Gingrich och hans ”uppfunna” Palestinier


De flesta av oss hörde talas om Newt Gingrichs yttrande om Palestina och palestinier i förra veckan, han hävdade att det aldrig funnits några palestinier utan bara en samling araber. Huffington Post citerar hans uttalande:

Gingrisch: “Remember, there was no Palestine as a state – (it was) part of the Ottoman Empire,” Gingrich told the Jewish Channel last week. ”I think we have an invented Palestinian people who are in fact Arabs and historically part of the Arab community and they had the chance to go many places.”

Hans yttrande väckte en berättigad uppmärksamhet med tanke på att palestinierna hade bott på platsen i tusentals år, samtidigt som alla insåg att Newt Gingrich sade detta bara för att smörja den israeliska lobbyorganisationen AIPAC, han är nämligen med i kampen om att bli republikanernas presidentkandidat i valet 2012. Samtidigt så vet alla historier hur det förhåller sig, och framförallt – alla palestinier.

Huffington Post funderade ett tag på Gingrichs uttalande och kom ihåg en händelse som dessutom var väldokumenterad, News Gingrisch hade nämligen gett Yassir Arafat ett antal goda råd i samband med att han och andra medlemmar av kongressen träffade Arafat i samband med Osloavtalet.

Huffington Post: “On Monday, a political operative who has been working on Palestine-Israel policy for the past 20 years sent The Huffington Post a picture of Gingrich, then the House minority whip, grasping the hand of longtime Palestinian leader Yasser Arafat immediately following the September 1993 Oslo peace accords.

The embrace, the source said, came after Arafat met with 20 to 25 House leaders over coffee. Jotting notes down in a yellow pad, Gingrich used the meeting to pitch Arafat on how best to actually construct a Palestinian state. ”He said, ’Look, here is what I think you need — an economic plan – and here is how it will work,’” the operative recalled. ”It was a very positive contribution at the time and as they stood up, there were pictures.””

Att amerikanska politiker ljuger för att skaffa sig extra röster i valet är inte någon nyhet, vi har själva sett hur den sittande presidenten i sitt Kairo-tal lurade hela arabvärlden, men det är ett känt faktum att amerikanska presidenter måste hålla sig väl med AIPAC, annars kommer de få betydande problem i både senaten och i kongressen.

Men Gingrichs uttalande gav också upphov till vissa svallvågor i den svenska bloggosfären. Många rasistbloggar vädrade morgonluft och citerade politikern ifråga, men Huffington Post gjorde som de så ofta gör, visade att kejsaren är byxlös. Nu är det bara att hoppas att många väljare i det stora landet i väster läser Huffington Post också.

– Tack för tipset Marwan!

it Andra om: , , , , , , dn1 svd1 sr ab1 ex1


40 svar till “Gingrich och hans ”uppfunna” Palestinier”

 1. Eftersom jag svängde mig med ordet ”nykolonialistisk” i en annan kommentartråd passar jag på att tillämpa det även här. Ett bättre exempel än Gingrichs svammel om araber och påhittade palestiner går knappast att finna.

  Det var precis så där mäktiga vita europeiska män en gång i tiden betraktade världen (läs: kolonierna) och mänskligheten. Etniska grupper och nationella identiteter ”fanns inte” förrän mäktiga vita europeiska män hade bestämt att de skulle få finnas.

  Fast just nu undrar jag mest: finns det alltså amerikaner som på fullt allvar överväger att rösta in den där clownen i Vita Huset?

  • Fast just nu undrar jag mest: finns det alltså amerikaner som på fullt allvar överväger att rösta in den där clownen i Vita Huset?

   Såvitt jag har förstått så är han en av favoriterna bland republikanerna.

   • Herman Cain var en stor favorit för några veckor sedan, innan dess var det Rick Perry, innan dess var det Bachmann, skeletten i folks garderober dyker upp sakta men säkert, som att Newt fått massa pengar av företag bla bla bla, så han är nog nere snart, den ende som faktiskt pekat uppåt/varit stabil i olika omröstningar är Ron Paul:)

    • Hehe Men aldrig Mitt Romney, bara för att han är mormon! Och amerikanerna som skulle vara ett så öppet och fördomslöst folk?!?

