Protestera mot angreppskriget mot Jemen! Mynttorget 10/11 kl 14-18


Demonstration, tal och informationsutställning mot Saudiarabiens, Storbritanniens och USA:s angreppskrig mot Jemen.

Arrangör Föreningen Jemensolidaritet. Appelltal av andra föreningar
Kräv ATT bombkriget och svenska vapenleveranserna till Saudiarabien omedelbart stoppas
ATT blockaden mot Jemen hävs och Jemens nya regering erkänns så att nödhjälp kan komma in och den stora hungerkatastrofen i Jemen hejdas!
jemen-161106-5
Föreningen Jemensolidaritets paroller är:

STOPPA ANGREPPSKRIGET MOT JEMEN!

STOPPA SVÄLTEN I JEMEN – HÄV BLOCKADEN NU!

INGA SVENSKA VAPEN TILL JEMENS BÖDLAR!

STÖD TILL SAUDI ÄR STÖD TILL DAESH!

ERKÄNN JEMENS NYA REGERING!

ÅTERUPPBYGG JEMEN!

Facebook om evenemanget

Talare: Walid Almufti Föreningen Jemensolidaritet;
Roland Hedayat Föreningen Jemensolidaritet;
Apelltal a max. 5 minuter
Miljöpartiets Europaparlamentariker (brev);
Anders Romelsjö, Folket i Bild-Kulturfront, Stockholm;
Föreningen Syriensolidaritet Jan-Erik Romson;
Swedish Doctors for Human Rights (SWEDHR). Anders Romelsjö;
Schillerinstitutet Ulf Sandmark;
Syriens stödkommitté. (George Makdesi)

Ingress
Efter den senaste, mest vedervärdiga Saudiska massakern på en begravningshögtid i Jemens huvudstad Sanaa 8 oktober, är det mer än dags att hela världen kräver ett slut på kriget mot Jemen.

”Stop the Saudis” Coalition protesterar den 21 oktober runt om i världen mot den Saudiledda koalitionen av Gulfstater tillsammans med Storbritannien och USA, vilka gemensamt anfaller Jemen i ett brutalt imperialistiskt bombkrig som dödat minst 20.000 civila och förstört infrastrukturen, så att hela befolkningen nu hotas av svält och sjukdomar.
Enligt hjälporganisationen Oxfam International är 21 miljoner människor — över 80% av befolkningen — i behov av akut nödhjälp varav ett av tre barn under fem år (1,3 miljoner) lider av akut undernäring — också kallad svält.
Förutom förlusterna i människoliv har ett av världens äldsta dittills bevarade kulturarv urskillningslöst flygbombats. Den Saudiledda koalitionen har i striderna, mot Jemens nya regering och landets mycket kapabla armé, öppet allierat sig med världens värsta terroriströrelser Al Qaida och ISIS.

Vi kräver att Sverige i FN:s säkerhetsråd försöker få igång en omförhandling av FN-resolutionen 2216 om Jemen, på följande två grunder:
(a) Resolution 2216 har möjliggjort ett oändligt missbruk och krigsbrott;
(b) Den Saudiledda interventionen i Jemen står inte i överensstämmelse med FN-stadgan, eftersom president Hadi INTE var någon legitim president, när han tvingades avgå. Hadi var en interimspresident och hans mandat tog slut år 2014;

Vi kräver att Sverige omedelbart erkänner Jemens nya regering på följande grunder:
(a) En majoritet av parlamentet, som valdes innan kriget började, har återsamlats och godkände den 17 augusti 2016 den nya regeringen under ledning av Saleh Al Samad som är ställföreträdande president i avvaktan på det nyval som krävs enligt Jemens konstitution;
(b) Regeringen har den administrativa kontrollen av landets ministerier och myndigheter, inklusive Jemens nationella försvarsstyrkor, och mer än huvuddelen av befolkningen och territoriet;
(c) Folket har visat ett brett stöd för presidenten och regeringen med makalösa demonstrationen i Sanaa den 20 augusti 2016 där två miljoner jemeniter deltog trots att de blev bombade;
(d) Regeringen och dess myndigheter är de enda som kan ta emot nödhjälp utifrån, eftersom hamnstaden Aden och dess omgivning är under kontroll av miliser och terrorister och är för osäker för att FN skall kunna komma i land;
(e) Regeringen har en plan för landets återuppbyggnad och framtida utveckling;

