att vi inte får stöd av ett enda anständigt parti med reell chans till riksdagsmandat. Var jag lägger min röst är just nu en väldigt öppen fråga.

          • Det är också märkligt att utträdeskravet blivit nedmonterat i en tid när både EMU-experimentet och i grunden hela EU verkligen darrar och svajar och när allt fler ekonomer och statsvetare faktiskt på fullt allvar ifrågasätter dess framtida existens ! Då, om någonsin, borde det ju hellre vara läge för hög svansföring hos EUs ”skeptiker”, ”kritiker” och motståndare !

            • Det är inte så märkligt eftersom det är en ickefråga sedan inträdet. Vp och mp vill nog inte att borgarna ska lägga fokus på ett utträdeskrav och leda bort debatten från andra och kanske mer viktiga frågor för vp och mp.

              Att EU är i svajning är uppenbart, realiteten är att stora delar av västvärlden är det och det oavsett om de är allians- unions- eller federationsfria eller inte.
              Det allvarliga är att de recept som förordas överlag är i princip de som gällde under 20-talet, åtstramning och besparingar och att de som hade jobb ska jobba ännu mer. Detta drivs både inom och utom EU.

              Till sist en fråga, om nu EU-parlamentet, kommissionen och andra instanser skulle domineras av vänstern i Europa, skulle du då hålla fast vid utträdeskravet?

              När det gäller min mina politiska preferenser så sympatiserar jag inte med något parti längre, jag anser att de är odemokratiska i sina strukturer och att de ger inte folk möjligheten att påverka vilka politiker som väljs in i parlamenten. Det där enda krysset tvingar faktiskt folk att välja bort andra politiker de vill ha invalda. Låt väljarna få numrerar och gradera sina kandidater själva.

              • Ja jag vill utträda även om ”vänstern” skulle dominera EU-organen. EU är inte folkets utan eliternas och kapitalismens projekt oavsett vem som nominellt styr (vilket f ö kan förändras från mandatperiod till mandatperiod).

                Att vi får kryssa för kandidater på listorna tycker jag är bra, men vi borde också få stryka kandidater, det vore ännu viktigare.

                Sedan så tycker jag att Vänsterpartiet borde lära av sossarnas ödesdigert felaktiga vägval. Det är ju ett faktum att det gick ganska bra för det partiet så länge man i viss mån höll fast vid den demokratiska socialismen och folkhemsideologin, men sedan man blev EU-positiva och gav klartecken åt avregleringar och privatiseringar har det gått nedåt hela tiden, nu har man knappast ens 30% av rösterna och man är mindre än moderaterna … Varför vill Vänsterpartiet följa samma dystra spår ???

                Det går också att lära av Norges lyckosamma rödgröna regeringssamarbete. Men, det är klart, Norge har Jens Stoltenberg där Sverige har Mona Sahlin, det är en viss skillnad, om man säger så…

                • Sverige är ju också eliternas projekt, och även kapitalismens! När tänker du begära utträde från Sverige?
                  När det verkligen gick bra för vp var under Schyman, när den demokratiska centralismen tonades ner, något som irriterade förespråkarna.

  13. Känns som det är dags att ta ett steg längre åt vänster eller stå kvar. För Vänsterpartiets ledning verkar glida sakta men säkert mer åt mitten och deras politiska ambitioner verkar mer samstämmiga med socialdemokraternas politik. Vänsterpartiets medlemmar/sympatisörer verkar åtminstone stå kvar till vänster. Något för Ohly att tänka på om han inte skall förlora medlemmarna/sympatisörerna förtroende till något annat parti på vänsterkanten.
    Låt inte Vänsterpartiet gå samma väg som socialdemokraterna som numer bara på papperet kallar sig arbetarparti.

    Dags att vakna Lars Ohly! Lyssna på oss som fortfarande vill att Vänsterpartiet skall vara ett arbetarparti och inget låtsas dito bara för att kunna verka i koalition med ett Miljöparti som i grunden är borgerligt och de socialdemokratiska halvborgarna.

  14. Det är fullt möjligt att partiet gjort ett misstag som kommer kosta platsen i riksdagen. Jag tror att det mycket väl kan bli resultatet. Högerpartierna har sänkt skatterna och många märker det i sina plånböcker. Alla vet också att trygghetssystemen försämrats, men i september så kan man också konstatera att de rödgröna inte har blivit något egentligt alternativ. Mona regerar i S och Ohly i V, ingen av dessa är någon direkt röstmagnet, om man säger så.

