Afghanistan

Idag rekommenderar Eva Franchell i Afton-
bladet att de rödgröna redan i Almedalen ska meddela hur deras avvecklingsplan ser ut. Detta samtidigt som G8-länderna med Storbritannien i spetsen talar om hemtagning av trupperna år 2015, något som Urban Ahlin som är social-
demokraternas utrikespolitiske talesman inte avvisat.

Vänsterpartiets Hans Linde (V) skrev i en kommentar här på bloggen för ett par dagar sedan: ”Afghanistan – det finns ingen överenskommelse mellan S, V och MP och kommer inte bli någon överenskommelse om inte alla tre partier ställt sig bakom den. Urban Ahlins uttalande är bara hans eget, Vänsterpartiet har varit tydliga med att vi behöver ett stoppdatum för att vi ska kunna ställa oss bakom en överenskommelse. Förhandlingar fortsätter med andra ord…”

Det är anmärkningsvärt att två representanter för de rödgröna har en så stor skillnad i synen på hur samarbetet framskrider. Framförallt sett utifrån deras roll i respektive parti, som bekant är Hans Linde vänsterpartiets utrikespolitiske talesman, samma roll som Urban Ahlin har inom det socialdemokratiska partiet.

Eva Franchell/AB: ”Det är dags att lämna besked nu. Den svenska insatsen i Afghanistan måste få ett slut. De rödgröna kan lämpligen presentera sin avvecklingsplan i Almedalen i nästa vecka. Vi är framme vid den sista juni och i Afghanistan är en blodig månad till ända. Under den första sommarmånaden stupade nära hundra soldater i kriget som bara har förlorare. I söndags dödades fyra norska soldater av en vägbomb i Faryab-provinsen i nordvästra Afghanistan. Därmed har 315 soldater dödats hittills i år, två av dem var svenskar.”

Jag har ingen invändning mot Aftonbladets linje i frågan, möjligen kommer det lösa sig först nästa gång ett antal svenska soldater strimlas av någon vägbomb eller i en annan attack. Jag tror att regeringen kommer att möta ett allt större motstånd när fler får klart för sig att vår närvaro är ett beställningsuppdrag från USA:s förre president. Bush gav helt enkelt Hamid Karzai order att vända sig till FN och be om militär hjälp. När folk förstår orsakerna är till vårt engagemang, och att soldaterna kommer att bli kvar till 2015 enligt de planer som nu skissas av G8, så kommer folkopinionen att tvärvända den dag en handfull svenskar dödas på samma sätt som de norska soldaterna.

Stämmer Hans Lindes kommentar, som han skrev här, så tycks den rödgröna koalitionen stå inför oövervinneliga problem. Skulle vi få besked i nästa vecka om vilken version som gäller så kanske folk kan ta in och även acceptera svaret, men dras detta i långbänk så kommer många vänsterpartister att tröttna. Det går inte att skjuta besvärliga frågor som Afghanistan framför sig, särskilt när många redan känner ett svek inför det faktum att partiet bytt fot i frågan om EU.

Om de rödgröna skulle lyckas med att göra sig kvitt högerregeringen i september, hur ska de göra då beskedet kommer att en stridsvagn full med soldater förlorats i en vägbomb i Afghanistan?

(Rapportera tveksam reklam)

i , , , , , , , ab1 ex dn1 svd123 t

  9 comments for “Afghanistan

 1. Bernt
  30 juni, 2010 at 10:23

  frågan är dock vad händer med landet när alla utländska soldater försvinner? afghanistan har ju inte mycket till egen armé att hålla talibanerna på mattan med, pakistan har även dom problem med talibanerna, bättre att sätta UD på att pressa på för att få Dawit fri och Israel att erkänna skuld bakom mordet på Folke Bernadotte:)

  • 30 juni, 2010 at 10:26

   Vad har Dawit och Bernadotte med Afghanistan att göra?

   • Bernt
    30 juni, 2010 at 12:23

    bättre att lägga utrikespolitiskt krut på dom sakerna(men vi kan lämna det nu), sen så gynnas väl befolkningen i affe av att utländsk trupp finns där och håller talibanerna på mattan?

    • Marcus R
     30 juni, 2010 at 15:16

     ”sen så gynnas väl befolkningen i affe av att utländsk trupp finns där och håller talibanerna på mattan?” – Inte nödvändigtvis. Historiskt sett så har Afghanistan alltid bekämpat utländsk närvaro. Där finns inget som tyder på att man kan förändra det nu.

    • Martin Forsman
     30 juni, 2010 at 15:54

     Civila kan ALDRIG gynnas av att deras land befinner sig i krig. Talibanerna må vara ett vidrigt pack, men hur cyniskt detta en må låta så drabbades ’bara’ de som vägrade rätta sig efter deras shariaregler medan de styrde. Nu har vi ett laglöst Afghanistan där vem som helst kan dö närsomhelst, ja förutom Karzai och hans närmaste förstås, och det är faktiskt inte bättre. Att Karzais regim dessutom stiftar lagar som legaliserar våldtäkt inom äktenskapet visar att hans regim bara är bättre för oss i väst medan Afghainstans civila förtfarande lider svårt.

     • Mr. Dubai
      30 juni, 2010 at 20:24

      Jag antar att du missat att Afghanistan har befunnit sig i inbordeskrig sedan 1978?

      Om du laser pa om vad som skedde i Mazar-i-Sharif efter Talibanerna erovrade staden 1998, sa kommer att inse att allt inte var battre for…

 2. Anton
  30 juni, 2010 at 17:54

  Jag tycker fortfarande att Hans Lindes komentar är obegriplig. I mina öron låter ”…och kommer inte bli någon överenskommelse om inte alla tre partier ställt sig bakom den” som om det eventuellt (eller rentav sannolikt?) inte blir någon överenskommelse i frågan, och i kombination med att ”Sverige ska fortsätta det aktiva engagemanget och deltagandet i internationella insatser inom ramen för FN, EU, Nato och OSSE” (http://www.dn.se/nyheter/valet2010/dokument-de-rodgronas-eu-politik-1.1128741) innebär väl det att De rödgröna för närvarande är ett lika krigsvänligt alternativ som Alliansen? Nu är det ju förstås bra att Hans Linde är uppriktig, men hur det hela skulle vara någon slags försvar av V:s position i frågan, eller av den berömda ”slutrapporten” från i måndags, går mig förbi.

 3. Bengt Nilsson
  30 juni, 2010 at 19:45

  Ett lands demokrati i centralasiatisk form kan aldrig byggas upp genom västerländsk krigsmakters våldförsorg!
  Och denne övervintrande högersosse, Urban Ahlin, får väl jag som gammal rödsosse propagera för att på upplysningsfredliga vägar få bort från de utrikespolitiska frågorna, så att Hans Linde kan ta över dem istället!

  Bengt Nilsson, röd gråsosse

 4. Kenta
  30 juni, 2010 at 23:15

  ”Bush gav helt enkelt Hamid Karzai order att vända sig till FN och be om militär hjälp”

  Precis, det är så det funkar, det var inte första gången och det är inte sista gången. Och då är vänstern så in i helvetes jävla naiva att man skriver på ett papper att bara det finns ett ”FN-mandat” så är det ok att ge sig ut att kriga ihop med en massa imperialistarméer i Nato.

Comments are closed.