Namninsamling för det fria ordet fortsätter – häng på!


Denna namninsamling avser protester mot inskränkningar i yttrandefriheten i Sverige. Motiveringen till namninsamlingen finns längre ned under rubriken Stöd SVT:s sändning av dokumentär om Ukraina Dokumentärfilmen Ukraina revolutionens mörka sida .
Ämnet har behandlats i tidigare blogginlägg med kommentarer som innefattar filmen på Youtube. Se Ukraina: Revolutionens mörka sida, samt i en separat artikel som visar att även Europaparlamentet kan censurEuropaparlamentet stoppar film som rentvå Rysslands regering

Läs gärna motiveringen ”Stöd SVT:s sändning av dokumentär om Ukraina Dokumentärfilmen Ukraina revolutionens mörka sida” längre ned och se filmen innan du skriver på.
https://youtu.be/54h3MnK8nKQ

”Namninsamlingen – uppropet

.

Vi säger nej till utomståendes påtryckningar för att försöka stigmatisera filmen ”Ukraina – Revolutionens mörka sida”. Hittills har över 1 000 skrivit under uppropet online. Underskrifter samlas även in på papper.
Vi kan med allas hjälp få många fler underskrifter som stödjer det fria ordet.

Den svenska premiären av dokumentären planeras till 23 maj 2016. Innan dess ska namnlistor räckas över till berörd part.
Två saker gäller:
– Varje underskrift räknas.
– Varje insats för namninsamlingen räknas.

Namninsamlingen online fortsätter fram till dokumentärens svenska premiär (punkt 1).
Namninsamlingen på papper avslutas så att påskrivna namnlistor är namninsamlingens initiativtagare tillhanda senast den 18 maj 2016. Detaljerad information om var ifyllda namnlistor ska skickas finns i
uppropets två förberedda namnlistor.
Dessa hittas via länkar nedan (punkt 2 och punkt 3).

Namninsamlingen online och via namnlistor kompletteras med ett anslag ”Värna det fria ordet”.
Även detta hittas via länk nedan (punkt 4).
De två sista länkarna (punkt 5 och punkt 6) är en länk till SVT:s trailer (på svenska) respektive distributörens trailer (på engelska).

Alla kan bidra genom att sprida följande länkar och material online, i andra massmedier och i alla möten med folk.
Länkar att sprida
1. Uppropets namninsamling online:http://tinyurl.com/jeo9she
2. Uppropets namnlista på papper ”Stöd SVT:s sändning av dokumentär om Ukraina”
[Med korta nyhetsnotiser. Används för att samla underskrifter, dela ut till andra för att samla underskrifter m.m.]:
https://www.dropbox.com/s/s1ed4cv97p318rw/Stöd-SVT-7.5c%20(1).pdf?oref=e&n=563390812
3. Uppropets namnlista på papper ”Svensk media ska vara internationellt oberoende” (med qr-kod till namninsamlingen online) [med qr-kod till namninsamlingen online. Används för att samla underskrifter, dela ut till andra för att samla underskrifter, sätta upp i det offentliga rummet för att samla underskrifter m.m.]:
http://tinyurl.com/jmpek6p
4. Uppropets anslag ”Värna det fria ordet” [Med qr-kod till namninsamlingen online. Skriv ut, klipp isär (6 stycken per A4) och sprid i det offentliga rummet]: http://tinyurl.com/jx9zowt
5. Svenskspråkig trailer för ”Ukraina – Revolutionens mörka sida” via SVT Play:
http://tinyurl.com/h3p9y84
6. Engelskspråkig presentation och engelsktextad trailer för ”Ukraine – Masks of revolution” via JAVA Films (den europeiska distributören):http://www.javafilms.fr/spip.php?article2029

Avslutningsvis
Minns vad den prisbelönte regissören Paul Moreira sade i ett uttalande om filmen
och reaktionerna som kom såväl innan som efter världspremiären i Frankrike på Canal Plus 2 februari 2016.
”Jag visste att jag skulle mötas av en stark opposition. Jag förväntade mig dock inte att mötas med en sådan förnekelse och ibland häpnadsväckande reaktioner. På en ukrainsk hemsida kallas jag ”terrorist” som avlönas av den ryska underrättelsetjänsten. Det efterfrågas (total)förbud på filmen. Och även Ukrainas ambassadör ägnade sig åt
lobbying mot Canal Plus.”

