Soppköerna växer i Stockholm


Som besökarna här vet så åker jag in till Stockholm Centrum med jämna mellanrum. Skulle jag räkna besöken så blir det normalt tre eller fyra gånger i veckan. Det betyder givetvis att jag har sett soppkön vid Clara Kyrka förut, men aldrig så lång som den på bilden.

Jag var in i kyrkan för några veckor sedan och den är mycket mäktig, i sin nuvarande form så kommer kyrkan från 1500-talet, men ursprungligen låg där S:ta Clara kloster, som jag visar på en bild från Medeltids-
museet längre ner till vän-
ster. Som jag nämnde så har jag sett soppkön förut, men för att fotografera dess maximala längd så krävs det nog att man är där en stund innan de börjar dela ut mat, soppa och kaffe, eller vad det nu är för något som man bjuder på.

För ett tag sedan, då den sibiriska kylan fortfarande rev i skinnet, så funderade jag på hur man skulle stödja dem som ser till att dela ut maten, men skam att sägandes så tog jag inte reda på det. Men det känns i högsta grad aktuellt när man ser den övre bilden, men jag antar att det är stadsmissionen eller något sådant. Är det någon som vet det så berätta i en kommentar eller ett mejl.

AB: ”S:ta Clara gör en jätteviktig insats, men det vi ser är konsekvenserna av ett samhälle som inte längre tar hand om de sina. Ett mycket gammalt Sverige kommer tillbaka, i hjulspåren av att de sociala skyddsnäten rustas ned. Moderaterna visste att detta skulle bli resultatet. Men de bryr sig inte.

I veckan kom Rädda barnens rapport om fattigdom bland barn. Fattigdomen minskade mellan 1997 och 2007. Från 2008 ökar den igen. 13 procent av alla barn i Sverige är fattiga. Även detta är resultatet av medveten politik. När Moderaterna sänkte ersättingen till sjuka och arbetslösa hamnade deras barn i kläm. Men det hindrade dem inte.

Fredrik Reinfeldt svarade med att angripa Rädda barnen. På samma sätt har bilden av soppkön utanför S:ta Clara angripits på nätet av diverse högerfolk.”

Ja det här visste Reinfeldt och Bagdad Borg, men de bryr sig inte. Förhoppningsvis så flyttar Clara Kyrka matutdelningen till Rosenbad eller Riksdagshuset, där skulle köandet få synergieffekter. Men sker det så blir det förstås ett ärende för polismyndigheten direkt, att visa resultatet av den moderata politiken för stadens besökare går givetvis inte an.

it Andra om: , , , , , , , ab12 svt sr12 dn1234 svd1234


25 svar till “Soppköerna växer i Stockholm”

 1. Fruktansvärd utveckling som måste stoppas till varje pris. Vi måste byta regering 2014 och jag tror jag kan värva 2-3 personer till Socialdemokraterna om det kan ändra situationen men det kan man inte vara säker på?

  • Hm? Är det säkert att det skulle bli en annan politik med sossarna? Det är ju det som är det tragiska, i Sverige, i hela Europa: det förs bara den enda vägens politik. Den sjuka sjukförsäkringen är ju tex ett socialdemokratiskt förslag. Visserligen skulle sossarna göra något åt a-kassan, men FAS3 verkar ingen ha några egentliga ambitioner att ta bort.

   Nä, det är bara kommunisterna och fascisterna som kan bryta denna horribla utveckling – och av dessa bägge, så tror jag att fascisterna har större möjligheter att vinna röster.

   • Det är borgligt skitsnack att sossarna inte skulle föra en annan politik än den olustiga varianten som rajraj introducerat i landet. För egentligen var det ju sossarna som började med allt som är fel, säger man.
    Visst Persson var en högersosse, likaså Mona Sahlin – men det finns fortfarande en hel del socialistiska politiker som har mer bakom pannbenen än vad som framkommer i media.

    Värre än moderutterna kan inget bli!