     Nejdå! Istället ska de tydligen välja Newt Gingrich, mannen som i otrohetsskandaler är Bill Clinton x 2. Ron Paul verkar medierna inte vilja ens ta i med tång. Tror det är för han är för ärlig. Han sade ju som bekant att Israel inte ska ha någon särställning i utrikespolitiken. Sånt går inte hem hos den republikanska publiken. Dessutom är han ju liberatarian, och jag kan gissa vad Jinge tycker om sådana ;)

     Förresten Jinge! Gillar själv också Huffington Post. Arianna Huffington verkar ha hjärtat på rätt ställe till skillnad från dagens amerikanska republikaner som tycks lämnat både hjärtat och hjärnan hemma i garderoben! :-)

     Sorry för smilisarna!

 2. Uttalandet är ett typiskt tecken på usel historiekunskap,
  Ingen med en gedigen utbildning i historia skulle kunna uttala något så dumt.
  Som om de aldrig hört talas om det ottomanska riket…
  Men när skolorna försämras, manipuleras och når bottenrekord så kan
  säkert kunskap förvandlas till rent önsketänkande
  och 750 000 palestinier drivna på flykt förvandlas till ingenting.

   • DU är en historieförfalskare Paul!!

    Wikipedia: Nakba, Al Nakba eller Nakbadagen, ”Den stora katastrofen”, var fördrivningen och flytten av invånare från de områden i Palestina som kom att bilda staten Israel under 1948 års arab-israeliska krig.

    Mellan 700 000 och 750 000 palestinier flydde eller fördrevs under Nakban. Ett antal israeliska lagar förhindrade de flesta från att återvända till sina hem och de blev hänvisade till flyktingläger på Västbanken, i Gaza eller angränsande länder. Hundratals arabiska byar utplånades av israelerna. Flyktingfrågan är en av stötestenarna i den israelisk-palestinska konflikten. Minnet av händelserna 1948 ihågkoms varje år den 15 maj som blivit Nakbadagen.

    • Tilläggas kan att tre tusen obeväpnade palestinska kvinnor, barn och män ställdes upp och sköts ihjäl. (Ilan Pappe)

     • Ja du Jinge eftersom du verkar vara så insatt i det hela. Vem var det då som uppmanade palestinierna att fly? Var Det Israel eller vem, vilka länder?

      • Paul! Du har åtskilliga gånger visat att du har bristande kunskaper om Israels historia, varje gång som du har påstått saker så upplyser jag eller andra dig om de faktiska förhållanden som gäller. Du påstod att det inte var 700 000 palestinier som jagades iväg/flydde, detta trots att de två främsta av de israeliska historikerna berättat det i sina böcker.

       Då kommer du med en följdfråga som ”- Vem var det då som uppmanade palestinierna att fly?” Du vägrar att ta in fakta och tar det istället som en möjlighet att fortsätta ett meningslöst tuggande. Jag vet inte riktigt vad som ligger bakom, men jag har flera gånger konstaterat att du faktiskt inte känner till speciellt mycket om vare sig Israel eller landets historia. Du vet min inställning till mycket av det staten Israel har ställt till med, och fortfarande gör. Men ska du vara med på olika slags debattforum så rekommenderar jag dig att läsa på lite, för oavsett vad man tycker om Israel från åren före Nakban och framåt så går det inte att diskutera utan veta VAD man pratar om.

       Vill du ha tips om vilka böcker jag rekommenderar så hör av dig via mejl. Det är böcker som redan finns på ditt lokala bibliotek, författade av israeler.

