Öppet brev till SVT om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida


Jag har fått förmånen att publicera detta utkast till öppet brev av men av initiativtagarna om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären ”Ukraina – revolutionens mörka sida.” Tänker också skriva under. Publiceringen var enligt en annan signatär i alltför tidigt skede. Beklagar detta, men hoppas att publiceringen bidrar till informationen och till ökat intresse för frågan. Föreslår uppdaterat debattinlägg på SvT Opinion bl.a.
”Dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida gjord av filmaren Paul Moreira ska sändas i SVT 1 maj vilket väckt stark kritik från ukrainska organisationer. Dessa organisationer har även tidigare försökt påverka det fria ordet i Sverige och fått sin vilja igenom. Detta agerande för att stoppa budskap som de inte vill ska spridas och de argument de framför nu för att påverka sändningen saknar saklig grund. Vi uppmanar SVT att stå fast.
Förra året agerade de ukrainska organisationerna för att hindra att ABF i Malmö och Helsingborg visade en utställning om Odessamassakern som inträffade 2 maj 2014 då 42 människor dog efter att fackföreningsbyggnaden där de sökt skydd sattes i brand av en anfallande folkmassa. Argumenten som då fördes fram var att det var fel att en av de överlevande efter branden skulle få visa bilderna som han ställt samman. ”Att bjuda Oleg Muzyka till Sverige och ge honom ordet är som att ge ordet till en Al Qaida- eller IS-sympatisör, vilket är otänkbart i ett civiliserat samhälle.” menade samma ukrainska organisationer som nu kritiserar dokumentärfilmen. De krävde att ABF skulle ställa in den planerade visningen vilket de också lyckades med.
Odessa 150502

De ukrainska organisationerna ifrågasätter nu åter att Odessamassakern ska uppmärksammas i Sverige. De menar att en skildring med annorlunda syn än den de själva har av det som skedde bör inte visas utan att SVT samtidigt tar till den extraordinära åtgärden att dokumentärfilmen utsätts för en kritisk granskning i anslutning till visningen. De ukrainska organisationerna föreslår gärna namn på sådana personer som de anser är lämpliga för att kritisera dokumentären.

I ett öppet brev till SVT hänvisar organisationerna särskilt till en artikel av John Færseth i norska Dagbladet 13 april. Færseth menar att dokumentären belyser Odessahändelserna på ett felaktigt sätt. Hans argument är att ”de flesta i fackföreningsbyggnaden ser ut att ha dött av gasförgiftning från provisoriska barrikader efter att bägge sidor kastat molotovcocktails.” Detta är en mytbildning om händelserna som förts fram från första stund på hemsidan EuromaidanPR och av andra som velat lägga skulden för det inträffade på offren för branden genom att påstå att den var på något sätt självförvållad. Att några av dem som sökt tillflykt i byggnaden försvarar sig genom att upprätta barrikader eller kasta molotovcocktails bortförklarar inte att angriparna medvetet har satt byggnaden i brand genom att kasta molotovcocktails in genom dörröppningar och fönster vilket ledde till 42 människor död.

En detaljerad undersökning om Odessahändelserna har gjorts av 2 majgruppen. Där framgår i en skriftlig rapport från 21 april 2015 att branden uppstod när molotovcocktails kastades in genom fönster på andra våningen och inne i entrén. I en senare video gjord av samma grupp beskrivs hur en molotovcocktail kastas in genom entrédörren och antänder lobbyn. För att blockera entrén hade de innestängda samlat material i lobbyn som snabbt tog eld. Hela det stora trapphuset stod snart i brand vilket blir huvudorsaken till att så många dör.

Færseth vill istället lägga huvudansvaret på annat håll. Att det tog en halvtimme för brandkåren att komma fram menar han visar att ”Mye tyder på at hovedansvaret ligger hos brannvesenet”. Sedan när har brandkåren huvudansvar för att en folkmassa sätter eld på en byggnad som de omringat och med aggressiva handlingar visat att ingen går säker om han lämnar?

Det som Færseth och flera andra kritiker av dokumentären särskilt vänt sig emot är att Aleksej Albu får komma till tals i filmen eller beskrivs på fel sätt. Albu tillhörde dem som överlevde branden. 2 majgruppen beskriver vad som hände: ”20.45 Nära baksidans grindar formade pro-Ukrainska aktivister en ring runt Aleksej Albu och Vladislav Wojciechowski som just kommit ut ur byggnaden. De pro-ukrainska aktivisterna plundrade, förhörde och slog dem.” Færseth ser det som fel att dokumentären inte omnämner att Albu efteråt ”oppgis å ha flyktet til øst-Ukraina” och anslutet sig till en frivilligbataljon med marxister och andra i utbrytarrepublikerna. Færseth framhäver ett påstående om att Albu är kommunist, andra menar att Albu har åsikter som gör att det är fel att han intervjuas i filmen. Att många högerextremister med egna ord får förklara sig i filmen kritiseras inte på samma sätt.

De ukrainska organisationerna för fram att dokumentären ger en falsk bild av att dagens Ukraina är dominerat av högerextremister. De tar stöd av journalister som menar att det som förs fram inte är väl underbyggt och hänvisar till Færseth som källa för mer trovärdiga uppgifter. Men Færseth och andra kan ifrågasättas minst lika mycket eller mer än dokumentären, skillnaden är att de företräder en syn som redan är mycket spridd men vill hindra att andra synsätt och fakta förs fram. Det kan också ifrågasättas att Moreira verkligen säger att Ukraina är dominerat av högerextremister, det han gör är att peka på att högerextrema grupperna i landet växte i inflytande under majdanupproret vilket knappast någon förnekar och att dessa grupper fortsätter att vara ett allvarligt problem som gång på gång hotar att ta till våld mot den sittande regeringen vilket också är ett känt fenomen.

