Tar SVT och SR Kulturnytt massmord på allvar?


Då och då publicerar jag artiklar som publicerats precis ett år tidigare – om jag tycker de är tillräckligt intressanta! Och det tycker jag nu igen! Läs och begrunda. Har Du märkt någon ändring i synsätt hos SVT och SR Kulturnytt?

Artikel
Denna artikel har tidigare publicerats på Ukraina-bulletinens hemsida och innehåller värdefull aktuell information. Ukrainabulletinen Har också spritts som flygblad under 1:a maj till dem som önskar värna om det fria ordet i Sverige.

Tar SVT och SR Kulturnytt massmord på allvar?
Mats Johansson från högerns tankesmedja Frivärld, Ukrainas ambassad tillsammans med flera ukrainska organisationer och radiojournalisten Fredrik Wadström fick SVT att för andra gången ställa in en visning av dokumentären ”Ukraina revolutionens mörka sida.”

Den handlar främst om massmordet på 42 människor 2 maj 2014 när en folkmassa uppeggad av högerextremister men även nyliberala politiker attackerade en fackföreningsbyggnad och satte den i brand samt gatustrider i en annan del av staden som föregick massakern.

Wadströms argumenterar i SVT Kulturnytt för att dokumentären är ”löjeväckande” och ifrågasätter beslutet att köpa in filmen: ”det sägs i filmen att 350 människor befann sig i Fackföreningarnas hus. Om 42 dödades i branden (som det finns olika uppgifter om hur den bröt ut), hur lyckades de övriga drygt 300 personerna ta sig ut om det stod våldsamma extremnationalister utanför som ville se dem döda?”

SVT Kulturnytt ger plats åt en radiojournalists hån mot offren för massmordet. Filmen visar både att det fanns högerextremister som med påkar slog de som sökte fly branden och andra i folkmassan som sökte hjälpa. 2 majgruppens skriftliga rapport talar om att angriparna kastade in Molotovcocktails genom fönster och dörröppningar. Wadströms påståenden är bortförklaring och försök att förneka massmord. Mer information om undersökning av massmordet hittar du bland annat på www.synapze.se.

Ja till att SVT och SR tar det högerextrema våldet på allvar De som vill fira segern mot nazismen 9 maj grips för ”deltagande i terroristisk organisation”
Säkerhetspolisen arresterade kommunister i Lviv när de förberedde firandet av segern 9 maj
mot nazismen i 2:a världskriget. I Ukraina är symboler förknippade med Sovjetunionen förbjudna,
namn som Rosa Luxemburg får inte användas på gator och kommunistiska partiet är förbjudet. (Anders: Partiet fick ungefär 10 % i val för några år sedan – ungefär som att förbjuda Liberalerna/Centern/MP/KD?)
10000 firade minnet av de som dog i Odessa 2 maj. Myndigheterna och högerextremister mobiliserade stort för att hindra firandet av minnet av de 42 som dog i Odessamassakern 2 maj 2014. Azovska truppen i nationalgardet som leds av nynazister
kallades till fackföreningshuset för att hindra manifestationer på platsen där massmordet skedde.
Odessa 160502
Men tusentals Odessabor och internationella observatörer slöt upp i närheten och lade blommor
och lät svarta ballonger samt fredsduvor ära de döda.

1:a maj kriminaliseras: ”försök att med våld störta den konstitutionella ordningen” Säkerhetspolisen arresterade anarkister när de förberedde 1:a maj i Lviv 130 år efter Haymarketmassakern i Chicago 1886 då 8 anarkister dömdes till döden efteråt i ett justitiemord.
1890 startades 1:a maj i hela världen till minne av dessa martyrer. I Ukraina grips nu de som vill fira arbetarklassens dag
Arbetarklassens uppror:”ryskt hybridkrig”
Arbetarna på Arsenalfabriken i Kiev gjorde uppror 28 januari 1918 mot den nationalistiska regeringen. Till minne av de 1500 dödade arbetarna restes ett minnesmärke i Kiev som förstördes 2014 under Euromajdan. 28 januari i år firade de högerextrema segern över arbetarna och president Porosjenko stämde in i kören: arbetarnas uppror var ”ryskt hybridkrig”.
Industriella ekonomin förstörs Syftet med Euromajdan sades vara
att stärka Ukrainas ekonomi. EU skulle prioriteras, frihandeln med Ryssland skadas. Det har lett till att handeln med EU har rasat 38 % och handeln med Ryssland 60% mellan 2014 och 2015. Väst vill inte ha Ukrainas produkter och exporten av industriprodukter till Ryssland förstörs medvetet av regeringen. Kvar blir rollen som leverantör av billiga livsmedel. Majs och solrosolja har blivit de två största exportprodukterna.
Facklig protest 19 april: ”Ett land utan vetenskap är ett land utan framtid”

Budgeten för vetenskap i Ukraina har sänkts ned till 0,2 % av BNP. I
Sverige ligger den på 3,2%. Forskarfacket genomförde en demonstration 19 april mot extrema nedskärningar. Forskarna flyr landet. Vetenskapen är basen för industriell utveckling.
Medan vetenskapen och industrin stryps har budgeten för polis och åklagare flerdubblats.”

Se filmen på Youtube. Se Ukraina: Revolutionens mörka sida
https://youtu.be/54h3MnK8nKQ

Läs gärna också Europaparlamentet stoppar film som rentvå Rysslands regering och
Eurovisionsschlagerfestivalen definitivt förstörd

intressant.se Ukraina, ,
, , , yttrandefrihet, ,


10 svar till “Tar SVT och SR Kulturnytt massmord på allvar?”

