Fler soppköer i Stockholm


Nu tar även privatpersoner krafttag för att hjälpa Stockholms hemlösa. Via sociala nätverk på internet startades Soppkök Stockholm, som igår delade ut mat på Söder i Stockholm. För några dagar sedan visade jag en bild på hur soppköerna växer vid Klara kyrka.

I gårdagens Agenda satt Annie Lööf och hävdade synpunkten att ingångslönerna bör sänkas med tjugofem procent, detta för att hjälpa ungdomar att få arbete, påstod hon. I själva verket handlar hennes ambitioner om att hjälpa företagen att få tag i billig arbetskraft, en central sak inom nyliberalism och Thatcherism. En sådan politik skulle dramatiskt utöka Stockholms soppköer eftersom det skulle innebära att hundratusentals människor hamnade under fattigdomsgränsen. Men varför skulle hon bry sig, hon har ju faktiskt en årslön som är högre än 1,8 miljoner.

I programmet tog man också upp det faktum att Schlingmann öppnat för att de andra borgerliga partierna skulle få sätta sig på tvären, om inte annat för att höja sin egen profil inför sina medlemmar. Lööf kommenterade inte det särskilt utan sade att inför valet 2014 så kommer man agera som en gemensam allians. Hon påstod också att ungdomar hade hört av sig till henne och uttryckt tacksamhet eftersom hon agerar för en sänkning av ingångslönerna.

För Stockholms hemlösa betyder det mindre, de får ingen bostad och på härbärgen blir det färre och färre platser. Moderaterna har haft som vallöfte att se till att alla hemlösa får tak över huvudet, men med det är det precis som med alla andra vallöften. De borgerliga partiernas målsättning är uppenbarligen att helt skrota välfärdssamhället, att arbetslösa ungdomar kontaktat Annie Lööf och tackat för att hon vill sänka ingångslönerna är inget annat än lögn.

Alliansen vill förhärliga sin politik och då drar man sig inte för att ljuga, alltfler ungdomar är långtidsarbetslösa, och alltfler tillhör idag de hemlösas skara. Att nu privatpersoner startar egna soppköer är ju snällt, men det allra bästa vore förstås om den borgerliga alliansen lät bli att nedmontera välfärdssamhället och uppfylla sina löften till de hemlösa om tak över huvudet. Förmodligen händer det ingenting innan de hemlösa tar med sina kartonger och filtar och inrättar sig själva under svampen på Stureplan och i parken utanför Rosenbad.

it Andra om: , , , , , , svt sr dn12 svd12 ab123


7 svar till “Fler soppköer i Stockholm”

 1. Den officiella siffran på hemlöshet i landet handlar om omkring 37 000 personer, men ingen vet hur många de egentligen är.
  Jag är inte särskilt förtjust i privata initiativ, eller välgörenhet, även om det i det här fallet med soppköken i Stockholm säkert många gånger bygger på generositet och empati, mänsklighet.
  Vi har råd att ta hand om vår befolkning medels skatter och annat – och skapa ett rättvisare samhälle.
  Varför inte bygga mera, det behövs – och skapa fler arbetstillfällen, i stället för att år efter år snacka om en verkningslös ”arbetslinje?
  Avdragsgill välgörenhet som i USA s ger mig rysningar. Om Borg och rajraj får verka är vi snart där.
  Välgörenhet skapar inga bättre samhällen, bara accentuerar skillnaden mellan människor,

  • Det är bra att jobba för ett rättvisare samhälle vilket förhoppningsvis hjälper på sikt. Men att idag hjälpa till och ge dessa människor hjälp är bättre och utesluter på intet vis ett långsiktigare tänk.

 2. Tv:s ”nyheter” är duktiga på att gräva fram ”tacksam ungdom” så fort försämringar för de som har minst lanseras, då kan det låta typ:

  reportern: ”-Vad tycker du om att få bli ro galärer i utbyte mot allmosor?”
  ungdomen : ”-Jag tror man på det sättet kan få in en fot i arbetslivet, det låter
  som ett spännande förslag.”

  Mönstret är alltid detsamma, någon form av mall används & om ungdomarna som spelas in
  får betalt för att hålla med eller om man hittat villiga hjälpredor från politiska ungdomsförbund på högerkanten är ju svårt att veta.

 3. Det finns uppskattningsvis ca: 8000 st Hemlösa bara i Stockholm, med tanke på att det skall bli bara ett 20:tal nya platser på Härbärget, så ser det inte särskilt ljust ut för de utsatta.

 4. Centern verkar inte förstå att många, ja kanske t o m de flesta, ungdomar som har eller kommer få jobb först bli erbjudna deltidstjänst. Att Centern då föreslår att man ska få 75 % av lönen man får från deltidstjänsten visar hur verklighetsfrämmande de är.

  Min första lön som deltidare (75 % anställd) för en sisodär 10 år sedan var i runda slängar 7.500 kr efter skatt och med Centerns förslag skulle det alltså istället blivit 5625 kr. Jag kan upplysa Centerpartiet om att man inte klarar sig på 5625 kr i månaden, inte i min hemkommun iallafall.

  Det mest skrämmande är att många faktiskt verkar köpa (C):s skitsnack om att det ska bli lättare att ’få in en fot’ på arbetsmarknaden. Jobb skapas inte genom att sänka priset på arbete utan genom att öka efterfrågan på varor och tjänster. Det finns ingen seriös företagare som skulle anställa någon han/hon inte behöver bara för att personen råkar vara billig.

  Alternativet är att det inte blir någon nyanställning överhuvudtaget eller att en (dyrare) anställd får gå till förmån för den subventionerade löneslaven. Det kan alltså bli ingen förändring eller så flyttar man arbetslösheten från en grupp till en annan.