       • Paul
        Du vet att närmare en miljon israeler har lämnat sina hem under kriget med Hizbollah i norra Israel år 2006 , de flesta flyttade till Elat , Varför gjorde de det och vem som gav de order ?
        Om du kan svara på frågan då kan du förstå varför palestinierna tvingades lämna sina hem 1948

        • i konfliktzoner brukar det vara vanlig att civila lämnar sina hem, för att skydda sig själva, alternativet var att bli etniskt rensad, vilket innebär 2 saker:
         1, bli iväg skickad(vilket dom gjorde frivilligt).
         2, en plats i en massgrav.

         så bättre att fly innan något av de 2 alternativen träder i kraft, så man inte råkar ut för alt. 2

         • Det stämmer mycket väl! Det hände 1945 för Finland när Karelen förlorades och det hände för Tyskland när befolkningen i Ostpreussen, Hinterpommern, Schlesien fick fly, blev fördrivna eller blev dräpta av röda armén. Framför allt råkar kvinnorna värst ut där den erövrande armén våldtog massor med tyska kvinnor. Möjligt att det kan ha skett i Karelen också. Mycket tråkigt med krig, och det känns nog inte alls kul att lämna sina fäders jord, oavsett om du är palestinier eller tysk!

        • Marvan.
         Jag var i norra Israel under hela konflikten och vet nog mer än vad du har läst dig till.

       • Jinge.
        Jag behöver inte läsa på, men Israel körde inte ut 700 000 palestinier, så kan du säga vad du vill.

        • Judiska terroristförband röjde palestinska byar, dödade palestinier och enligt Ilan Pappe och den anrde israeliska historikern som jag borde minnas namnet på så jagades 700-750 000 palestinier iväg, de flydde från mördandet.

         Kom med en källa till dina påståenden!

         • 400 000 uppmanades av arabstaterna att fly 156 0000 återvände +35 000 som kom tillba illegalt men acepterades och fick israelisk medborgarskap. <då kan du se att Israel inte har jagat ut 750 000

          • Paul!

           Du är angelägen att försvara Israel oavsett om vi skulle lägga all fakta framför dig eller inte, Du försöker göra allt för att bevisa Israels oskuld.

           Jag själv född i Palestina 1946 och på den tiden fanns inte staten Israel, jag har fortfarande mitt födelseattest och i det står staten Palestina.

           Jag väntar fortfarande för att få tillbaka min fars egendom som stulits av Israel, vi flydde av rädsla för våra liv och vi väntar fortfarande på att återvända hem.

          • Tvärtom, arabstaterna ville att de skulle stanna kvar, dels för att hålla konflikten på avstånd, dels för att de inte var rustade att ta emot en sådan flyktingström.

           Att jag dessutom har personliga vänner som var med bland de som blev utdrivna, till och med en som blev skottskadad då israeliskt flyg attackerade en väg fullpackad med flyktingar till fots, gör att jag inte tillmäter dina åsikter något värde.

   • Säger man emot din lögn, är man antisemit då?

    Det är ju den vanliga metoden när det presenteras fakta.

   • Nej just det, Paul R – 750 000 palestinier drivna på flykt förvandlas till
    ingenting. Nada!
    Det är e historisk lögn du upprepar – och som alla tvärsäkra lögnare
    helt visst tror på.

    Men ingenting blir sannare bara för att det
    upprepas.

   • Oj PR det var roligt att du säger så, jag har bekanta som blir hårt angripna om de ifrågasätter smådetaljer av 6 miljoner döda j. i sk. utrotningsläger! Jag tycker ni skulle kunna ta varandra i hand.
    Enligt dig så har inte Nakba existerat, konstigt att ingen skriker om hets mot folkgrupp, något som känns mer än rätt i detta dokumenterade fall.
    Jag undrar om du verkligen tror på det du säger eller om du bara trollar för att få respons. Det tyvärr så att du och dina arabhatande gelikar inte inser vilken skada ni orsakar israels folk genom era okunniga inlägg.

     • Tyvärr så ingår i min bekantskapskrets även sionister och sionistälskande kristna som hatar araber i snudd på varje andetag, för dom existerar inte heller AlNakba. Paul verkar inte hysa någon större kärlek eller respekt till araber och Palestinier. Så du har rätt det är något av en retorisk generalisering som jag drar till med i stil med ingen rök utan eld. Ursäkta!