 1. Vad är inte ryskt hybridkrig i dessa dagar? Högerextremisterna har snärjt sig själv i så mycket lögner att snart sagt varenda människa är rysk hybridkrigare. Vill du inte ha fracking i ditt närområde, rysk agent! Demonstrerar du på 1:sta Maj, rysk agent! Ifrågasätter man att man i Ukraina har ett revolutionärt soldatråd (ett militärråd vid sidan av det ordinarie) där nazistiska bataljoner med mycket utländska soldater ingår, rysk agent. Anser man att främmande makter inte skall lägga sig i vad som sänds i SVT, rysk agent! Anser man att ett massmord på 42 personer skall utredas och de ansvariga ställas inför rätta, rysk agent.

  Ja, snart sagt varenda kotte som inte är högerextrem är rysk agent. Röd, grön, fredsvän, humanist och så vidare alla pekas de ut som fiender.

 2. ”SVT har idag beslutat skjuta upp visningen av den franska dokumentären ”Ukraina: revolutionens mörka sida” tills vidare. ” Vem blir överraskad? Det vet ju alla, att filmens rätta regissör är Putin. Och Putin är ju som alla vet riktigt dum. Jag menar, han anföll ju trots allt Vietnam, med följd att tre, fyra miljoner människor dog, gav Pinochet stöd, så att han kunde störta Alliende och tortera 38000 chilenare, anföll under falska förespeglingar Irak, störtade Saddam Hussein och kastade in landet i kaos, vilket lett till en överdödlighet av omkring 665000 irakier, överskred FN-mandatet vad gällde Libyen och störtade Kadaffi, och störtade landet i kaos, osv. osv.; – och att han inte nöjer sig med dessa vedervärdiga brott, utan också har fräckheten att påstå, att USA (ja, USA!)) på något sätt skulle vara inblandad i händelserna i Ukraina, ja det må ju vara förståeligt, men vi å andra sidan, vi är varken naiva eller lättlurade! Heja, SVT!

  • Eller hur? Några tillägg till den förträffliga listan över Putins fräckheter. Svenska undersökande journalister kommer snart att avslöja till världen något stort angående The Donalds valkampanj. Som bekant har The Donald lyckats splittra det en gång så enade landet USA. Ingenting är sig lik därborta efter The Donalds inträdde på scenen, inte ens med USA:s mått. Och vem står bakom honom och alltihop. Ju, vem annars än Putin! Vem avslöjar det? Om Putin tror att vi är en samling ”Die dummen Schweden”, så får han se upp! Vi har något på lut … Svensk media äro experter på kayfabe! He, he, he.

 3. ”Wadströms argumenterar i SVT Kulturnytt för att dokumentären är ”löjeväckande” och ifrågasätter beslutet att köpa in filmen: ”det sägs i filmen att 350 människor befann sig i Fackföreningarnas hus. Om 42 dödades i branden (som det finns olika uppgifter om hur den bröt ut), hur lyckades de övriga drygt 300 personerna ta sig ut om det stod våldsamma extremnationalister utanför som ville se dem döda?””

  Man kan fråga sig hur ”obildad” en journalist kan vara?!
  – över 200 (två hundra) skadade fördes till sjukhus
  – okänt hur många av dessa har avlidit
  – okänt om de senare avlidna ingår i ”42 döda”

  Brandchefen intygade inför ”internationella panelen” att släckningsarbetet försvårades och fördröjdes av folk utifrån som fortsatte att kasta brandbomber i huset.

  • Jag har mailat kommentaren till Fredrik Wadström med följande egen kommentar ”Hej! En läsare sänder in en kommentar om dig som du säkert har stor nytta av att läsa.”

  • En liberal skribent behöver inte ta reda på hur saker faktiskt går till, han kan spekulera sig fram! Det blir sannare så…

  • Säkert har de det. Jag fick naturligtvis ingen reaktion på följande text som jag sände till SVTs nyhetsredaktion:

   Jag kan inte annat än påpeka hur olika ni förhåller er till de som i nyheterna kommer till tals, beroende på vilken kategori de tilhör. Vad gäller politiker, så finner ni det ofta inte nog att låta
   tittarna själva dra slutsatser, utan låter en Silberstein eller en Knutsson för publiken uttyda vad politikern egentligen säger, och varför han eller hon säger vad hon säger. Helt annorlunda förhåller ni er då det rör en polis, militär eller kunglig person. Då är ni inte där och undrar om det i det sagda göms en underliggande agenda. Nej, då får ord stå som de är sagda. – Någon säger t. ex. att Ryssland upprustar kraftigt. Då svarar inte journalisten: ok, låt oss säga att de upprustar kraftigt. Men från vilken nivå? 100%s ökning av 1 krona är ju likväl bara 2 kronor. Nu är Rysslands försvarsutgifter ca 17 % av USAs, ungefär lika stora som Englands. Lägg till USAs utgifter NATOs,(låt oss strunta i övriga allierade, som Saudiarabien, Israel osv osv), är då Rysslands ökning ens värt att nämnas? Är inte styrkeförhåll-andena ändå så absurt stora, att Rysslans ökning varken gör
   till eller i från. Och lägg till det ovan sagda, att USA har 700-
   800 baser i 63 länder, medan Ryssland har 15 i tio länder, och nästan alla i sitt närområde. – Men som sagt, att ifrågasätta representanter för dessa samhällets grundpelare tycks vara tabu.

  • Sena tider jämfört med ”Dokumentären om Obama” – vars första avsnitt handlade om intervjuer med hans medarbetare. Så objektivt!