Vi kräver att försäljningen av vapen till Saudiarabien och dess allierade omedelbart stoppas. Detta gäller i synnerhet Saabs försök att sälja det luftburna övervakningssystemet Redeye till Förenade Arabemiraten;
(a) eftersom de är i krig
(b) eftersom de bryter mot de mänskliga rättigheterna i kriget mot Jemen
Svensk lag motsätter sig försäljning av vapen i sådana fall

jemenflygblad-161105

Bakgrund
Efter flera år stridigheter hade parterna i Jemen i stort sett kommit överens i början av förra året, och en demokrati syntes möjlig – en kontrast till styret i grannen Saudiarabien.
Då tog Saudiarabiens prinsar sig an uppgiften att från luften leda förstörelsen av ännu ett land i Mellersta Östern, vid sidan av Syrien genom stöd till ISIS och al-Nusra där. Ett av världens rikaste länder och tillika världens största vapenimportör driver fram död, destruktion, kaos och svält i ett av världens fattigaste länder. Saudiarabien har angripit Jemen oprovocerat. Jemen eller Houthi-rebellerna har inte hotat dem eller utgjort ett hot mot dem.

Saudiarabien, USA och EU:s ledare har framgångsrikt salufört kriget i Jemen som ett krig genom ”ombud”, ett ställföreträdarkrig mellan Saudiarabien och Iran. De etablerade västliga medierna distribuerar detta budskap, metodiskt och repetitivt. Houthi-rebellernas officiella beteckning i västpressen är numera ”de Iran-stödda Houthi-rebellerna”. Berättelsen haltar, men har effektivt bidragit till att manipulera opinionen mot kriget till förvirring och passivitet [6].
Obama och Saudis kung
Saudiarabien krigar inte via ombud, utan begår ett fullskaligt väpnat angrepp mot en annan suverän stat. Det finns ingen mellanhand mellan dem som fäller bomberna och dem som blir stekta, söndertrasade och begravda under ruiner på marken. Inte heller Jemens exilpresident som har flytt hals över huvud från Jemen till Saudiarabien, kan kvalificera till beteckningen ”ombud”: Att de Saudiska prinsarna skulle föra ett krig via ett vingklippt ”ombud” som sitter i exil i deras egen huvudstad är givetvis absurt.

Saudiernas destruktion t.ex av det unika världsarvet visar med all tydlighet att de ägnar sig åt psykologisk krigföring mot Jemen i syfte att bryta dess ryggrad. Vidare genomförs en utsvältningskampanj mot Jemens befolkning i form av en marinblockad. Bombardemangen av marknadsplatser, bröllopsfester, sjukhus, skolor och övrig civil infrastruktur är så omfattande och systematisk att det inte rör sig om ”olycksfall i arbetet”. Det är helt uppenbart att det finns ett uppsåt i att knäcka Jemen.
marcello-161024-v-wallenberg-locc88fven-saudi-arms-visit
Det är absurt att jämställa detta med Houthi-rebellernas handlingar eftersom de kämpar för landets suveränitet och därnäst för en mindre marginaliserad plats i utformningen av landets politiska framtid. Och de är alls inga ombud för Iran, vilket svensk press brukar påstå
Det finns dessutom flera aktörer på marken än Houthi-rebellerna: AQAP (AlQaeda in the Arabic Peninsula), en i praktiken saudi-stödd AlQaida-filial i Jemen (ansvarig för terrorattentatet mot Charlie-Hebdo i Paris 2015) samt markstyrkor från koalitionen, ofta legosoldater, bland annat från det ökända företaget Blackwater och från Colombia.