    • Verkligen? Det var under regeringen Persson Sverige fick den oförlåtliga socialbidragsmodellen som suger ut de fattigaste. Får man lite pengar över så ser socialkontoren till att man får lida för det. Den fattigdomspolitik som Socialdemokraterna fört är värre än i länder som Storbritannien, där man menar att det är hemskt. Tvärtom får man ha besparingar, men systemet är mer generöst. Man kan till och med jobba deltid och få mer pengar. Svenska modellen är bara retorik och fattigdomsfrämjande.

     • Det var under regeringen Persson Sverige fick den oförlåtliga socialbidragsmodellen som suger ut de fattigaste.

      Vilken modell talar du om? Är det socialtjänstlagen? Presentera gärna källan för ditt påstående.

      • Här trodde jag du var kunnig om hur Persson införskaffade reformer där man måste presentera hela sin inkomst för varje månad för att få Socialbidrag, och om man hamnade över det, så fick man helt enkelt mindre pengar. Man menade att det skulle stävja fusket, men det var mycket som ökade. Många av de reformer som man beskyller Alliansen för har ju i själva verket Sossarna själva stått för. Det är därför jag är kluven mellan de båda. Finns ju egentligen inget parti som arbetar för att stävja fattigdomen. Inför förra valet talade S+V+Mp för att det skulle göras mer för de fattigaste, men det såg man ju inte röken av i deras gemensamma partiprogram.

       • Här trodde jag du var kunnig om hur Persson införskaffade reformer där man måste presentera hela sin inkomst för varje månad för att få Socialbidrag, och om man hamnade över det, så fick man helt enkelt mindre pengar.

        Jag började arbeta som socialsekreterare ngt av de första åren på 80-talet, och det har varit så hela tiden. Jag förstår inte varför du sprider desinformation och/eller lögner?

        Och vilka ”reformer” införskaffade Persson? Jag tycker att det verkar som att du inte har en aning om vad du skriver om…

        Ja, och jag är kunnig i ämnet.

        • Är inte det nya att det har tillkommit grupper, fler arbetssökande och sjuka?

         Och att bidraget behövs under längre perioder?

 2. Det är nog S:a Clara församling själv som driver detta soppkök. Stadsmissionen jobbar över hela sta’n.

  • Det har du läst/hört? Spelar ju ingen roll, då får man stödja dem isf. Maffig kyrka dessutom, tyvärr inte riktigt i min smak eftersom jag vill att kyrkor ska vara hundratalet år äldre och dessutom att de ska vara försedda med muralmålningar. Jag har varit inne i den, visst pampig, men jag tog aldrig fram kameran vilket säger en del.

   Men soppkön ska jag plåta endera dagen, vill ha egna bilder på den.

 3. Ja det är en vacker Kyrka! Jag arbetade strax invid nämligen på Klargården där vi vände oss till till hemlösa, i många fall prostituerade, kvinnor med en eller flera diagnoser samt ett tungt missbruk och aldrig har köerna varit så långa som på bilden ovan. Men men … Jag besöker relativt ofta andra europeiska storstäder och mönstret känns igen. Vi ligger bara 10 – 20 år efter. TYVÄRR!

 4. Jag tycker de borde förlägga soppköken vid riksdagshuset. Clarakyrkan är lite i skym undan, out of sight out of mind.

 5. På rätt väg & besatta av jobb? Ska valet 2014 handla om jobb, det är lika säkert som att tranorna kommer med våren? Två politiska ”alternativ” tror sig ska ha jobb som huvudfråga, där det ena alternativet fick sparken i ett historiskt fiasko-val 2006 just därför att man var oduglig när det gällde jobb & försörjning & det andra alternativet som numera har en AMS-åtgärd som ”anställer” mer folk än storföretagen & som slår nya rekord i grenen ungdomsarbetslöshet..ska dom surra om ”jobben!” i riksdagsvalet år 2014?? Knappast troligt väl. Jag menar, det går ju inte. Vilken trovärdighet finns i den frågan? De får väl debattera om var i städerna soppköks-köerna ska placeras så inte trafiken blockeras eller hur alla nya socialkontor som sköter folks försörjning ska finansieras?

