Grattis Marwan på 65-årsagen!


I förrgår gratulerade jag Benny Andersson, det resulterade i att jag fick ett par egna gratulationer efter-
som jag blev folkpensionär dagen efter Benny, och idag är det dags igen, men nu är det Marwan, en av sidans dagliga besökare som fyller 65, och i samband med den gratulationen så ska jag visa bevis för att Newt Gingrich är en alldeles särskilt ovederhäftig politiker, en storlögnare.

Den amerikanska politikern påstod nämligen att ”det finns inga palestinier” och att dessa är uppfunna. Det upprörde Marwan till den grad att han skickade mig en bild på sin födelseattest, och nu läser ju inte Gingrich svenska bloggar, men skulle hans mor vara i livet och läsa detta så skulle hon tvingas tvätta sonens talorgan med såpa.

Marwan föddes för sextiofem år sedan, exakt på dagen, i Jerusalem. Den israeliska ockupationen tvingade sedan honom och hans föräldrar att fly från sin hemstad under ”Nakban” då massor av palestinier dödades eller jagades iväg.

Wikipedia om Nakban: ”Mellan 700 000 och 750 000 palestinier flydde eller fördrevs under Nakban. Ett antal israeliska lagar förhindrade de flesta från att återvända till sina hem och de blev hänvisade till flyktingläger på Västbanken, i Gaza eller angränsande länder. Hundratals arabiska byar utplånades av israelerna. Flyktingfrågan är en av stötestenarna i den israelisk-palestinska konflikten. Minnet av händelserna 1948 ihågkoms varje år den 15 maj som blivit Nakbadagen.”

Hur många tusen som dog under ”Al Nakba” vet vi väl inte säkert, men det finns numera en rätt vedertagen uppfattning som redovisas av bland andra israeliska historiker som Ilian Pappe, som för övrigt berättade i ett mejl till mig att minst tre tusen obeväpnade kvinnor, barn och män och ställdes upp och sköts ihjäl rakt upp och ned.

Födelseattesten bevisar Gingrich lögn, det är ett ”Certificate of Registration of Birth”, utfärdat av ”Governmet of Palestine” och försett med ett stämpelmärke nere till höger, ett frimärke som är märkt med ”Palestine”. Eftersom Jerusalem är en mångkulturell stad så har födelsebeviset text både på engelska, hebreiska och arabiska. Marwan fotograferade det och skickade bilden till mig för att visa att den amerikanska senatorn har ett behov av flera hinkar av såpa. (forts under reklamen..)

Den som vill se en större version av dokumentet kan klicka här. Palestina har varit Palestina mycket mycket länge. Jag har hittat kartor från 1700-talet som visar landet, och jag har skrivit om en av de svenska reseskildringarna som författades en av Carl von Linnés lärjungar, doktor Fredric Hasselquist som kom till Jerusalem 1751.

Om den boken skrev jag: ”Hasselquist är skeptisk i många stycken till de sägner som knyts till olika platser och betvivlar ofta att de historier han får höra är helt korrekta. Man föreställer sig gärna att en resenär och akademiker från Sverige är drabbad av stark etnocentrism, och visst finns den där men inte i den omfattning som man kanske förväntar sig. Hasselquist avfärdar inte palestiniernas, judarnas, turkarnas, armeniernas erfarenheter. Han reser i ett samhälle där olika etniska och religiösa grupper levde utan det slags konflikter som råder idag.”

Nu närmar sig den tid som vi som upp-
fostrats enligt kristendomens traditioner i Sverige brukar kalla för ”jul”. Elaka tungor påstår att det är en anpassning till den mycket gamla traditionen att blota vid midvintersolståndet. Själv är jag inte ens övertygad om att bibelns Jesus har funnits, och bilden här visar rätt väl hur hans föräldrar skulle tas emot om det hade varit idag.

it Andra om: , , , , , , dn svd ab ex sr


17 svar till “Grattis Marwan på 65-årsagen!”

 1. Vi palestinier vill fortsätta att behålla våra födelseattesten och nycklarna till våra gamla hem i Palestina som vi tvingades lämna under vapen hot , Detta går i arv från en generation till nästa samt symboliserar rätten att återvända trots att det är många som vill radera vår historia och existens

  Vi är lika verkliga som alla andra folk , Vi är riktiga människor som tvångsförflyttat , dödats , torterats , utsvalt , fängslades och rånades
  Vi är en plågad nation och vi behöver värdighet , frihet och oberoende , vår historia är en berättelse om utanförskap , förnekelse , rasism och nationell traumatisering , Vi är ett folk som har vägrat att ge efter alla krafter av förtryck , våld , grymheter och orättvisa

  Under 63 år försökte Israel och dess anhängare att utplåna oss , de kastade oss utanför historien , förnekade vår identitet , vår verkliga existens samt undertryckte vår mänskliga och kulturella historien
  Vi blev offer för myten “ ett land utan folk till ett folk utan land “ där västvärlden försökte mildra sina skuldkänslor över dess fruktansvärda antisemitism , Vi rånades på alla våra rättigheter , nationell identitet och på egen mark

  Vi fick höra en massa rasistiska saker och vi blivit kallade av Israel och dess anhängare för att vara , kackerlackor , djur som går på två ben , gräshoppor , huggormar , krokodiler , odjur och folk som måste dödas om de vägrar bli slavar , Det är en rasistisk avhumanisering

  Israelerna är relativt en ny skapad nation och det enda bevis för deras existens finns i mytologiska skrifter som inte har något värde som historiska källor , Varför är det tillåtet att förneka existensen av palestinierna som det sanna nationen utan att anklagas för hatbrott och antisemitism ?