    Jag har röstat på partiet sedan Hermanssons dagar och förstår precis vad Jinge och andra talar om. Visst tror jag också att DN gärna ser att deras skribenter överdriver, men partiets inställning i EU-frågan kan vi alla ta del av, och den är åt helvete.

    Och skulle verkligen Urban Ahlin hitta på allt som citeras? Även om det skulle vara någon sorts spinn från sossarnas sida så är det egentligen vad de tänker och tycker. En rödgrön seger skulle innebära att vänsterpartiet sitter som gisslan i regeringen, hellre röstar jag då på FI eller vad fan som helst. Vänsterpartiet känns allt mindre som ett alternativ, en röst på partiet innebär bara att jag kommer att vara förbannad i fyra år. Återställarpolitiken uteblir dessutom så låt hellre högern köra landet i botten, om inte annat så banar man vägen för en ny vänster. Och det behövs.

  15. ”..så låt hellre högern köra landet i botten, om inte annat så banar man vägen för en ny vänster. Och det behövs.”

    Det är nog snart enda alternativet det…hur jävla sorgligt det än känns att behöva inse att vänstern nu helt verkar a flippat ur och inte har stake klart och tydligt gå emot både soldater i Afghanistan och EU-medlemskap. Fy fan vad besviken jag är…

  16. Jag har sagt det hela tiden och jag säger det igen: Att bilda alliansen ”De rödgröna” var och är en genomusel idé. De enda som har tjänat på det är miljöpartiet. För socialdemokratin så är det en smärre katastrof, men allra farligast är det för vänsterpartiet som i princip förlorar hela sin själ och existensberättigande genom att lägga sig på mage och sära på benen bara för att få vara med i en eventuell regering tillsammans med två borgerliga partier. Att v inte vinner några nya sympatisörer i detta läge är knappast förvånande. Jag fattar överhuvudtaget inte varför Ohly ville vara med i samarbetet. V hade haft så otroligt mycket bättre möjligheter att göra ett bra val om man ställt sig i opposition mot båda blocken. Vänsterpartiets roll är ju inte att främst stå i opposition mot borgerligheten utan att hålla kryptoborgarna inom Socialdemokratin på plats. Nåt man naturligtvis inte gör om man allierar sig med dem och därmed accepterar en slätstruken kvasiborgerlig politik. Nu tror jag inte ens längre på en rödgrön seger i valet, men jag hoppas att man lär sig av detta. Med detta vill jag iofs inte ha sagt att V inte borde ingå i en regering utan bara att man inte ska ingå i slätstrukna allianser före ett val. V borde helt enkelt ha stått för vänsteralternativet före valet. Efter valet så är allt en förhandlingsfråga, men jag tror definitivt att man hade legat skyhögt mycket högre i opinionsmätningarna om man hade valt denna linje.

  17. Jag förstår inte partielitens tanke med att till sitt försvar komma dragandes med att man inte enats om Afghanistan med S och Mp, än mindre att det ”kommer inte bli någon överenskommelse om inte alla tre partier ställt sig bakom den”. Citatet nedan, ur dokumentet som länkats till ovan, innebär väl närmast att det innebär rödgrönt krigs-/imperialiststöd vid valseger?

    ”FN:s säkerhetsråd kan ge andra regionala organisationer, som exempelvis EU, Nato och AU, Afrikanska unionen, uppdraget att leda en fredsbevarande operation. EU har utvecklat sin kompetens att leda alltmer komplexa operationer. Sverige har deltagit i praktiskt taget alla fredsfrämjande insatser som EU har genomfört. En rödgrön regering anser att även EU:s insatser ska ske med ett FN-mandat. Sverige ska fortsätta det aktiva engagemanget och deltagandet i internationella insatser inom ramen för FN, EU, Nato och OSSE.”

    Känns rent ut sagt förjävligt, det här, ska man tvinga röst på RS?

  18. Afghanistan och EU-problematiken i all ära, men för mig är avsaknaden av Vänsterprofil i inrikespolitiken det absolut största problemet. Små symboliska förändringar i skattesatserna men i övrigt fortsatt borglig politik duger helt enkelt inte. Att någon av oppositionsledarna tror att det går att vinna val på detta koncept visar bara att det är dags för förändring i Sverige. Antingen med ett förnyat Vänsterparti eller med något helt nytt.