Jemens bödlar har Västvärldens, först och främst US/UK:s aktiva, men tysta stöd. Med andra ord i huvudsak samma aktörer som de som ligger bakom ”rebellerna” i Syrien. USA:s, Storbrittanniens och Frankrikes bidrag till de saudiska barbarernas bärsärkargång i Jemen (Sverige och Norge skulle med sin pågående vapenexport till Saudiarabien kunna läggas till denna lista) som bland annat består i:
* Direkt militärt stöd i form av lufttankning av bombplan, aktiv närvaro i saudiernas kommandocentral, logistiskt stöd samt utbyte av underrättelseinformation
* Ständiga leveranser av vapen, bomber och ammunition till angriparna
I en artikel i Svenska Dagbladet 7/10 2015 ”Svenska vapen i grym saudisk krigföring” skriver Bo Forsberg, Diakonia ”I den saudiska krigföringen mot Jemen används det svenska stridsledningssystemet Erieye. Detta sker trots att svensk lagstiftning säger att mänskliga rättigheter ska vara ett centralt villkor för export.”
”Mellan 2010 och 2014 köpte Saudiarabien svensk krigsmateriel för 5,1 miljarder kronor. Att regeringen förra året beslöt att avbryta det militära samarbetsavtalet betyder inte att vapenexporten dit har upphört.”

För över ett år sedan kom ordföranden för Rödakorskommittén (ICRC), Peter Maurer, tillbaka från en resa i Jemen och konstaterade att landet efter fem månader av saudi-ledda bombningar såg ut som Syrien efter fem år! Redan då varnade han och andra hjälporganisationer om en stundande humanitär katastrof.

President Obama har under sin tid som president erbjudit Saudiarabien astronomiska vapenleveranser och under sina första fem år som president sålde han vapen för trettio miljarder dollar mer än vad President Bush gjorde under hela sin åtta-åriga presidentperiod. Enligt den saudiske utrikesministern är officerare från USA och Storbritannien närvarande i sauidernas kommando- och kontrollcentral för
luftangreppen mot Jemen och har full tillgång till listan över mål. Sålunda är båda dessa länder med-ansvariga till slakten och
lidandet enligt ledarartiklar i New York Times och The Guardian. Och USA har medgivit att man bombat Jemen.

Britterna har för sin del blockerat utredningar om huruvida krigsförbrytelser har begåtts i Jemen, medan nyckelmedlemmar i Parlamentet har blockerat rapporter som bevisar att brittiska vapen har använts vid begångna krigsförbrytelser och medvetna angrepp mot civila.

Mer information.
* Länk till CNN reportage om den desperata svältsituationen i Jemen: https://www.facebook.com/CNNconnect/videos/10155412472791562/?pnref=story

* Länk till ”The sound of Your Silence”, en fyraminuters videofilm om det glömda kriget producerad av hjälporganisationen Mona Relief, London: https://www.youtube.com/watch?v=Z7veQvPip-U (Filmen börjar efter 2 minuter 27 sekunder och slutar 6:45) Från Jemenkonferensen i London den 27-28 augusti 2016.

* För dokumentation på engelska och bilder av den fruktansvärda förstörelsen av människor och byggnader under varje månad av det nu 18 månader långa glömda kriget se:
http://www.yemenwar.info

Artikel: FN varnar för att det USA-Saudiledda kriget mot Jemen riskerar skapa massvält (på engelska) http://www.globalresearch.ca/un-warns-us-saudi-war-threatens-mass-starvation-in-yemen/5553857https://youtu.be/Z9SWFHi-_HI
Några artiklar om Jemen på bloggen.
Destruktionen av Jemen
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden (28/4)
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne (24/3).
FN-sanktionerat folkmord i Jemen (23/7 2015)
Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen

För dokumentation på engelska och bilder av den fruktansvärda förstörelsen av människor och byggnader under varje månad av det nu 18 månader långa glömda kriget se Yemenwar info

intressant Andra om:
, , , , , , , ,


2 svar till “Protestera mot angreppskriget mot Jemen! Mynttorget 10/11 kl 14-18”