      • Jag har haft en hel del kontakt med Paul via mejl och han har aldrig uttryckt sig negativt om palestinier som personer, däremot har han klagat på vissa av deras handlingar, men då kan du kanske ana att jag inte har blivit svarslös.. :-)

       Tidigare idag strök jag en elak text om Mawan, så nu har jag försvarat både en sionist och en palestinier.. Opartisk bloggare detta.. :-)

  • Sara.
   Man talar om det Ottomanska riket, där var palestina en provins i provinsen, och palestinerna kallade sig rätt och slätt araber, det gjorde fram till 1930-talet då de tyckte att de borde skaffa sig en identitet, men det var väldigt lokalt. Jag vill poängtera att någon palestinsk stat aldrig har funnits och någon nationell enighet aldrig har rått bland palestinierna.

   • Jag fick idag en palestinsk födelseattest som utfärdats på 40-talet, vad gillar du det Paul?

    Till skillnad från dig så kan jag visa en bild, eller lägga in länkar. Jag tycker att du ska dra ner på olika påståenden innan du kan ange källan.

 3. Gingrichs ”det jag inte tycker om finns inte”-reaktion är väl bara en variant på den svenska regeringens ”vad experterna säger bryr jag mig inte om”-reaktioner som återkommer om och om igen.

 4. Gingrich ifrågasätta äktheten av det palestinska folket och hans uttalande har skapat en skarp debatt runt om i världen och inte minst inom det republikanska partiet
  Han skakade han med Arafat och tycket att Oslo avtalet var ett historiskt genombrott samt erbjudet Arafat ett ekonomisk plan för att bygga staten Palestina och plötsligt säger han nu att det inte existerar ett folk som heter palestinier
  Hans uttalande visar hur sjuk han är och hur han ger Israel ett grönt ljus till att genomföra etnisk rensning av palestinierna , Uttalandet var rasistisk och ett sådant uttalande krävs av varje amerikans politiker för att bli president

  Republikanerna försöker snubbla över varandra om vem som kan visa mer stöd till Israel och ingen av kandidaterna har någonsin erkänt existensen av det palestinska folket , Det är en hycklande kärlek till de judiska rösterna och ett billigt politisk poäng

  1,8 miljoner levde i Palestina före 1948 och av de var 1.2 miljoner palestinier och 600 tusen judar , delning planen godtogs inte av Palestinas majoritet befolkningen resultatet blev etnisk rensning av palestinier
  Det är märkligt att Gingrich ser på oss som ett konstgjort folk , Han vill gräva ner vår nationella identitet och det är upprörande eftersom Israel fanns inte före 1948

  Ett sådant tänkande bör skicka ett larm och oro för världen

  • Marwan.
   Att palestinierna inte godtog delningen var ju påtryckningar från arabstaterna.
   För nån månadstid sedan sa ABBAS följande: Det största vi palestiniernhar gjort är att vi inte bildade en stat paralellt med Israel 1948, det är något som kommer att straffa oss för lång tid framåt.

   • Förstår helt att palestinierna inte godtog delningen! Bor du i ett hus som du äger, så vill du absolut inte dela den med en främling som har tvingat sig in i den mot din vilja, eller? Att sionisterna sen gjorde sitt bästa för att terrorisera ursprungsbefolkningen gjorde inte saken bättre, vi vill helt enkelt inte dela land med de som förtyckt, förtrycker och kommer att förtrycka oss! Väldigt enkel logik ;/

 5. Vilken opportunist, den där Grinchen. Jag kan slå vad om att hans tips om ”ekonomin” handlade om nyliberalism. Först säljer han in nyliberalism till palestinierna, sen går han bakom ryggen på dem och förnekar attv de ens existerar. Kansek blev han lite stött att de förkastade hans ekonomiska ”tips”…? :)

 6. sen måste jag påpeka, Ginrich är för korrupt för att ha en chans att klara sig mot demokraterna, de tar bara reda på allt han gjort(lobbying m.m) så blir amerikanerna tveksamma om vem som betalar hans lön egentligen….

 7. Lisa Bjurwald hävdar i sin bok Europas skam att Gingrich den 11/9 2010 talade på ett möte anordnat av SIOA (Stop Islamization Of America). En annan talare vid detta möte var Geert Wilders. Gingrichs uttalande nu har förmodligen varit i säck innan det kom i påse.