  19. Alla sju partier i alliansen resp de rodgrona forsoker sa gott de kan sta pa exakt samma flack i politiken. Det finns bara harfina skillnader i skatte och bidragspolitiken mellan blocken, samt vissa fragor som Afghanistan som delar blocken internt men inte sinsemellan. Jag anser att alla former av valallianser borde forpassas till sopkorgen, rent av forbjudas. Lat partierna fajtas innan valet med de fragor man anser viktiga och sedan soka kompromisser efter valet. Annars kan vi infora ett rent tvapartisystem. Vanster, hoger och mittemellanbloggar klagar pa samma saker – ”vi” ar for lika dom dar ”andra”.

    ”Valplattformar” utformas medvetet (?) sa luddigt som mojligt for att alla skall kunna skylla ifran sig efterat och ingen skall forsta exakt vad man vill innan. Sinsemllan oforenliga uttalanden kommer fran olika hall inom samma block. En forbannad rora av alltihop ar det, av ALLA farger. Det blir gratt alltihop.

    Jag saknar fragor som den personliga integriteten. Vi skall ge bort personliga uppgifter som bankaffarer till USA och ha det groteska FRA systemet med mera. Dom uppgifter som kommer darifran gar nog ocksa direkt till CIA. Vi har ju en hel del invandrare fran mellanostern i Sverige…

  20. Det var väl gott och väl att Ohly stannade hemma från kungabröllopet , om inte annat för hans image skull- men den icke närvaron vägde lätt som en fjäder när det gäller svensk närvaro och stridande i Afghanistan. VI SKA INTE FÖRA KRIG, speciellt inte på ordera av USA och israel. Det MÅSTE vara slutlekt med imperalismen för vår del. Och om inte vi är smygmedlemmar nato -anslutna i smyg så ska jag äta upp min tumvante. FN är bara en slags klädsamt tomkenkinkuliss, inget annat, för att lugna en aninslös opposition.

    Hur många skolor har man byggt upp under krigsåren, hur är kvinnans ställning, bättre eller sämre? ochhur mycket knark passerar landets gränser och är inte predisent Karzi, tillsatt av USA minst lika korrupt som sin bror, knarkhandlaren. Kanske t.o.m värre

  21. Jag tror inte att partiet kommer att överleva, vi har ännu inte sett hur medlemmarna generellt reagerar på fortsatt krig mot Afghanistan under amerikanskt befäl, vi vet inte heller hur man reagerar på EU. Jag ville utträda ur EU, inte jobba för en ”vänstervridning” som Ohly sa.

  22. Är det nu någon av de som försvarat trepartiöverenskommelsen som självkritiskt kan erkänna att de hade fel?

    Detta är nämligen den logiska följden av regeringskåtheten. Regeringar driver EN politik och det finns inget utrymme för solonummer.
    Bättre hade varit att finnas kvar som självständigt parti, stödjande en socialdemokratisk regering. Vad som absolut varit bäst hade varit att låta sossar och miljöpartister leka ihop. Det hade absolut stärkt vänstern.

  23. När jag ser här hur en del på vänsterkanten resonerar så anar jag att alliansen kommer att ta hem valet lätt som en plätt. För tyvärr är det så att allianspartierna resonerar smartare, är mer samarbetsvilliga och koncentrerar sig öht mer på det viktigaste, nämligen att vinna valet. För de vet att om valet förloras så blir resten av deras politik mer eller mindre betydelselös eftersom de inte längre har möjlighet att genomföra den i praktiken. Den insikten verkar inte ha nått folket på vänsterkanten.

  24. Att det skulle bli en anpassning högerut kan väl knappast komma som en överraskning för er? Vänsterpartiet är ju ändå det minsta och mest avvikande partiet i det rödgröna samarbetet.

    Vänsterpartiet hade att välja att förbli renlärigt eller att vara med och påverka. I Norge funkar det bra med en rödgrön regering, varför inte i Sverige?

    • I Norge funkar det bra med en rödgrön regering, varför inte i Sverige?

      Är du säker på det? Isf kanske för att norrkvinnor/män är klokare?

      • Jag tror det beror på Stoltenberg… Han är respekterad även av motståndarna på ett helt annat sätt än sin svenska motsvarighet, som inte ens respekteras av sina egna…

    • SV har minskat från 2001 då man fick 12.5% och 23 mandat, och 2005 då man fick 8.8% och 15 mandat, till 2009 då man fick 6.2% och 11 mandat. I och för sig har man suttit i regeringen men man marginaliseras alltmer och är snart mindre än norska Senterpartiet (som också sitter i regeringen). En framgångsrik rödgrön regering till och man närmar sig utplåning…