Sten Tolgfors har fått sparken!


Det sägs givetvis att han lämnar sin post på egen begäran, och det har han fått tillåtelse att säga eftersom han är moderat. Men ingen kan säga att det är en dag för tidigt, han har misskött sitt arbete så rejält att han borde ha fått gå för länge sedan.

Igår skrev jag att Tolgfors är Reinfeldts ansvar och det är möjligt att de själva kommit på att Tolgfors numera är en alltför stor belastning för regeringen. Men det kommer inte gå någon nöd på honom, antagligen har statsråden rejäla fallskärmar. För Tolgfors personligen är det väl tragiskt, han har verkligen lyckats. Att som värnpliktsvägrare lyckas bli försvarsminister är nog ett svårslaget rekord, jag skrev om det också igår när jag berättade att min uppfattning om honom är att jag anser att han har en insekts insikt.

Jag blev inte överraskad av att han lämnar uppdraget, eller tvingas lämna uppdraget. Det var väntat som sagt. Denna post kommer sannolikt uppdateras vartefter mer rapporter dyker upp i media.

Forts… Tolgfors sade vid presskonferensen att han tog upp viljan att avgå redan i höstas med Reinfeldt, jag undrar jag. Han sade också att han hade fått ordning på försvarsmaktens ekonomi, det är lögn, han sköt bara anskaffningar på framtiden…

Jag har just tweetat: Reinfeldts regering måste ha SVENSKT REKORD i avgångna eller sparkade ministrar på sex år. Hur många är det nu?

Och: Dessutom ska ju dessa ha tryggad inkomst/landshövdingsjobb. Hur mycket kostar det oss skattebetalare?

it Andra om: , , , , , ab1234 svt sr12 ddn123456 svd123svt1


27 svar till “Sten Tolgfors har fått sparken!”

 1. Så räddar envåldshärskaren rajraj sitt ansikte och går fri. Som vanligt!
  Men nog är han en usel rekryterare?

 2. Härliga nyheter.
  Då är det dags att flytta fokus till den högste ansvarige dvs Reinfeldt.
  Vore väldigt konstigt om han inte var informerad och insyltad.
  Noterbart är att Reinfeldt som vanligt smiter undan när det bränner till.
  Han är ingen bra chef helt klart.

  • När det är dags att axla ansvaret herr Reinfeldt alltid talar om är han som bortblåst!

 3. Jaha, nu fick Moderaternas retuscheringsexperter brått igen. Nu ska Tolgfors bort från alla hemsidor, gruppfoton och annat som kan erinra om att Sverige någonsin haft en försvarsminister med det namnet. Få se om de slår rekordet med Littorin, som raderades ut ur den officiella historien snabbare än en moderat hinner säga ”jobbskatteavdrag”.

 4. Rajraj begränsar skadorna! Affären når inte han, karriären går vidare. Var inte oroliga för vapenvägraren han kommer få omgående ett fet jobb inom försvarsindustrin eller så blir han konsult/lobbyist för denna. Men så är det i pseudodemokratin Sverige.

 5. Tittade på början av presskonferensen om hans avgång. Reinfeldt sade att han och Tolgfors redan i oktober förra året talade om att han skulle sluta som försvarsminister.

  Tolgfors sade att han skulle ändå ha slutat om en månad och hänvisade också till han och Reinfeldt`s samtal i oktober.
  En sak tyckte jag var lite märkligt att även detta var han tvungen att läsa från sina anteckningar!

  Hur dumma tror de att svenska folket är? Det är tveklöst som så att han fått sparken för att i möjligaste mån hindra att det skulle fastna någon ”smuts” på statsmannen Reinfeldt!

  • Jag är oxo övertygad om att han fick sparken, (M) har inte råd med en skandal som förvärras av ministern från dag till dag. Han har väl fått löfte om att bli landshövding i Värmland eller ngn annanstans..

  • Vill minnas att Litorin också talade om att han snart skulle avgå ändå.
   Kanske är de allihopa trötta på att ha en icke stödjande chef som Reinfeldt.

 6. Undra om Tolgfors bild kommer vara det du får upp på Google i framtiden om du söker på bondeoffer.

 7. Om man sig i leken ger får man leken tåla. Att ha ansvar och uppbära lön i medvind eller stiltje är lätt. Att avgå i motvind är väl inte vad det höga arvodet är till för.
  Jag tycker denna affär alltmer liknar dåvarande regeringens hantering av tsunami-katastrofen. Vem visste vad och när. Turerna blir fler och fler. Uppgifter mörkas, dokument saknas eller försvinner och det trixas runt i största allmänhet med sekretess och munkavle. Ansvaret läggs över på tjänstemän och myndigheter och tillbaka igen.
  När det gäller regeringens hantering av tsunamikatastrofen så tillsatte man en politiskt oberoende granskningskommission som faktiskt lyckades räta ut de flesta frågetecknen som fanns om vad som faktiskt hände innan KU tog vid.
  Frågan är om man inte borde göra på samma sätt när det gäller Saudiaffären.

 8. Nu skall vi se: Jobbat hårt. Måste ägna mer tid till familjen.

  Offerlammets klagosång. Det är den typiska koden som någon som blivit tvingad från en maktposition uppger. ALLA som avgår med de skälen har blivit tvingade till det, det kan man förutsätta, de är offerlammet vars blod skall tvätta smutsen av den verkliga makten. Det är en universiell kod som används både i USA och EU i sådana här sammanhang.