Källa: Moreira, Paul (2016): ”Ukraine : les masques de la révolution : la
réponse de Paul Moreira”, Téleobs, 5 februari 2016 10:18. http://teleobs.nouvelobs.com/actualites/20160204.OBS4059/ukraine-lesmasques-de-la-revolution-reponse-de-paul-moreira.html

Sedan dess har dokumentären visats i Polen av TVN24 på tvåårsdagen av Maidan 21 februari 2016. Den ukrainska ambassaden i Polen kommenterade visningen med att det var en ovänlig gest från Polen.
I Sverige har premiären skjuts upp två gånger nu. Låt det inte ske igen.
Lycka till med namninsamlingen.

ukraina-a-1920- 160501jpg
——————————————————————————————————————-

Stöd SVT:s sändning av dokumentär om Ukraina Dokumentärfilmen Ukraina revolutionens mörka sida

planeras för visning 1 maj i TV. Den visar hur en regeringslojal folkmassa kastar molotovcocktails in genom dörrar och fönster i en fackföreningsbyggnad i Odessa 2 maj 2014.
Det leder till massmord på 42 personer som önskar ett mer federalt styre vilket med rätta kan kallas en massaker.
Flera personer och ukrainska organisationer söker nu stoppa visningen eller se till att SVT
samtidigt tar till den extraordinära åtgärden att dokumentärfilmen utsätts för en kritisk granskning i anslutning till visningen. De ukrainska organisationerna hänvisar till en artikel som menar att ansvaret ligger på bägge sidor för massmordet. Detta genom att kritisera de angripna för att de försvarade sig så att bägge sidor kastade molotovcocktails.

Det är att ställa sig på massmördarnas sida. De som kastat molotovcocktails från folkmassan mot ingången
har handlat medvetet och omoraliskt medan att försvara sig är en nödvärnsrätt. Metoden att avfärda ansvaret genom att lägga det hos bägge sidor är massmordsförnekelse. Dokumentären anklagas också på andra felaktiga grunder. Den övertolkas genom att man påstår att den säger att högerextrema grupper dominerar Ukraina när den bara säger att
de utgör ett våldsbenäget hot som växte till sig under Majdanupproret. Det förnekar knappast någon. Den säger också att dessa grupper fortsätter att vara ett allvarligt problem vilket belysts alltför lite i massmedia.
Rysslands roll har i massmedia tagits upp mycket och kritiseras kort också i denna dokumentär som mer fokuserar på det mindre kända amerikanska inflytandet.
Dokumentärfilmen visar på händelser i Ukraina som alltför lite blivit belysta i massmedia.
Därför uppmanar vi att SVT står fast vid sitt beslut att visa filmen!

För bakgrund se: http://www.synapze.se/?link=article&key=16085

Skriv på! Skicka in listorna så de är inne senast 18 maj. Vi ordnar sedan överlämning till SVT.
SVT beslöt ställa in visningen 1 maj, ännu viktigare med ditt namn! Påtryckningarna fortsätter för att stigmatisera
filmen som kontroversiell och ”löjeväckande”. Den ska nu visas 23 maj med påtryckarnas kritik. Underteckna
gärna på nätet istället (där man kan vara anonym om man vill), om du undertecknat på nätet redan skriv ej på
här:http://www.skrivunder.com/stod_svts_sandning_av_dokumentar_om_ukraina
Skicka undertecknade namnlistor till: Ukrainabulletinen, c/o Jordens Vänner Helsingborg, Furutorpsgatan 71, 252 46 Helsingborg

intressant.se Tyskland, ,
, , , krig, ,


4 svar till “Namninsamling för det fria ordet fortsätter – häng på!”

