Krig i Guds namn och – Syrien


Igår skrev jag ”Ska vi tacka Bildt för att vi blir måltavlor?”, då hade jag inte en aning om vad som skulle visas på TV lite senare på kvällen, men efter att ha sett programmet så finns det anledning att återkomma.

Dokument utifrån har i två filmer berättat historien om krigen i Guds namn, igår berättade media att vår utrikesminister är i Turkiet med oklart uppdrag, men antyder att det handlar om att förbereda bland annat Gulfstaterna för att de ska betala för att beväpna de rebeller som ska störta al-Assad i Syrien. Jag ska för enkelhetens skull citera mig själv då jag drog slutsatser av en artikel skriven av K-G Bergström i Expressen.

Jinge.se: ”Det handlar med andra ord om en aktion för att betala dem som deserterar från den Syriska armén, och betala dem mer än frikostigt. Det handlar också om att beväpna dessa och få dem aktiva som rebeller, och av artikeln att döma så vill inte USA själva betala, av taktiska skäl, utan beordrar Gulfstaterna att betala istället.

USA ska enligt artikeln förse rebellerna med kommunikationsutrustning för att de lättare ska kunna organisera sig. De som tidigare har hävdat att det egentligen handlar om att skada Irans ställning har uppenbarligen haft rätt i sina farhågor. Såvitt jag förstått situationen så skulle Syrien, i händelse av att Iran blir anfallet, träda in och försvara landet. Men ett destabiliserat Syrien kastar givetvis in landet i ett fullskaligt inbördeskrig vilket får till följd att hundratusentals syrier kommer att dö, och landet blir oförmöget att hjälpa Iran.”

Jag hade inte koll på programtablån men upptäckte att det började efter Agenda varför jag fortsatte att titta. Skälet till att jag tar upp det nu är att parallellerna blir så tydliga när man ser på det som hänt i Irak, Afghanistan, Libyen, Palestina, Israel och i USA 9/11. Hur USA agerar officiellt, och hur landet agerar i det fördolda. Och de är inte ensamma, det finns maktstrukturer i dessa konflikter som gör att jag tycker att läsarna här direkt, här och nu, ska titta på Krig i Guds namn (2) Dokument utifrån på SVT Play.

Jag har sett det och ska kolla in del (1) via SVT Play, och det verkar som om bägge programmen kommer ligga kvar på SVT:s hemsida ett tag. (forts under reklamen..)

Men det helt centrala för mig är att del 2, som jag såg igår, klart och tydligt visar att mina misstankar om USA:s politik visavi Syrien helt och fullt överensstämmer med USA:s politik mot Saddam Hussein och Irak, och sedan mot Afghanistan och nu senast mot Libyen. Jag tror att det mesta i nuläget tyder på att det värsta scenariot av alla står för dörren, ett storkrig i Mellanöstern.

Själv väljer jag att avstå från att kommentera textremsan på översta bilden, men jag rekommenderar alla som är intresserade att läsa lite israelisk historia. Krig i Guds namn (2) sänds också i K-kanalen 3 april klockan 23.00, och den 6 april klockan 22.00. Man visar en snutt ur Obamas Kairotal i filmen, den som vill se hela talet för att se hur Obamas politik har ändrats sedan Kairo kan titta här, det finns nämligen på Youtube. (läs reglerna för kommentarer innan du skriver något..)

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , sr1 svt dn1234 svd1234 ab12


12 svar till “Krig i Guds namn och – Syrien”

 1. Båda delarna av ’Krig i Guds Namn’ var lysande, informativa och rekomenderas varmt. Särskilt det faktum att det för första gången öppet sägs att det var Israel som finansierade de ’islamistiska terorristerna’ i Hamas för att minska de sekulära PLO:s och PFLP:s inflytande är något som fler borde känna till.

 2. Samtidigt påbörjar SVT en bitvis helt bisarr ”dokumentär” som kallas Historien om Jesus, där man inte bara utgår ifrån Bibeln utan även teckar in stora delar av den som historiska fakta.

 3. Intressant! (Speciellt då reportaget bekräftar mina inneboende fördomar) ;)

 4. Det kan ju vara meningen att skrämma upp folk också, jag antar att det är många som lägger märke till krigstrummorna, då kanske det räcker med en fd FN-chef och lite politiker som samlas i Istanbul?

  • Ja man får väl hoppas att det räcker med det, men som jag skrev någonstans, det är alltför många paralleller med hur krigshandlingar startat vid andra tillfällen.

 5. Det finns tre orsaker till USA:s agerande i Mellanöstern: Oljan, det strategiska läget och fortsatt beskyddande av kärnvapenstaten Israels fortlevnad, som man önskar att så småningom ska bli helt fritt från gudlösa ”araber”.

  Och värre kommer det att bli, i takt med sinande oljereserver.

 6. Det är också så vidrigt lömskt att ”FN” sänder Kofi Annan till Damaskus för att föra samtal om slut på striderna i Syrien. Mina citationstecken kring FN eftersom organisationen nu helt är i händerna på USA. Och dessa ”fredssamtal” bara en slug manöver. USA och deras vasallstater Turkiet-Saudiarabien-Qatar VILL HA kriget mot Syrien – och har planerat det länge. Fredssamtal?! I detta smutsiga spel deltar Sveriges utrikesminister Carl Bildt. – Helt enkelt vidrigt. John Pilger skrev i början av mars en artikel i Guardian som rör Sverige. Inte om Syrien, men Wikileaks. Ger länken här då den visar hur han ser vårt land. Som en av USA:s vasallstater. En lydig sådan. Carl Bildt är också omnämnd – och inte i smickrande ordalag! http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/mar/09/julian-assange-wikileaks?INTCMP=SRCH
  Ulla Johansson

  • Och vad värre är, jag tror att regeringen räknar med att Sverige ska ställa upp med soldater när USA startar nästa ”De Villigas Koalition” för att krossa al-Assad.

   ”Din kusin vill inte att vi ska hjälpa dem som behöver vår hjälp”, eller hur Försvarsmaktens reklam nu säger.

   Bildt har väl redan lovat bort svenska liv för att visa hur solidariska vi är..

  • Tack, Ulla johansson, för John Pilgers artikel! Det var stärkande att läsa kritiken mot Expressen – och framför allt mot Carl Bildts utrikespolitik!
   Pilger är en stjärna, en riktig ärlig skribent!

   Jag har aldrig trott på
   på våldtäktsanklagelserna mot Assange, det hela verkar alltför genomskinligt- och vilket sammanträffande, föresten! Två svenska Mata Hari i de amerikavänligas
   tjänst kommer på ungefär samma sak!
   Jag skulle skämmas som kvinna!

   Vilken bananrepublik, styrd av några riktigt rigida politiska idioter, Sverige har blivit!

   idioter Sverige har blivit!