Tolgfors, en man med en insekts insikt


Idag bjuder Aftonbladet på morgonens leende, något som i sin förlängning är bra för läsarnas hjärtan och hälsa i övrigt. Man konstaterar nämligen, utan att direkt påstå saken, att Sten Tolgfors är utrustad med en foliehatt och att det vore bra för Sverige om han gjorde sig av med den, eller om medborgarna själva gjorde sig av med ministern.

AB: ”Saudiaffären verkar utvecklas till rena James Bond-historien. I går avslöjade ”Ekot” att även Sveriges militära underrättelse- och säkerhetstjänst, Must, är inblandad.

Must har betalat en stor summa pengar i kontanter till Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som sedan använde dem till att starta bulvanföretaget SSTI.

I agentfilmer är sådana upplägg viktiga. Pengarna ska helst vara i omärkta små sedlar och överlämnas i något skumt garage. Annars kommer skurken och tar dig, eller regeringen, vilket ju ofta är samma sak.”

Att Tolgfors är en minister som inte kommer finnas kvar i regeringen i nästa valrörelse är sannolikt uppenbart för vem som helst som har något slags politiskt intresse. Han har uppvisat en politisk förmåga som enbart kan mäta sig med insekters, och därmed så kommer elaka medborgare att hävda att han också har en insekts insikt. Att säga något sådant har förstås kunnat anses som kränkande i vilket sammanhang som helst, men inte när det gäller Sten Tolgfors.

Leendet blir inte mindre när man läser fortsättningen på Anders Lindbergs ledarartikel i Aftonbladet. Han delger läsarna de bilder han själv fått av vapenfabriksaffären med Saudiarabien, och han har antagligen samma bild på näthinnan som många av tidningsläsarna, oavsett politisk uppfattning.

AB: ”Om Must överlämnat kontanterna
i något skumt garage kan vi låta vara osagt, men inspirationen till upplägget har knappast kommit från förvaltningshögskolan.

Möjligen har försvarsminister Sten Tolgfors och hans medarbetare tittat på för många agentfilmer. De borde kanske överväga att sluta leka James Bond och övergå till mer traditionell statsförvaltning.” (forts nedan..)

Och affären är inte slut där, inom kort kommer säkerligen någon bankanställd berätta för media hur det gick till när banken fick in bulvanföretagets aktiekapital – kontant. Det kom antagligen ett antal män med mörka solglasögon och trenchcoat, och för att inte bli misstagna som representanter för något kriminellt MC-gäng så visade de upp sina legitimationer utfärdade av Försvarsmakten.

Men det är så det gått med många av Reinfelds rekryteringar av ministrar till den borgerliga regeringen, väljer man en vapenvägrare som försvarsminister så ska man inte komma och gnälla efteråt. Men visst, det måste ju finnas något som Sten Tolgfors kan klara av, men hur mycket jag än funderar på saken så kan jag inte komma på vad det skulle kunna vara…

it Andra om: , , , , , ab12345 sr1234 dn12345 svd123456


13 svar till “Tolgfors, en man med en insekts insikt”

 1. Jag tror inte för mitt liv att rajraj inte var medveten om affären med saudierna, utan mer eller mindre styrde den med sin järnhand, kanske med stöd från Bildt? Who knows?

  Fast det var det var ju, det vet vi, sossarna som började. Som vanligt.

  Det ligger hur som helst helt i linje med vår regerings nyliberala tankar – och hos den klippa eller Borg
  som påstår sig ha skapat SÅ ”sunda statsfinanser.”

 2. Arbetslös och utfattig men Anders Lindbergs ledarartikel och speciellt sista meningen du skrev här gör jag nog kommer att dansa fram leende mest hela dagen idag!

  ”Men visst, det måste ju finnas något som Sten Tolgfors kan klara av, men hur mycket jag än funderar på saken så kan jag inte komma på vad det skulle kunna vara…”

  Ha ha….!

  • Om inte annat så kan väl Tolgfors träna lerduveskytte i regeringskansliets källare.
   Det lär vara ganska lätt att lära och strider nog inte mot hans tro…

 3. Folks konfessionella hemvist brukar och borde inte spela någon roll, men i det här fallet gör det faktiskt det. Tolgfors är baptist, ett faktum som är känt men förvånansvärt lite omskrivet.

  Försvarsministerns historia som vapenvägrare är i det sammanhanget lätt att förstå. Baptister, liksom många andra kongregationalistiskt frikyrkliga, är ofta hängivna pacifister och anhängare av icke-våldsprinciper. Betydligt svårare att begripa är hur en man med den idealistiska bakgrunden kunde acceptera posten som försvarsminister. Än mindre medverka till att mörka skumma vapenaffärer med länder som Saudiarabien.

  Jag läste nyss någon påpeka att Tolgfors baptistbakgrund sällan eller aldrig nämns inom frikyrkligheten, i deras egna tidningar, etc. I vanliga fall brukar man inom dessa rörelser vara stolta och glada över att någon med den egna övertygelsen når upp till maktens tinnar. Men om Sveriges försvarsminister: ingenting.

  Det kanske beror på att de är väldigt medvetna om hur etiskt och moraliskt problematiskt hans karriärval är.

 4. Tolgfors är väl inte den enda minister som har sålt sin övertygelse för en ministerpost. Carlgren sålde sin övertygelse om att biltrafik var miljöfientlig. Och var det inte nån nu bortglömd typ som sålde sin övertygelse om att public service-tv var skadligt – även om det inte räckte till i det fallet?

 5. Härlig fart på pennan idag, Jinge! Tack!

  Jag kan ett enda bibelcitat och jag undrar om det inte är dags att någon gör Tolgfors uppmärksam på det:

  Och vad hjälper det en människa,om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ? (Matt 16:26)

  Modernare översättningar lyder ”sig själv” i stället för ”sin själ”, båda versionerna mycket relevanta för Tolgfors.

 6. Det finns någon teori att likar sugs till likar. Iaf som halvchefer alt mesyrer alt atrapper.

  Men inte vet man var dom andra fega flyende bortförklarande rädda typerna kommer ifrån?

  Har skolan äntligen lyckats?

 7. Vissa säger RajRaj, jag säger att det är Calle. Läser man de gamla hamiltonböckerna, så stämmer det på pricken med den ”hypotetiska” högerregering som finns i några böcker. En högerregering som agerar exakt på detta sätt beskrivs däri av Jan. Att denna ”hypotetiska” högerregering från 90-talet är så oerhört lik i sitt agerande i dessa frågor, tyder på mycket mer än slumpen…

 8. […] Igår skrev jag att Tolgfors är Reinfeldts ansvar och det är möjligt att de själva kommit på att Tolgfors numera är en alltför stor belastning för regeringen. Men det kommer inte gå någon nöd på honom, antagligen har statsråden rejäla fallskärmar. För Tolgfors personligen är det väl tragiskt, han har verkligen lyckats. Att som värnpliktsvägrare lyckas bli försvarsminister är nog ett svårslaget rekord, jag skrev om det också igår när jag berättade att min uppfattning om honom är att jag anser att han har en insekts insikt. […]

 9. Det är en förlämpning och en kränkning att likna Tolgfors insikter vid en insekts. Insekter är oerhört insiktsfulla djur, t.ex. myrorna bygger oerhört komplicerade stackar, mjölkar bladlöss och hittar alltid hem hur långt ifrån stacken de än begivit sig. Bin ska vi bara inte tala om.