 1. Efter ha plöjt igenom halva internet så kan jag inte låta bli att se samma ansikte dyka upp överallt John McCain han figurerar överallt från World Anti Communist League:

  In the mid-1980s, Senator John McCain, was on the Advisory Board of the United States Council for World Freedom, the American affiliate of the World Anti-Communist League. McCain was at that time a member of the House of Representatives where he voted for financial aid for the Contra rebels.
  http://imperienytt.blogspot.se/2015/11/world-anti-communist-league.html
  http://imperienytt.blogspot.se/2015/11/tankesmedjor-nazister-och-jihadister.html

  Atlantic Council som tydligen har samma finansiärer som ISIS:
  http://imperienytt.blogspot.se/2016/05/isis-think-tanks.html

  StratCom i Lettland
  http://imperienytt.blogspot.se/2016/05/strategisk-kommunikation.html

  Till kopplingar till ’Tankesmedjan Fri Värld’, där två av de tre kritiker som SVTs Axel Arnö och Ingemar Persson hänvisade till som anledningen till att Ukrainadokumentären blev stoppad och där flera nuvarande och tidigare medarbetare också är och varit involverade i McCain Institute for International Leadership i Washington DC och i Atlantic Council.

  SvDs ledarskribent Stefan Olsson är tidigare chef för Tankesmedjan Fri Värld och Mats Johansson (TIMBRO) tankesmedjans grundare.

  http://imperienytt.blogspot.se/2016/04/svt-john-mccain.html

 2. Jag har kollat igenom lite av kritiken av dokumentären. Den är helt befriad från fakta och kritik med någon sorts hederlighet.

  Det är ”relativism”, ”Men dom då!”, alltså det som dagisbarn håller på med för att ursäkta att de gjort något dumt, det är ett erkännande om skuldmedvetenhet. Det är en mycket låg ambitionsnivå och ett race emot botten.

  Det är ”flytta målstolpen”, alltså att börja tala om något annat som dokumentären inte handlar om primärt, att dokumentären inte kan ta upp och belysa alla frågeställningar och händelser i Ukraina är självklart. Vore den kritiken relevant skulle det inte finnas någon acceptabel dokumentär i världen.

  Det är att ”tycka synd om fascister”. När ens argumentation baseras på att man skall tycka synd om fascister, då är man objektivt profascistisk.

  Man kollektiviserar skuld i fall där detta inte är relevant. Enskilda dråp, där är den eller de individer som utför övergreppet ansvariga, inte en hel heterogen grupp ansvarig. Men i fallet mordbranden och de 42 dödade, så är givetvis de som kastade brandbomber huvudansvariga för dödsfallen, men när hela gruppen samlas runt byggnaden, driver in folk i byggnaden och i grupp hindrar dem att komma ut, då finns det en solklar kollektiv skuld för samtliga på plats utanför byggnaden. I svensk rättspraxis kallas detta att utföra ett dåd ”tillsammans och i samförstånd”. Det är en solklar ansvarsfråga för de som utförde övergreppet och alla som samlades utanför fackföreningen, det är ett solklart ansvar för det/de kollektiv som dessa människor tillhör.

  I övrigt innehåller kritiken också mest olika invektiv, etikettering av dokumentärfilmaren.

  Maken till faktabefriad kritik av en dokumentär har jag aldrig sett. Det är därför solklart att detta rör sig om politiska påtryckningar från bland annat en nationalstat. Folk får såklart vara hur kränkta de vill, även nationer, men när media ger efter för det utan synnerliga skäl är det ett problem.

  Uppropet finns som nedladdningsbar PDF för de som är intresserade.
  http://tinyurl.com/zjx4hkl

 3. Jag har själv lite egen kritik mot dokumentären;

  Den tar inte upp George Soros inblandning, nämner inte Nuland/Pyatt samtalet eller Oleg Tsarovs tal i parlamentet om en pågående kupp och från svenskt perspektiv så skulle jag t ex vilja se svar på varför Swedbanks logo dyker upp på ”Yats” hemsida, att Löfven beviljat lån till ett land i inbördeskrig, ”svenska ukrainafrivilliga” och dess kopplingar inom militären, mm

  • Ja, det finns mycket material i Ukraina. Man skulle kunna göra en dokumentär bara om Sveriges roll i en statskupp, om svenska militärers kopplingar till våldsamma nazistgrupper. Det finns frågor kring vad man använt biståndspengar till och den chockerande händelsen att en svensk utrikesminister deltar på en demonstration tillsammans med militanta nazister. Hur kommer man undan med något sådant, om en svensk politiker hade gått i en demonstration tillsammans med ”Svenska Motståndsrörelsen”, hade det blivit skandal med rätta, men inte när man gör det med deras utländska motsvarigheter.