Ingen dokumentär kan ge en fullständig bild av ett fenomen och hela dess bakgrund. Att personer med Færseths synsätt, bristande moralisk kompass och godtyckliga redovisning av fakta ska ges ständigt företräde i massmedia som de ukrainska organisationerna tycks önska undergräver den samhällskritiska debatt som är grunden för ett demokratiskt samhälle.

De ukrainska organisationernas ströp det fria ordet om Odessamassakern i Skåne förra året. Nu försöker de sätta en peststämpel på dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida genom särbehandling. Låt oss istället mötas i en fri debatt om Odessamassakern eller Odessahändelserna om den termen föredras och synen på läget i Ukraina. Förslagsvis i Helsingborg där den diskussion mellan olika synsätt som är demokratins livsnerv avstannade förra året. Vi ser fram emot en sådan debatt med ukrainska organisationer och alla andra med deras synsätt.” (Slut på öppet brev).

Filmen:https://youtu.be/54h3MnK8nKQ

Denna fråga har diskuterats i andra artiklar här:
Protestera: SvT stoppar film om Ukraina på falska premisser 29/4;
Se ”Ukraina:Revolutionens mörka sida” här 29/4;
Tvåårsdagen av massakern i Odessa 2/5
Läs också gärna: Några artiklar om Ukraina

intressant.se Ukraina, ,
, , , , ,

Maidan,
intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

Aftonbladet 2/5 Pål Steigan 2/5 SWEDHR 2/5 Nyhetsbanken 28/4 Aftonbladet 19/2 Globalresearch om branden i Odessa


6 svar till “Öppet brev till SVT om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida”

 1. SVT:s debattsite ”SVT Opinion” har många läsare. Jag vet inte var Maj Wechselmanns öppna brev till SVT har publicerats mer än på denna blogg men det vore bra att få läsa texten på SVT Opinion. Kommer det att bli möjligt? Maj Wechselmanns tyngd som samhällskritiker – med hennes olika verktyg, filmerna, debattinläggen – borde bana vägen för en sådan publicering. – Skulle de neka?
  Ulla Johansson

 2. Odessamassakern var fruktansvärd men det gör det väl ännu mer relevant att peka ut de som bär ansvaret bakom kulisserna:

  Hacked Emails Expose George Soros As Ukraine Puppet-Master
  http://www.zerohedge.com/news/2015-06-01/hacked-emails-expose-george-soros-ukraine-puppet-master

  Leaked: George Soros ‘Puppet Master’ Behind Ukrainian Regime, Trails Of Corruption Revealed
  http://www.mintpressnews.com/leaked-george-soros-puppet-master-behind-ukrainian-regime/206574/

  Confidential Document: Soros’s Plan for Ukraine
  http://www.washingtonsblog.com/2015/06/confidential-document-soross-plan-for-ukraine.html

  Soros Admits Responsibility for Coup and Mass Murder in Ukraine
  Color revolution collaboration began soon after engineered fall of Soviet Union
  http://www.infowars.com/soros-admits-responsibility-for-coup-and-mass-murder-in-ukraine/

  Det är ironiskt att Geroge Soros organisation heter ’Open Society Foundations’ med tanke på den censurkampanj som pågår och hemlighetsmakeriet bakom kuppen.

  Och för att tjata:

  Den kompakta tystnaden i svensk media om Swedbanks involvering är talande om hur hårt censurlocket är påskruvat.
  http://openukraine.org/en/about/partners

 3. ”Radio Sputnik’s Brian Becker discussed the event with Phil Wilayto of the United National Anti-War Coalition delegation in Odessa.”

  ”Wilayto mentioned that the US State Department released the statement on April 26, condemning the 2014 massacre, supporting this year’s memorial and calling for the investigation. The move by the US is important, says Wilayto, because the State Department ”has been silent on this issue virtually since the massacre, as well as entirely all the US and European press.”
  ”We would like to continue to support, when necessary, these brave men,” Wilayto said, ”who came unarmed — with flowers — in face of armed fascist organizations. This is a testaments: they are stopping fascists.””
  http://sputniknews.com/europe/20160504/1039025368/UNAC-Representative-Odessa-Memorial.html

  En detaljerad artikel om ”Odessa massaker”:

  http://orientalreview.org/2014/05/14/bloodbath-in-odessa-guided-by-interim-rulers-of-ukraine/

 4. Här hemma försöker bruna och brunlila att stoppa filmen om massakern i Odessa 2. maj 2014. I Montreal pågår just en utställning på ett av de största kommunala biblioteken av fotografen Yves Choquette – ”mitt liv är en bunker” Den handlar om de traumatiserade, ofta svältande, lidande människorna på gränsen mellan Donetsk och Ukraina – ständigt hänvisade till tillflykt i ruttna bunkers – beskjutna av bland annat våra egna inhemska nazister i Azovska armén. Det är så fruktansvärt skändligt och motbjudande att dessa högtropande galningar och idioter kan stoppa filmen om vilka ”Majdanrevolutionens” äkta bakmän är. (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153559633557747&set=gm.10154156089708550&type=3&theater)