  • (V) är det enda partiet som helt öppet säger och menar att det enda acceptabla är full sysselsättning. Tyvärr är övriga partier överens om att en viss arbetslöshet är direkt önskvärd då den pressar ner löner och håller tillbaka krav på rättigheter från löntagarna.

   (V) kommertyvärr aldrig få föra sin politik fullt ut så länge vi är med i €USSR där inflationsbekämpning är överordnat allt annat och därför går emot huvudprincipen i klassisk vänsterpolitik där full sysselsättning är det viktigaste.

 6. Språket i dessa soppköer är – svenska. Läs reglerna för kommentarer! / Jinge

 7. Jag sprider vidare den här nyheten runt till olika amerikanska och brittiska forum. Vilka forum skulle få mest utslag för den här nyheten, Jinge?
  This is sick, man. This is SICK!!!

  • Men lägg då ut RÄTT länk! http://jinge.se/mediekritik/soppkoerna-vaxer-i-stockholm.htm

   Ser de bara bilden så hittar de inte texten, och vitsen är ju att folk ska använda Google Translate för att se vad det handlar om..

   Vilket forum, har inte en aaaning. Du kanske ska testa #SoupLinesSweden #sweden #moderaterna och lite alla möjliga. Det är svårt att veta, men hittar man rätt så dunkar det till i servern så är det plötsligt 4-500 samtidiga besökare.. :-)

 8. S förlorade valet 2006 pga att Göran P var, i likhet med vad vi nu ser att Reinfeldt blivit, ”mätt”, arrogant och pompös!
  Många röstade MOT Göran och inte FÖR Alliansen, förstår att det kan svida lite för de ”förtappade själar” som är Alliansvänner men så var det! Inte heller var siffrorna för Alliansen vid valet 2006 så väldigt övertygande egentligen det skilde bara lite drygt 2% mellan blocken!
  Glöm inte heller att valet 2010 visserligen vanns av Alliansen men utan att de fick majoritet utan är nu en minoritetsregering!
  Så egentligen har ju stödet för Alliansen vid dessa två valtillfällen aldrig varit så väldigt övertygande! Så att det nu i opinionen börjar väga över till de Rödgröna (eller hur nu konstellationen blir) är faktiskt inte alls konstigt! Framförallt inte när Alliansens politik allt mera börjar att visa sig resultatlös vad det gäller jobben och när ”det sovande folket” nu börjat att vakna och ser vad deras politik leder till för arbetslösa och sjuka!

  Så det är nog inte alldeles otroligt att stödet för S kommer att hålla i sig och även öka, ja även efter att de presenterat en mera utförlig politik för framtiden!
  Speciellt eftersom det verkar som att många människor har tröttnat på att se herrarna Reinfeldt och Borg vid varje offentligt framträdande slå sig för bröstet och tala om hur bra deras politik är och att de ”räddat” Sverige från katastrof, ingen gillar skrytmånsar i längden!

 9. Det där med att full sysselsättning per automatik ger högre inflation är bara bluff som ekonomer får lära sig i skolan. På riktigt kan inflationen kontrolleras på andra sätt, exempelvis högre skatter.

 10. Detta sprider sig! I morse så tog TV4 morgonnyheterna (eller om det GomorronSverige svt.se) upp detta med ett eget reportage! Där intervjuades dels en präst samt en i kön. Den sistnämnde påstod att regeringen är trött på oss ”och vill helst att vi försvinner.” Typ!

  Nu gäller det att trycka på! Vore bra om detta utvecklade sig till drev mot regeringen. Men det är väl att begära för mycket?

 11. Ja det är TV4 morgonnyheterna som tar upp det var hel samt halvtimme – stockholmsnyheter.

 12. […] Nu tar även privatpersoner krafttag för att hjälpa Stockholms hemlösa. Via sociala nätverk på internet startades Soppkök Stockholm, som igår delade ut mat på Söder i Stockholm. För några dagar sedan visade jag en bild på hur soppköerna växer vid Klara kyrka. […]