Tolgfors är Reinfeldts ansvar


Idag skriver media mycket om landets mest kända vapenvägrare, Sten Tolgfors, den olyckan. Man kan inte påstå att han är en av de bättre rekryteringar som Reinfeldt gjort. När den riktiga försvarsministern fick nog och avgick då fanns det bara en religiös vapenvägrare att tillgå.

Att det inte skulle fungera förstod var och en, vi som har gjort vår militärtjänst med vapen i hand kallar ofta värnpliktsvägrare för tomhylsor, för de flesta är det en vänligt sinnad tråkning, men för många så är det ett uttryck för förakt. Själv tillhör jag den tidigare gruppen, jag ser inget fel i att vägra värnplikt utifrån samvetsbe-
tänkligheter, men å andra sidan så anser jag att det är fullständigt ofattbart att en vapenvägrare kan bli försvarsminister i Sverige.

Och nu visar det sig att handlingar är bortplockade från FOI för att skydda Sten Tolgfors, då handlar det om ett lagbrott eftersom dessa handlingar inte heller är diarieförda. Det är ett flagrant brott mot lagen och den ytterst ansvariga inom Försvarsmakten är Tolgfors.

AB: ”Oppositionen anser att Aftonbladets uppgifter om hur Sten Tolgfors skulle skyddas från Saudiaffären är besvärande för regeringen.

– Det här kryper allt närmare försvarsministern och försvarsdepartementet, säger Urban Ahlin, socialdemokraternas utrikespolitiske talesman.

Enligt Aftonbladet källor skickades en lägre tjänsteman till en viktig förhandling med en saudisk general. I efterhand begärdes protokollet från förhandlingen ut innan det hade diarieförts.

Allt i syfte att skydda försvarsminister Sten Tolgfors.

– Uppenbarligen fick någon kalla fötter, säger Urban Ahlin. Men personen som förhandlade måste ha fått ett uppdrag från sina överordnade. Det är ju solklart.” (forts nedan..)

Nu har vi kritiserat Tolgfors, Försvarsmakten och FOI i några veckor, men nu är det dags att syna den som egentligen bär ansvaret, alla inser att det är statsminister Fredrik Reinfeldt. Han rekryterade Tolgfors när Mikael Odenberg hoppade av försvarsministerrollen, Odenbergs syn på vårt försvar var inte den syn som företräddes av Reinfeldt och Borg, de som bestämmer i regeringen. Han tog det enda beslut han kunde ta, och det var rakryggat.

Fredrik Reinfeldt har agerat hälleflundra under hela skandalen med sprängämnesfabriken i Saudiarabien, han har knappt sagt ett ord om saken trots att allt faller tillbaka på honom, han vill inte förknippas med Tolgfors taffliga försök att undkomma personlig kritik, och jag tycker personligen att det är en mycket omoralisk inställning från Reinfeldts sida. Hade han uppfört sig som man förväntar sig av en statsminister så hade han gått ut offentligt och stött Tolgfors, istället lät han skandalen fortsätta dag efter dag. Tolgfors måste givetvis bort, men det är minst sagt lämpligt att media siktade in sig på landets högsta politiker, på den som har det verkliga ansvaret.

it Andra om: , , , , , ab12345 svt sr1234 dn12345 svd1234


8 svar till “Tolgfors är Reinfeldts ansvar”

  1. En statsminister, som utser en vapenvägrare till försvarsminister, visar ju ganska tydligt vad han anser om försvaret och dess anställda. Att Tolgfors sen inte har några problem med att hjälpa till och beväpna diktaturs-soldater är ju lite pittoreskt i sammanhanget.
    Det är nog inga problem för Reinfeldt att leva med de här förhållandena, men vad tycker major Björklund egentligen?

  2. En vapenvägrare som försvarsminister och en näringsminister som aldrig haft ett ’riktigt jobb’. Säga vad man vill om Allianzen men det där med praktisk erferenhet verkar inte vara prioriterat när man rekryterar.

  3. Det där med alliansen och…ansvar för saker. De tittar på saker. De ”sport-kommenterar” tillståndet i nationen. De tror det blir bra, det där..

  4. Reinfeldt TALAR ofta om att han tar ansvar men när det är dags att TA ansvar då glider han undan och gör allt han kan för att SLIPPA ta ansvar!