 9. Rekordet i att försöka sopa undan spåren är redan slagna! Men handlar det egentligen inte om att försvåra en brottsplatsundersökning? Av två onda ting väljer man det minst onda och det är lättare att bemöta, negligera och nedkämpa (med ytterligare dimridåretorik) rykten och kommunistiskt känslosvall än faktiska omständigheter som är väldigt nära att dras fram i sanningens ljus och därigenom hota Reinfeldts position på att mycket oroande sätt och hela den moderata tillvaron (deras högsta ledare företräder något annat än ren sanning). Den uttalade orsaken till att Tolgfors avgång nu har skett (inklusive Reinfeldts plötsliga manöver i detta) stämmer inte ihop med de faktiska omständigheterna, vilket leder till att vi ännu så länge bara känner till halva sanningen. Måhända har Reinfeldt fortfarande samma inställning till svenska folket som alltid – inte viktigt.

 10. #Martin: Instämmer, du hann före.

  Hela den här Saudihistorien är allvarlig och olustig. Känner mig kränkt i min rättsuppfattning av att svenska regeringar och myndighetsföreträdare agerar som gjorts.

  Nu får inte det här sluta med att Tolgfors avgår och att ”allt är bra sedan”. Under resans gång har hela historien blivit allt värre vartefter stenar har vänts och obehagligheter krypt fram.

  Vad som krävs är att Riksdagen nu låter gräva ned i botten på det här. Min uppfattnig är att någon eller några borde hamna i fängelse.

 11. Bra och på tiden!

  Den viktigaste frågan återstår dock: Hur blir det med fabriken som gav upphov till spektaklet? Drar vi oss ur där?

  • Man skickar inte fram offerlamm att begå självmorde emot folkets barrikader om man tänkt backa och begå självkritik. Syftet är snarare det motsatta.

 12. @Jinge. När jag ser bilden som Aftonbladet har valt på sin sida på Tolgfors och Reinfeldt kom jag att tänka på när du har påpekat i andra inlägg om hur media väljer vissa bilder för att få fram sitt budskap.

  Bilden som Aftonbladet har valt är ingen bra bild på Tolgfors, känns som att den valdes enbart för att Reinfeldt ser ut att ha handen på pannan. Det enda som saknas är en pratbubbla bredvid Reinfeldt där det står ”Åh nej!” =)

  Tänker du samma sak?

  • Jo fast jag är van. Och jag gör ju dessutom samma sak själv, men det kan vara vits att nämna det ofta så att folk hajjar att bilder väljs – noga.

 13. En vapenvägrare kan mycket väl vara försvarsminister – för ett försvar som är uppbyggt kring icke våldets principer. Jag är själv vapenvägrare, dock ej totalvägrare, jag gjorde lumpen inom civilförsvaret. Dels av samvetsskäl, dels för att jag inte trodde eller tror på det militära försvaret.

  Tolgfors första fel var att han, mot den bakgrunden, ändå ställde upp på att bli just försvarsminister … Det andra felet var att han uppenbarligen inlåtit sig och landet i ljusskygga affärer med en av världens hårdaste diktaturer.

  Det grundläggande ansvaret ligger dock och har alltid legat på Reinfeldt som dels är en skral rekryterare, dels en dålig chef. En bra chef skall naturligtvis inte godkänna personalens fel, men får å andra sidan inte heller kasta den åt vargarna. Men statsministern tar inte sitt ansvar som chef.

 14. En vapenvägrare som försvarsminister är väl perfekt i avväpnat försvar, åtminstone vad gäller svenskt territorium, vilket ju var uppgiften för det svenska försvaret när Tolgfors vapenvägrade.
  Nu när försvaret mest handlar om att biträda USA:s militärintressen, med hänvisning till att skydda kvinnorna och andra lite käcka förklaringar, borde väl en tjusig folkpartist bli perfekt.

 15. Att avgå för att satsa på kärleken är den bästa av alla motiveringar, när folk fått kicken från toppjobb men inte vill säga att det är så. Varför får inte alla möjlighet att ”officiellt kungöra” sina avsked?

  Avskedade kranföraren: ”-Jag kände att livet var så mycket mer än en kran.”

  • Skillnaden är att arbetaren går till sitt jobb FÖR sin familj, så han kan inte säga upp sig för densamma. Politikerns arbete är 100% narcissistiskt och något man gör trots familjen. De kan dessutom säga upp sig utan att sätta familjen på fattighuset…

  • Får man pengar över så bör man väl höja pensioner a-kassa och f-kassa.. Det luktar lite provokatör här..

   • Den utförsäkrade: ”-Trycket på faster Ragnhild blev olidligt, och därför beslutade jag mig att styra min skuta mot ny hamn.”
    Studenten utan studiestöd: ”-För mig var det aldrig fråga om att nekas ersättning, jag ville inte ha någon mera.”
    Soppkökets stamgäst i ringlande kö: ”-Att jag står här beror enbart på att jag inte står ut med restaurang-mat, den äcklar mig..”

    • Reporter: ”-Kan saker aldrig bli för ynkliga & stämmer det att du har ett rådjur med fuktiga ögon hemma som övergavs av sin mamma & som blir ännu mer ledset om det får läsa om fler ynkligheter i morgondagens blaska?”
     En stor statsman ”-Det är en sälunge & den kommer att upphäva ett förtvivlans tjut om du gör det, ungefär som om den blivit lämnad ensam utan gossedjur i antarktis hela vintern med bara en sked kallt ris att äta, om så sker..”