  Palestiniern finns och kommer att finnas , Vi har en stark vilja att bevara vårt arv , vi kommer att överleva de skändliga angrep av historien förfalskare och ingen kan bryta vår vilja att kämpa för liv och frihet , vårt lidande ger oss ett hopp om bättre morgondag

  Tack Jinge

  • Tack Marwan!

   Ditt öde, ditt liv av kamp och förtryck. Det inspirerar, ett liv av kamp är en sporre att aldrig ge upp, att inte spilla en hjältes blod genom att göra dennes kamp förjäves!

   Tack.

  • först och främst, kel 3am w enta be alf kher ya 3am Marwan.

   Det är viktigt för oss palestinier att vår historia och krav på våra rättigheter inte ska urvattnas genom åren. så även de kommande generationer ska veta och känna precis som de som lämnade landet för 60 år sedan. Det är viktigt att vi är smarta och inte låter hat förblinda oss och leder oss bort från den viktigaste av målen, egen stat och rättighet att återvända. Och där är det viktigt att bra människor som dig och min farsgubbe är på tårna med information till barnen och barnbarnen, det får inte fokuseras på hat mot andra människor, för det kommer vi inte lång med, utan för kärlek till det egna folket. Har aldrig varit i Palestina och kommer nog aldrig att återvända dit så länge den israeliska flaggan vajar där. Men rättigheten att återvända dit vill jag ha, inte för min skull utan för mina barns skull som kommer att söka efter sin identitet när de blir gamla nog!

 2. Utmärkt blogpost Jinge!
  Utmärkt bevis Marwan!
  och grattis till er båda!

  För övrigt tror jag att Gingrich uttalande kommer att visa sig vara kontraproduktivt
  på flera sätt för honom och hans gelikar. Det finns omfattande seriös historisk forskning världen runt som inte är myt styrd och som är rätt upprörda av Gingrich uttalande med sikte på stöd från en kapitalstark,mäktig, extrem amerikansk sionistisk minoritet.

  Palestiniernas kamp för upprättelse och rättvisa stöds av alltfler i takt med att galenskaperna mot dem ökar. Rörelsen ”Ship to Gaza” är ett exempel som handfast lärt alltfler en hel del om Staten Israels verkliga ansikte. Tro inget annat Marwin!

 3. Tack till Jinge och Marwan för ert mod att tala sanning och gratulationer iill Marwan! Stanna hos oss ännu en lång tid! (gäller er båda)

 4. Kul med gamla gubbar, dessutom uppkäftiga gubbar! :-) Grattis till er alla, ska ni gå med i PRO nu?

  :-)

 5. Grattis! Nu är du nästan hälften så gammal som Jinge! ;)

  *Gömmer mig nånstans i Skåne*

  • Ja han får i alla fall lov att kalla mig ”Farbror Jinge” fortsättningsvis, själv ska jag kalla Marvan för ”Lilla grabben”… :-P

  • Absolut, men Gingrich sa att palestinier var ett påhitt. Jag har dessutom hittat kartor över det ottomanska riket där Palestina beskrevs som Palestine, så Gingrich har inte alla hemma.

   • Syria Palaestina är tidigare än Ottomanerna; Romarna använde det begreppet år 135.
    Det är dock en lite klurigt för det är egentligen flera frågor som samlas ihop till en och det är frågan om etnicitet och nationalitet. England var redo att ge området självstyre redan 1915 och man kan säga att det var då första spadtaget till en Palestinsk stat lades, däremot så är majoriteten etniskt sett araber och det är det som människor som Gingrich använder (felaktigt) som argument.
    Det logiska svaret är såklart att ja, de är araber, men de är också Palestinier.

    • Med Newt Gingrichs logik så är amerikanerna inget eget folk utan engelsmän som talar en engelsk dialekt som palestinerna pratar en östarabisk dialekt.

     Genom tiderna har folket där bytt kulturer och religioner eftersom. I hellenismen blandades kulturer och religioner hejvilt med exempelvis babyloniska, sassanidiska, assyriska, egyptiska och framför allt grekiska inslag. Romartiden medförde romanisering med exempelvis kejsarkulten och slutligen under den romerska perioden blev merparten i området kristna. De muslimska invasionerna från den arabiska halvön drog fram den nya muslimska eran. Folk konverterade både frivillig och ofrivilligt, men framför allt har befolkningen utvecklats på plats med olika inslag genom tiderna. I Kalifaten så var ju arabiskan från söder härskarnas språk varvid samtliga språk i området har blivit påverkade av arabiskan och senare även turkiskan.

     Den nakna sanningen är ofta obekväm, varvid olika personer i maktställning alltid försökt kväsa den. Den kulturella rikedom som finns under ytan av religionsförtryck är fantastisk. Just för det handlar om många kulturer som påverkat varandra ända sedan vi lämnade Afrika som våra apliknande förfäder. Historien visar lösningar och det är ingen idé att uppfinna hjulet på nytt! Men tyranniet söker alltid kväsa sanningen och trycka ned människans inneboende uppfinningsrikedom och behov av att uttrycka sig själv.. Se bara kulturskatter som den om Gilgamesh!

 6. Det enda rimliga är att palestina-förnekare sorteras in i samma kategori som förintelseförnekare.